Google Nexus 4 - a zselés álmok netovábbja

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációban nagyon erős a kütyü. Rendelkezésünkre áll a 802.11a/b/g/n szabványt támogató, DLNA-ra és internetmegosztásra képes WiFi és a legfejlettebb, 4.0-s verziószámú, EDR-es Bluetooth chip is. A mai trendeknek megfelelően NFC-t is kapunk, a megújított Beam szolgáltatással immár képek küldését is kezdeményezhetjük. A beépített GPS egység kimondottan gyorsan pozicionál, a korábban már említett microUSB csatlakozó pedig MHL-re is képes. 4G LTE modul nincs a készülékben, de a harmadik generációs hálózatokon így is gyorsan tudunk adatokat mozgatni; DC-HSDPA kapcsolaton keresztül 42 Mbps, HSDPA-n pedig 21 Mbps az elméleti maximális letöltési sebesség, feltöltéskor pedig 5,76 Mbps engedélyezett. Telefonálás közben hangminőség kiváló, még halkabban beszélve is mindkét fél tisztán hallja a másikat. Fontos szolgáltatás, hogy az új Nexus vezetékmentes töltésre is képes, a megfelelő kiegészítőt beszerezve otthon nem kell majd bajlódnunk az USB-kábel bedugásával (már ha ezt a folyamatot bajlódásnak lehet nevezni).

LG Nexus 4 screen shot LG Nexus 4 screen shot

A böngészőről nyilvánvalóan csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen egy ilyen hardver döccenések nélkül képes futtatni a szoftvert. Az új Androidban a Flash már nem támogatott, úgyhogy az sem lassítja a dolgokat: a kétujjas nagyítás ennek megfelelően teljesen akadásmentesen működik, zoomolás esetén pedig a szöveget a képernyő széléhez igazítva rendezi a szoftver. A görgetés még a képekkel teli oldalakon is teljesen folyamatos, így internetezni szinte minden körülmények között élmény a Nexus 4-gyel.

LG Nexus 4
[+]

A 2100 mAh-s akkumulátorról több külföldi oldal is panaszkodik, holott ez a telefon sem tud kevesebbet vagy többet, mint más csúcstelefonok. Erőteljes használat esetén (3G, WiFi, böngészés és sok telefonálás) az egy nap a lehetséges maximum, ha a visszafogjuk a telefon által nyújtott szolgáltatások alkalmazását, akkor ezt az értéket némileg túl tudjuk teljesíteni, de a második nap végéig így sem biztos, hogy megleszünk a töltő használata nélkül. Panaszra tehát nem lehet okunk, de azért a teljesség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy láttunk már jobb teljesítményt is: az ASUS Padfone 2 szinte ugyanilyen képességekkel bír, mégis képes két napos nyomkodási lehetőséget biztosítani, amiben némi szoftveres optimalizációnak is szerepe van.

LG Nexus 4
[+]

Értékelés: LG Nexus 4
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegezzünk! Az árral kapcsolatban két értékről beszélhetünk, hazairól és külföldiről. Itthon nagyjából februártól lesz kapható a legújabb Nexus, ám egyelőre csak körülbelüli árat lehet mondani, ami 150 ezer forint. Tőlünk nyugatra viszont több helyen is kaphatók a készülék, átszámolva pedig a számjegyek is ugyanezek, csak más sorrendben, hiszen nagyjából 105 ezer forint környékén lehet hozzájutni az újdonsághoz, ami azért jelentős különbség. Magyarországi vásárlás esetén persze elvileg hazai garanciát is kap az ember, de a kategóriában átlagosnak mondható 150 ezer akkor is 45 ezerrel több, ami egy fájó dolog. Persze az is tény, hogy a HTC One X+ jelenleg a Nexus 4 várható hazai áránál is drágábban megy, de iPhone 5-öt vagy Galaxy S III-at sem lehet olcsón kapni.

Persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a Google legfrissebb referenciamodelljéről beszélünk, így biztosak lehetünk abban, hogy még legalább két évig azonnal megkapjuk majd a legújabb androidos rendszereket. A kijelző képe gyönyörű és éles, a hardver a jelenlegi – piacon lévő – technológia csúcsa, még ha a tesztekben érthetetlen módon kicsit lassú is. A tényleges sebesség hibátlan, a gyári ROM-ot pedig tetszés szerint módosíthatjuk, formálhatjuk. A dizájn a szerkesztőség tagjainak elnyerte a tetszését, a kamera pedig bőven elég azoknak, akik hobbiból fotóznak, de akár nyaralás esetén is méltó társa lehet sokaknak. A vásárláson gondolkodók viszont nem árt, ha szem előtt tartják, hogy hamarosan érkezik a hasonló hardverrel felszerelt LG Optimus G, mely már valóban a nagyközönség számára készül. Végszóként annyit lehet mondani, hogy külföldi áron különösen ajánlott lenne, a hazaiért pedig kicsit szájhúzva, de azért mégis ajánlott a Nexus 4. Februárig persze még sok víz lefolyhat a Dunán.

Google Nexus 4

Legendd

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Android 4.2 bemutató

    Felhasználói fiókokkal, képernyőkímélővel, új kamerafunkciókkal és zárolt képernyőre pakolható minialkalmazásokkal támad a legújabb robot.

  • Négymagos okostelefonok viadala

    Ringbe szállnak az idei nagyágyúk, a négymagos processzor és a HD felbontású kijelző alapfelszereltségnek számít a mezőnyben.

  • Google Nexus 7 - Android 4.1 alapon

    A legújabb Android referenciagépet az Asus gyártja, a készülék Tegra 3 lapkakészlettel, IPS kijelzővel és Jelly Beannel érkezik.

Hirdetés