Huawei Smart Scale - zsír!

A Huawei mérlege valami elképesztően szép, igen okos és még az ára is roppant kedvező. Bár egyes termékekkel ellentétben orvosi hitelesítéssel nem rendelkezik, viszonylag precíznek is tűnik. Pedig nagyon szerettük volna, ha téved.

Kialakítás, csomagolás, működési elv

Azt nem pontosan értjük, hogy konkrétan mi a termék neve, mert a hivatalos oldalon Huawei Smart Scale-ként szerepel, míg a prémium kivitelű, minimalista és nagyon informatív hófehér dobozon Huawei Body Fat Scale áll. Ez utóbbi esetünkben sajnos jobban körülírja a realitást, mert Body Fat az határozottan akad, és erről most már százalékos pontosságú tudomásunk is lett a Smart Scale-nek köszönhetően. A modellszám mindenesetre AH100, így kétséget kizáróan meg lehet találni, legyen hivatalosan akármi is a termék neve. Meg mondjuk az is segít, hogy ez a gyártó egyetlen ajánlata a kategóriában.


[+]

Az viszont biztos, hogy a készülék és a csomagolás az árszint ellenére valami elképesztően prémium benyomást kelt, vagyis nem csak kelt: a kivitel roppant ízléses, funkcionális, minimalista és kifinomult. Kizárólag fehér színben érhető el, a matt ezüst felületbe gravírozott, fényes márkajelzés pedig dekorációként is igen értékelhető. Elektromossággal négy darab AAA elem látja el a rendszert, erről magunknak kell gondoskodni. Ez viszont már nagyon nem prémium. Cserébe nem valószínű, hogy létezik olyan enteriőr, amibe nem illeszthető be szervesen. Kivéve, ha egy barokk kastélyban lakunk. Talán az Élysée-palotába mégsem lesz annyira jó.


[+]

A 300 x 300 x 18,7 milliméteres, 1,85 kilogramm össztömegű edzett üveg-műanyag konstrukció integritása és megmunkálása viszont kifogástalan és ergonomikus; vizesen természetesen életveszélyes, IP védettségről amúgy sem tudunk, tehát több szempontból se a fürdőben használjuk. Egyenetlen talajon viszont lehet, a csúszásgátló lábacskák flexibilisek, elvileg kompenzálják a kisebb szintkülönbségeket, a süppedős szőnyeget viszont semmi, úgyhogy ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, kemény talajon nézzünk szembe a még keményebb valósággal.


[+]

A Huawei Smart Scale összesen kilenc paramétert detektál bioelektromos impedancia analízis alapján, úgynevezett BIA-mérés. Ugyanúgy, mint minden ilyen szerkezet. Az üveg felületre felvitt teljesen átlátszó, de viszonylag jó elektromos vezetőképességgel bíró indium-ón-oxid (ITO) rétegen keresztül gyenge elektromos impulzust közöl a testtel, az adatok pedig az impedancia mértékének függvényében kerülnek meghatározásra. Segítünk: a ránk eresztett áram ellenállásba ütközik, az eltérő szövettípusok és alkotóelemek értelemszerűen eltérő ellenállást mutatnak, az algoritmus pedig kidobja az eredményeket. Amúgy big data technológiával dolgozik a Kínai Sporttudományi Intézet (CISS) technikai útmutatása alapján főkomponens-analízissel (PCA). Már, ha ez így érdekel valakit, ha már úgy kiemelték a termékoldalon.


[+]

Tehát azon kívül, hogy ráállunk és megkapjuk a testtömegünket (vagy súlyunkat, csak akkor Newtonban várnánk az értéket), mint egy mezei mérleg esetében, kapunk egy kis töltést, az ellenállás alapján a szoftver pedig meghatározza a testzsír százalékot, a test víztartalmát szintén százalékosan, a zsigeri zsírszintet, izomtömeget, a csontok ásványi anyag tartalmát, a test protein szintjét és az alapanyagcsere sebességét, valamint kiszámolja a BMI-t. 150 kilogrammig. Addig terjed ugyanis a mérési tartomány.


[+]

A metabolikus kalóriafelhasználás meghatározása nagyon praktikus: kcal/d (kalória per nap); a zsigeri, vagy viszceláris zsírok szintje itt egy mértékegység nélküli számadat, amely esetében a 10-es érték felel meg körülbelül 100 cm2 hasüregben tárolt zsírnak, az izomtömegnél viszont itt sem tudjuk, hogy csak a vázizomzatot, vagy a teljes izomtömeget veszi-e figyelembe. Valószínűleg utóbbit, de azért nem teljesen mindegy. Ha viszont bármilyen elektromos orvosi implantátummal rendelkezünk, például beépített szívritumus-szabályzóval, a.k.a. pacemaker, a Huawei Smart Cale használata szigorúan tilos. Meg úgy en bloc, bármilyen ilyen jellegű, elektromos elven működő készülék használata is.

Hirdetés

Szoftver, funkciók, összegzés

A mérleg kizárólag Bluetooth kapcsolatra képes, amelyet 4.1-es modullal valósít meg. Belső memóriája nyilvánvalóan van, csak azt nem tudjuk, hogy mennyi. Offline mérés esetén viszont a testtömeget és a testzsír százalékot megjegyzi, amit az első adandó alkalommal szinkronizál, viszont akár egy online mérés után is felismeri a felhasználót aktív kapcsolat nélkül. Ki- és bekapcsolni fizikailag nem lehet, nyomásra aktiválódik, majd adott időtartamú készenléti üzemmód után kikapcsol.


[+]

A társalkalmazás ingyenesen elérhető a Google Play Áruházban minimum 4.4-es Androidot futtató eszközökre, illetve az App Store-ban iOS-re 8-as verziótól. Ez viszont nem a Huawei Health app lesz, hanem a Huawei Body Fat Scale, mivel a készülék, gondolom, egyelőre nem regisztrálható a gyártó Egészség nevű alkalmazásába. Mindenesetre a mérleg saját alkalmazása elég összeszedett és komplett, a felület értelemszerű, tökéletesen lokalizált és aránylag informatív is.


[+]

A párosítás hülyebiztos, egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást és legalább 3 másodpercre rálépni a mérlegre. Fiók, online profil, vagy akár adatkapcsolat sem szükséges hozzá. Összesen 10 felhasználót regisztrálhatunk mindössze egy név, nem, születési dátum és magasság megadásával. Egyébként kifejezetten családi használatra tervezték a dolgot, viszont két kilogrammnál kisebb eltérés esetén már nem tudja megkülönböztetni egymástól a júzereket.


[+]

Az alkalmazás egyszerű, minden érdemi infó a kezdőoldalon található, ahol a legutóbbi mérés pontos adatait látjuk, a korábbi mérések részleteit pedig alább görgetve szedhetjük elő. Beállítani nem sok mindent lehet, konkrétan nem is érezzük hiányát: nyilván mértékegységet választhatunk, illetve megadhatunk céltömeget, amelyhez viszonyított helyzetünket és a tennivalót, mármint, hogy mennyit adjunk le, vagy szedjünk fel, a főoldalon láthatjuk. A statisztikák nyilván huzamosabb használat, méghozzá lehetőleg koncepciózus használat után válnak relevánssá.


[+]

Van lehetőség beállítani emlékeztetőt, ami azért jó, mert az adatok érdemi összevethetőségét nagymértékben elősegíti, ha a lehetőségekhez képest nagyjából azonos körülmények között, de minimum azonos időpontban generáljuk őket.Tekintve, hogy a legtöbb, a mérleg által regisztrált értéket szignifikánsan befolyásolják külső tényezők, adott időpontokban nagyobb eséllyel lesznek hasonlóak a körülmények. Kivéve, amikor az ember a szokásostól eltérően mondjuk negyven deka steak és néhány pohár vörösbor után áll este a mérlegre. Azért akkor azt érdemes belekalkulálni.


[+]

A Huawei Body Fat Scale határozottan jó terméknek tűnik a kategóriában, noha a Nokia Body Cardio kvalitásaival és orvosi diagnosztikai alkalmasságával nem rendelkezik, de nagyjából ötödébe is kerül, a Nokia Body+ talán valamivel kevesebbet tud, de a háromszorosáért, így kábé a Yunmai mini árszintjén versenyez. Viszont 13 ezer forintért a Huawei Smart Scale esetében jár valóban prémium kivitel és megjelenés, a tökéletesen lokalizált, magyar nyelvű, mellesleg kompetens és egészen informatív szoftver; az egyes értékre tapicskolva némi magyarázat is előkerül az adott paraméterről. Azért nem ártana, ha idővel egy felületen, esetleg összefüggéseiben lenne megjeleníthető a mérleg funkcionalitása, mondjuk egy fitnesz karpereccel kombinálva, ha már mindkettőre van ötlete a gyártónak. A mérési eredmények tényleges pontossága nyilván hitelesített orvosi műszerekkel való összevetés alapján derülhetne ki, erre sajnos most nem volt módunk, nagyjából azért reálisnak tűnik az aktuális állapot. Viszont adott időtartamú rendszeres és lehetőleg koncepciózus használat után nyilvánvalóan alkalmas a trendek felmérésére, illetve a progresszió nyomon követésére. És még ránézni is kellemes. Úgyhogy határozottan ajánlott.

Huawei Smart Scale

AliceWake

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Előzmények

  • Huawei Color Band A2 - színes monokróm

    A Huawei is folytatja a költséghatékony aktivitásfigyelő termékvonalat, amelyet a Color Band A1 immár OLED kijelzővel szerelt utódja képvisel. Mellesleg elég jól.

  • Yunmai mini okosmérleg teszt

    A gyártó alig három éve van jelen a piacon főleg változatos képességű, de minden esetben igen mutatós okos mérlegekkel. Ráálltuk egyre.

Hirdetés