Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
Hát én elméletben akartam ezt megvalósítani digitálisan, de nem lett a legjobb, mer a páka teljesítménye limitálja. (viszont hatvanszor jobb mint az eredeti volt )
Dolgoztam már hasonló komoly pákával, majdnem feleakkora volt az állomása mint egy erősítőVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
Ezt le is írtam, hogy nem látom értelmét és azt se, hogy minden érdekességet beleérteni. Mikor írtam , hogy már a paksi turbináktól torroid kell végig a rendszerbe, hogy jó legyen az erősítő. Vagy miért van szüksége a szupravezetés tudáshoz vagy a nagyfeszültségi ellenállások értékeihez?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
kisbalázs
tag
Nem azzal van a baj hogy nem bírja valaki a kritikát hanem ez elég bunker kioktatás volt. Nem lehetett volna inkább pm-ben elküldeni a hibákat mint itt ilyen hangon leírni? A készítő a végére írta hogy várja a segítséget hogy jobb cikk legyen, akkor miért nem inkább segítenek neki? Mint ahogy lompos48 tette? Meg ezt is bírom
"Szerintem nagyon nem éri meg erősítőt építeni. Nagyon sok cég gyárt jó minőségben megfizethető áron erősítőt."
Ennek azt hiszem itt semmi értelme.
Aztán a védés:
"Nem szeretném én senki kedvét elvenni. Jó és szép dolgokat lehet csinálni és mindig lelkesítő, hogy amit alkotunk, az elkezd működni."
Akkor amunra mire írtad az előzőt ha nem a kedvét akartad elvenni az embereknek?
Amúgy én gratulálok a cikkhez.Johnny Mnemonic 2021:320gb-t töltött az agyába és majdnem meghalt, inkább pendrive a s?ggébe!
-
vodkaboy22
addikt
Dolgozott már valaki Forró levegős forrasztőállomással? Ismerősömmel egy órája beszéltem és azt mondta smd akkor csakis forró levegő. Ki szeretném magam próbálni valamilyen komolyabb projectben smd alkatrészekkel (léptető motor avr irányítással hasonló) és gyűjtöm hozzá a tippeket, de ez új.
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
Vladi
nagyúr
Azta! nem gyenge.
Egyébként az így csinált cucc van olyan jó, mint a gyári? Én szívesen építenék magamnak ilyeneket, hangfalt is. Rendesen fából meg minden. Nyilván ha magamnak építem, akkor nem sajnálom belőle az anyagot, csupa minőségi alkatrészt használnék.
Mondjuk azt hiányolom a cikkből, hogy csinálsz is egyet.
il sole non sorge più ad Est!
-
Speeedfire
félisten
Csináld is már, nézd meg a többi írását.
Relatív, hogy lehet-e jobb minőségűt építeni. A neten nagyon sok jó terv van. Pl a sok eldzsí, filipsz meg hasonló kommersz teszkós cuccoknál jobbat lehet építeni. Jobb tervek is vannak fent.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
vodkaboy22
addikt
Nem ez az első igen, de ez az első ami komoly elég erős és szépen is szól Olvasd el az előző cikkem és megérted a véleményem a gyárihoz mérten. Stereoban van olyan jó mint egy régebbi közép kategória. Viszont a mostani csoda csibe 5.1-eknél szebb zenei (mielőtt megköveznek zenei!!! nem színezett HD bluray-hez optimalizált, equalizált) hangja van.
-
eclipse006
őstag
válasz vodkaboy22 #55 üzenetére
Ismerősömnek van, használja sokszor, főleg IC-k, TV-k processzorainak cseréjénél. Én nem próbáltam ki, annyira nem vagyok benne ebbe a témában, de sokat láttam már nála.
https://www.instagram.com/sz.sandor90/?hl=hu
-
vodkaboy22
addikt
Ja és jó csövest mai napig nagyon megéri csinálni ! (50-100 kHuf anyagköltség minőségtől függően) Hangzásban majdnem azt mondom high-end szintet tud követelni egy profi DIY csöves. Boltban hasonlót 3kg aranyért se kapsz (lassan aranyban érdemes mérni ).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó hangfalat még nehezebb csinálni, mint jó erősítőt. Az 50-es évek óta vannak T-S paramétereken (hangszóró adatai) alapuló számítások, amikkel olyan 70%-ig meg lehet tervezni egy hangdobozt, a maradék rész viszont ezoterika.
Ha gondolod, adok néhány tippet, kiindulási alapot, magam is csináltam hangfalat.
Am. erősítőkre visszatérve, gyak. simán csinálhatsz jobbat, egy "A" osztályú erősítő a legegyszerűbb kapcsolástechnika, amivel erősíteni lehet. Mindössze 10-20W tranyós A osztályú bőven elég ráborítani a falat a szomszédra és közben még áll leesik a hangzástól.
Vodkaboy22: Ezt a szettet pl. árulják boltban (még a Metróban is), 60-100k az ára, attól függően, hogy a hangfalakat is megveszed-e: [link]
A high end szint számunkra nem elérhető, semmilyen erősítővel. A high end ott kezdődik, mikor nem tudod megfizetni a kimenő trafót, és házilag nem is lehet után építeni. Bőven jó az, amit meg tudunk építeni, legtöbbünk hallásának úgy is tök mindegy, mi szól.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
Ohh akkor úgy veszem ki te már hallottál high-end közelit
Én is, de nekem már akkor a hallás volt úgy tűnik a szűk keresztmetszet.
Van egy ismerősöm (doki ) akinek a garázsa külön zene hallgatásra épült full fekete hangszivacs burkolat 4 hangfal 4db mono csöves 1 előfok egy profi cd egy bakelit és újabban (unszolásomra) egy profi DAC + miniPC. A garázsnak egy teljesen külön fázis jut az automatától ... Többe van mintha egy szép kocsi állna bent.
Hehe ilyen is van, de nekem gyönyörű hangja volt! Viszont rá egy két nappal hallottam egy DIY nelson pass-t is ami viszont szerintem ugyanolyan szépen szólt (kicsit máshogy szinezte a hangokat de gyönyörű volt).
És az nem high-end volt, hát igen lehet itt kezdődik, hogy már nekem nem biztos menne a különbség tétel.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
_az
senior tag
válasz vodkaboy22 #15 üzenetére
szia,
ne is foglalkozz vele. ehh f*szom még csodálkoznék is, ha nem teremne itt rögtön
egy-két k*rvára szakértő.
valódi szakembertől ilyen hangnemet nem várnék el...a cikked elég jó, amibe én belekötnék az annyi, hogy hát bizony nehéz a témában
érthető, jól összefüggő cikket írni egy ilyen helyre. sztem egy gyakorlott hobbys vagy egy
mérnök megérti, a többi valószínűleg nem. (egy kondinál igenis az áram siet a feszhez képest, akinek erről nem ugrik be a meglelelő összefüggés... az nem élvezte az evtsz-t )
gyakorolni kell a tömör jó megfogalmazást, nincs más...én konkrétan örülök egy ilyen cikknek.
ps: smd forasztás -> youtube-on sok tutorial van, ajánlom
[ Szerkesztve ]
az
-
vodkaboy22
addikt
LOL EVTSZ ... Én most élvezem másodjára tőlük az EMT csodát... És pl ide is rengeteg dolgot tudnék idézni tőlük vagy a könyvükből (hálózatok és rendszerek) amin pár "szaki" fenn akadna pedig egyetemi megfogalmazás és vizsgán is kapunk így feladatot...
Ohh a jelek 2...Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vodkaboy22 #63 üzenetére
Annyira én sem, de olvasva az Ágoston, meg JLH, stb. könyveket, látszik h. van egy szint, amit átlépni egyrészt nincs pénzünk, másrészt nem is biztos, hogy átlagos fülünknek szüksége van rá.
Amit sikerült hallanom, az a Pollack HiFi klubjának cucca volt. Úgy nézett ki, hogy saját CD lejátszót építettek, rezgés csillapított, külön majdnem 2 kilós vas tárcsa rögzítette a CD-t forgás körben, meg ilyen nyalánkságok.
Az erősítő tranyós volt, az elkók kívülről réz lappal voltak körbeburkolva, azzal valamennyire árnyékolva, a lapok földre kötve. Több már nem maradt meg az erősítőről, nincs már meg a rajza.
A hangfalakhoz kb. 8 centi vastag vezetékek mentek, maguk a hangfalak kb. 20 fokos szögben álltak vascső hajlított lábakon, és 2 utas kivitelűek voltak, valami ha jól emlékszem, "pneumatikus hangszórók" voltak bennük, darabja akkor valami 18K körül volt.Meg kell h. mondjam, a hangzás eléggé ott volt a szeren még úgy is, hogy egy HiFi célra teljesen alkalmatlan tanteremben volt a meghallgatás, mindössze némi betett hangcsillapító anyaggal a falaknál. Amit itt leírtam, az nem olcsó, de még kivitelezhető szint. Ez fölött számomra értelmetlenné válik a dolog, mert a kicsit jobbhoz már nagyon nagy pénzbefektetés kell.
Magamnak PCL/ECL86 csövekből építkezek, olcsóak és egyszerű a kapcsolástechnikájuk. SE kapcsolásban ugyan nagyon kis teljesítményt adnak le, de panel szobába még ez is sok. Viszont a hangzás odaver, van itthon Quad405-öm, azt úgy lealázta, hogy csak kamilláztam.
Anno lassan 1 éve még az építés legelején csináltam egy összehasonlítást a PCL vs. Quad témában, mikor még deszkamodell sem volt a PCL-em, de már szólt. A felvételt egy fényképezővel csináltam, de még így is hallani, hogy míg a Quad "csak" szól, addig PCL-nek meg hangja van... [link - 720P-n nézd, a hang miatt]Vladi: csinálj kezdésnek egy tranyós A osztályút, azzal könnyű sikereket elérni és még jól is fog szólni, jobban az átlagos bolti cuccoknál.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
Ez a felvétel tetszett! Bakker egyre jobban bátorítom magam a csöves felé! Ideje lenne elmélyülni a csövek életébe (melyiket mennyiért miért ) és a kimenő trafók életébe.
-
frescho
addikt
A cikk jo. Ugye csak az elmeleti bevezeto volt es folytatod maganak az epitsenek a bemutatasaval? Annyi gonndom van csak, hogy erosen ugralsz az alap es a haladobb szint kozott a leirasnal es jo par dolgot nem magyarazol el, amit kellene. Par dolgot meg erosen egyszerusitesz, nem irod le az okokat.
Par aprosag:
Paka: Hofokszabalyozos Weller es maris lehet nagy teljesitmenyu.
Ellenallasnal: A pontossagot osztaly adja meg. A pontossagi osztalyokat add meg. A hangot jobban befolyasolja az ellanallas tipusa, mint a pontatlansag. Fokent azert, mert fel marekbol egy ellenallasmerovel siman valogathatunk.
kondenzatornal: teljesítmény esik rajta A teljestimeny nem esik, hanem disszipalodik. Egy kondi jellemzoen nem melegszik, de a kornyezo ellenallasok es aktiv cuccok melegitik. Ezert kell hoallonak lennie.
tekercs: A ritkasagot ugye ugy erted, hogy a hang technikaban. Egy kapcsolo uzemu tap, radio mind teli van tekercsekkel.
transzformator: erősítőnk viszont csak a toroid típusú transzformátort kedveli Ez nem igaz. Ahogy irtad tobb elonye van (szort magneses ter, nem rezonalhatnak a lemeze...) , de ettol normal trafoval is epitheto jo erosito. A tulmeretezes tobbek kozott a dinamikus terheles miatt is kell.
Taphoz: Erdemes dual Schottky diodat hasznalni. Ha egy rez sinnel visszuk az aramot tovabb, akkor az tokeletes hutesnek. A diodat csucs aramra erdemes meretezni, ami ugye joval nagyobb, mint amit felvesz az erosito. Fesz tobbszorozo kapcsolas tranyos erositoben eleg ritka lehet, legalabbis en meg nem lattam.
5. oldal:
A tranzisztorok rovid labat (gerjedes) megindokolhatnad, mert igy misztikus. Megemlited, hogy elterhetnek, de akkor mar leirhatnad, hogy lehet valogatni es azt hogyan erdemes.
hangkeltő, tehát hallásunkat használó eszközről Nem inkabb forditva? Az eszkozt hasznaljuk, hogy halljuk a zenet. Azt akartad irni, hogy a hallasunkat hasznalva ellenorizheto a minoseg? De akkor sem az eszkoz akasztja le a fulunket a fejunkrol.
6. oldal:
Kitersz a 2N3055-re es a magas kristaly homersekletre, csak eppen az indokot nem irod le, hogy homerseklet fuggoek a tranzisztor parameterei. Ezt az elozo valogatassal ossze lehet kotni.
A T3-T4 eseteben visszatersz a valogatashoz, de nem irdo le, hogy hogyan lehet megtenni. A T3 is erosit, elvegre a T2 collectora a bazisara van kotve. Szoval az aramgeneratort modulalod, nem cserelheto sima ellenallasra.
Replusz szabaly. Igaz, hogy kozepiskolas, de hanyan ertik mirol magyarazol? Egyszerubb, ha azt irod, hogy ahany azonos erteku ellenallasok parhuzamos kapcsolasanal azok szama forditottan aranyos az eredo ellanallassal. Tehat ha x az eredeti ellenallas es y db van parhuzamosan, akkor az eredo x/y Ohm lesz.
Az A-osztályú üzem miatt a nagyon előfeszített tranyók minden jelet erősítenek Miert? Egy AB osztalyu erolkodo nme tudja felszedni a zavart, brummot?
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
qdak
addikt
válasz Speeedfire #6 üzenetére
azt én sem értem negem is érdekelne miért kis teljesitményu páka kell, mi sosem azzal dolgoztunk!
nekunk Weller volt 300 as
és a prof kiakadt volna az aranyozott csatik miatt[ Szerkesztve ]
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
AmunRa
senior tag
válasz kisbalázs #54 üzenetére
Lehet erősítőt építeni, ha tanulni szeretnél, de nem éri meg építeni, ha spórolni szeretetnél és a gyári erősítőket szeretnénk felülmúlni.
Az első oldalt azzal kezdte, hogy pénzt lehet spórolni, ha magad építed meg az erősítőt.
Nem oktattam ki, hanem ez egyáltalán nem igaz!
Nem azzal van bajom, ha valaki érdeklődik a szakma iránt, hanem olyat állít ami szerintem nem igaz! A szakmai dolgokra nem írtam semmit, előttem sokan megtették és elég élesen, nem lett volna értelme még egy lapáttal rátenni.
Ha egy cikket ír valaki, azt sokan olvassák. Ha félrevezető információt látunk benne, akkor nem lehet véleményünk? Ha valaki kezdő, akkor nem cikkírással kell kezdeni, hanem tanulással. Egy ilyen cikkbe olyannak is beletörhet a bicskája aki a szakmában van! -
vodkaboy22
addikt
Kösz a kiegészítéseket este vagy holnap megint javítok sokat rajta. Sok mindent belegondolva így akartam leírni de még se ez jött ki a csőből (mint amikor A-ra gondolsz B-t írsz C mondasz és D-t mutatsz). Fesz többszöröző auto erősítőben előfordulhat (sőt bontottam már olyat amiben ezt tettek) 12V-nál ugye több kell a FET-eknek.
-
vodkaboy22
addikt
MI a baj az aranyozott csatival? Sok sok nem irányított foton szegény őstermelő szemébe juttatása? Kiváncsifáncsi vagyok ennek az elméletére, mer én is csak azért tettem, mer mindenki más ezt teszi
-
vodkaboy22
addikt
Figyelj, ha most neki ugranék úgy, hogy csináljak még egyet (nem nulláról kezdve) akkor
fadoboz - gyakorlatilag ingyen van minden farmunkon
csatik+ kábelek 1000-1500
végtranyók 2000
univerzális pcb 500
forrasz anyag + szilikonzsir+ csillám pala+ csavar 300
kis tranyó ellenállatok 500
kondik 3000
torroid (vatera hasonló helyekről 2000-5000) új 7000-8000
híd kapcsoló kis vackok stb 1500
hűtőborda+venti turkálóból 500nekem kb 10 000 -11 000 lenne.
Használtan talán találsz hasonló minőséget, de nem cseresznye fa dobozban olyan szépségi ízléssel ahogy neked kell. Akkor megéri? És arról nem is beszéltem, hogy guberálással bontással még olcsóbb ha okos az ember!Ez az az erősítő tud lenni ami tipikusan fiók kiseprő és mégis jól szól, ha meg kicsit igényesebbek vagyunk akkor még szebben és mégse nyaltuk felülről a 20-ast.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Normális erősítőt nem is nagyon kapni újonnan, egy éve láttam utoljára a MediaMarktban sztereó erősítőt, tökk snassz kivitelű, papírja szerint 2x45W, ára 55000Ft volt. Persze a bizományikban van szép számmal hagyományos erősítő, de rendes boltban a házimozi, meg többzónás erősítők most a divat.
Egy tranyós erősítőt, ahová csak hálózati trafót kell csináltatni (ha éppen nem akad pl. egy bontott a közelben), azt ki lehet hozni olcsón. Ha jól meg van csinálva, akár sima fa burkolattal össze lehet rakni, azt meg szépen meg lehet csinálni házilag.
-
Witya
tag
Köszönöm a cikket, elég nagy segítség lesz majd számomra.
Aki nem csal, az nem is próbálkozik!
-
FireKeeper
nagyúr
válasz vodkaboy22 #65 üzenetére
pedig nem kéne meglepődni, hogy az egyetemen a való életben hasznosíthatatlan dolgokat tanul az ember... az első normális tárgy amin kézzelfogható dolgokat tanítanak a mikroelektronika, nem ilyen megfoghatatlan, használhatatlan szarokat mint az emt meg a jelek 1-2.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
mr_ricsi
veterán
"Oké vannak itt páran akik trollkodnak és mindenbe bele kötnek (én is bele tudnék kötni), de ez nem az a hely ahol bele kellene."
Ha a tanár megjelöli a dolgozatodban a hibáidat, az -ugye- trollkodás? És véletlenül sem azért csinálja, hogy megtudhasd a tudásbeli hiányosságodat, ugye?És ha nem ez a kommentek helye, akkor hol van az?
Ha életveszélyes megoldások lennének a cikkben, azt is hagyni kellene? Inkább haljon meg valaki, minthogy megboruljon a cikkíró lelki békéje?"Ha valaki komolyabban akar erősítőkkel kell foglalkozni, akkor talál szép vastag könyvet a könyvtárban és lapozgassa azt. A PH! olvasóinak döntő többségének meg ez a leírás is magas."
Tehát ez a cikk senkinek sem hasznos? Akkor mi szükség van rá?
Illetve mitől jó egy olyan szakmai cikk, ami senkinek sem hasznos?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz kisbalázs #54 üzenetére
"Nem lehetett volna inkább pm-ben elküldeni a hibákat mint itt ilyen hangon leírni?"
Nem! A cikkíró nyilvánosan vállalta a cikkét, én pedig nyilvánosan vállalom a véleményemet! Aztán -jó esetben- egy érvek mentén lefolytatott szakmai vitában eldől, hogy kinek van igaza.
Szakmai vitákban nem divat a háttéralku. (Az a politikára, vagy az üzleti életre jellemző.)
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
qdak
addikt
válasz vodkaboy22 #72 üzenetére
fölös pénzkiadás és tud az öreg az tuti szoval nem ilyen okostolyás ember
u h én hiszek neki.ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
vodkaboy22
addikt
Nyilvánosan vállaltam és azt is, hogy amint időm lesz (most tanulok félig) kijavítok rengeteg hibát amit meg nem értek rendesen utána nézek, hogy biztos hiba-e mer ebben a szubjektív hallás dologban kezdek elég kételkedő lenni. Nem olyan mint amikor a nand kapura ha 0 -0 jön akkor 1 -es megy ki.
-
vodkaboy22
addikt
Jaj de jót röhögtem! EGYETEM ZH KÉRDÉS:
10V effektív értékű szabályos valamilyenjelet mérünk akármilyenérték-mérő AC voltmérővel.Mekkora feszültséget mutat a műszer?TÖKÉLETESEN pontosan másoltam be a nyomtatott kérdés sorból..
Szakik lehet röhögni Így legyen korrekt szaki egy diák manapság. Ha már ilyen fogalmazást nyelvtant kapunk akkor ?Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
qdak
addikt
válasz vodkaboy22 #80 üzenetére
aranycsatik
ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
mr_ricsi
veterán
válasz vodkaboy22 #81 üzenetére
Nem találok abban kifogásolni valót, ahogy a kritikáinkhoz hozzáállsz, nem is neked szólt a megjegyzésem.
De még eszembe jutott pár dolog a cikkeddel kapcsolatban, ezért tervezem, hogy újabb hozzászólásban fogok még egyszer beléd rúgni.
-
mr_ricsi
veterán
"Ismerősömmel egy órája beszéltem és azt mondta smd akkor csakis forró levegő. Ki szeretném magam próbálni valamilyen komolyabb projectben smd alkatrészekkel (léptető motor avr irányítással hasonló) és gyűjtöm hozzá a tippeket, de ez új."
Valóban nélkülözhetetlen azokhoz az IC-khez, amelyeknek alul vannak a kivezetései. De az ellenállásokat, kondikat nem fogod ezzel forrasztani, mert amíg egyet felraksz, három másikat fújsz le a forró levegővel.
Ha nem csinálsz magadnak egyet barkács hőlégfúvóból és hőmérős multiméterből, akkor azt fogom terjeszteni rólad, hogy média és kommunikáción végeztél.
-
tooomas
csendes tag
Nos üdvözlet uraim!
Megérkezett a Hobbielektronika.hu ősmumusa is, csak itt más néven vagyok mint ott ( Ala : Dióda ).
Nem akarok belemenni mélyenszántó agyalgatásba és kötekedésbe ezért csak tanácsot írok a cikk írójának.
Ezt a témát művelem már 20-on éve ( audiózom).
Borzalmasan rossz erről cikket írni és csodállom az elszántságod , mivel nem lehet úgy megírni hogy mindenki mindent kiértsen belőle és úgy ahogy azt kell is.
Vagy az elvi részét tárgyaljuk amit valljuk be regényekben lehetne levezetni .
Vagy a gyakorlati részét mutatjuk be ami ugye csak megmutatja hogy mit és hová de csak másolásra jó mert nem árulja el mit, miért és hová és lefőképp miért teszünk.Akinek viszont eme cikk felkeltette az érdeklődését az úgyis tovább néz a net-en utána. Meg fogja a fórumunkat találni ahol rengeteg infót és építési segédletet és magyarázatot megtalál eme remek kis erősítő építéséhez a téma igazi nagy szakértőitől és a valóban megépítőktől .
Vannak ugye okoskodók akik belekötnek ebbe-abba de tapasztalati tudásuk semmi csak amit tanítottak vele annó vagy olvasott valamelyik könyvben. Hozzáteszem olvastam én is rengeteg könyvet legfőképp azt is amiben ezt Ágoston úr annó bemutatta és tele van hibával. Valljuk be az oktatásban is tanítanak egy-két olyan dolgot ami valójában kanyarban sem úgy van ahogy valójában , és most nem csak konkrétan erre a cikk témájára gondolok. De ezt inkább hagyjuk és ne forszírozzuk mert lehetne róla rengeteget vitázni.Részemről csak annyi a baj a cikkel hogy nem a gyakorlai megvalósításról és nem a mély elméleti részről szól. Valahogy a kettő között akart maradni a cikk író amit megértek és dicséretes lenne, ha ilyent ebben a témában lehetne csinálni de sajnos ez horrorisztikusan nehéz mint mondtam.
Vagy ez legyen vagy az.De mindenesetre rendhagyó dicséretes kezdeményezés hogy eme dolgot népszerűbbé és a mai gyártók elszállt divatból írt eszetlen adataitól és átláthatatlan vásárlómegtévesztéseitől a reális valós felé visszatereljük.
Ez tényleg azt tudja amit odaírnak nemúgy mint a gyáriak (tisztelet a kivételnek ami ritka).
Akinek nem tetszik hogy valaki ezt népszerűbbé akarja tenni az még lehet hogy sosem érezte meg a " ezt én magam építettem és működik és jó" érzést.A cikk írónak csak annyit hogy nem szabad sosem feladni de legközelebb vagy másolós, ezt ide azt oda és ezt így és úgy mert ez lessz belőle .
Vagy csak az elméleti részét mutasd be amiból még nem lehet megcsinálni de meg lehet érteni hogy mi , miért és hogy ha ez van akkor ez történik.
Esetleg lehet egymás utánn mint két cikk előbb az elmélet majd a másodikban egy gyakorlai példa és úgy esetleg lenne egy komplett.Üdv : Dióda
[ Szerkesztve ]
A forrasztópákának csak eggyik vége meleg!-Igenám de azt nem lehet látni!
-
kisbalázs
tag
Félreértesz én a hangnemet kifogásoltam nem a kritikát és azt mondtam inkább pm mint így, mert ez elveszi sokaknak a kedvét attól hogy egyszer is cikkírásba fogjon. De nem a te hangnemedre gondoltam hanem a pingvinére
Johnny Mnemonic 2021:320gb-t töltött az agyába és majdnem meghalt, inkább pendrive a s?ggébe!
-
mr_ricsi
veterán
Tehát ahogy ígértem:
Veszélyesnek tartom, hogy egy teljesen kezdő az első munkájában rögtön a 230V-ban turkáljon, márpedig ennek a tápegysége ilyen.
Szerintem az egész cikket újra kellene írnod.
Az első három oldal mehet a kukába, egy rövid bevezető elég lenne helyettük, amiben a szokásos dolgokat kellene leírni: miről szól a cikk, teljesen kezdők ne fogjanak bele, a 230V életveszélyes, stb.
A 2. oldalon mutasd be az erősítőt a "rádiótechnikás" sorrendben:
- a kapcsolás elvi működése
- megépítés
- élesztés, beállítás
- egyéni tapasztalatok
- módosított változatok (FET, fülhallgató erősítő, stb)
A 3. oldalon pedig a tápok, de elsősorban az általad megépített változat(ok) és a gyakorlati tapasztalataid ismertetése kellene. Honnan lehet beszerezni a trafókat például. (24V 10A-es trafót használsz-e, vagy 12V-osat kettős, egyutas egyenirányítással?)És akkor ismét a meglévő cikk:
Igazából nem tudtam meg, pedig érdekelne, hogy nálad hány V-ról működik az erősítő, és hogy mekkora nyugalmi áramra van beállítva."Opcionálisan beépíthető még az 1 mikrofarados kondi után egy 1K Ohm-os ellenállás is így egy felülvágó szűrőt képezve, ami nem engedi a 20KHz-nél nagyobb jelek erősítését."
- A rajzon nincs 1uF-os kondi
- az 1 uF és 1 kohm vágási frekije 158 Hz (ilyet én nem akarok a Hifi erősítőmben tudni)"Az erősítő főbb paramétereiről diagram:"
Ez csak egy körzővel-vonalzóval előállított elméleti diagram lehet. Hihetetlen, hogy a kapcsolás erősítése 50 Hz alatt esni kezd, míg a frekiátvitele csak 20Hz alatt."A kapcsolás sajátossága, hogy nem szükséges párba válogatni a két végtranzisztort."
Az alatta lévő táblából viszont nekem az jön le, hogy a torzítás 10-edére esik, ha azonos erősítési tényezős tranyók vannak beépítve, ezért én egy marék végtranyóból műszerrel válogatnék."Ennek a típusnak ~100W maximális terhelhetősége, viszont a kristályhőmérséklete 200 fok is lehet! ... Itt jegyezném meg, hogy sokan ajánlanak őrült méretű bordákat, és a 45-55 fokos bordák mellett papolnak. Én viszont egy rendkívül jó tulajdonság kihasználatlanságát látom ebbe."
Ha melegebb a félvezető, akkor több termikus zaj keletkezik. Mi az a kedvező dolog, ami miatt mégis érdemes ezt bevállalni?
(Tényleg: ennek az erősítőnek mennyi a jel-zaj viszonya?)Ui: az ultrahangos jeladó adatlapja milyen célt szolgál az 5. oldal utolsó ábrájaként
[ Szerkesztve ]
-
Akybron
aktív tag
Munkahelyen van. 1206, 0805 alkatrészeknél felesleges, oda megteszi a hegyes páka. 0603 határeset, én ennél a méretnél is elvagyok pákával. 0402-nél már jól jön. Viszont ez is megforrasztható tűhegyes pákával, nagyon vékony ónnal. (az más kérdés, hogy én az első kezembe eső ónnal "neki megyek", max a felesleget el kell távolítani, ha nem jött össze a mennyiség )
A forrólevegős "pákához" viszont paszta állagú ónra is szükség van, a normál ónt nem igazán lehet adagolni.Érdeklődőknek:
A méret 1/100 Inch( = 0,254 mm) méretű egységekben van megadva. Hosszúság x szélesség 2-2 számjegyen.
1206 --> 12 x 6 egység --> 3,048 x 1,524 mm[ Szerkesztve ]
73&DX HA5OJN
-
fkosa
csendes tag
Szia,
megnéztem a videót. Két dolog sántít:
1. a video elején azt írtad, hogy a loudness ki van kapcsolva. Ezek szerint van előerősítő a quad előtt? Ez befolyásolhatja a hangképet.
2. a csöves erősítőről hajtott hangfal a szoba sarkában volt (tömör falalak mögötte), míg a másik egy szekrény és egy ablak között. Ez szintén elcseszheti a hangképet (a sarok főleg a mélyeket "emeli ki", de a visszaverődő hangok az egész hangképre befolyással vannak)
Miről hajtottad? Ha (nekem CD-nek tűnt a forrás, de egy ilyen felvételről nehéz megállapítani) számítógépről, a két oldal sohasem egyforma, sajnos a hangkártyák (kivéve azokat, mit a profi stúdiók használnak - de az már nem is igazán hangkártya) szintén nem igazán audiofil-eknek valók.
Érdekelne egy olyan video, ahol valóban ugyanúgy van mindkét erősítő tesztelve (ugyanaz a hangfal elhelyezés, nincs előerősítő, ugyanaz a forrás). Ha ott is ekkora a különbség, meggyőztél.Quadot építettem néhányat, csöveset még nem. Talán még valaki emlékszik a high-end sókra (a régi BNV területén volt), középiskolás koromban rendszeresen kijártunk.
-
vodkaboy22
addikt
Ultrahangos jeladó ? Kondi gyártó honlapról szedtem igaz sokat nem értettem belőle.
Magasabb hőmérséklet jobb termikus stabilitás (stabilabb munkapont).
THD jlh cikkeiből lehet találni bőven de sajátomét nem mértem le.A két végtranzisztor t3-t4--- A táblán t1-t2 van... Értelmezési probléma?
Az erősítő paramétereit egyenesen jlh cikkeiből vágtam ki...
Az 1mikrofarad+ 1kohm kombo is jlh cikkeiből jön az ő ajánlására...
A cikkemben (az előzőben is) több helyen leírtam terhelten 33.4v tápfesz és 1.3A nyugalmi áram (termikus egyensúly felállta után).
2.oldal ??? 3. oldal???
Olvastam azt az egyetlen cikkedet és szerinted amit itt írsz bele lehet írni 3 oldalba??? Legutóbbi rádiótechnikás ilyen cikk amit olvastam is 11 A4 oldal volt és abból is hiányoltam sok mindent a teljesség kedvéért.Előző cikkemben leírtam, hogy 24v trafót használok mind 2 csatornához 250w-os és, hogyan is épül ez fel. (de asszem itt is utaltam rá).
Beállításról asszem írtam sok sok példát, még táblázat is van.
Egyéni tapasztalat is van és módosítási tipp is.Egy teljesen kezdő mivel kezdjen? Szerintem egy 20 éves nem "dinka" ember már van olyan érett, hogy tudja hogyan kell bánni 230-al. No meg aki ilyennek hozzá lát az biztos tudja.
-
fkosa
csendes tag
Én mindent egy kb. 5mm széles, 5-ös Weller pákával (az a fajta, aminek a helyét kell cserélni) forrasztok mindent. A trükk a folyasztószer (fenyőgyanta feloldva denszeszben). Azzal még egy MAX3221 sem akadály.
Most éppen egy propelleres órát építek (utánépítés, a Hobbielektronika.hu-n találtam), azon SOT23-as tranzisztorok, 1206-os, illetve 0805-ös ellenállások / kondik vannak.A cikkről:
Nem akarom kritizálni, de tényleg nem igazán jó.
"A" osztályú teljesítmény erősítőt nem csinálunk, mert (ahogy leírtad) Az 1-2A-es nyugalmi árammal önmagában eldiszcipálsz 40-50W-ot, pedig még az erősítő meg sem szólalt. Arról nem is beszélve, hogy a kicsatoló kondi (C4) 4ohm-os terhelésnél, 20Hz-es vágási frekvenciára [1/(2PI*20Hz*4ohm)] - ha jól számolom - kb. 2000uF. Az már masszívan elko, ami nem túl szerencsés ilyen célra.
Ha valaki erősítőt épít, kezdetnek TDA1524 (előerősítő - hangszín szabályzó; pocsék hangja van, de könnyű megépíteni) és vmilyen hasonló TDA-s IC (pl. TDA1520) megteszi. Utána jöhetnek az STK-s végfokok (sok "gyári" erősítőben ilyen van).
Ha komolyan akar valaki foglalkozni vele, nos tonnaszám lehet jobbnál jobb kapcsolásokat találni (ha már a jól beváltaknál tartunk, az Orinon SE1025 végfoka - a rajza neten megtalálható - egy számítógéphez megfelelő, könnyű megépíteni).Az árról csak annyit, hogy 2-300W felett éri meg (ott már ugranak az árak), alatta csak a hobbi miatt.
-
Lompos48
nagyúr
Nagy itt a csapongás minden oldalról!
A cikk legnagyobb hibája az, hogy miután hetekkel előre be volt harangozva, nyilvánossá téve, hogy valaki (nem én) vállalta/vállalja a lektorálást, szerintem ez nem történt meg, vagy a lektor nem volt megfelelő. Emiatt került az írás nyilvánosságra olyan formában, ami össztüzet generált minden irányból. Egyesek jószándékkal javítanak, mások csak kritizálnak, kötekednek. Egy azonban biztos: az írás javulhat, de nem lesz egyértelműen jó. És az is, hogy a következő írás publikálása előtt a szerző sokszor meggondolja majd, hogy tényleg kész van-e és konzultál is hozzáértő szakemberrel. Az írás komoly munka. Ha az eredmény kissé girbe-görbe vagy itt-ott foltozva van, azért munka marad, ezt a részét el kell ismerni.CPT.Pirk: Úgy nézett ki, hogy saját CD lejátszót építettek, rezgés csillapított, külön majdnem 2 kilós vas tárcsa rögzítette a CD-t forgás körben, meg ilyen nyalánkságok.
Biza azt minek? A rezgésektől mi változott? A vastárcsa rögzítette, vagy hagyta forogni a CD-t? Vagy lendkerék volt RPM stabilizálásra? Nem volt elég a PLL vagy digitális vezérlés? Nem folytatom...
vodkaboy22: Fesz többszöröző auto erősítőben előfordulhat (sőt bontottam már olyat amiben ezt tettek) 12V-nál ugye több kell a FET-eknek.
Amatőr gyártmány lehetett. Ellenben Boost konverter, az igen.
12V-nál ugye több kell a FET-eknek.
Ugye, NEM! Minek? Nem a FET-nek, az alkalmazásnak kellhet nagyobb tápfesz esetleg.
mr_ricsi: Veszélyesnek tartom, hogy egy teljesen kezdő az első munkájában rögtön a 230V-ban turkáljon, márpedig ennek a tápegysége ilyen.
Lehet már bontott ki egy rezsót. Ez se sokkal bonyolultabb: egy kábel, biztosíték, kapcsoló majd 2 szál a trafóra. Utána ezt a részét letakarhatja egy cipősdobozzal. Nem kell túlozni!
...ezért én egy marék végtranyóból műszerrel válogatnék...
Milyen műszerrel? Ezekkel a kézi digitális műszerekkel, amik betát is mérnek? Az értelmetlen, a párbaválogatást a munkapont környékén kell végezni. Az pedig (Curve Tracer) qrva drága!
Ha melegebb a félvezető, akkor több termikus zaj keletkezik.
Miért? Milyen az? Hallható?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Erre én is reagálnék:
Ha melegebb a félvezető, akkor több termikus zaj keletkezik.
Persze...egy mikrofon erősítőben számít.
Végfokban? -
mr_ricsi
veterán
válasz vodkaboy22 #94 üzenetére
"Ultrahangos jeladó ?"
"Kondi gyártó honlapról szedtem igaz sokat nem értettem belőle."
A szakdolidba is fogsz rakni olyan ábrát, amit nem értesz? Mert akkor soha nem leszel diplomás... A védéskor rákérdeznek, és megszívtad."A két végtranzisztor t3-t4--- A táblán t1-t2 van... Értelmezési probléma?"
Én nem értettem félre, de nem rajtad múlt. Máshonnan vetted a kapcsolási rajzot, és a magyarázó ábrákat.
Az ábrák innen vannak, és ebben a T1 és a T2 a két végtranyó."Az 1mikrofarad+ 1kohm kombo is jlh cikkeiből jön az ő ajánlására..."
Én nálad olvastam róluk...A cikkemben (az előzőben is) több helyen leírtam terhelten 33.4v tápfesz és 1.3A nyugalmi áram (termikus egyensúly felállta után).
Az előző cikkedet nem olvastam -miért is kellett volna?- ebben pedig 17, 27 és 36V a kapcsolási rajzon, aztán 30V, 35V, 30V, 60V és 60V a cikkben. 33.4V"szerinted amit itt írsz bele lehet írni 3 oldalba???"
Jelenleg 1 oldalnyit írsz róla. Még egy oldal a tápegységről, plusz a bevezető. Igen, belefér 3 oldalba.Előző cikkemben leírtam, hogy 24v trafót használok mind 2 csatornához 250w-os és, hogyan is épül ez fel.
Mint írtam, azt nem olvastam. Mint ahogy azok sem, akik a Googleban akadnak a cikkedre.Beállításról asszem írtam sok sok példát, még táblázat is van.
Igen, de te a számítási példában eredő 1kohmot számoltál ki, és ez -ugye- az R7?Egy teljesen kezdő mivel kezdjen?
12V-os dugasztápról vagy elemről működő dolgokat. (IC-s erősítőt, LED-es multivibrátort, kivezérlésjelzőt, ventifordulatszám szabályzót, stb.)"Szerintem egy 20 éves nem "dinka" ember már van olyan érett, hogy tudja hogyan kell bánni 230-al. No meg aki ilyennek hozzá lát az biztos tudja."
Magyarországon minden nagykorú állampolgár alanyi jogon ért az elektromossághoz.
[link]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
Új hozzászólás Aktív témák
- Parfüm topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Politika
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Ukrajnai háború
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Videós, mozgóképes topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest