Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dinamiq

    tag

    Lehet, hogy mást is érdekel a téma, ezért leírom a tapasztalatom.

    Aki túrázáshoz használná a telefont eddig nem igazán volt hibátlan megoldás. A leghasználhatóbb térkép itthon a turistautak térképe. Már eljutottunk oda, hogy számos program ezeket a térképállományokat kezeli, de csak raszteres formába. (Locus, stb.)Ez azért gond, mert így sok helyet foglal a térkép és egy adott nagyítás alá már nem lehet menni. Ez 100-200m-t jelent, ami sokszor kevés lehet. Persze a Locus is fejlődik, és került bele vektoros térkép, de nincs normális turistautak. Hiányzik a túra út kiemelés, és a szintvonalak. Ezek mellett elég lassú is a térképek kezelése. A többi programmal is hasonló gondok vannak.

    A másik megoldás a Navitel. Ez vektoros formába tárolja a térképeket. Elég jó alkalmazás, de nem kezeli az iránytűt. Nem forgatja a térképet, csak ha egy adott sebességgel halad az ember. Mondanom sem kell, ez nem mindig jön össze. Hegymenetben elég sokat lehet vele bénázni.

    A megoldás a problémákra az Oruxmap!

    Kezeli a raszteres és a vektoros térképeket is. Ráadásul megeszi a Garmin img formátumát!!! A turistautak.hu oldalról is tölthető le térkép, de nekem az openmaps kimondottan túrázásra szánt térképe vált be. Minden működik benne. A turista utak kiemelve, ikonokkal és színnel jelölve. Vannak szintvonalak és DEM adatok is. 3D-ben is megnézhető az útvonal. Természetesen útvonalak és a geoládák is feltölthetők a térképre. A garminos Mapsource és a Basecamp is használható az adatok feltöltéséhez.

    Ennél én jelenleg nem tudok jobb megoldást. Így ingyen hasonló tudáshoz juthatunk, mint ha egy igazi túrázós GPSünk lenne!

Új hozzászólás Aktív témák