- Poco X6 Pro - ötös alá
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S9 és S9+ duplateszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
addikt
Az a problémám a raid5-el, hogy ha elpukkan egy vinyó, akkor ugye még 2 menni fog, de ha elpukkan még 1, akkor hogy férek hozzá az adatokhoz?
Ha elpukkan egy vinyó, akkor izibe gyorsan pótolni kell egy ugyanolyannal, majd a raid vezérlő újra szétdobál mindent a 3 vinyóra. Tehát nem kell 2-vel használni, hanem pótolni kell a kiesőt mielőbb.
-
xGP
csendes tag
Üdv
Van nekem most egy hardveres RAID0-m, Intel ICH10R SB vezérli. Ha én hozzálátok tuningolni, de valami esetleg balul sül el, sőt annyira, hogy csak BIOS reset segít, akkor a RAID az ugrik ? Vagy erre kitaláltak már valamit ?
(Alapbeállításban nem RAIDként kezeli a winyókat. Ugye előbb jön be RAID BIOS, már ha a RAID vezérlés be van állítva, utána tudom csak átállítani BIOSban, hogy RAIDben kezelje az eszközöket, másrészről meg új RAID létrehozásánál a winyón lévő adatok törlődnek.)[ Szerkesztve ]
-
zachari
tag
Sziasztok.Kérdésem a következő lenne:Ha 2 vinyot RAID0-ba kötök azt ép ugyan úgy tudom particionálni mintha egy lenne benne?Válaszotokat köszönöm
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=zachari
-
stgellert
aktív tag
Én speciel igen, de nem túl rég:-) Szal a raid 0 használata nálam (egyelőre alaplapival):
normál vinyó 1: rendszer, programok.
normál vinyó 2 swap a windovsnak, progiknak,
normál vinyó 3 munkák, alapfájlok 1x, kész renderelt dolgok, stb,
raid 0: aktuális munka alapfájljai, renderje (mindezt a 3-as vinyón szintén megvan), mert ezen gyors a munka nagyon, munka végén másol a 3-ra.Így ha elszáll a raid 0, csak az aktuális alapfájlokat másolm fel rá újra.
Érdekes, nekem Photoshopban nem hozott lényegi gyorsulást a raid 0, szerintem a PS rendszerigénye bekorlátoz.
(ui: most olvasom a logout bloggod, élvezet, lehet, ki kellene egy ssd-vel próbálnom a rendszert, lehet, akkor nem éreznék korlátot a PS működésben)
[ Szerkesztve ]
-
brd
nagyúr
Én a virtuális gép(ek) alá szoktam beizzítani RAID0-t, de csak akkor, ha nem gond, hogy elhasal. Viszont én software-es RAID0-t tudok csak elképzelni, főleg azért, mert biztosan látom a SMART adatokat, és a vezérlő sem vágja ki tetszés szerint a HDD-t a tömbből, max. a hibás helyen lesz egy kis filesérülés, de a többi adat hibátlanul megmarad, és elérhető, ill. maga a tömb is tovább működik; ráadásul gondos tulaj gépében én még egyik pillanatról a másikra sosem láttam HDD-t elpukkanni, mindig van valami előjele.
[ Szerkesztve ]
The only real valuable thing is intuition.
-
TESCO-Zsömle
félisten
Sziasztok!
Hallottam én egy olyan módszerről, hogy egy vinyóra rendszert telepítenek, majd egy másikkal RAID-be kötik, és tükrözik. Így lesz egy használható és egy elrakhatü rendszer.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel lehet ugye "használt" rendszert is kopírozni? Mert hamarosan új rendszervinyóm lesz, és meg szeretném spórolni a telepítést. Inkább a mostanit másolnám át...
A másik kérdésem, hogy ezt hogy kell csinálni?Sub-Dungeoneer lvl -57
-
copass
veterán
válasz TESCO-Zsömle #5162 üzenetére
cerebellum írása
a végén van.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
fLeSs
nagyúr
válasz radi8tor #5160 üzenetére
ami azt illeti a PS alig gyorsul az SSD-től a méréseim szerint. sztem nem tudtam eléggé megdolgoztatni a swapfájlt, pedig direkt batárnagy képeket forgattam el/méreteztem ide-oda.
[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz TESCO-Zsömle #5165 üzenetére
A merevlemezt amelyiket tükrözni szeretnéd konvertálnod kell dinamikus lemezzé a lemezkezelőben. Figyelem! Ez visszavonhatatlan művelet.
A másik meghajtót (amire tükrözni szeretnéd) is konvertálni kell dinamikus lemezzé.
Jobb gombbal előhívhatod a menüt a Lemezre kattintva bal oldalon (nem a particióra), ahol válaszd az Tükör hozzáadása menüt.
Itt is le van írva: TechNet
⭐ Stella
-
brd
nagyúr
válasz radi8tor #5166 üzenetére
A Windowsban ugyan visszavonhatatlan, de pl. a Paragon Partition Manager már tud varázsolni Egyébként gyakorlatilag csak pár byte a különbség a tartalom tekintetében, tehát megfelelő tudással és egy lemezt kezelni képes hexeditorral akár kézzel is vissza lehet "konvertálni". Persze nem mindegy, hogy milyen logika szerint működnek az adott dinamikus lemez kötetei, és hány db. van belőlük, mert ha pl. RAID0, vagy RAID5-ben van valamelyik kötet, akkor nyilván borul a cucc, ha ilyet csinál valaki.
Tecsózsömle: vigyázz, mert pont mostanában találkoztam olyan alaplappal, amelynek az AHCI BIOS-a (Intel-es vezérlő) hordoz egy marha nagy bugot: ha software-es tükröt csinálsz rajta (Windowsos), akkor a HDD-detektálásba belehal.
Igen, én is pont úgy néztem, amikor tapasztaltam.The only real valuable thing is intuition.
-
brd
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #5170 üzenetére
Gigabyte P55-UD3.
Nagyjából így. 64 bitre is jó a leírás, ill. Win7-en is hasonló helyen, és néven futnak az opciók. Ha nem világos, kérdezz.
The only real valuable thing is intuition.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz TESCO-Zsömle #5167 üzenetére
Vezérlőpult - Felügyeleti eszközök - Számítógép kezelés
⭐ Stella
-
stgellert
aktív tag
válasz stgellert #5173 üzenetére
Fless, most olvasom amit írtál, elszomorítasz:-) (ment priv is).
A PS-re nemtudom... mi van, ha a rendszer és a PS swap is ssd-n van? célszerűen a swap a raid 0-án? A munkafájl meg egy raid0 winyón?
Gyanítom, így valóban "valós" teljesítményt lehetne mérni, de nem esküszöm meg rá.Itt egy rövid angol ajánlás:
[link]Hálás leszek annak aki kipiszkálja a gesztenyét a tűzből:-)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz TESCO-Zsömle #5170 üzenetére
⭐ Stella
-
C64
őstag
úgy döntöttem lecserélem a radi0 csomagot 4db raid 5-ösz 500gigás csomagra, kiváncsi leszek
Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
-
Finwe
őstag
Hello!
Létezik oylan raid kártya (pci vagy pci-e 1x) ami 4 portos és 2 különálló tömböt tud kezelni?
Finwe
-{PoH}- Patriots of Hungary
-
stgellert
aktív tag
PCI-os kártyát ne vegyél.
Csak PCI-e-t.
Az Adaptec 2410sa-t próbáltam, pci-x port hiányában pci-ben, siralmas (a pci port ugye 33mhz, a pci-e 1x meg 100 mhz). A RAID 0 lassabb volt, mint símán maga a vinyó, a normál sata portban:-)
Alaplapi raid is símán tudja a két array-t...
Azok a RAID kártyák amin 4 csati van, szintén.
De nem vagyok okos, az eddigi próbáim az alaplapi, szoftveres meg a 2410-en alapulnak.
(ui: az alaplapi és a szoftveres közt túl nagy különbség nincs, csak proci terhelésben, nálam kb 30% gyorsulás volt a síma vinyóhoz képest).
Ui1: RAID0-át próbálom csak.
Amint meglesz a perc 5/i-m, megírom a tapasztalataim.[ Szerkesztve ]
-
Finwe
őstag
válasz stgellert #5181 üzenetére
Hát ez valahogy eddig nem esett le, hogy minden raid vezérlő több tömböt tud egyszerre kezelni. Jó tudni, köszi.
Pci-e x1-es kártyából nem találtam olyat ami 4 portos csak pci-e x4-csatlakozóval láttam. Tudsz esetleg ilyen kártyát mondani?Finwe
-
szbalogh
addikt
Usb Pendrájv raid-el foglalkozott itt valaki?
Nick: HE_Storm
-
-
senior tag
Sziasztok!
Van egy Asus A8N-SLI alaplap, azon egy Silicon Image Sata vezérlő.
Ezen van 2db WD 250Gb-os winchester RAID1-ben.Sajnos ma reggel "Invalid Drive" üzenetet kaptam, és nem látszik a Raid tömb. A Raid vezérlő látja a 2db winchestert, de azt mondja, hogy "invalid Raid drive".
Mi történhetett, és hogy tudnám lementeni az adataimat róla?
Nagyon nagyon köszönöm a segítségeteket, mert nagyon fontos adatok vannak rajta.
Üdv.
Gábor -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz szbalogh #5191 üzenetére
Igen az a Samsung Extreme RAID. Annyi pénzem nincs, viszont még egy SSD beleférne, ha van értelme. Nem a másolási sebesség a lényeg, mert nem terhelem túlzottan írással az SSD-t. Inkább az operációs rendszer felturbózása, alkalmazások betöltési idejének csökkentése a cél.
⭐ Stella
-
brd
nagyúr
Ha nem RAID vezérlőre dugod rá a HDD-t, elvileg látszódnia kell a rajta lévő partícióknak (nem minden vezérlőnél működik így, de a normálisabbaknál igen). Ha nem látszódik, akkor GetDataBack, vagy hasonló program segítségével tudod lementeni.
A RAID1 egyébként nem 100%-osan biztonságos tároló. Olyan ugyanis nincs. A fontos adatokat mentegetni kellene, hogy 2 fizikai helyen legyen meg legalább (tudom, most ez rajtad nem segít, de majd a jövőben igen, ha megfogadod a tanácsot).The only real valuable thing is intuition.
-
Finwe
őstag
válasz stgellert #5187 üzenetére
Hasonló 2 portosat találtam itthon is, Delock 70137. Sajnos csak 1db pci-e 1x-es szlotom van és jobb lenne rögtön 4 portosat venni. Helytakarékos és biztosan lesz a következő lapomon is 1db (jóóó soká).
Newegg-en találtam párat ami jó lenne [pci-e 1x-es raid kártyák] a 60 dodósat bevenné a gyomrom ha találnék itthon de elgondolkodtató a 120 dodós is.Csak lehetne itthon kapni... még nem bukkantam ilyenre.Csorbi: Hát keresgéltem ezen kártyák után és elég borsos áruk van, emelett 2 portosak.
Finwe
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- WD RED WD40EFAX + Kolink HDSUB3U3
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest