Android 4.1 Jelly Bean rendszerbemutató

Bevezető, fejlesztői eszközök

Június végén lezajlott az idei Google I/O, mely a keresőóriás éves fejlesztői konferenciáját takarja. A kétnapos rendezvényt minden évben óriási figyelem övezi (idén röpke húsz perc alatt elkeltek a jegyek), ami nem is csoda, hiszen néhány éve az Androidé a főszerep, a cég által karban tartott mobil operációs rendszer pedig nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha. A nyitóbeszéd során lehullt a lepel a rendszer legújabb verziójáról, az Android 4.1 bemutatót világszerte rengetegen követték nyomon, többek között lapunk is beszámolt róla. A Jelly Bean fantázianév ismét egy édességet takar, egy színes zselécukorkáról van szó, melynek formája leginkább egy babszemre hasonlít.

Google Nexus 7
Nexus 7

Az új rendszerverzió mellé természetesen egy új Nexus referenciakészülék is dukál, a Nexus 7 névre hallgató eszköz egy táblagépet jelöl. Úgy tűnik, a Google sorra fogyasztja az androidos gyártókat: míg a legelső Nexus-t a HTC rakta össze, a Nexus S és a Galaxy Nexus már a Samsung gyártósorairól került le, a tavalyi Honeycomb referenciagépet pedig a Motorola gyártotta. Egyébként sokan egy Motorola gyártmányú eszköz érkezésére számítottak, amely nem is volt alaptalan, lévén a Google nemrég óriási pénzeket invesztált az amerikai székhelyű gyártóba, ám mégis az Asus volt a kiszemelt. Szerény véleményem szerint nem tettek rossz lóra az Asus-szal, a tajvani cég az elmúlt egy évben nagyon komoly táblagépeket tett le az asztalra, androidos körökben egyelőre nem sikerült felülmúlni a konkurenciának a Transformer szériát. A Tegra 3 lapkakészlettel és hét hüvelykes képátlójú, 1280 x 800 képpontos felbontású kijelzővel szerelt táblagép már a szerkesztőségben pihen, hamarosan tehát a Nexus 7 részletes bemutatója is elkészül.

Google Nexus 7 Google Nexus 7

Nem múlhat el rendszerfrissítés a hivatalos fejlesztői eszközök tuningolása nélkül, ez most sincs másképp, a Google I/O első napja óta mindenki számára elérhető az immár 16-os verziószámú SDK, valamint az ADT és az SDK Tools legújabb variánsa. Az újdonságokat tartalmazó API mellett néhány új eszközt is kapunk, a legfontosabb talán a Systrace az alkalmazások monitorozását könnyíti meg. Elsősorban a hardvergyártók számára lehet jó hír, hogy megjelent az úgynevezett Android Platform Development Kit (röviden PDK), mely az illesztőprogramok elkészítését és optimalizálását könnyíti meg. További információért a hivatalos fejlesztői oldalt ajánljuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés