Mi az a dashboard alkalmazás?

Miért most?

A Mobilarena indulása óta elsősorban telefonok tesztelésével és bemutatásával foglalkozik, aztán ahogy teltek-múltak az évek egyre több olyan szolgáltatással is illő volt megismerkednünk, amelyek mobil eszközeink működését, használhatóságát változtatták meg. Sok cég régóta foglalkozik azzal, hogy a mobilos környezetet hogyan kapcsolja össze nagyvállalati infrastruktúrákkal, s erre régóta létezik rengeteg megoldás is (elég csak a BlackBerry-t kiemelni). Azonban mostanában akkorát fejlődött a technológia, hogy nem csupán egy lehetőség a mobilitás a vállalati szférában, hanem elvárás is.

Ez két technológia fejlődésének köszönhető, egyrészt az okostelefonok hardvere ma már simán képes arra, hogy mindenféle prezentációkat, grafikonokat és táblázatokat ábrázoljon, nem is beszélve azok szerkeszthetőségéről, kivetítéséről vagy éppen továbbküldéséről. Másrészről pedig ma már olyan sebességű és lefedettségű mobilhálózatokon tudunk dolgozni, ami évekkel ezelőtt még csak álom volt. Sokasodnak a 4G eszközök, a prezentációs célokra használható táblagépek ára pedig meredeken zuhan lefelé, miközben tudásuk egyre nagyobb. Kézenfekvő volt, hogy ezek az eszközök begyűrűznek a vállalati szférába is, ha pedig már ott vannak, akkor nem csak arra használhatjuk őket, hogy levelezgetünk a munkatársainkkal és magától frissül a céges rendszerből a névjegyzék, hanem egy jó háttéradatbázisból táplálkozva olyan információkat is megjeleníthetünk a kijelzőn, ami azonnali és segít a döntéshozatalban.

Nem véletlen, hogy a T-Systems irodaházába látogattunk el annak érdekben, hogy kicsit okosodjunk a témával kapcsolatban. A Telekom csoport ugyanis mind a céges háttérrendszert, mind pedig a mobilos eszköztárat képes biztosítani. A cég szakemberei a dashboard alkalmazást mutatták meg nekünk, amely csak egy példa arra, hogy miképpen tudjuk a mobilitást a vállalati döntéshozatalban kihasználni. A dashboard persze nem a T csoport találmánya, minden olyan mobileszközökön megjelenő felületet ezzel a névvel illetün, ami a távolból is képes adatokat prezentálni valamit a felhasználó számára. Számos cég foglalkozik efféle alkalmazások készítésével, egy dologban azonban ezek mind megegyeznek: nem egy előre elkészített, online áruházakból letölthető applikációról van szó, hanem az adott cég igényeire szabott, egyedileg készített programról. Ez sem a legjobb megfogalmazás; a lényeg az, hogy a dashboard rendszerek azokat az adatokat tudják megjeleníteni, melyek az adott cég vállalatirányítási rendszerében találhatók, az efféle rendszerek pedig már teljesen személyre szabott megoldások. A T-Systems egyébként nyilván nem csak dashboardot, hanem komplett irányítási rendszereket is kínál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés