Hirdetés

Bluetooth Dongle - le a kábelekkel!

Bemutató

Sokan küzdenek azzal, hogy a telefonjuk és a számítógépük között adatokat mozgassanak. Erre több megoldás létezik. 2-3 évvel ezelőtt az infra volt a legelterjedtebb ezek közül, hiszen ez esetben nem volt szükséges közvetlen fizikai kapcsolat a gép és a mobil között, mindössze az infraport elé kellett tartani telefonunkat, és akár internetezés közben is tölthető maradt a mobil, ami az adatkábelekkel nem minden esetben történhetett meg. Napjaink gyártói a felsőbb kategóriákban, azokon belül is leginkább az okostelefonokhoz, és az üzleti mobilokhoz már melléklenek adatkábelt, ahogyan ez el is várható. Miért éri meg mégis beruházni egy Bluetooth eszközre?

Hirdetés

Talán a legfontosabb pont a szabadság. Nem kell ugyanis a mobilt a számítógéphez szögezni, nincs szükség arra, hogy mindenféle kábelekkel tömjük ki a laptop-táskánkat. Elegendő egy pendrive méretű USB egységet beszereznünk, és ezt magunkkal hordanunk ahhoz, hogy adatkapcsolatra alkalmassá váljon a gépünk.

A második érv a kompatibilitás. Ez általában azoknak fontos, akik több mobillal is rendelkeznek (tesztelők előnyben), ugyanis ilyenkor minden típushoz eltérő kábelre lenne szükség, ezt pedig kiválthatja egyetlen egység. Nem utolsó sorban, pedig egy Bluetooth adapter nem csak mobil-PC kapcsolatra alkalmas. Két PC, illetve PC-nyomtató, esetleg palmtop kapcsolatokra is használható, amennyiben az adott eszköz Bluetooth képes, sőt, újabban a telefont is képes lehet Bluetooth segítségével nyomtatóval kommunikálni.

Korábban sokan sajnáltak 5-6000 forintot kiadni egy ilyen kézségre (sőt, volt az több is), azonban az noname egység, amelyet a GSM Takácstól kaptunk tesztelés céljából, már az elérhető árkategóriában mozog, mindössze 3490 Ft-os árával fog hódítani, és nem a színével, az ugyanis botrányos. Leginkább a MÁV pályamunkások, illetve parkolóőrök dzsekijéhez hasonlít külsőre, azonban ott nem igazán munkaeszköz a notebook, így valószínűleg nem fog a körükben tarolni.

A készülék installálása mindösszesen 3 percemet vette igénybe, a Windows automatikusan felismerte, majd a telepítőlemezt behelyezve minden magától zajlott, ezután már csak összepárosítottam az éppen tesztelt Sony Ericsson K510i-vel, és vígan működött az adatátvitel. Elvileg 100 métert ír a használati útmutató hatósugárnak, azonban két szobával messzebbről már nem találta meg a telefont a gép (igaz, két kőfal állta az útját). A készülék egyébként Bluetooth 1.2, illetve 2.0 kompatibilis, így elvileg sztereó hangátvitelre is alkalmas, azonban a K510i nem, így ezt nem volt alkalmam kipróbálni. Az USB támogatottság is teljes, hiszen 1.0, és 2.0 kompatibilis a kis kütyünk.

Összességében mindenkinek, aki még nem rendelkezik bluetooth adapterrel, és eddig a vásárláson törte a fejét, ezt a modellt ajánlom, ugyanis az ára ellenére a szolgáltatásai teljeskörűek. Csak a színe lenne más…


Polacheck

Az ismeretlen márkájú Bluetooth adaptert a GSM Takács biztosította. Köszönjük.
A készülék megvásárolható online a www.gsmtakacs.hu címen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés