Hirdetés

Mobile Meeting 2011 élőben

Ma van a Mobile Meeting 2011 napja, a kapukat reményeink szerint valóban nyitjuk 13:00-kor. Ebben a cikkben próbáljuk folyamatosan követni az eseményeket, sok fotóval, remélhetőleg videóval is, hogy azok is kaphassanak ízelítőt, akik nem tudtak eljönni. Reggel már megvolt a pogácsák berámolása, a helyszínen pedig a gyártók javában építgetik a standjaikat. A részletekért katt ide, a regisztrációk alapján kb. 750-en leszünk (aki elfelejtett regelni és érdekelné az esemény, simán bejuthat, a helyszínen is be lehet jelentkezni). A helyzetüket szívesen megosztó olvasóknak további jó hír, hogy Foursquare esemény is készült a Meetinghez, amely stílszerűen a Mobile Meeting 2011 névre van keresztelve.

Hirdetés

11:24 - sikerült behordanunk az összes pogácsát, a berendezés jó ütemben alakul. A Nokia, a Sony Ericsson, az LG, az Alcatel és a Smartshop már javában rendezkedik, egész pofásak lesznek a standok, legalábbis eddig úgy néz ki. Toltunk pár fotót már most, egyelőre így állunk, másfél óra múlva viszont reményeink szerint minden patent lesz.

13:10 - megérkeztek az ásványvizek is, körülbelül 150 liternyit cipeltünk fel fél littyós palackokban, nem volt rossz. A standok már nagyjából készen vannak, a terem csinos hosztesszekkel van tele, jézusom, szívrohamot fogok kapni. A MyPhone és a Speedshop csak nemrég érkezett, ők még javában építkeznek, de Kinectezni már lehet. Pár perc és kapunyitás, addig is álljon itt pár kép, hogy hogyan állunk most.

13:37 - ezerrel megy a regisztrálás, úgy is fogalmazhatnék, hogy ég a hosztesszek keze alatt a munka. Az elején elég kicsi volt az áteresztőképesség, de a nyomtatott lista alapú beengedést megtámogattuk egy iPad-del és egy Tab 10.1V-vel, így már elég gyors a dolog. Az ajtó előtt nagyon sokan vannak, kint ragadt fotósunk jelentése alapján jó hosszan kígyózik a sor, ezt demonstrálják az alábbi képek.

Még mindig rengetegen állnak kint, úgyhogy Bog nyitóbeszéde egy negyed órát csúszik. Ez nem fogja befolyásolni a többi előadás kezdetét, a továbbiakban minden időben fog indulni. Közkívánatra lőttünk pár fotót a hosztesszekről, ami nem olyan egyszerű feladat, mindegyikük eléggé elfoglalt. De nem adjuk fel, a közeljövőben további képek várhatóak a hölgyekről. Lassan kezdünk, Bog pedig egy különleges meglepetéssel is készült az egybegyűlteknek.

Véget ért Bog és Bocha nyitóbeszéde, most kezdett beszélni Csanda Gergely, a Sony Ericsson munkatársa. Visszatérve a megnyitóra, Bog bemutatta a saját készítésű rajzfilmét, amely a Mobile Meeting keletkezését és a stáb mindennapjait hivatott bemutatni. Gondolom mondanom sem kell, hogy a rövidfilm osztatlan sikert aratott, természetesen hamarosan felkerül a Youtube-ra is, hogy senki ne maradjon le róla. A mostani előadás az Xperia sorozat jelenéről és jövőjéről, azaz az új készülékekről szól, külön kitérővel az Xperia Play telefonra, amit sokan csak Playstation Phone-ként ismernek. Amit fontos megemlíteni, hogy a 2011-ben bemutatott összes SE készülék megkapja a 2.3-as szoftverfrissítést. Pár kép a megnyitóról:

A mikrofonnál: Bog
A mikrofonnál: Bog


Bog, Bocha és dr. Kind

Most ért véget a Sony Ericcson előadása, ahol az Xperia sorozat tagjai voltak a reflektorfényben: elsősorban az Arc, Neo és Play triumvirátusról volt szó, a Play kapcsán külön kitértek a magas szintű tartalomszolgáltatásra, állítólag több száz játék lesz elérhető a telefon megjelenésekor. A rövid kérdezz-felelek után pedig Parádi Attila előadása következik, aki az Alcateltől érkezett.

Parádi Attila az Alcatel újdonságairól beszélt, és a jelek szerint a 2011-es év náluk is izgalmasnak ígérkezik. Egyfelől megtalálható lesz az új modellek között a márkára jellemző igen alacsony árú, belépőszintű típusok, ugyanakkor az Alcatel is erősíteni kívánja az érintőkijelzős termékvonalat. Ráadásul ezek között Android okostelefonok, sőt még tabletek is megtalálhatók lesznek.

Ahogy a Sony Ericsson esetében, úgy itt is volt kérdez-felelek rész. Ennek során megtudhattuk, hogy az idei érintős készülékeikben már multi-touch támogatás lesz (tehát kapacitív kijelzőt használnak majd). Ez vonatkozik mind az okostelefonos, mind pedig a zárt, MTK rendszerrel érkező modellekre egyaránt.

Parádi Attila vázolja az Alcatel idei újdonságait
Parádi Attila vázolja az Alcatel idei újdonságait

És igen, a szünetben végre sikerült feltölteni a Mobile Meeting keletkezését illusztráló rajzfilmet. Enjoy!

A színpadon Kenyeres Tamás az LG-től, aki az új telefonjaikról mesél. A készülékeik három aspektusát emeli ki: képernyő, teljesítmény (különös tekintettel a kétmagos mobilokra), valamint a formatervezésre, itt az Optimus Blacket emeli ki az előadó. Bemutatták a Honeycombot futtató Optimus Padet, valamint az alsóbb kategóriás telefonokról is szó esik, péltául a hasábjainkon is tesztelt Optimus Me-ről. Az idén telefonokra pedig ki fog jönni a 2.3-as frissítés, pontos dátumot azonban nem hallhattunk. Továbbaikban pedig szó esett az Optimus Black képernyőjének technológiájáról, az Optimus 2X teljesítményéről, valamint az Optimus 3D megjelenési dátumára is fény derüt, körülbelül három hónap múlva kerül a boltok piacaira a TI OMAP4-es architektújára épülő telefon. A 3D-s tartalmakra külön kitértek, a Youtube-bal közös együttmöködésre van kihegyezve a dolog, ha minden igaz, rengeteg 3D-s videó lesz elérhető a közeljövőben, valamint 3D-s játékok is szép számmal lesznek a telefonra.Végül, de nem utolsósorban az Optimus Pad-ről is szó volt, a 8.9-es képernyőméretű gép Honeycombbal és Tegra 2-vel fog érkezni, 3D-s fotók készítésére is alkalmas lesz, a megjelenési dátum pedig nyár elejére tehető. Most egy rövid Q&A session következik, utána pedig a MyPhone előadását láthatjuk.


Kenyeres Tamás a színpadon

A MyPhone előadása az alsó kategóriás telefonokra és az időseknek készült mobilokra fókuszált, különösen kiemelve a két SIM-kártya kezelésére is képes készülékeket. A közeljövőben pedig új szériát indítanak, amely a különösen aktív életet élő felhasználókat célozza meg, azaz nemsokára számíthatunk a MyPhone strapamobilokra is. Tíz perc múlva pedig Dankovics Tamás és a Nokia következik.

A Nokia előadása a Symbian rendszerre történő fejlesztéssel és a saját áruázukról, az OVI Store-ról van szó. Az OVI boltról rengeteg statisztikát megosztottak, amiről mi már hírt adtunk, katt ide. Bemutatták a teljes kiosztású fizikai billentyűvel és 640 x 480 pixeles képernyővel szerelt E6-ot és a multimédiás szolgáltatásokra kihegyezett X7-et, melyekről már szintén hírt adtunk. Mindkét telefonon a Symbian új verziója, az Anna fog futni, amely egy megújult felhasználói felületet is rejteget. Az előadó külön kitér a magyar nyelvű, kimondottan kis hazánkra készült tartalmakra, amelyekből rengeteg napvilágot fog látni a közeljövőben, természetesen az OVI Store-on keresztül lesznek letölthetőek.

A színpadon Dankovics Tamás
A színpadon Dankovics Tamás

A következőkben a Symbian platformra történő fejlesztésről van szó, az előadást Kelényi Imre tartja. Elsősorban a Qt platformról van szó, ami a Symbian és a Maemo/MeeGo hivatalos platformja. A fejlesztőkörnyezetben sokkal könnyebben és gyorsabban lehet alkalmazásokat írni, mint a natív Symbian C++ nyelven. Az előadó röviden kitért a Qt Quick-re is, amely egy deklaratív nyelv, és a használata sokkal kényelmesebb, mint az eddigi, Symbian-közeli nyelveké. Most egy kérdezz-felelek és egy 10 perces szünet következik, utána pedig Molnár Zsolt előadása következik, aki a Microsofttól érkezett.

Kelényi Imre a Symbian-ra történő alkalmazásfejlesztés rejtelmeiről beszél
Kelényi Imre a Symbian-ra történő alkalmazásfejlesztés rejtelmeiről beszél

Molnár Zsolt a Windows Phone 7 platform nemrég bejelentett újdonságairól fog beszélni, a prezentációt egy, ezeket demonstráló videóval kezdi. A pár perces beharangozó két napja készült, a MIX konferencián játszották le először. Az előadó magáról a platformról beszél, szóba kerül a piktogramokra épülő Metro UI, amelyet az intuitív kezelést megcélozva terveztek a redmondiak, akik főleg a felhasználói élményre fókuszáltak. A rendszer akadásmentes futtatásához kellően erős hardver kell, amit a Microsoft kőkemény megkötésekkel ért el. A csempés főoldalra külön kitért az előadó, amelyek kulcsszerepet töltenek be a felhasználó és a rendszer közötti kommunikációban a Live Tiles funkción keresztül. Külön kitérnek az XBox Live integrációra, a fejlett Office-képességekre és az oldalra görgethető, úgynevezett panoráma dizjánra. Molnár Zsolt kiemelte a magyar WP7 fejlesztőket, akik rengeteg jó kis programot raknak le az asztalra. A Microsoft saját alkalmazásboltjával kapcsolatban bejelentették, hogy Magyarország a közeljövőben teljes jogú partner lesz, azaz a fizetős tartalmak is elérhetőek lesznek a készülékekre, valamint a fejlesztői licenc megszerzése is lehetővé vált. Az előadás végén bemutattak pár alkalmazást, amelyek kihasználják a Mango update által hozott frissítéseket. Lassan véget ér az utolsó előadás, a 10 perces Q&A után Bocha adja át a pilisvörösvári mentősöknek az összegyűjtött adományokat.


Molnár Zsolt a Windows Phone 7 rendszerről beszél

Véget ért az utolsó előadás is, utána Khell Bogdán és Bodnár Csaba rövid záróbeszéde hangzott el, melynek során átadták a Pilisvörösvári Mentősöknek az összegyűlt adományokat, pontosan 97 775 forintot és 5 eurót. Mi pedig búcsúzunk, még egyszer, írásban is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki eljött a rendezvényünkre, a támogatóknak, és azoknak is, akik olvasták a beszámolót, reméljük, mindenki jól érezte magát. Aki gondolja, este megtalál minket a Trapéz nevű kocsmában, mindenkit szívesen látunk!

Az adomány átadáa
Az adomány átadása

Khell Bogdán és Bodnár Csaba, a két házigazda
Khell Bogdán és Bodnár Csaba, a két házigazda

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés