Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MageRG

    addikt

    válasz kymco #21505 üzenetére

    "...még tény, hogy a kegyelem ott van az ószövetségben."
    Lehet, de én nem ezt olvastam ki. Hanem egy elég harcias törzsi istenséget. Kegyelem nem jár, csak törzstagoknak.
    Ábrahám és Izsák története pedig az egyik legborzasztóbb sztori az egész Bibliában.

    "Van szabadságom késleltetni a vágyaim betöltését..."
    Nem azt akartam mondani, hogy ösztönlények vagyunk, akik elhárítanak minden felelősséget.

    A példánál maradva, Átlag Józsi azért nem teper le minden szembejövő jónőt, mert -remélem ez a többség- megtanulta a társadalmi együttélés szabályait és jobb esetben elég empatikus is, hogy ne okozzon fájdalmat másoknak.
    De ezek a készségek - amik komolyan befolyásolják a döntéshozatalt - nem velünk születnek. Megtanítják, megtanuljuk életünk során.
    Bizonyos készségekre pedig elég szűk az időablak gyerekkorban: vadonban vagy rossz körülmények közt nevelkedett emberek nehezen vagy egyáltalán nem integrálhatók a társadalomba.

    Nekik szabad akaratuk van? Köztük és köztünk mindössze az a különbség, hogy más hatások érték őket, ezért a döntéshozási folyamatban is mások lettek a prioritások.
    De hozhatnám példának a fiatal-idős ellentétet: agykutatók igazolták, hogy a fiatal felnőttek agyában a jutalmazási rendszer másképp működik, ezért a relatíve kockázatos dolgok is vonzóbbnak tűnnek.

    És ezzel nem azt próbáljuk igazolni, hogy nem vagyunk felelősek, hanem hogy döntéseink annyira behatároltak, hogy azt semmiképp nem lehet szabad akaratnak nevezni.

    "What is bravery, without a dash of recklessness!"

Új hozzászólás Aktív témák