Huawei Y7 (2019) - már csak az ára nem jó

Kellemes megjelenés, korrekt specifikációs tábla, kardinális hibák nélkül. Az új Y7 a kameráján kívül egyedül az árára nem lehet büszke.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Az Y-szériás Huawei mobilok tesztje ritkán szokott vaskos plecsnivel végződni, ami szomorú, tekintve, hogy az árkategóriájuk általában nagyon népszerű, és mivel általában elég gyorsan bekerülnek a szolgáltatói kínálatokba is, aránylag gyorsan tudják a márka nem túl jó hírnevét kelteni – főleg úgy, hogy ezek teljes áron, a tudásukhoz képest egyáltalán nem olcsó termékek, még kifutó állapotukban sem. Tesztünk mai alanyának fő problémája pontosan az árban keresendő. Az ember bekapcsolja, használgatja, igazából fájdalmasnak semmilyen téren nem lehet mondani, 2019-ben ezt hívnám én egy teljesen korrekt mobilnak a belépőszintről, ám a Huawei ezt egyáltalán nem ennek megfelelő, 65 000 forintos áron kínálja.


[+]

Azt biztosan nem lehet elvenni a mobiltól, hogy nagyon jól néz ki. Amióta a Huawei megtalálta magának ezt a rendkívül élénk, érdekes fénytöréseket mutató hátlapját az alsó kategóriáktól a csúcsmodellekig, azóta aligha lehet megkülönböztetni egymástól ezeket a mobilokat első ránézésre. Ha valaki csak félszemmel ránéz az idei Y7-re, miközben valaki épp telefonál vele, gond nélkül bele lehet látni akár egy P20-at is, még a kamerák és az ujjlenyomat-olvasó elrendezése is stimmel.


[+]

Kézbe véve persze ott van a műanyagos érzet, és persze elég gyorsan feltűnnek olyan apróságok is, mint a kattogós oldalsó gombok, a jó öreg microUSB-port, vagy a notch ellenére négy oldalt vaskos káva a nem túl jó fényerejű kijelző körül. Mindezektől függetlenül az első benyomás okvetlenül pozitív. Dobozunk mélyére túrva a szokásos alapfelszereltség bukkan fel, egy nem túl gyors, 10W-os töltőadapter, illetve a szokásos USB-kábel jár a mobilhoz, extraként pedig egy gyárilag felhelyezett kijelzővédő fóliát találunk rajta. A hosszú SIM-tálcát kihúzva három kártyahely bukkan fel, tehát a két nanoSIM mellé tehetünk be még egy microSD-t a bővítéshez.


[+]

720 x 1520 pixel felbontású IPS-kijelzőt látunk magunk előtt 6,26 hüvelyken. Az ezekből eredő 269 ppi-s képpontsűrűség persze egyáltalán nem túlzó, de szerintem nem hiányzik innen több, rég volt már az, mikor a Full HD felbontású panelektől elájultunk, cserébe viszont egy középkategóriásnál napról napra éreznénk a magasabb teljesítményigényből eredő összes problémát. A színhűséggel egyáltalán nincs gond, ahogy a kontrasztarány is meglepően jó, viszont az oldalsó kávák rontanak az esztétikai élményen, a kijelző fényereje pedig közvetlen napfényben már nagyon karcsú, de sokszor elég egy kicsit fényesebb környezet, hogy maximum fölé akarjuk húzni a csúszkát, eredménytelenül.

Kijelző-teszt
Huawei Y7 (2019) Xiaomi Redmi 6 Meizu M6 Honor 7A
Képátló 6,26 hüvelyk 5,45 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1440
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 384 nit 370 nit 432 nit 482 nit
Fehér fényerő (min.) 8,2 nit 0,8 nit 1,8 nit 3,5 nit
Fekete fényerő 0,22 nit 0,27 nit 0,36 nit 0,31 nit
Kontrasztarány 1747:1 1371:1 1202:1 1557:1
Színhőmérséklet 7087 K + kézi 7238 K 7470 K 7648 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Jobb oldalra került minden gomb, ez a szokásos két hangerőállítót és egy bekapcsolót jelent, alulra, a mono hangszóró mellé került a microUSB-port, felül pedig 3,5 milliméteres jack csatlakozóval találkozunk. Balról, a gyári tűvel lehet kihúzni a hosszú kártyatálcát. Recsegő-ropogó hangot nem ad ki a készülékház, viszont az olcsósága ettől függetlenül érződik, nem is annyira merev, mint a mai mobilok többsége. Hátul az AI Camera felirat hívja fel magára a figyelmet, ezen kívül csak a két kamerát mutató kameraszigetet, az ujjlenyomat-olvasót és a gyártói feliratokat lehet megtalálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Szenzorcseppel és Qualcomm lapkával futott be az új Y7

    A Huawei alsóbb kategóriába szánt ajánlata divatos külsőt, HDR kameramódot és méretes képernyőt hoz a vékonyabb pénztárcának, Kirin chipset helyett Snapdragon 450-nel.

  • Huawei Y7 - a bátyám jobb fej

    A Huawei Y7 kifejezetten klassz készülék lett, még úgyis, hogy elkövettek egy Huawei Y7 Prime-ot, ami pont azt kínálja változatlan formában, ami az Y7-ből nagyon hiányzik.

Hirdetés