Microsoft Band - a bóvlinak látszó tudás

Hirdetés

Bevezető

Mindenféle felmérések és statisztikák szerint a viselhető elektronikai termékek piaca rohamosan bővül, noha még mindig elég kicsinek számít és igazából még nem is teljesen világos, hogy mi szükségünk van rá, illetve hogy arra van-e igazán szükségünk, amit a gyártók kitalálnak. A csatlakoztatott óra, a fitnesz karperec, az okosóra igazából most több, különálló termékcsoport, de elég nagy az átfedés köztük, az órák jellemzően valami mozgást is mérnek, a karperecek meg jelzik a bejövő eseményeket, előbb-utóbb egy kalap alá fogjuk venni az egész mezőnyt.


[+]

Most már tényleg sokféle ilyen ketyere kapható, a nagy gyártók egy része azt hitte, hogy akinek eddig hagyományos órája volt, az majd most tutira ki fog csapni az asztalra átlagosan 100 lepedőt egy okosórára, miközben a korábban a fitnesz területén régóta jelen levő cégek (Polar, Garmin) úgy gondolták, hogy ha az eddigi cuccaikba Bluetooth lesz, akkor az lesz a nyerő. Mindezek mellett Kína tonnaszám ontja a filléres alternatívát (ami vagy működik, vagy nem), közben elemzők teljesen félrebecsülik, hogy az Apple mennyire lehet jelentős ebben az egészben és egyáltalán senki sem igazán tudja, hogy mit kezdjen ezzel a helyzettel, de leginkább a felhasználók tanácstalansága látszik, mert nekik úgy igazából még senki sem mondta és mutatta meg, hogy miért van szükség ilyen cuccra. Nem is vesznek.


[+]

Ha meg mégis vesznek, akkor jól el lehet veszni a platformok, a Bluetooth szabványok, a kompatibilitás, a felhőszolgáltatások és a szinkronizálási opciók és lehetőségek bugyraiban, amelyek olyan bakikat rejtenek, mint mondjuk a csak külön izélgetésre működő pulzusmérő (amire sport közben folyamatosan szükség lenne), a kimaradó vibramotor, a semmi perc alatt merülő akkumulátor, vagy a magába zárt szoftveres ökoszisztéma, ahol az adatokat csak a felhőben és csak abban az egyetlen felhőben lehet tárolni, amit a gyártó erőltet. Vagy a platform. Használok, használtam többféle ilyen kütyüt hónapokig, karperecet, órákat, nyilván valamennyire más, hogy kinek mire van szüksége pontosan, de azt biztosan el lehet mondani, hogy az okosórákra telepíthető appok zöme elég felesleges, igazából két fontos funkció az, amit okosan kéne vegyíteni. Az első a fitnesz, a második pedig a notifikációk megjelenítése. Ezek mellé fel lehet írni, hogy vezéreljük a zenét, hogy megcsörgethessük az eszközt, ha nem találjuk, hogy legyen esetleg GPS, önkioldó a kamerán, ilyesmi, de a lényeg, hogy a mozgással kapcsolatos funkciók mellett paraméterezhessem, hogy milyen értesítés izgassa fel a csuklómon levő kütyüt. És valahogy, valamiért ezekbe rendre hiba szokott csúszni, ezért amikor először láttam képen a Microsoft üdvöskéjét, akkor roppantul megörültem, hiszen a specifikáció alapján jónak tűnt. Kellett rá várnom majdnem egy évet, hogy ki is próbálhassam, de végre kaptunk egy tesztdarabot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés