Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz MageRG #21602 üzenetére

    Igen, valóban vannak ilyen írások is, melyekre utalsz. Pont ezért választottam olyat, amit nem érhet ehhez hasonló kritika. Antiochiai Szent Ignáctól idéztem, akinek leveleit az ebben a tárgyban kutató történészek sem vitatják. Bár a 4. században az ő írásainak is készült "hosszabb változata", de az Egyház mindig a rövidebb, 2. századból ránk maradt írásokat fogadta el. Ráadásul ezekre a levelekre több későbbi, szintén 2-3. századi egyházatya is hivatkozik.
    Lehet furán hangzik, de több és pontosabb információval rendelkezünk ezekről a levelekről, mint a legtöbb újszövetségi könyvről (az ószövetségi könyveket nem is említve).

    Mohamed az ebioniták által ismerte meg a kereszténységet, akik akkoriban egy peremvidékre szorult zsidó-keresztény szekta volt. Egyébként ez elég jelentősen érződik tanításán. Lényegében nem tett mást, mint a zsidó és ebionita hagyományokat összeollózta, kicsit átírta, illetve kibővítette saját magával.
    Miért volt lehetséges, hogy Mohamed az ebionitákkal találkozott és nem a keresztényekkel? Egyszerű az oka. Ha megnézed a térképet, ami a kereszténység elterjedését mutatja a 600-as évekig (világos kék 600-ig, sötét kék 4. század eleje), akkor láthatod, arra egyszerűen nem voltak keresztények. Néhány zsidók lakta város volt, illetve az említett ebioniták.

Új hozzászólás Aktív témák