2018. június 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Allview V2 Viper S - kihúzták a méregfogát

Hardverileg kevés, formában viszont annál több változott az Allview V2 Viper X-hez képest, melynek az utódja egy jól ismert csúcskészüléket idéz meg a középkategóriában.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Az óriástelefonok demokratizálódása után elindult egyfajta fordított folyamat, ahol a már elterjedt méretek növelése helyett a hangsúly áttevődött az aktuális szélesség és magasság mind teljesebb kitöltésére képernyővel. A Xiaomi Mi Mix persze jó nagyra nőtt, az LG G6 viszont nem, egyszerűen csak megnyúlt, ezzel egy időben pedig elkeskenyedett. Átfogni így könnyű, viszont a még feljebb került értesítési sávot lehúzni nehéz. De hogy jön ide az LG? Nos, elég csak ránézni a 146 x 74,5 x 8,2 milliméteres Allview V2 Viper S-re, és egy régebbi koreai csúcsmodell, a G3 juthat az ember eszébe, amely sokak szerint tökéletes phabletes méretekkel rendelkezett.


[+]

Úgy sikerült ugyanis elvékonyítani annak idején a kávákat, hogy alul azért maradt hely a támasztéknak, máskülönben átfogni és férfikézzel az értesítési sávot elérni nem jelentett lehetetlen küldetést, szemben mondjuk egy iPhone 7 Plusszal. A koncepció annyiból ésszerűbb, hogy az 1080 x 1920 pixeles, 5,5 hüvelykes panel (amely nagyjából akkora felületet képez, mint a G6 5,7 hüvelykese) egyszerűen szélesebb, azaz több tartalom kifér, oldalra pedig könnyebben ér el a hüvelykujj, mint a készülék legtetejére. Akármi is legyen a némileg ellentmondásos kompakt phablet 2017-es definíciója, a roppant könnyű, 141,6 grammos V2 Viper S-t egyszerűen jó használni és nem különösebben zavaró hordani, úgyhogy a formák és arányok el lettek találva.


[+]

A plasztik konstrukcióra sem lehet különösebben panasz – a fémház elegánsabb lett volna, a műanyag viszont légiesebbé teszi a kevésbé csúszós burkolatot – a tapadásban a hátlap keresztirányú textúrája is segít. Plusz a fémházzal szemben a műanyag hátlap lekapható, így lehet hozzáférni az egyébként külön csomagolt, 3000 milliamperórás telephez, a két microSIM foglalathoz és a microSD külön járatához. Sajnos mindegyik cseréjéhez ki kell emelni az akkumulátort, plusz a hátlapot visszapattintva, középen már érződik némi bizonytalanság, nyomásra hallható recsegéssel.


[+]

A fent ecsetelt kényelem ellen dolgozik a bal oldali hangerőszabályzó és a jobbra pakolt bekapcsoló idétlenül magasra helyezése is. Őszintén nem értem, mi folyik a tervezőasztalokon, és hogy nem tűnik fel egy rakás (remélhetőleg) diplomás embernek, hogy ha oda fölteszed a gombokat, a populáció 95%-a csak fogásváltással fogja elérni. Avagy kosarasok a béta teszterek? Felülre került a microUSB port, az audiokimenet és az infra, alulra a multimédiás hangszóró és a mikrofon. Kamera szempontjából elöl 5, hátul pedig 16 megapixeles modult helyezett el az Allview (vagy aki a Viper S-t nekik legyártotta), az utóbbi mellet három LED van, két tónussal. Logóilag hátul érdemes keresgélni a szemmel, kijelzőileg pedig elöl, szemöldökhúzogatással.


[+]

Kijelző-teszt
Allview V2 Viper S Zenfone 3 5,5 Lenovo P2 Honor 6X
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 478 nit 625 nit 384 / 495 nit 556 nit
Fehér fényerő (min.) 44,6 nit 5,2 nit 3,8 nit 5,4 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,43 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1156:1 1454:1 végtelen 1952:1
Színhőmérséklet 9239 K 7625 K + kézi 7290 K 8166 / 6590 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A maximális fényerő még jó volna, nagyjából minden látszik odakint, a minimális viszont retinaégetően világos marad éjszaka. A kalibrációról pedig azonnal lesüt, hogy kékes, kézzel csak elszínezni lehet, a betekintési szögek pedig a középszerűséget definiálják – gyorsan csökkennek a kontrasztok oldalra forgatva. A kép viszont tűéles és az érintési érzékenység is elmegy, bár mintha az átlagnál picit ritkásabban lennének az érzékelők elhelyezve. Ez inkább a görgetés némi szaggatottságában mutatkozik meg (és nem jelentősen), a bevitel pontos. A képernyő alján virtuális gombsor, alatta meg érintésre nem reagáló, ovális fényű értesítési LED van. Felül a fénymérő, a közelségérzékelő és a beszélgetési hangszóró alkot a már említett szelfikamerával kvartettet.


[+]

A szemfülesek egy egész vékony fekete kávát azért kiszúrhatnak az IPS panel körül, ám ez nem csökkenti jelentősen az előlapi képernyődominanciát, élből pedig csak a védőüveg szélein akad, máshol komfortosra lettek véve az ívek. Ha a forma ismerős is, a felső-középkategóriában pedig lassan elterjedtebbé vált a fémház (meg az ujjlenyomat-olvasó), szemre és fogásra is rendben van a plasztik Viper S. Abban viszont nem vagyunk biztosak, hogy a soda lime glass fantázianevű, karcálló védőüveget miként lehetne magyarítani, így a titulust érintetlenül hagytuk. A fent látható dobozkában a mobilon és a telepén túl még egy microUSB kábel, egy 5V / 1A-es adapter, egy agybadugós mikrofonos füles, egy elcsomagolt képernyőfólia, némi leírás és egy garanciajegy van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Allview E3 Jump - nem ugorja meg

  Az Allview strapatelefonja lényegében a gyenge hardveren esik orra, egyébként korrekt, a rendszer viszont lassú, és ismét a kijelzőn spóroltak egy kültérre szánt eszközben.

 • Allview P8 Energy Pro - drága tankhajó

  Gigászi kijelzővel és más eszközt töltő akkumulátorral száll be tepsiversenybe az Allview. Az ujjlenyomat-olvasó és a méretes RAM modul jó hír, lóerőből viszont kevés jutott árszinten.

 • Allview V2 Viper X - vissza az általánosba

  Nemcsak a háromszög alakú doboza miatt érdekes a román székhelyű vállalat üdvöskéje, szép a kijelző, jó lett az egyedi kezelőfelület, viszont hibák is vannak bőven.

 • Allview X1 Xtreme mini - az erő nem minden

  Korrekt áron kínálja az Allview az új, felső-középkategóriás, de kompakt méretű készülékét. Remek az ötlet, de a megvalósítás sajnos nem hibátlan.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.