- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Almalito
csendes tag
Ivy procinál ha feljebb rakom a BCLK-t 100-ról 103-ra lehet valami gondom belőle? VGA (R9 390) sérülhet?
-
Almalito
csendes tag
válasz Kean_Sorbo #44452 üzenetére
Biztosan nem lesz gond? Drága volt a kártya, szóval ha nem ajánlott akkor nem kockáztattatom azt a +100mhz-t a nonK-s procin.
-
Metacska
aktív tag
Sziasztok!
Van egy jó öreg Phenom II X4 955-ös BE procim. Nem akarok egyelőre újat venni, szeretném ezt egy kicsit meghajtani.
Kicsit olvasgattam, és látom, hogy a jelenlegi gyári 3,2es órajelről fel lehet rántani stabil 4 ghz-re.
Érdeklődnék:
- Milyen hűtőt vegyek hozzá (ami nem túl nagy, elfér egy Corsair R200-as házban)?
- Milyen feszültséget adjak neki 4 GHZ-n? 1.44 V mondjuk?Köszönöm!
-
Martin97
aktív tag
válasz Metacska #44456 üzenetére
Szia!
A házadba elvileg befér akár egy dark rock pro3 vagy D15 hűtő is, vagy valamilyen játékvíz. Szóval nem kell aggódni a mérete miatt. Először is írj egy árat, hogy meddig mennél el, és utána lehetne ajánlani valamit. De van erre megfelelő topik is.
A feszültséget meg ki kell tesztelni, hogy mennyit kér a stabil órajelhez. Nem úgy megy a tuning, hogy egy nagy ugrás és rögtön 4ghz. Szépen komótosan jutsz el odáig. Egyébként akkora órajelhez már szerencse is kell.
-
KYZRR
őstag
válasz Metacska #44456 üzenetére
DeepCool Gammax S40 jó lesz rá, és ha esetleg váltasz platformot később is jó lesz.
Tuning terén szorzóemeléssel próbáld meg először a 18x200-at, alapfeszen. Ha nem jó, akkor 0.05v-os emeléssel haladj felfelé, maximum 1.4v-ig. Az átlagos darabok egyébként akár alapfeszen is tudni fogják ezt az órajelet. Phenom 2-knek ~3.8GHz felett jön meg igazán a feszültség igényük. 4GHz-hez kb. 1.425-1.475V fog kelleni, ekkor már vigyázni kell, hogy minden kapjon megfelelő hűtést. Gondolok itt elsősorban az alaplap VRM részére.
You can only die once, make sure it is worth it...
-
Metacska
aktív tag
Köszönöm a tippeket!
-
GamerLaci123
tag
Sziasztok!
Van egy ASRock G31M-GS alaplapom és egy Intel Core 2 Duo E6850-es procim alapfeszen és alap órajelen. Túl tudnám-e egy kicsit hajtani? Ha igen úgy nagyjából meddig mehetnék el gyári hűtővel? (most terhelés nélkül 25-30 fok a CPU terhelés alatt 40-50fok) Eddig a GPU-m hajtottam túl egy picit (A magot 800Mhz-ig tornáztam fel a memóriát pedig 1000Mhz-re egy MSI 8800Gt-n MSI Afterburner-rel) na de a lényeg hogy szerintetek merjek-e húzni a procimon és ha igen meddig és lesz-e valamilyen hatása (nagyrészt játékok alatt) a túlhajtásnak?
Előre is köszi!"It means nothing to me, to mean anything to you"
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz GamerLaci123 #44461 üzenetére
Ha jól számoltam, akkor az alap FSB 333. Akkor 390-nel meglenne a 3510MHz, ami 16% teljesítmény növelés. Ekkor viszont a memória sebességét visszább kellesz venned, azt a BIOS-ban úgy is látod, hogy melyik beállítással áll a legközelebb az eredeti frekvenciához. Ennyit a gyári hűtővel még el kell hogy menjen.
Ez játékokban nem tudom mennyit javítana az élményen, de szerintem a VGA lesz ott az elsődlegesen szűk keresztmetszet.Vasvellával nem lehet szilvát aszalni!
-
GamerLaci123
tag
válasz Kean_Sorbo #44462 üzenetére
Köszi a választ majd ha hazaértem megpróbálom kcisit fentebbtornázni az órajeleket
"It means nothing to me, to mean anything to you"
-
gears27
aktív tag
Sziasztok. Van egy amd athlon 2 x4 641-es procim amit 2,8-ról felhúztam 3,2-re. Túlmelegedès nincs abszolut a megengedett alatt van még terhelès alatt is. A hivatalos honlapon is 3,2 a max ameddig fel lehet húzni. Kèrdès: Ha netán emelnèk mèg rajta az károsithatja a procit vagy a lapot? Olvastam külföldi fórumon, hogy van aki 3800mhz-en használja de nem tudom mennyire hihető. Válaszokat köszi.
Seggsztézis
-
gears27
aktív tag
-
-
gears27
aktív tag
3,3- lett a max amit bír melegedés és fagyás nélkül.. No de nem baj, jobb mint a 2.8 Más és kicsit off: Leszedtem ezt a speedfan nevü progit, állitgatom a ventiket(jobban mondva a proci ventit szerettem volna) de nem történik semmi. Esetleg valaki van aki ért hozzá?
[ Szerkesztve ]
Seggsztézis
-
Martin97
aktív tag
válasz gears27 #44470 üzenetére
Ha nem zavar a hang, akkor alaplapodon kapcsold ki a fordulat szabályzást, és folyton maxon fog pörögni a venti, ha lehetséges. Ha nem enged ilyet a lap, akkor közvetlen tápról hajtsad, és akkor tuti, hogy maxon megy majd.
De inkább szerezz be egy nagyobb hűtőt, mert az előző praktika nem használ a hallásodnak.A speedfan nálam nem csinál semmit, nem értem miért, de manuálisan is jól lehet szabályozni a ventiket a feszültséggel.
[ Szerkesztve ]
-
Martin97
aktív tag
válasz gears27 #44472 üzenetére
Előbb váltasz gépet (házat), minthogy cserélni kelljen. Nekem egy ventit sem kellett emiatt cserélni. Amikor érzed, hogy rosszalkodik, megolajozod, és megy mint az új. Nekem is régi giga 3d mercury házam van, és még minden a gyári.
Szóval, ha kibírod a hangját, és hoz néhány fokot, akkor nyugodtan maradjon.
-
gears27
aktív tag
sziasztok! Ismét 1 kérdéssel fordulnék hozzátok remélem érthető leszek Szóval elkezdtem ezzel a tuningos dologgal kicsit foglalkozni és az észrevételem(legalább is nálam ez a helyzet), hogy mikor a procit tornázom felfelé akkor automatikusan állitódik a ram órajele is. Mikor elérek 3300mhz-re akkor a ramom ami 1333mhz-es elkezd emelkedni. Ekkor elmentem de ugye a gép nem indul mivel nem tudja a ram a magamasabb órajelet. Kérdés ez normális? Illetve ha procit cserélnék és mondjuk magasabb mhz-eset veszek(az enyém 280mhz alapon) akkor is ugyan ez lesz a helyzet? vagyis értem ez alatt, hogy ramot is kellene cserélnem ahoz, hogy feljebb tornázzam a procit? Remélem érthető voltam a válaszokat pedig köszi
[ Szerkesztve ]
Seggsztézis
-
Martin97
aktív tag
-
Martin97
aktív tag
válasz gears27 #44477 üzenetére
Valamennyivel kisebb lesz a teljesítmény, de nem számottevően. Egyébként a ramnak is lehet adni egy pici feszt, hogy bírja a magasabb órajelet. Ez is jelenthet egy leheletnyi gyorsulást. Az időzítéseket is lehet próbálgatni hogy jobb. Próbáld meg beállítani CR: 1T-re, mert ettől észrevehetően gyorsul. (Legalább is a sajátom gyorsult, de több modullal necces lehet.)
A stabilitást tesztel tudod ellenőrizni.
Én általában visszaosztom a ramot és belövöm a proci órajelét stabilra, és ezután állítom be a ramokat, kicsit játszva az fsb-vel, hogy a lehető legjobb legyen.Remélem azért érthető voltam.
-
gears27
aktív tag
válasz Martin97 #44478 üzenetére
ezt a kérdést feltettem a ram topikban is de itt is felteszem, hátha te vagy valaki más tudja a választ és segít, mert abban a topikban nem szeretnek válaszolni. tehát:
A mostani gépemben 4+2+2+2 ram van ebben a felállásban. Nem egyforma a márkájuk de az órajele mindnek 1333mhz(a program szerint viszont nem is ennyin mennek). illetve a progi szerint nem mennek dualban. Ez lehetséges? Ha igen van rá megoldás?
Alaplapom: Alaplap: Asus F1A55-V
[link]
[link]
válaszokat kösziSeggsztézis
-
gears27
aktív tag
válasz Kean_Sorbo #44481 üzenetére
1248? Èn mièrt nem látom ezt? Illetve, hogy nem dualban mennek mekkora a vesztesèg?
Seggsztézis
-
nagyúr
válasz gears27 #44482 üzenetére
624 a "valós órajel", ebből 1248 az "effektív". SC és DC között alkalmazástól függ a teljesítménybeli eltérés, de alapvetően nem jelentős valós alkalmazásokban.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz gears27 #44482 üzenetére
DDR SDRAM (double data rate SDRAM, kétszeres átviteli sebességű SDRAM) - Ezért annyi.
Ha 333MHz az alap FSB frekvenciád, akkor jár a memória 1333-on. Nálad ez most 312. Ezt szorzod néggyel, megkapod a tényleges memória frekvenciát.
Vasvellával nem lehet szilvát aszalni!
-
gears27
aktív tag
köszönöm a válaszokat
Seggsztézis
-
mzso
veterán
Van aki tuningolt már E5450-et? Kb mennyit lehet rajta húzni?
Ilyen a hardver összeállítás:
Alaplap:
CPU típusa QuadCore Intel Xeon E5450, 3000 MHz (9 x 333)
Alaplap neve Gigabyte GA-P35C-DS3R (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, 2 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Alaplapi lapkakészlet Intel Bearlake P35
Rendszermemória 6144 MB (DDR2 SDRAM)
DIMM1: Kingmax KLED48F-A8KI5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM2: Kingmax KLEE88F-B8KU6 2 GB DDR2-1100 DDR2 SDRAM (6-7-7-25 @ 555 MHz) (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-15 @ 333 MHz)
DIMM3: Kingmax KLED48F-A8KI5 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM4: Kingmax KLEE88F-B8KU6 2 GB DDR2-1100 DDR2 SDRAM (6-7-7-25 @ 555 MHz) (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-15 @ 333 MHz)Valaki esetleg tud tippet adni a tuninghoz?
-
-
mzso
veterán
Kösz a tippeket.
3,6GHz-hez mennyire lőjem be a feszültséget? Alapból 1.188V.
Az a furcsaság áll fent, hogy némiképp melegebb ez a 80W-os proci mint a húzott 95W TDP-s E6750-em volt.
Ez mennyire normális jelenség?(Eddig annyit értem el hogy megpróbáltam simán felrakni az FSB-t 400-ra mint a lecserélt E6750-nel de amint bebootolt a windows instant kékhalál lett a végeredmény.)
-
Martin97
aktív tag
Megpróbálnám alapon, hátha bírja. Ha nem, akkor 1,2 volt körül, és szépen teszteld ki, hogy hol stabil, hol nem.
A ramokat meg oszd vissza, de ez gondolom már megy.Azért melegszik jobban, mert a tdp keretet jobban használja a 4 mag miatt. Meg ugye 65-45 nano közti különbség. Amíg 70 fok alatt marad ne aggódj.
-
-
colossal89
tag
Vissza veszed a memória órajelet annyira hogy CPU oc val is közel gyári órajelen mennyen a RAM. Erre azért van szükség, nehogy RAM hibába fussál. A feszültséget pedig általánosságban, alacsonyról kezdjük emelni nem magasról vissza erre azért van szükség hogy hamarabb megtaláljuk az optimális feszültséget és nincs szükség fölöslegesen disszipáló hőre. 1.2V vedd le és teszteld ha össze omlik akkor 1.21V ra. vedd ha nem stabil 1.22V Ha a hűtésed bírja és a chip is jól reagál én nem állnék meg 4ghz-ig, azt kéne célnak kitűzni. ha sikerült beton stabilra kitesztelni 3600on akkor 3800 folytasd. a RAM órajelre mindig figyelj oda.
[ Szerkesztve ]
(Adatlapomon van a gépem)
-
mzso
veterán
válasz colossal89 #44493 üzenetére
"Vissza veszed a memória órajelet annyira hogy CPU oc val is közel gyári órajelen mennyen a RAM."
Ja hogy az. Azzal nincs baj. 1066-osak a gyengébbek. Így is csak 960-on mennek, meg mentek évekig.
A memória szorzónál elég nagyok az ugrások. Az alap 1,2 felé nem tudom vinni mert már túl sok lenne, lejjebb meg nincs értelme, ha jól számolom az pont jó kell hogy legyen 4GHz-ig.
"alacsonyról kezdjük emelni nem magasról vissza erre azért van szükség hogy hamarabb megtaláljuk az optimális feszültséget és nincs szükség fölöslegesen disszipáló hőre"
Közben én is arra gondoltam, hogy alacsonyabb feszültségen kevesebbet fogyaszt. 1,23125V lett a nyerő. Ezen még nem volt kékhalál."Ha a hűtésed bírja és a chip is jól reagál én nem állnék meg 4ghz-ig,"
A hűtésem jó eséllyel bírná. Csak én nem bírom amikor már olyan zajjal fúj mint egy porszívó. Egyelőre így még kellemesnek tűnik. Talán egyszer megpróbálom, egyelőre szerintem meg vagyok így. -
mzso
veterán
Egyébként van valami bolondbiztos módja a tesztelésnek, hogy minden jól megy-e?
Vagy ha nincs minden rendben, mindig ilyen látványos módon (kékhalál) nem működik? Vagy vannak alattomosabb problémák is? -
Martin97
aktív tag
Vannak.
Linx (max rammal), prime95, vga-ra furmark, heaven, 3dmarkok.Ha bátor vagy, és a tápot is tesztelni akarod, akkor nyomsz 20 kör linx-et, és mellé furmarkot. Ha így stabil, akkor nem lesz gond.
De a 20 ablakos FHD youtube is megteszi.
Szerk: Én általában nem sokat tesztelek. Csak amolyan jó lesz-e jelleggel 2-4 kör linx, aztán csinálgatom a dolgaim amiket szoktam (játék, net, office). Ha gond adódik általános használatnál utána állítok.
[ Szerkesztve ]
-
colossal89
tag
Űber biztos teszt szvsz nem létezik. Általában ezek a szintetikus tesztek nem minden szegmensét mozgatják meg az adott hardvernek gondolok itt a különböző utasítás készletekkel való operálásra stb. Én egy friss feszültség és órajel tesztelésre IntelBurnTestV2 használok beállítom 10 körre maximális memória használattal így hamarabb ledobja a szíjat ha kevés a fesz, közben mérem RealTemp_370. Ha lement a 10 kör hiba mentesen tudom, hogy még biztos, nem stabil viszont közel a cél ekkor valami hardver intenzív játékot Metro LL Crysis 3, War Thunder Massively multiplayer olyanokkal tesztelem amiket szeretek is, hogy ne unjam a tesztre szánt időt. Ha össze össze omlik akkor 0.002V al emelem a feszültséget lépésenként ha hamar össze tolja magát játék alatt 10-15-20 perc akkor emelem 0.004V al addig amíg az összeomlás több órás határt el nem ér ekkor lehet sejteni, hogy közel a cél és nagyon kevés fesz kell már csak. Ha túlzóan sok feszültséget kér (ezeket az adott chipre vonatkozó tapasztaltok alapján lehet megtudni átlag mennyi fesz kell pl 4Ghz hez) ha túlságosan többet kér az átlagnál akkor csökkentsd az órajelet 100mhz el és ehhez állítsd be a feszt, mert elérted az adott chip egészséges határokon belüli OC szintjét. Én 1 hónapig egy friss state nél nem szoktam más komponenst túlhajtani mert van, hogy 2 hét után tol összeomlást ekkor már általában egy bolha p@nisznyi fesz kell csak és örök stabil. Azért van erre szükség mert ezen idő alatt ha még e mellé memória időzítést is állítasz vagy vga tuning bele fogsz kavarodni mi okozhatta a hibát, persze ki lehet olvasni a hibákat readerel de van, hogy nem az a hardver hibázott amit reportol vagyis csak közvetve hibás adatot kapva. Komolyabb hiba a kékhalálon kívül is előjöhet VGA driver összeomlás újraindítás után fekete kép nem kell megijedni csökkentett mód és driver reinstall, történhet hogy az adott játék hal meg és nem indul egy összeomlást követően még az OS is össze omolhat, én OC kor mindig Ghost olok (XP nél hívták így) ezek után felőlem úgy omlik össze ahogy akar mert 5 perc alatt újratolom a rendszer, az általam mentett állapotba. (Ez nem vissza állítási pont)
(Adatlapomon van a gépem)
-
mzso
veterán
Kösz a tanácsokat!
Már újra elértem a 1,24375V-ot, de így is volt egy IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, meg gyanús összeomlások (2x MPV, egyszer Firefox).
Furcsa amúgy, hogy ilyen grafikus alkalmazásoknál fordul elő inkább az összeomlás. -
elfelejtette
veterán
Arra vigyázz, hogy lehet, hogy a ram időzítéseket kézzel kell beadni, hiába vannak vissza osztva. Mert te visszaosztod 666mhz-re auto időzítésekkel, de ha az fsb emelés miatt 800-on mennek, az alaplap ekkor nem a 800-nak megfelelő auto időzítéseket állítja be, hanem a 666-hoz tartozókat...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BMW topik
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- DIGI internet
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs