Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • palesz53

  senior tag

  először is - kinek készült ez a filmecske? ki lenne a célcsoport?
  kettő - ezt a laza dumát nem kellene erőltetni, ha már egyszer vagy szakembereknek, vagy döntéshozó vezetőknek szólna - a látottakból én ezt szűrtem le célcsoportként! tessék szabatosan, magyarul, nem ilyen nyeglén feltenni a kérdéseket - ez itt a fórumokon, kisebb részt a cikkekben elmegy, de egy ilyen videóban ez roppant égő... a videóban szereplő salesesről lehet példát venni kezdésként...
  három - operatőr kollégát tessék már megkérni, hogy ne zoomolgasson állandóan, csomószor homályos a kép, baromira amatőrnek tűnik így a videó, miközben döntéshozói magasságban lévő vezetőknek szólna az egész promo... szerintetek ők erre így kíváncsiak? nem...

  [ Szerkesztve ]

  vezess, kövess, vagy takarodj az útból

 • Bog

  HÁZIGAZDA

  válasz palesz53 #2 üzenetére

  Köszi az észrevételeket, örültem az építő jellegű kritikának.

  Ez egy bemutató, mi dobtuk fel, hogy elmegyünk és megnézzük a cuccot, kvázi alapozó gyanánt, hogy a jövőben ennél sokkal mélyebben beleássuk magunkat a témába. Őket ismerjük évek óta, itt az ideje, hogy a mobilitás mezsgyéjén maradva beleássuk magunkat rendszerszinten is ebbe a területbe.

  A videóhoz is köszönöm az észrevételeket, a zoomon és az élességen javítunk a jövőben, ugyanakkor viszont a "laza" hozzáálláson nemigen szeretnénk, mi ilyenek vagyunk, eddig is így csináltuk, ezután is így szeretnénk.

  Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

 • m@xsys

  senior tag

  Megint arra lesz ez jó, hogy a sales-esek megmondják, hogy neked ez kell...

  Eddig is megvolt bármelyik cégvezető e nélkül. :)
  Connect Ració vagy Compleo Connect legyen elfogadhatóbb áron, de már látom, hogy miért tolják a jónépnek az iPad Miniket szerződés mellé.

   iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green + tv 4K + Watch + AirPods Pro + Sennheiser HD660s + Sennheiser Amperior + Bang & Olufsen Beoplay H9i + AQ Dragonfly Cobalt DAC

 • Jim-Y

  veterán

  válasz Bog #3 üzenetére

  Szerintem pont hogy a kérdésekkel nem volt baj, engem egyáltalán nem zavart a lazaság, igazából észre se vettem ezt a "lazaságot" :)

  Ami inkább zavart, hogy egy saleses mutatott be egy IT alkalmazást, és nem az egyik fejlesztő. A másik ami engem nagyon zavart, hogy "Dashboard alkalmazás" a neve :DD

  Ez olyan mintha pl a BMW kihozna egy "Car" nevű új autót. A Dashboard az egy gyűjtőnév, a legtöbb BI rendelkezik valamilyen Dashboard alkalmazással, ahol sorra jönnek le a dashboardok. Szóval, hogy az alkalmazás neve Dashboard alkalmazás legyen, az vér ciki :D Persze az is lehet, hogy csak nem akarták elárulni az igazi nevét security okokból.

  Egyébként talán nem árulok el nagy titkot, hogy az itt látottak, vagyis inkább egy Dashboard összehozása nem nagy wasistdas. Csinál az ember egy weblapot, valamilyen CMS-el, van egy csomó chartoló ingyenes alkalmazás, lásd Protovis, vagy Google Charts, vagy JasperReports, vagy BIRT, ezeket beépíti az ember a weboldalba, és vois lá.

  Ami egy dashboardnál a lényeg, az az adat. A Dashboard csak egy tömbösített megjelenítés.

  Azért jó volt ilyet is látni itt, főleg, hogy én is ilyennel foglalkozom :)

 • nistv4n

  tag

  válasz Jim-Y #5 üzenetére

  Engem ez az érvelés nem győzne meg, mint vezetőt. Nem ezt várom egy "felszentelt paptól". 2 hónapra van szükség? Ez a két hónap az "adatok begyűjtése"? Az mit jelent? Az elmúlt két hónap tranzakcióit fogja listázni? Édeskevés. A már meglévő adatok átalakítása? Akkor pedig nem real time, úgy pedig nem sokat ér. Azért lehessen már összedrótozni egy CRM, ERP, PLM rendszerrel.. Persze lehet ez mind megvan, csak pont ezen a részen nem időztetek a riport alatt.
  Jó lenne például azt is tudni, hogy a demózott alkalmazás mekkora adathalmazon ült? Bár remélhetőleg az adatok feldolgozása szerver oldalon történik, és a mobil alkalmazás csak vékony réteg, megjelenítés. Ebben az esetben viszont az igazi munka ott történik.
  No mindegy, egyébként a megvalósítás jól néz ki, csak jobb lett volna egy kicsit mélyebben belemenni.

  Másik kérdés, ami felmerült bennem, hogy mennyire életképes a szituáció, miszerint egy nagyfőnök ilyen eszközön böngészi a real time statisztikákat? Azt nem vitatom, hogy a mobil eszközöknek igenis sok keresnivalója van az üzleti életben (tárgyalásokon, prezentációknál, üzletkötőknél, stb.), de egy ilyen jellegű alkalmazásra mekkora általános igény lehet? Ezen robosztus statisztikák iránti igények nem csak úgy hirtelen fogalmazódnak meg, és nem hiszem, hogy egy hosszabb repülőút, vagy egy home office során lenne rájuk szükség. Ha pedig anyagot kell készíteni egy mebeszélésre, tárgyalásra, stratégiát kell meghatározni, akkor az valószínűleg előre elkészül egy erre való eszköz (laptop) segítségével. Azt mondjuk nehéz vitatni, hogy - amint a videóban is halljuk - az Excelnél jobb megoldás :)

 • MongolZ

  addikt

  válasz nistv4n #6 üzenetére

  Nem. A 2 hónap arra kell, hogy az alkalmazást a vállalat igényeihez szabják, adatokat feltöltik, stb. Ez is mutatja, hogy mennyire "komoly" ez az alkalmazás, mert egy normális vállalatirányítási rendszer implementálása 2-6 évig tart az első kapavágástól kezdve addig a szintig, hogy na, valami ilyesmit akartunk - iparág-, igény-, rendszer- stb. függő. Ez csak egy egyszerű monitorozó program.

  "Másik kérdés, ami felmerült bennem, hogy mennyire életképes a szituáció, miszerint egy nagyfőnök ilyen eszközön böngészi a real time statisztikákat?"

  Biztos, hogy van olyan, akinek ez a mániája, de az a vezető olyan is. Egy normális cégvezető/igazgató/menedzser ismeri a területét és a legfőbb számokat, statisztikákat tudja fejből, és ami a legfontosabb: tudja, hogy honnan jönnek és tudja, hogy mennyire reálisak. Ezen kívül nincs az a stratégiai döntés, ami nem ér rá jónéhány napot, hogy rendesen utána lehessen nézni a számoknak.

  Valaki árulja már el nekem, hogy ez miért jobb egy normális vállalatirányítási rendszernél, amelyet VPN-en keresztül mondjuk távoli asztal kapcsolattal elérhetek? Ott legalább emberi sebesség is lenne.

  [ Szerkesztve ]

 • Jim-Y

  veterán

  válasz MongolZ #7 üzenetére

  Ez is mutatja, hogy mennyire "komoly" ez az alkalmazás, mert egy normális vállalatirányítási rendszer implementálása 2-6 évig tart

  ez nem vállalatirányítási rendszer.

  Ez csak egy egyszerű monitorozó program

  Valami olyasmi. A felhasználói adatok bekerülnek adatbázisba, ez a rendszer pedig az adatbázisban lévő adatokat kínálja emészthető formában. Értsd: a nagyfőnöknek nem kell SQL-query-t írnia ha meg akarja nézni, hogy az elmúlt héten mekkora volt a sikertelen hívások aránya. Hanem erre a dashboard paraméterezhető felületet nyújt, majd az eredményt chartokon jeleníti meg (vagy táblázatban, vagy egyéb emészthető formában).

  Ott legalább emberi sebesség is lenne.

  Itt sincs semmi gond a sebességgel.

  Biztos, hogy van olyan, akinek ez a mániája, de az a vezető olyan is. Egy normális cégvezető/igazgató/menedzser ismeri a területét és a legfőbb számokat, statisztikákat tudja fejből,

  Ez nettó hülyeség, és amúgy is lehetetlen.

 • MongolZ

  addikt

  válasz Jim-Y #8 üzenetére

  "a nagyfőnöknek nem kell SQL-query-t írnia"

  Eddig kellett? :D

  "Itt sincs semmi gond a sebességgel."

  Akkor ezek szerint Te nem láttad azt a részt, ahogy egy egyszerű táblázatot meg diagrammot tartalmazó oldalt vagy 5 mp-en keresztül töltött be.

  "Ez nettó hülyeség, és amúgy is lehetetlen."

  ??? Azok alapján, amelyeket döntést kell hozni, ismernie kell. Tegyük fel, hogy tárgyalsz valakivel vacsoránál, fél percenként nézegeted a tabletedet különböző adatok után kutatva? Vagy mondjuk vársz egy nagyobb megrendelést, nem tudod a lekötött kapacitásaidat a következő fél-1 évre? Én is kívülről fújom a saját területem arányszámait, legfontosabb adatait, utóbbi idők statisztikáit, előrejelzéseket, rendelésállományt, stb. Ha valaminek nagyon utána kell nézni, ez a "monitorozó program" semmi plusz infót nem ad, mert aki 1 percet is töltött at "iparban", az tudja, hogy ezek az adatok a legritkább esetben valósak (persze nagy általánosságban közelítenek hozzá).

  [ Szerkesztve ]

 • Jim-Y

  veterán

  válasz MongolZ #9 üzenetére

  Miért szerinted ha egy 100millió soros sql táblából kell kinyernie az adatokat akkor mennyi ideig tartson betölteni egy táblázatot?:)

  Miért a nagyfőnök a számokat kitalálja fejből vagy hogy gondoltad? Te írtad hogy egy jő igazgató/főnök/menedzser fejből tudja a fontosabb számokat. Valahogy meg kell tudnia..

 • MongolZ

  addikt

  válasz Jim-Y #10 üzenetére

  "Miért szerinted ha egy 100millió soros sql táblából kell kinyernie az adatokat akkor mennyi ideig tartson betölteni egy táblázatot?"

  Ezek nem több százmilliós sql sorok, néhány főbb irányszám, amelyek közül vagy nincs sok, vagy csak a rendszer fordulásakor, jellemzően éjszaka képződnek meg.

  "Miért a nagyfőnök a számokat kitalálja fejből vagy hogy gondoltad?"

  Most hogy képződnek ezek a számok? Most, ilyen rendszer nélkül szerinted senki nem tudja ezeket az adatokat, és azok a cégek, akik nem használnak ilyet a vakvilágban futnak???
  De hogy érthetőbb legyek: akinek van adatbázisa, annak már megvan/kialakult a megfelelő lekérdezések halmaza. Akinek nincs, az megoldja egyéb módon - Excel, stb. Egy cég életében meghatározó szerepet játszik a vizsgálandó jellemzőknek a meghatározása, terv készítése, majd időszakonkénti ellenőrzése. Ez eddig is így működött, akármilyen cégről is legyen szó. Ennek egyenes következménye, hogy aki valóban fogalkozik a témával (azaz dolgozik is a munkahelyén), az egy idő után kívülről fogja fújni ezeket a számokat.

  Egyébként ezekkel a vállalatirányítási rendszerekkel egy probléma van: elbutítja az embert. Nem fogja tudni/nem fogja érdekelni, hogy honnan jönnek a számok, csak jönnek és kész. De ez minden újdonságnál így van, amikor bejött egy olyan egyszerű dolog, mint az Excel, már problémát jelentett egyeseknél, hogy egy diagramból nem szabad kiindulni...

  [ Szerkesztve ]

 • palesz53

  senior tag

  válasz Bog #3 üzenetére

  hmm... ha a lazaságnál akartok maradni, akkor viszont az ilyen témát vagy kerüljétek szerintem, vagy az ilyen témákhoz kivételesen legyetek "komolyak" - a kettő együtt nem igazán fog menni, eléggé feloldhatatlan probléma ilyen szintű vezetőknek lazán elővezetni vmit...
  esetleg lehetne egy ilyesmi témát könnyedebben elővezetni, de ami ennyire "szakmai", ennyire mély, azt igen nehéz lesz így prezentálni...

  vezess, kövess, vagy takarodj az útból

 • MongolZ

  addikt

  válasz palesz53 #12 üzenetére

  Szerintem nem volt túl laza, akit érdekel a téma, megtudhat sokat az interjúból. Bár egyetértek, hogy az ember alapvetően előítéletes, egy vezető beosztásúnak ez lehet, hogy nem tetszik, bár ez ma már nem annyira jellemző, mint mondjuk 10, de még inkább, mint 20 éve.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés