Hirdetés

Kingston MobileLite Wireless gyorsteszt

Hirdetés

Kingston MobileLite Wireless

A Kingston nevét olvasóink többsége nem feltétlenül köti hozzá az okostelefonok világához, leszámítva persze azt a nem elhanyagolható tényt, hogy az amerikai vállalat az egyik legismertebb memóriakártya-gyártó a világon. Emellett leginkább SSD-ikről és számítógépekbe rakható memóriáikról ismerhetjük őket, de úgy tűnik, hogy szeretnék megvetni a lábukat a mobilok világában is. Első termékük az általunk korábban már bemutatott, de elismerésünket csak részben kivívó Wi-Drive volt, melynél sokkal értelmesebb ötletnek tűnik a most tesztelésre megkapott Kingston MobileLite Wireless nevű ketyere.

Kingston MobileLite Wireless
[+]

A gyártó szerencsére megpróbálta picit máshonnan megközelíti a kiegészítők piacát, mint ahonnan a többiek szokták, tehát nem álltak elő egy olyan n+1. megoldással, amivel a kínai ipar már rég elöntötte hazánkat is. A MobileLite Wireless gyakorlatilag egy fájlmegosztásra használható külső tárhely/kártyaolvasó, kis túlzással egy mobil NAS-ként is felfoghatnánk, de annál azért jóval visszafogottabb a tudása. Véleményem szerint okos döntés volt, hogy nem építettek bele tárhelyet, mert így az ára nem lett olyan elszállt, mint testvérmodelljének, ráadásul a felhasználók kezében marad a döntés, hogy mekkora tárhellyel szeretnének gazdálkodni. A területet ugyanis egy SD/SDHC/SDXC memóriakártya adja, a FAT, FAT32, exFAT és NTFS fájlrendszereket egyaránt támogatja az eszköz.

Kingston MobileLite Wireless
[+]

A termék megálmodásakor valószínűleg a hordozhatóság jelentette a kulcsszót, épp ezért építettek be egy 1800 mAh-s akkumulátort a kütyübe, melynek mérete egyébként indokolatlanul nagynak tűnik ehhez a kapacitáshoz képest, hiszen 124,8 x 59,9 x 17,3 milliméterbe ennek a másfélszerese is beleférhetne, bár akkor valószínűleg a 98 grammos tömeget nem lehetne tartani. A kialakítás abszolút közepes, kopogós műanyagokból van összerakva, a bekapcsológombot nem lehet érezni, hogy megnyomjuk, de legalább vannak állapodjelző ledek, melyekből következtethetünk az akkumulátor töltöttségi állapotára. A koncepcióra visszatérve; sok telefon és táblagép tárhelye véges, nem mindegyik bővíthető memóriakártyával, a Kingston pedig pont erre kíván választ adni ezzel a ketyerével. A belehelyezett memóriakártyát ugyanis WiFi hálózaton keresztül Androidra és iOS-re épülő gépekről egyaránt elérhetjük egy segédprogram segítségével, plusz a Kindle Fire és Fire HD is támogatott, de ez itthon kevésbé releváns.

Kingston MobileLite Wireless
[+]

Az appot az adott platform szoftverboltjából szedhetjük le, ezen keresztül konfigurálhatjuk a kiegészítő által generált WiFi hálózatot is, hiszen első bekapcsoláskor még egy titkosítatlan, mindenki által látható network fogad minket. Persze az eszköz maga is képes csatlakozni egy WiFi hálózathoz, hogy az azon található internetet szétossza azok között az okostelefonok és táblagépek között, akik már hozzá kapcsolódnak, ami nyilván így ésszerű, hiszen senki nem venné meg a cuccot, ha használatával le kellene mondani az internetről. Az már egy másik kérdés, hogy ha nincs a közelben WiFi hálózat, de mi mégis a MobileLite Wirelesst akarjuk használni, akkor mégis le kell majd mondanunk a világhálóról, hiszen bekapcsolt WiFi esetében okostelefonunk alapértelmezésben azt akarja használni, nem a mobilinternetet; erre nyilván vannak megoldások, de az átlagfelhasználók nem biztos, hogy meg fogják tudni oldani a dolgot.

Kingston MobileLite Wireless Kingston MobileLite Wireless

A fájlok tényleges megnyitását az esetek többségében már nem a Kingston appja, hanem a telefonunkon beállított szoftver végzi, a videók közül épp ezért azokat a formátumokat tudjuk megnyitni, amikhez van lejátszónk; 2 GB fölött viszont szinte biztosan problémás lesz a lejátszás, erre a szoftver figyelmeztet is, ugyanakkor annál kisebb fájloknál a Full HD folyamatos átvitele sem okoz gondot, ha a memóriakártyánk elég gyors. A zenelejátszó ellenben már a MobileLite szoftverbe van beépítve, elég fapados, de működik. A képnézegető ellenben nagyon korrekt, gyors és jól kezelhető is. Probléma viszont, hogy a dokumentumok közül gyakorlatilag csak a PDF-et tuduk appon belül megnyitni, a többi formátumot a szoftver letölti nekünk és már a telefonunkról nyitjuk meg őket. Épp ezért a MobileLite Wireless nem használható apróbb csapatok számára közös tárhelyként, ahol mindenki hozzányúlhat az Excel fájlokhoz.

Kingston MobileLite Wireless Kingston MobileLite Wireless

Összességében felemások az érzéseim a (jelenleg) 12 617 forintos eszközzel kapcsolatban. Az ötlet jó, a megvalósítás viszont nem tökéletes, mert bár a tényleges működéssel nincs gond, az 1800 mAh-s akkumulátor és az abból adódó 5 órás folyamatos használat elég szűkösnek tűnik, főleg ehhez a mérethez képest. Ráadásul olcsónak sem mondható, hiszen a használathoz szükségünk lesz egy memóriakártyára is, tehát nagy tárhely esetén simán 20-30 ezer forinttal feljebb csúszhat az erre fordított összeg, amennyiért már nagyobb tárhellyel rendelkező verziót is kapunk a telefonunkból/táblagépünkből, de talán még egy külső akkumulátor is belefér a buliba. A felhasználási felület pedig kérdőjeles, autóba azért nem jó, mert lelövi a telefonunkról az internetet és nem tudunk navigálni, céges környezetben a dokumentumkezelés okozhat problémákat. Egyedül azt tudom elképzelni, hogy ha valaki szereti magánál hordani több gigabájtnyi zene- és képgyűjteményét, akkor ezt a kütyüt hordozza, hiszen szükség esetén a telefonját is tölthető róla; az USB teljesítménye egyébként nem ismert, de egy BlackBerry PlayBookot simán töltött, ami tapasztalatom szerint igényel 1 Amper áramerősséget. Ilyesmire viszont kicsit drága mulatságnak tűnik, de majd a piac eldönti helyettem, hogy mennyire életképes az elképzelés.

Bocha

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés