Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BlueSteel

    tag

    65C805 a tesztalany

    Kb. két hete van nálam, eddig nagyjából elégedett voltam vele (leszámítva az erőteljes tükröződést, amiről egyébként soha senki nem beszél...). Ma nekem is küldött értesítést a TV, hogy elérhető a V098 frissítés.

    Én direkt kikapcsoltam a menüben, hogy automatikusan frissítsen, mivel a V028-at már megszoktam, beállítottam, stb.

    Ehhez képest az első képernyő kikapcsolásnál (PC is rá van kötve, szimplán alvó módba került) fogta magát a TV és magától feltelepítette az új szoftvert. Bekapcsnál már azt láttam, hogy telepíti...

    Órák óta tesztelem az új szoftvert és eddig nagyon csalódott vagyok. Hozzáteszem, ugyanazokkal a filmekkel, sorozatokkal, és ugyanazokkal a jelenetekkel, valamint beállításokkal teszteltem a TV-t mint a 028-nál. HDR, SDR, 1080p, 4K, stb. Érzékeny a szemem mindenféle hibára, változásokra, én a következőket tapasztaltam (és igen, full reset-et is megcsináltam, de minden maradt ugyanúgy):

    Negatívumok:

    - a mozgásjavítás funkciót teljesen tönkretette az új frissítés (az előzőnél, amennyiben igényelte az adott film, max. 2, 2 értéken hagytam a két skálát és sima, szaggatásmentes élményt adott, mindenféle szappanopera hatás nélkül). Jelenleg a 2-es random beakad, 3-4-nél pedig már szappanopera hatás kezd mutatkozni. Az 1-es az egyetlen amit elvisel a szemem, de az meg messze nem tökéletes.
    - a filmek a képjavítás nélkül, alapból is észrevehetően megröccennek időnként, a 028-nál semmi ilyesmit nem tapasztaltam...
    - a local dimming algoritmusban érzésre valami eléggé megváltozott. Az alsó-felső fekete sávok talán feketébbek egy fokkal, de több bloomingot érzékelek. Továbbá, bár youtube tesztvideókon nem igazán tudom előcsalni, de filmeknél a komplett local dimming beállítás (különösen a high) szerintem szürkébb és kontraszttalanabb képet ad, mint eddig és nem olyan szépek a feketék. Volt egy-két jelenet, ahol kikapcsoltam és local dimming nélkül sötétebb képet adott a TV. Összességében még mindig jobb bekapcsolva, de a V028-nál sokszor ámultam, hogy megdöbbentően jó a fekete, itt ez az érzésem teljesen megszűnt.
    - még egy különösen zavaró dolog: a fekete/nagyon sötét területeken időnként borzasztó zajosodás mutatkozik, amit az előző szoftvernél nem tapasztaltam. Ez is mintha azt mutatná, hogy az algoritmus nem úgy sötétít, ahogy a V028-nál. Kifejezetten irritáló. Emlékszem, hogy ugyanezen jeleneteknél az előző szoftvernél nem tapasztaltam ezt. Zajcsökkentő algoritmusok minimálisan kozmetikázzák, de el nem tüntetik. (hozzáteszem, a fekete értéket én nem az ajánlott 50-es, hanem 49-es értéken használtam végig, ezáltal egyébként kontrasztosabb, feketébb, OLED-esebb volt a kép, minimális részletvesztéssel, de ezúttal hiába, ott is látszik a zaj.
    - szerintem ezt mindenki észre fogja venni, SDR tartalomnál az élesség beállítás is teljesen el lett cseszve. Az előző firmware-nél szépen lehetett skálázni, pl. nekem 5-10 volt a megfelelő, itt most ha 0-ról 1-re váltok, olyan mintha ráhúztak volna egy 30-as élesítést. Ha megállítjátok a képet és próbálgatjátok, iszonyatosan szembetűnő. Úgyhogy most célszerű kikapcsolni...
    - a gyári lejátszóban a feliratkezelés megváltozott, már nincs fekete háttere a feliratoknak (engem személy szerint ez is zavar, tudtommal nem állítható)

    Pozitívumok: fluidabb a rendszer, néhány plusz beállítás megjelent (pl. optikai kimenet a hangbeállításoknál, stb.), a lejátszó elkülöníti a hálózati és az usb meghajtót, talán a hangminőség is minimálisan mintha javult volna. Talán szebben skáláz a TV, kevesebb átlagos zajt tapasztalok (de erre nem mernék megesküdni). Igazából ennyi.

    Emagtól rendeltem, még visszaküldhetem, és lehet is sor fog rá kerülni, mert a remek élményt, amit a V028 adott (még a minimális hibákkal együtt is), az új szoftver elrontotta. Ráadásul rollbackelni tudtommal nem lehet. (Azért ez is érdekes, hogy direkt kikapcsoltam az automatikus frissítést, nehogy ez a probléma bekövetkezzen, de a TV igazából önálló életre kelt és lesz*rta.

Új hozzászólás Aktív témák