Hirdetés

Honor 8S (2020) - felvarrták a memóriáját

A tavalyihoz képest minimális változtatással, cserébe megmaradt Google-támogatással nyújt új alternatívát a 45 ezer forint körüli szinten, ám a piaci verseny egyre élesedik.

Hirdetés

Kamera, adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Kettő darab kamerát számolhatunk össze a mobilon, egyenlő eloszlásban, tehát egy került előre, egy pedig hátra. Az 5 megapixeles, kameraszigetbe oltott szelfikameráról nem érdemes sokat beszélni, íme, egy nappali és egy éjszakai példa arról, hogy mit produkál – egyébként tartozik hozzá automatikus arcszépítés és opcionális képernyővillanó. A hátlapból szinte nem is lóg ki a 13 megapixeles kamerához tartozó f/1,8-as optika, viszont megvan a PD-autofókusz, amivel egész gyors és megbízható a rendszer. Az automata mód nem sok lehetőséget kínál, és összességében sincs túl sok kameramód (szépítés, panoráma, HDR-vonalon nagyjából vége is a felsorolásnak), viszont Pro üzemmódban lehet variálni az érzékenységet (ISO 6400-ig), a záridőt (8 mp-ig) és a fehéregyensúlyt, továbbá babrálható a fókuszmód, a fénymérési mód és az expozíció-korrekció is.


[+]

Nem kell sokat várnunk ettől a kamerától: nappal egész gyorsan fókuszál és aránylag megbízhatóan dolgozik az automatikája, vannak részletek, de mellé zajosodás is tartozik, mindezt úgy, hogy szinte üvölt a dinamika szűkössége és a szélek lencsetorzítása. Este nagyon szüksége van a rendszernek a bő mesterséges fényre, különben semmi értékelhetőt nem tud mutatni a kamera. Videót is vettünk, lenn látható egy nappali és egy éjjeli felvétel. Legfeljebb Full HD-ben, sztereó hanggal, viszont bárminemű stabilizálás nélkül készülnek a mozgóképek.

A Honor 8S dual standby módon kezeli a két nanoSIM-et, ezzel nincs is semmi gond, nem nagyon van már különálló antennarendszerrel dual active alternatíva a piacon, ezen az árszinten nagyjából soha nem is volt. Minden hazai LTE-sáv támogatott 300/150 Mbps átviteli maximummal. A beszédhangszóró nem túl jó minőségű, de erős, jól hallható, a mikrofon pedig nyers és érzékeny, ahogy azt az olcsó, de telefonálásra jól használható mobiloknál megszoktuk. A Wi-Fi modem egycsatornás, 802.11b/g/n szabványokon működik, a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (microUSB, MTP). Az A-GPS mellett a 8S a GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo műholdakat használja megfelelő pontossággal, némi késedelemmel, iránytű nélkül. Nem csak a mágneses szenzor maradt ki, hiányzik a giroszkóp, a barométer, az NFC és az infraport is.

[+]

3020 mAh kapacitású akkumulátorával gálánsan tud bánni a mobil, kábelen ugyanis fordított töltés is megvalósítható. Ha nem adunk energiát egy-egy másik bajba jutott eszköznek, a mobil önerejéből könnyedén teljesítheti a kétnapos töltési ciklusokat, hiszen a mobil fogyasztása kifejezetten kedvező, és az is valószínű, hogy kevesen fogják 3D-játékokkal vagy épp túl sok videózással meríteni az egységet. Szintetikus tesztek alapján akár 8 óra kijelzőidő is megvalósulhatna, de persze ez a valóságban inkább az 5-höz lesz közelebb.

Értékelés: Honor 8S (2020)
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

45 ezer forinttal a zsebben nem lehet mindent elvárni egy mobiltól, és ezt a Honor 8S (2020) sem változtatja meg. Ha ezt a mobilt választottuk a maga kedvező áráért, akkor leginkább a 3/64 GB-os memóriacsomagnak, a bőven kategóriaátlagon felüli minőséget nyújtó, nagy fényerejű IPS kijelzőnek, az EMUI rendszer extrázottságának, mégis stabil működésének és a korrekt üzemidőnek örülhetünk, cserébe nem igazán jó sem a rendszersebesség, sem a kamera, sem pedig a szenzorozottság. Jó hír, hogy most már egyre kevesebben próbálnak kínzó felhasználói élményt lenyomni a vásárlók torkán, még európai szemmel belépőszinten is (hiszen ennél érdemben olcsóbb telefonok kizárólag a keletre gyártott, Android Go rendszerű vackok), viszont a választék bőséges, és előfordulhat, hogy valakinek pont nem ez a Honor lesz a legjobb választás.

Ott van például a Redmi 8, ami néhányezer forinttal drágábban még nagyobb kijelzőt, cseppálló kivitelt,nyolcmagos processzort, 4/64 GB-os tárolót, ujjlenyomat-olvasót és jelentősen jobb akkumulátort ad, van gyorstöltési opciója 18W-tal, ráadásul az avítt microUSB helyett Type-C-t tettek rá. Simán lehet, hogy valaki a Nokia 3.2 letisztult, nyers Androidját választaná Snapdragon rendszerchippel, vagy épp a Samsung ökoszisztémát követve egy Galaxy A20e mellett tenné le a voksát – egyikkel kapcsolatban sem lehet azt kijelenteni, hogy határozottan rosszabb vétel lenne ennél a 8S-nél. Házon belül maradva ugyanezt a Honor 8S-t meg lehet kapni akár 33 ezer forintért is hivatalos forrásból, ha valaki a 2019-es, 2/32GB-os modellel is beérné: ha most kéne választanom, az összeg közel harmadát nem áldoznám rá a plusz memóriára és tárhelyre ebben a felállásban, hiszen a sima 8S is teljesen vállalhatóan működött. Titkos tippként hamarosan befut a már nálunk is teszten lévő Alcatel 3L (2020), ami 48 megapixeles kamerával, tripla hátlapi kamerarendszerrel és 4 GB RAM-os Helio P22 chippel rázza fel a kategória állóvizét. Egyáltalán nem rossz készülék a Honor 8S (2020), de a tavalyi modell mostani árán kéne indítania ahhoz, hogy plecsnire és igazán vásárlásra érdemes legyen.

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Honor

Előzmények

  • Huawei Nova 5T - álruhában

    Ha valakinek már csak küllemre is nagyon ismerős a Nova 5T, az egészen biztosan nem az uniformizálódó mobildizájn trendek miatt van. Hanem mert ez a Honor 20.

  • Honor 9 - fény-másolat

    A Honor 9 tulajdonképpen egy Huawei P10, csak csillogós felülettel és alacsonyabb árcédulával. Generációsan ugyanakkor idén kevés dolog változott. Marad vajon az ár/érték trófea is?

Hirdetés