Az Apple is mesterséges intelligenciával turbózza fel a teljes kínálatot

Az új iOS, az új iPad OS és a Mac OS is megkapja az Apple Intelligence nevű megoldást, amely a ChatGPT-re is támaszkodik.

Várható volt, hogy a nagy AI-őrületből az Apple sem óhajt kimaradni, hiszen a Google és a Samsung már egy ideje elérhetővé tette az ilyen jellegű megoldásokat főleg okostelefonokban. Természetesen az Apple megoldása mindennél jobb, mert személyre szabott AI-t kínálnak, amit Apple Intelligence-nek neveztek el és belekerül mindhárom olyan OS-be, amely komolyabb hardverrel ellátott Apple termékeket hajt meg. Itt a komolyabb hardver az M1 és attól újabb chipekkel szerelt iPadeket és MacBookokat jelenti, valamint az A17 Próval szerelt telefonokat, ami ugyebár az iPhone 15 Pro és Pro Max.


[+]

Akiknek ennél kevésbé combos Apple mobiljuk van, azok is kapnak egy rakás frissítést, mert az Apple minden rendszerét kisebb-nagyobb mértékben kissé kikupálta, a Vision Próban futó Vision OS 2 is tud néhány új trükköt (8K szélesvásznű monitort vetít elénk, lehet a fotókat térbelivé alakítani, új csuklómozdulattal jöhet fel a dock és az óra), de a lényegesebb változásokat a mobil eszközök, a tabletek, a telefonok és az órák kapták meg.

iOS 18

Hirdetés

Az új iOS-nél a kelleténél kicsit többet beszéltek arról, hogy mostantól nem kell telerakni ikonokkal az alkalmazásmenüt, hanem oda húzogatjuk ezeket, ahová óhajtjuk, ezt mondjuk az Android pont tudja már úgy 10 éve, de ettől még revolutionary. Azt viszont pont nem sikerült még tökéletesen megoldania más gyártónak, hogy az összes ikont is átszínezhessük, ami igazodhat a háttérképünk árnyalataihoz is. Megújult a vezérlőközpont is, amit lefelé lehet majd görgetni és kusztomizálható, hogy a további oldalakon mit érhessünk el (ide külsős appok is kerülhetnek), ezzel együtt pedig a lezárt kijelző kamera-zseblámpa ikonpárosa is cserélhetővé vált.


[+]

Szintén főleg Androidon láttunk eddig olyat, hogy egy alkalmazást le lehet zárni (csak FaceID-val nyitható), illetve van lehetőség az appok elrejtésére is, ezek egy rejtett mappába kerülnek, amit szintén csak arcfelismeréssel tudunk elérni. Ezek az alkalmazások az értesítéseket sem küldik ki a telefonra. Sokat beszéltek az üzenetkezelésről is, de az RCS támogatás bejelentése elmaradt, pedig az is megjött és benne van az új iOS-ben, csak erről inkább nem beszéltek. Helyette időzíthető üzenetekről, text effects néven animáló szövegekről és vastagított, dőlt, aláhúzott formázási lehetőségekről esett szó.


[+]

Ennél talán fontosabb, hogy mostantól az Apple műholdas szolgáltatását üzenetküldésre is lehet használni nem csak Apple ökoszisztémán belül, ha szükséges, akkor hagyományos SMS-t is tudunk küldeni ezzel a megoldással. Változott a Maps (az amerikai nemzeti parkok túraútvonalaival bővült), a Wallet már közvetlen pénzküldést is kínál két iPhone összeérintésével ott, ahol az Apple Cash elérhető, van game mode, ami minimalizálja a háttérfolyamatokat a jobb teljesítmény érdekében és csökkenti a Bluetooth késleltetést is.


[+]

A Fotók alkalmazás teljesen megújul, alapvetően két részre bomlik, felül lesz az eddig foto grid az összes fotónkkal, alatta pedig mindenféle kategóriák szerint lehetnek albumokba rendezve a képek. Például az összes tegnapi kép lehet egy album, a tegnapelőtti adagra pedig egy oldalirányú ujjmozdulattal válthatunk, de a konkaktlistánkban levő arcképek alapján emberekre is szűrhetünk. Minden más iOS 18 újdonság már inkább az AI kapcsán releváns, ezekről lentebb értekezünk.

iPad OS 18

Az ikonok elhelyezésének és színezhetőségének opciója az iPadeken is megjelenik. A felső navigációs sáv mostantól középre rendezve lebeg majd a tartalmak tetején, de el lehet húzni oldalra, hogy több opciónk legyen. A screenplay (megosztott képernyő) módban rajzolhatunk a másik fél kijelzőjére a távolból, illetve nagyon sokat fejlődött a kézírásfelismerés. Ami nem csak felismeri, amit írunk, de megtanulja a kézírásunkat és ha trehányul firkálunk, akkor is átalakítja, mintha szépen írtunk volna, ráadásul bármikor beleírhatunk a szövegbe és azt is a mi kézírásunkkal teszi majd meg. Nem is beszélve arról, hogy egy bárhonnan kimásolt szöveget egy kézírásos jegyzetbe rakva szintén átformálja olyanná, mintha mi írtuk volna.


[+]

Megérkezett az iPadre a számológép. Miután nagyobb a kijelző, ezért többféle műveletet kínál fel, de itt is azon volt a hangsúly, hogy a kézzel felfirkantott egyenleteket is megoldja úgy, hogy az eredményt is a mi kézírásunkkal rakja az egyenlőségjel mögé. Az iPhone tükrözés is új funkció, simán egy mozdulattal ki lehet dobni a telefonunk képét az iPadre úgy, hogy a mobil nincs is mellettünk, ráadásul teljesen funkcionális a dolog, szóval pont bármit csinálhatunk a telefonunk virtuális másán, amit a mobilunkkal is megtehetünk. Bár az AirDrop és a Cloud mellett talán felesleges, de simán drag&drop módszerrel lehet az iPad és az iPhone között húzogatni fájlokat úgy, hogy azokat rögtön beledobjuk a megfelelő alkalmazásba.

Watch és Airpods

Az új Watch OS-ben fejlődött a tréning mód, ami nem csak a szokásos összegzést adja az edzések után, de a korábbi mozgásaink alapján azt is megmondja, hogy mennyire vagyunk fejlődő pályán és szerinte mennyi energiát fektettünk az aktuális edzésbe. Bekerült egy komplex terhességi monitor szoftver és Vitals néven egy általános egészségügyi állapotot összegző alkalmazás is, amely követi a változásokat és figyelmeztet, ha markáns eltéréseket tapasztal. És mostantól van fordító is az órán, bár egyelőre úgy fest, hogy magyarul nem fog tudni.


[+]

Az Airpodsok új funkciója, hogy a Sirivel bólintással és fejrázással is lehet kommunikálni, egy biccentéssel például fel lehet venni egy hívást. Az Airpods Pro már tud beszédhang-elkülönítést, vagyis zajos környezetben beszélve is tisztán fognak bennünket érteni a másik oldalon, valamint jönnek a térhangzású audiót tartalmazó tartalmak is, elsőnek a Need for Speed.

Apple Intelligence

Nem meglepő módon az AI megérkezett az Apple termékekbe. A most bemutatott Mac OS Sequoia, az iOS 18 és az iPad OS 18 profitálhat majd ebből, de főleg akkor járunk jól, ha olyan nyelven használjuk az eszközöket, amelyeket a Siri is ismer. A magyar ezek között továbbra sem szerepel. Kár, mert amúgy sokat segíthetne akár a kommentelési és levelezési kultúrában is, hiszen képes az üzeneteinket korrektúrázni és igény szerint más stílusban megírni. Természetesen készít összefoglalót hosszabb levelek tartalmából, ki tudja válogatni az értesítésink közül a legfontosabbakat és azt is meg tudja tenni, hogy az emaileknél a tárgy helyett már az előnézeti képen megjeleníthető pár sorban összefoglalja azok tartalmát.


[+]

A Siri nagyot fejlődött, egyrészt sokkal inkább kontextuális és a folyamatban levő beszélgetésben simán visszautalhatunk egy korábbi mondatra, képes felfogni, ha valamit rosszul mondunk és egyből javítjuk, egyáltalán a beszédértése a demo alapján ugrásszerűen javult. Továbbra is megkérhetjük bármilyen telefonos parancs végrehajtására, de ha nem tudnánk, hogy mit miképp kell csinálni, akkor egy komplett Q&A kvázi bele van építve, hogy bármikor tudjon segíteni az eszköz kezelésében. Ráadásul nem csak hang alapon, hanem szöveget írva is lehet vele kommunikálni, tudja értelmezni a kijelzőn látott dolgokat és az azokra való hivatkozásokat élőszóban, az egész pedig jellemzően on-device működik, vagyis amit meg tud oldani a hardver, azt anélkül megteszi, hogy külsős szerverekre támaszkodna.


[+]

Ha mégis szükség van nagyobb számítási kapacitásra, akkor az Apple hadrendbe állított ismeretlen számú, Apple lapkával működő szervert, amelyek mindenféle személyes adat nélkül segítenek majd be az AI funkciókba. Ez azért különösen lényeges, mert egyébként a cég arra igazán büszke, hogy ez az AI nagy mértékben személyre szabott, ismeri a családunk tagjait, a szokásainkat, az útvonalainkat, nem csak beletúr a leveleinkbe, hanem segít is megkeresni az üzeneteink között akármit, például "azt az idétlen cicás képet, amit a minap átküldött a tesóm", így, erre a kérésre.


[+]

Ha a nyelvi vonatkozást kivesszük a képletből, akkor jönnek a vizuális trükkök. A háttérből a fotókról el tudjuk takarítani a kéretlen személyeket / tárgyakat (hát ilyet is láttunk már), kulcsszavak megadásával lehet képeket generálni (igen, ez egy pofás köntösbe rakott Midjourney-klón), lehet valami irkafirkából szuper képet csinálni, ezeket pedig mind elküldhetjük ide-oda. És ha ez nem lenne elég, akkor itt a gemoji, ami a generált emoji rövidítése, amivel szintén kulcsszavak alapján csináljtunk emojit, de ezt akár magától is megoldja a leírt szöveg alapján. Mivel a Siri magyarul továbbra sem kommunikál, ezért az AI funkciók javarésze a hazai felhasználók számára egyelőre nem lesz releváns.


[+]

Viszont amit a Siri nem tud megoldani, ahhoz külsős segítséget kér, ezt pedig a ChatGPT biztosítja, méghozzá a legfrissebb modell, a 4o. Ha ilyen feladatot kap az Apple Intelligence, akkor minden alkalommal megkérdezi, hogy engedjük-e, hogy ezt a kérdés továbbítsa a ChatGPT felé, arra külön rákérdez, hogy ha ehhez valami képre, doksira, vagy egyéb adatra van szükség, akkor azt is továbbíthatja-e. Az Apple azt mondja, hogy a ChatGPT mellett a jövőben más külsős AI motorok is bekerülhetnek a rendszerbe. Az új szoftververziók folyamatosan érkeznek júliustól őszig bezárólag, a nagy változás egyértelműen az AI, a többi upgrade inkább csak ráncfelvarrásnak tekinthető.

A teljes keynote itt nézhető vissza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés