2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tablet rovat

Apple iPad mini - piaci igény

A kisebb méretű iPad a piaci igények miatt születhetett meg. Az Apple így megmutathatta, hogy táblagépes fronton még mindig szuperek.

Hirdetés

Szoftverek, adatkommunikáció

A készüléken az iOS 6-os verziója fut, amit rögtön a bekapcsolás után frissíthetünk is az iPad szempontjából kevésbé jelentős hibajavításokat tartalmazó 6.0.1-re. Az első bekapcsolást követő konfigurálás után egyből a menüben találjuk magunkat, ahol viszonylag kevés szoftvert érhetünk el; az alul lévő webböngésző, email, videók, zenék kvartett mellet iMessage üzenetküldő alkalmazást, FaceTime videóchatet, képnézegetőt, Apple féle térképszoftvert, órát, naptárat, névjegyzéket, jegyzettömböt, emlékezettőt, valamint újságos standot találunk. Ezek mellett ott van a jópofa fényképek készítésére alkalmas Photo Booth, a játékosok számára versengési és multiplayer lehetőséget nyújtó Game Center, valamint maga az App Store, ahonnan appokat és játékokat tölthetünk le. Első indításkor fel is ajánlja, hogy letölti a Podcasts, az iBook, az iTunes U, a Find Friends, valamint a Find iPhone szoftvereket; ezek közül az iTunes U az egyik legizgalmasabb, gyakorlatilag különféle oktatócsomagokat lehet vele letölteni.

Apple iPad mini Apple iPad mini
[+]

Ahogy a Mac számítógépeknél, úgy az iPadeknél is fontos dolog a többujjas kezelés, mely szerves része az iPad mininek is. A szoftvereket ujjaink egymás féle húzásával is háttérbe tudjuk küldeni, ami nagyon kényelmes megoldás, hiszen nem kell megnyomnunk a kijelző alatt lévő Home gombot. Hasonlóan hasznos a futó szoftverek között történő négyujjas lapozás, ha pedig ugyanezen testrészeinket nem horizontálisan, hanem vertikálisan mozgatjuk felfelé, akkor alul előjön a futó szoftverek listája, melyet egyébként dupla gombnyomással érhetnénk el.

Apple iPad mini Apple iPad mini
[+]

Adatkommunikációs szempontból el kell különítenünk a WiFi és a WiFi + Cellular modelleket; mobilinternetezni csak utóbbival lehet, ha beletolunk egy Nano-SIM kártyát, előbbin nyilván nincs ilyen foglalat és marad a WiFi. Ami egyébként fejlett, hiszen a 802.11a/b/g/n protokollokat ismeri, utóbbinál pedig a 2,4 és az 5 GHz-es frekvenciát is tudja használni. Mobilinternetnél 2G, 3G és 4G LTE is játszik, azaz GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t, HSPA-t (21 Mbps lefelé, 5,76 Mbps felfelé) és 50 Mbps-os LTE-t is használhatunk, lefedettségtől függ az egész. A Bluetooth 4.0-s verziószámú, támogat mindenféle protokollt, de igazából főleg headset csatlakoztatására jó. A WiFi + Cellular modellben található GPS és - tessék megkapaszkodni - GLONASS-vevő is, utóbbi az oroszok navigációs rendszere, mely már működőképes, igaz, egyelőre pontatlanabb, mint az amerikai GPS (a GLONASS támogatás egyébként az iPhone 4S óta megvan az Apple-nél, csak eddig ezt valahogy nem nagyon kommunikálták). Az eszközzel mobilhálózaton telefonálni nem lehet, a FaceTime és a Skype viszont minden probléma nélkül működik, internetes telefonálás tehát van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.