Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz MageRG #21508 üzenetére

    Mi a szabad akarat? Mitől van szabad akaratunk? Mikortól van szabad akaratunk?
    Egy újszülöttnél nem nagyon van értelme erről beszélni. De egy felnőttnél már más a helyzet.
    A felnőtt, többek között attól az, hogy képes felelősséggel döntést hozni. Ha ez valamiért nincs meg, akkor szerintem nem beszélhetünk a szabad akaratról sem.
    De ha van lehetőség a felelős döntésre,, akkor a szabad akarat kérdésének feszegetése valójában a felelősség átruházásának, a felelősség vállalás elkerülésének eszközévé válik.
    Lehet vitatkozni elméleti szinten, hogy mennyire határoz meg a szabad akaratban a szocializáció, lehet extrém példákat felhozni a történelemből, különleges törzsi közösségek életéből, de számomra azt jelenti, hogy ezek az érvek azt akarják elhomályosítani, hogy van felelősségünk, van döntéshelyzetünk, és rajtunk múlik, hogy mi lesz velünk.
    Még a törzsi népek is megtanulják a késleltetést. A felnőtté válási beavatási szertartások is többek között ezt fejezik ki. Meg van az ideje annak, hogy felnőttként tekintsen rád a törzs, nem lehet siettetni.
    Pedig ők aztán semmit nem tudnak a pszichológia késleltetés fogalom köréhez köthető tudományos nézetekről.

    Ha pedig van késleltetés, akkor van döntési helyzet arra, hogy várjak, és van szabadságom dönteni a várásra. Mert lelkileg érett lettem, mert megtanultam, mert erre szocializálódtam...
    Ha a szabad akaratban kételkedek, akkor nincs értelme az igazságszolgáltatásban sem.

    De mi is a szabad akarat? Mitől van szabad akaratunk? Mikortól van szabad akaratunk?
    Mindentől szabad nem lehet, mert valami mindenkor meghatároz, ha más nem, az mindenképp, hogy valamitől szabad akarok lenni, és ez már be is korlátoz. Tehát aki ezzel érvel, mikor azt mondja, hogy nincs szabad akarat, akkor logikailag cáfolni is tudja ezt.
    De mi a szabad akaratot Istennel kapcsolatban vizsgáljuk.
    Tudok-e szabadon Isten mellett dönteni, vagy meghatároznak tőlem független erők. Lehet-e nemet mondani Istennek.
    Pál nagyon érzékletesen, talán túl filozofikusan is írja le a Róma 7-ben, hogy megvan benne a vágy a jóra, de mégis azt teszi, amit nem akar, a rosszat. Hát ez minden, csak éppen nem szabad akarat.
    Itt be is fejezhetnénk a vitát. De a fejezet végén felteszi a kérdést, hogy van-e ebből szabadulás, honnan van a szabadulás. És a választ is megadja: Jézus Krisztustól. Jézus személyén fordul meg minden. Isten saját akaratából, szabad akaratból hasonlóvá lett az emberhez, kiszolgáltatottá tette magát, hogy a kiszolgáltatott ember szabaddá lehessen. A kereszten az utolsó szavai közt elhangzott, hogy "Elvégeztetett!" Ez annyit jelent, hogy a szolga fel van szabadítva, az adósság rendezve van, nincs tartozás, nincs függés, nincs elkötelezettség, tiszta lapunk van Isten előtt, és rajtunk múlik, hogy ezzel mit kezdünk.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák