Hirdetés

Garmin nüvi 30 - a legkisebb is számít

Hirdetés

Bevezető

Komoly átalakulás előtt áll a PNA-k (azaz az autós navik) piaca. Nagy nevek tűnhetnek el végleg a süllyesztőben, ha nem tudnak lépést tartani a változó környezettel és apró garázscégek repülhetnek a mennybe, ha jókor, jól döntenek. A Garmin az előbbi kategóriába tartozik, stabilan üldögélt a prémium kategóriás navigációs gyártók képzeletbeli asztalánál, amikor először a Google rántotta le a terítőt a homárral és kaviárral gazdagon dúsított főfogás előtt.

Garmin nüvi 30
[+]

A Garmin részvényei meredek zuhanásba kezdtek akkor, amikor a keresőből kinőtt IT óriáscég bejelentette, hogy ingyenes lesz az Android rendszerű telefonokon a turn-by-turn (azaz az a beszélős) navigáció. Jókora pofon volt ez, a Nokia sem sokat tökörészett, a második (bár kissé gyengébb) ütést ők vitték be, amikor Symbian platformra ők is totál ingyenes navigációt nyújtottak. A Garminnak az a szerencséje mindenféle WinCE alapú izékre építő cégekkel szemben, hogy ők azért nem csak a navigációból élnek, s nem csak úgy, ahogyan az átlagember fejében a navigácó fogalma leképződik. A Garmin ugyanis professzionális GPS technológiával foglalkozik, tengerészeti, halászati és egyéb outdoor eszközökkel, geocachinghez való cuccokkal, órákkal, kiegészítőkkel. És persze kocsiba rámolható navikkal is, amelyek mind a nüvi termékcsalád tagjai.

Garmin nüvi 30
[+]

Ezek a nüvi nevű ketyerék általában három dologról híresek. Baromi jó kijelzőt kapnak, meglepően sokáig mennek külső áramforrás nélkül, ugyanakkor magasabb árszintet képviselnek, mint a kisebb nevű cégek WinCE alapokon nyugvó ketyeréi. A Garmin saját hardvert, saját rendszert és saját szoftvert tart a kezében, nekik nem kell attól parázniuk, hogy a szomszéd vérpistike ráportol valami ismert szoftvert a termékükre. Attól viszont barnás lehet a gatyó, hogy pont a szomszéd vérpistike és a filléres WinCE alapú vasak miatt a kutya sem akar majd drágább Garmint vásárolni, de azok a vásárlók, akik nem akartak haxolgatni, trükközni, csak egy megbízható, jól működő navira vágytak, kitartottak a Garmin mellett. Úgyhogy a cég most lefelé (is) bővíti a portfóliót, a nüvi 30 az élő példa arra, hogy bárkinek lehet Garmin navija, aki 20 lepedőt le tud tenni az asztalra – ennyibe kerül a Speedshopnál tesztünk alanya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Garmin nüvi 3790T - a csúcsnavi

    Nem funkcionalitással tarol a Garmin csúcsmodellje, hanem minőséggel, megbízhatósággal és pontossággal. Célszerszám azoknak, akik komolyan használnák.

Hirdetés