Huawei Ascend Y550 - 64 bit alsóhangon

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A Huawei nem beszélt mellé, amikor gyors adatkapcsolatot ígért összes készülékéhez: a kedvező árú Y550 is Cat.4-es LTE modemet kapott 150 Mbps-es letöltési sebességgel megfelelő hálózaton. 3G-n 42 Mbps a felső határ. Használatunk során a vételi jel stabilan átlagon felüli volt, a beszélgetési hangminőség viszont lehetett volna jobb is. A 802.11b/g/n szabványú WiFi modem érzékenységével abszolút elégedettek voltunk, nem maradtak ki egyébként a hotspot, Direct és DLNA funkciók sem. Bluetooth-ból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 a szabvány MTP és OTG funkciókkal. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS és GLONASS műholdak jeleit is igénybe vehetjük, így a pozíciószerzés gyors és pontos. NFC vagy infra az Y550-hez nem jár.

A Huawei Ascend Y550 4G modemet is kapott
[+]

Két böngészőt találtunk a tesztkészüléken: a Google Chrome-ot és a gyári AOSP-alapú szoftvert. Az utóbbi támogatja több lap megnyitását, a zoomalapú sortörést (ami jól jön az alacsony kijelző felbontás miatt), a böngészett oldal megosztását, mentését offline olvasáshoz és az asztali nézet kérését. Ilyen apró kijelzőn nem ideális a komolyabb tartalomfogyasztás, ugyanakkor a hardver rendben megoldja a görgetéseket és átmeneteket, csak a legzsírosabb oldalaknál találkozni döccenésekkel.

A Huawei Ascend Y550 2000 milliamperórás akkumulátora átlagkos üzemidőt nyújt
[+]

Az Ascend Y550 2000 milliamperórás akkumulátort kapott, amely elfogadható üzemidőre képes. A készenléti fogyasztás alacsony, a napi rutin mellett pedig 4-4,5 órás képernyőidőre lehet számítani, ami egy-másfél napos használatra fordítható át attól függően, ki milyen gyakran varázsolja elő a Huawei készülékét a zsebéből. Egy töltésre közepes fényerőn 5 óra böngészés jut, ami meglehetősen alacsony érték, a MinDig TV HD adását 8 órán át lehet streamelni, ami már sokkal jobb adat. A beállítások között elérhető intelligens és ultra energiatakarékos mód, az előbbi a hardveres teljesítménnyel és a hálózatokkal machinál, az utóbbi pedig mindent kilő a hívás és üzenet funkciókon kívül.

A Huawei Ascend Y550 olcsón kínál gyors hardvert szűkös tárhellyel
[+]

Értékelés: Huawei Ascend Y550
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 6 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Negyvenezer forintért kártyafüggetlen, 64 bites rendszerchippel és 4G modemmel felszerelt készüléket eddig nem lehetett vásárolni, a hasonló hardveres tudású riválisok egyszerűen drágábbak. A ledes villanó, a fénymérő, a közelségérzékelő, az értesítési led és az IPS paneltechnológia jelenléte sem mindig adott a árkategóriában, a kínai gyártó tehát piros pontot érdemel, hogy a magasabb szegmensek hardverét lejjebb hozta. A WVGA felbontású megjelenítőn remek a rendszersebesség, gördülékeny a böngészés és még a játékok is egész jól elfutnak. Ha hozzávesszük a 4.4.4-es KitKat verziót és a Huawei decens szoftvercsomagját, remek ajánlatnak tűnik az Y550.

Akad azonban a készüléknek néhány gyenge pontja. Az összeszelelési minőség a Huaweitől szokatlanul átlagon aluli, márpedig a tartósság fontos szempont az alsóbb kategóriákban is. A 4 gigabájtos belső tárhely pedig, bár általános jelenség a kategóriában, nem sokra elég, ennek ugyanis csak a fele áll az alkalmazások és ideiglenes fájlok rendelkezésére (de legalább opció a microSD kártyára való telepítés). Az androidos kezelőgombok kaphattak volna háttérvilágítást és az érzékenységük is lehetne jobb. Összességében mégis elismerés jár a Huawei-nek, hogy az LG L60-nál, HTC Desire 510-nél vagy a Samsung Galaxy Ace 4-nél fél árkategóriával lejjebb árul hasonló tudású készüléket, és egyáltalán nincs könnyű dolgunk eldönteni, hogy tetszett, vagy ajánlott plecsnit adjunk-e az Y550-nek. Az egyik oldalon ott az összeszerelés és a belső tárhely problémája, a másikon viszont a sebesség, a kijelző és az árcédula követel tiszteletet. Aki a két kompromisszummal együtt tud élni, egy olcsó és gyors 4G-s telefonhoz jut, a teszteket pedig azért írjuk, hogy plecsnik nélkül is dönteni tudjon a Kedves Olvasó, megfelel-e neki a vizsgált készülék.

Huawei Ascend Y550

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés