-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tdhenry
tag
válasz Geresics #2648 üzenetére
Na én kérdezek mert nem értem, de szerintem nem is fogom.
Szóval SE7k inverter + 19 db Longi 320 Mono perc.
41 fokos tető, délkeleti tájolás, reggel egy kémény, és részben egy mandulafa árnyéka 9 óráig.
Egy így rendben van, vagy SE-nél nem is számít mennyi panelt pakolnak az inverterre? -
Geresics
Topikgazda
-
Geresics
Topikgazda
válasz tdhenry #2654 üzenetére
P300-500 közötti optikat tud az inverter, ezek mehetnek vegyesen.
A max. darabászámot sztringenként kell értelmezni, azaz minden sztringnek 10-25 közötti optimalizálót kell tartalmaznia! Ha Te pl. 30x320Wp-t szeretnél, akkor azt 2 sztringben kell már kialakítani (pl. 2x15 optimalizáló)!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
tdhenry
tag
válasz Geresics #2655 üzenetére
Ja értem, én már azt sem tudtam, hogy SE-nél is vannak sztringek.
Így akkor bőven lesz tartalék a rendszerben, ha egyszer elkészül...Az mfb-s témát nem lehet valahogy meggyorsítani? 3 hete arra várunk, hogy a munkáltatói igazolást "elbírálják", és nem egy kis cégnél dolgozom. Vicc az egész. Rossz vicc.
-
agyarka
aktív tag
válasz Geresics #2655 üzenetére
Hivatalosan az 1F inverterekhez a normál feszültségű optimalizálókból (P3xx) min. 8, max 25 , a 3F inverterekhez min. 16, max. 50 db/ string rakható figyelembe véve a panelek és az inverter teljesítményét valamint az 1 stringre engedélyezett max teljesítményt ( HD 5700W, 3F 11250W)
Az 1F aknál 380V, a 3F aknál 750V a stringfeszültség, a P3xx pedig max. 60V ot tud előállítani, ezért kell belőle min . a 7 ill. 13 db, a többi a biztonsági ráhagyás ( árnyék, meghibásodás).[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz agyarka #2657 üzenetére
hmm, igazad van, ezeket a számokat mondták a szervizpartneri oktatáson is, gyanús is volt!
Jah, megcsináltam a SE szervizpartneri képzést is, de egyelőre még nem írok róla, mert 1 hét még nem volt elég, hogy kiheverjem az oktatás okozta lelki traumákat...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
agyarka
aktív tag
-
agyarka
aktív tag
válasz tdhenry #2654 üzenetére
A P300/ 350/ 370 mehet 1 stringre. A 320 as Longi hoz a P300 nem jó, mert az SE hírlevele szerint max. 310Wp es panellel lehet használni (a leírásban nem javították valamiért ).
Marad a kifutó P350 vagy a 370.
Az SE7k t max. 9450Wp re lehet túlnapelemezni, azaz még bőven van tartalékod.[ Szerkesztve ]
-
Janusz001
őstag
Fronius Solar web konfigurálásában tudna valaki tanácsot adni? Fel van telepítve az applikáció, inverteren access point beállítva, telefon rácsatlakozik a fronius wifi -re, elindítom a solar web alkalmazást, hozzáadnám az új invertert és az egész megakad ott, hogy a "kapcsolat felépítése folyamatban" és ez maradt 10+ percig, nem történik semmi, csak mozog a csík a végtelenségig. Próbáltam ip alapon rácsatlakozni, eredmény hasonló.
-
Attiskaaa
tag
Sziasztok urak!
Köszönöm az eddigi segítséget, hasznos volt, geresics mester által ajánlott szövetség oldalán regisztrálva mindjárt jobb ajánlatok jöttek...
Még egy kérdés az egyik ajánlat kapcsán:
SoliTek, Suntech, LONGIsolar napelemről, illetve Huawei és Sununo inverterről mi a véleményetek?
Nekem érdekesen csengenek, még nem hallottam róluk, de jókat ígérnek...
Köszönöm előre is! -
Janusz001
őstag
válasz FamulusSolar #2666 üzenetére
Laptopról végre sikerült felkapcsolódnom az inverterre, persze csak Edge -vel indult el, aztán meg az otthoni hálózatra nem akart csatlakozni, adtam még egy esélyt a chrome -nak, csodák csodájára most elindult és végig is ment szépen. Elég rapszodikusan jött össze, de most már telefonon is működik a solarweb. Remélem a jövő héten az óracsere is meglesz.
-
Janusz001
őstag
Tarifát hol tudom megváltoztatni? Szerintem elrontottam az értéket, amikor konfiguráltam az invertert, látok valami tarifa opciót, de ott nem tudom a vételezett díjjat beállítani.
-
Frenky89
addikt
Nálatok nem vacakol mostanság a Solar.web live app? Nálam gyakorlatilag minden második alakalommal mikor megnyitom újra és újra kéri a jelszót.
-
Silent Enemy
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni Tőletek. Pár hete kaptam haveromtól egy PoweWalker márkájú invertert. Nekem nincs rá szükségem, szeretném eladni, viszont mindenki kérdezi, hogy mi ennek a felhasználási területe. Odáig oké, hogy szünetmentesként is használható, viszont az nem teljesen tiszta nekem, hogy jó lehet-e esetleg napelemes háztartásokhoz? Amennyiben tényleg csak szünetmentes céljából jó, akkor miben jobb vagy sem egy sima mezei upsnél? Előre is köszi szépen a válaszokat!
A termék: PoweWalkerBocsánat, ha nem válaszolok egy-egy üzenetre, sokszor rengeteget kapok és nem mindre tudok válaszolni.
-
GIJoe
addikt
válasz Silent Enemy #2673 üzenetére
Ez 1 szünetmentes tápegység, külső akkuval lehet ellátni.
Van amikor jól jön, de ha a lakás közepére pakolsz be 1 traktor akkut
a kölykök meg nyalogatni kezdik kevésbé jó, de pl nekem melléképületbe kéne,
eldugva hűtőládák mellé. -
Petya25
őstag
EU Solar ajánlat 3,8 kW
Growatt 3600MTL-S és CSUN 280W 14 db + a minden egyéb = 1.8 MFt
Elég combos 12,6 év megtérüléssel, ez reális ár?Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
rooland76
csendes tag
Sziasztok
Köszönöm a topic életben tartását, nagyon hasznosnak találom.
Ha egy földrajzilag távol lévő cégtől vásárolok meg egy napelemes rendszert és közben mondjuk kiderül, hogy pl. Geresics gazda szervizpartner lett és történetesen 5 km-en belüli lokalizációval rendelkezik, szervizelheti-e az invertert, ha netán probléma adódna (és persze feltételezve, hogy elvállalja)? Illetve pl. egy garancia kiterjesztést (talán üzembe helyezést követő 1 évig van rá lehetőség?) megvásárolhatok-e nála, vagy az eredeti telepítőnél intézendő?
Köszi
-
gusztin
csendes újonc
Sziasztok,
pár nappal ezelőtt sokat okosodtam itt azóta már összeállt az elképzelésem, az általam kiválasztott cég ezt jóvá is hagyta és árajánlatot adott.
Ennek főleg műszaki tartalmát szeretném majd velük átbeszélni és hogy kérdezni tudjak szeretném ha kicsit segítenétek.
Van egy DNY-i tájolású 23 fokos árnyékmentes tetőm amire max. 16 db. 1m x 1,7m elem fér fel úgy hogy mellette van egy kb 5 m2-es 12 éve működő napkollektor (vákuumcsöves) és ezt megtartanám.
A telepítendő rendszer 16db JA Solar 325W mono PERC és Fronius Symo 5.0‐3‐M Light 2MPP.
1.Kérdésem, ha 5 év múlva úgy döntök hogy a napkollektort lebontom és a helyére 4db napelemet felrakok. Ez simán hozzáadható a 16 db-hoz???
2.Második jövőbeni elképzelés: DK-i oldalon elképzelhető egy max 8-10 db-os bővítés pár év múlva és mondjuk a napkollektorhoz nem kell hozzányúlnom, ezt ez az inverter tudja-e kezelni?
3.És ezekből fakadó kérdés amit a mostani telepítésnél kell eldöntenem hogy ha most a 16-os rendszert egy Fronius Symo 6.0‐3‐M inverterrel rakatom fel, egyrészt a jövőbeli ötleteim szempontjából helyes-e, másrészt a most kiépítendő rendszer hatékonyságát nem rontja-e?
Ezeket kellene gyorsan eldöntenem, köszönök előre is minden segítséget. -
jeriko2
tag
válasz Petya25 #2676 üzenetére
Nekem ennyiért egy éve 3,85kW-ot tettek fel, Sharp panelokkal, és Fronius inverterrel, ami 6kW-os, három fázisú - és volt még benne 10 év garanciakiterjesztés. Tokkal vonóval.
Kérj árajánlatokat a Napelem szövetségtől.
Ők voltak: https://pentelesolar.hu/napelem-rendszer-arak.html -
jeriko2
tag
válasz gusztin #2680 üzenetére
Ha bővíteni szeretnél, arra három lehetőség van:
- ugyanolyan panel
- vagy ha különböző panelek (vagy különböző a tájolásuk), akkor kerüljenek külön stringekre.
- panelenként külön optimalizálás (ez panelenként kb. 10-15e Ft)
Az inverter maximális teljesítménye ott játszik, hogy annál többet nem fog tudni leadni. De ha a keleti és nyugati oldalra is pakolsz, nem is fog a két oldal egyszerre maximális teljesítményen üzemelni.
Az 5kW és 6kW inverter között árban nincs olyan nagy különbség, én a nagyobbat venném meg ha bővíteni szeretnék (ezt is csináltam anno). -
gusztin
csendes újonc
válasz jeriko2 #2682 üzenetére
Egyenlőre az elsőt szeretném felrakatni de nagyon. De gondolom nem baj ha az ember előre is gondolkodik.
Ha jól értem van az invertereknél olyan is hogy minimálisan rápakolandó panel (vagy feszültség, vagy teljesítmény), na pl ezt nem tudom egy 5-ös és egy 6-os Froniusnál mennyi. És ugyanígy a maximum is? -
otelló
újonc
Sziasztok!Asus routert használ valaki kommunukációs egység távoli eléréséhez?Nekem most lett telepítve ,letrika smi260mikroinverterekkel,ehhez katam egy gateway kommunikációs egységet!Minden mü xik,csak a port továbbítást(forwarding)nem tudom bekapcsolni a routernél!Van egy kamerám,aminek tavaly nyitottam portot,az ok.A komm.egységnek beírok a routerbe mindent,adok neki egy szabad portot,mégsem tudom a komm egység ip címét kivülről elérni!Asus RT-N18U.Lehet hogy a frissítések miatt a routerbe,vagy az asus egy nagy rakás...!Köszönöm ha segítetek..!
-
Janusz001
őstag
válasz gusztin #2686 üzenetére
Nekem 5kw -os froniuson van 23db 290 -es panellal, szerintem mehet neked a 20db 325 -ös, de lehet 21 -et is elbírna, jók ezek a fronius inverterek, bírják a kiképzést, inkább a téli hidegben legyen kis vágás, tavasztól őszig, amikor a fő termelés ketyeg meg úgyis melegek a panelek, esik a feszültségük, ott meg azért jobb a több panel, ráadásul az inverter is hamarabb ill. később kapcsol le több panel esetén.
De! Ha már ott a 3 fázis, akkor én mindenképpen 3 fázisút rakatnék a későbbi bővíthetőség miatt.Amúgy itt ki tudod választani a panelod típusát, hány db, invertered, stb. , majd a táblázat adott rublikájára kattintva elég sok adatot ki tudsz nézni.
[link][ Szerkesztve ]
-
gusztin
csendes újonc
válasz Janusz001 #2687 üzenetére
Fronius Symo 5.0‐3‐M ez már nem kérdés ez háromfázisú és a 6-os ugyancsak.
Örülök hogy dicséred a Fronius-t, még nagyon csiklandoz, hogy a Light helyett a WLAN-t válasszam, elvégre a pénz a legkevesebb....
a táblázat nem akarja ismerni ezt a modult: JAM60S09 325W[ Szerkesztve ]
-
gusztin
csendes újonc
válasz #32577792 #2689 üzenetére
Igen erről, JA-ban nem tudtam, kijelöltem más gyártmányban a 325W-ost így már működött
az invertert ismeri az 5kW-osnál 1 stringbe max 18-at enged ebből LG modult választottam ennek viszont nem ismerem a feszültségeit.
A 6 kW-osnál 22 modult enged és a 16 mod mellé 6-ot a második stringbe de nem tudom állítani a tájolásokat azért talán így is hasznos azt hiszem minden a Fronius Symo 6.0‐3‐M mellett szól. -
törölt tag
válasz gusztin #2690 üzenetére
Szerintem várd meg geresicset, hogy mit tanácsol. Froniusok elég jól túlpanelezhetőek, gari vesztés nélkül. Amire figyelni kell a feszültségek, illetve, hogy mennyit akarsz elérni, vagy mennyit lehet elérni. Ha valósan nem jön le több, mint 5kW, felesleges a 6-os, de ha bővítéssel lejöhet annyit, akkor a nagyobb persze. JA-ban is vannak 325-ös a listában, de nem pont az a típus, de ha manuálisan összehasonlítod az értékeket, lehet az is ugyanazt tudja. Az enyém sem szerepelt benne, de elküldtem az adatlapját és kb. 1 hét után feltették, már az is ott van.
-
gusztin
csendes újonc
válasz #32577792 #2691 üzenetére
Köszönöm, persze megvárom geresicset . Lehet nincs 10% esélye hogy én bővíteni fogom a rendszert de ha az alapkiépítésnek nem ártok a nagyobb inverterrel nem hagynám ki és ha jól értem az elképzelésem szerinti bővítésekkel nem kell a szolgáltató felé újabb engedélyezést kérnem ha az inverter nem változik. Meg aztán a napkollektor sem fog örökké hatékonyan üzemelni és el lehet gondolkodni hogy azt érdemes felújítani vagy a helyén napelemeket üzembe állítani.
-
Vico
tag
válasz gusztin #2692 üzenetére
Attól senki nem tart, hogy megemelik nulláról a 4kWp feletti elosztói teljesítmény díjat, főleg ha ilyen ütemben rakosgat mindenki napelemet a házára? Én ezért nem gondolkodom nagyobb inverterben, mert ha napelemet nem rakok rá és fizetni kell érte az fájna
Asztapasztavakarimaszka
-
Vico
tag
válasz gusztin #2694 üzenetére
Hát elvileg az inverter mérete után kell fizetni majd, vagyis a mérete - 4kW után, kivéve ha egy nem olcsó mérőórát felrakat az ember, akkor ezt megszorozzák a betermelt mennyiség/névleges teljesítmény arányszámmal. Tehát ha a termelt áram felét elfogyasztja a ház rögtön és csak a másik felét teszi bele a hálózatba, akkor ez a szám 0.5. Én így értelmeztem.
[ Szerkesztve ]
Asztapasztavakarimaszka
-
FamulusSolar
kezdő
válasz gusztin #2688 üzenetére
A fronius méretezőben írd át a120%-t akár 200%-ra és akkor látod majd a táblázatban a többi lehetséges napelem kiosztást is... egészen 10 kW-ig az 5 kW-os esetén pl.
(a hazai viszonyok okán akár a -10 fokot is átírhatod 0 fokra)Mivel a fronisu 1000 Voltos bementú invereter így tipikusan
a 60 cellás napelemekből 21 (vagy esetleg 22) napelem
mehet egy stringre.---
A 6 kW-os felára ~12 eFt ezért aztán, ha van
legalább 3x10 Ampered akkor válaszd a 6 kW-ost és kész.----
A symo egyébként 200%-ig napelemezhető fel garanciavesztés nélkül.
Az ésszerű gyakorlati mérték pedig 30-40% a legtöbb tető esetén.Tetőtől függően 10-20%-ot alapból ésszerű is rárakni pluszban.
Mivel (sajnos) csak ritkán tolják a napelemek maxon a termelést.-----
Úgylátom szerepel a mondott típus az adatbázisban...
Íme egy méretezés rá.
A 21 mehet belőle egy sztringre a 22 határeset.
[ Szerkesztve ]
Famulus Solar
-
Geresics
Topikgazda
válasz gusztin #2680 üzenetére
Hali,
látom a többiek már tök jól segítettek, így nekem már nem sok dolgom maradt!
Figyelembe véve a jövőbeni terveidet, én is a 6kW inverter felé tendálnék, sőt, lehet még feljebb lépnék. Ez leginkább annak a függvénye, hogy mekkora DK és a DNY tetőd közötti különbség!
A Symo inverterek ugyan papíron 200%-ig túllőhetők (DC oldalon az AC teljesítmény kétszeresét lehet rákötni), de azért ezt a számot helyén kell tudni kezelni! Ha DC 12kWp-et raksz egy déli tetőn a 6kVA inverterre, akkor csak annyit érsz el, hogy a lehozható termelés nagy részét le fogja vágni az inverter, és jó eséllyel még garanciaidőn belül tönkre fog menni az inverter. Az ilyen túlmérezhetőségnek a lényege, hogy ha van K és NY tetőd is, akkor azok sosem fognak egyszerre maxon menni, ezért (mint az az összefoglalóban lévők grafikonon is látszik) egész nap jól menjen a termelésed.
A Te rendszered már 16 napelemmel is 5,2kWp, ehhez még 8 napelem már 7,8kWp, ami 127%-os méretezés. Ez tök ideális még akár déli tájolásnál is. Ebből a napelemből max. 21-et (min. 6-ot) tehetsz egy sztringre, így a bővítés utáni általad megjelölt 20 napelemmel nem lesz gondod, viszont vegyük sorra a lehetőségeidet:
16x325=5200Wp (85%), OK
1. Bővítés ugyan arra a tetőre:
(16+4)x325=6,5kWp (106%) OK akár egy tájolásnál is.
2. Bővítés 2 tetőre:
a.) (A:16+B:8)x325=7,8kWp (127%) OK
b.) (A:16+B:10)x325=8,45kWp (138%) OK, ha a két tető között jelentős az eltérés
c.) (A:20+B:10)x325=9,75kWp (159%) ez is működni fog, de itt már jelentősebb vágásra kell számítani! Ilyet kizárólag akkor csinálnék, ha K-NY volna a tető, és legalább 40-45°!
Ha a teljes bővítés mellett akarsz dönteni, akkor én a 6kVA (6kW) invertert kevésnek érzem a Te 23°-os DK-DNY tetődnél, és egyel feljebbit választanék!+1 (szarkazmus: ON) Míg az elmúlt években legtöbbször a wifi nélküli modellt javasoltam, ma már inkább a wifiset ajánlom. Az elmúlt pár évben olyan szinten változott meg az emberek fogyasztói magatartása ami a telefonos appokat illeti, hogy csak kamillázok. Ma már mindenkinek kell(!), hogy legyen minden felesleges csilli-villi a telefonjára, meg úgyis kérdezni fogják az ismerősök, hogy milyen a napelem, és ha ott nem lehet rögtön mutatni, akkor az már "égő". Természetesen ez korosztály-függő is. de korábban elmondható volt, hogy elég volt évente párszor ránézni a rendszerre, és leolvasás előtt gyorsan még elhasználni a túltermelést, de ma már mindenki kíváncsi, látni akarja, és azonnali információk alapján mindenféle (ál)tudományos következtetéseket akar levonni.
Szerintem roppant hasznos a webfelület, de helyén kell tudni kezelni az infókat, és a pillanatnyi értékekből egyszerűen nem érdemes bármilyen következtetést levonni, viszont a termelés visszamenőleges vizsgálgatása akár még hasznos is lehet. Ennek nyilván ára van, viszont aki akar, utólag is beépíthet egy datamanagert. de én már mégis azt javaslom, hogy legyen benne már az elejétől fogva.(#2696) FamulusSolar
egyetlen apróságot ha megengedsz nekem: én nem írnám át a -10°C-t 0-ra. Ez miatt engedi Neked a 22 napelemet, azonban én ezt nem tenném. Nyilván -10°-on nem lesz értelmezhető teljesítmény, így fizikai kárt nem fogsz vele okozni, azonban az inverter feszültséget néz, és a hőmérséklet miatt 22 napelem esetén az már magas lesz. Jómagam igyekszem elkerülni minden olyan potenciális hibaforrást, ami miatt később hívogathat az ügyfél[ Szerkesztve ]
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
FamulusSolar
kezdő
Magyarországon gyakorlatilag nem forful elő egyszerre sehol
- a -5 fok alatti hőmérsékletű napelem, sőt a 0 fok alatti sem tartósan, ha süt a nap
és
- a névleges erejű (1000 Watt/m2) vagy legalább számottevő mértékű napsugárzás
Mivel amint megnő a napsütés ereje az felmelegíti a sötét színű napelemet :-)
Másfelől az 1000 Voltot a 22 napelem is csak alulról közelíti ebből a típusból.
Ha jól számolom ~998 Volt lesz névlegesen a -10 fokos napelemek esetén is.
Persze a fronius tervezője óvatos és inkább nem engedi már meg a tűrések okán a 22-t.
Azonban a fentebbiek miatt az inverter eseti letiltásának az esélye gyakorlatilag nulla és ezzel a reklamációé is.
Tökre menni pedig tuti nem fog semmi, hisz 1000 Voltnál jóval többet bír a bemenet nyilvánvalóan és letiltani sem pont az 1000 Voltnál fog vélhetően.
Vagyis amikor az a kérdés, hogy legyen-e egy új sztring egy napelem miatt?
Akkor ésszerű lehet belegondolni, hogy a 22. napelem mennyire kicsi eséllyel okozhat esetleg néha-néha gondot a magyar tél alapján az adott típusból.
Megj:
-10 fokos és napos reggel csak elvétve fordul elő, talán 2 nap évente átlagosan kishazánkban
olyankor viszont ahogyan erősödik a napsütés úgy melegszik fel a napelem is gyakorlailag.
Ezért került oda zárójelben az "akár" kitétel, ami egyébként fronius forrrású ötlet (gyári hivatalos képzés).
De valóban ez a határok kimaxolása... tudni kell a helyén kezelni.Famulus Solar
-
gusztin
csendes újonc
válasz FamulusSolar #2696 üzenetére
Köszönöm a segítséget, nem tudtam a gyártó pontos nevét és ugyan gondoltam hogy ez lehet a baki de hirtelen nem is találtam meg.
#2697 geresics
Azt hiszem megfogadom a tanácsokat, annál is könnyebb lesz magam is erre hajlok.
Én már nem annyira az "égő" korosztályba tartozok-talán inkább a másik végéről- de nem bocsájtanám meg magamnak ha nem foglalkozhatnék a rendszer működésével később.
Azért őrület belegondolni hogy én például gyerekként éltem meg a televízió megszületését és ma mikkel foglalkozok. Na ez is megérne egy mesét.. -
jeriko2
tag
válasz gusztin #2686 üzenetére
"nem 3 fázis 3x16A ez nem akadály, az a kérdés 5 kW-os Fróniusnak nem sok-e egy stringen a 20x325W-os panel, vagy a 6kW-os inverternek nem kevés-e a 8db egy stringen?
vagyis ezt nem tudom."
Nem a teljesítmény szokott sok lenni, hanem a feszültség (mivel a panelek ritkán üzemelnek csúcsteljesítményen). Egy panel feszültsége 30-36V körül van, ahányat ebből sorba kötsz, az nem haladhatja meg az inverter ilyen adatát (általában 1000V körül) - az adatokat érdemes az adott panelre/inverterre ellenőrizni.
Ha a teljesítmény haladja meg az inverterét, akkor az inverter egyszerűen "levág". Azaz egy 5kW-os inverter nem fog 5kW-nál többet visszatáplálni a hálózatra, hiába van rákötve több panel. De lehet játszani olyan dolgokkal, hogy a panelek egy része keleti, másik nyugati oldalon van, így délelőtt egyik, délután másik ad le több teljesítményt. Bár szerintem jobban jársz anyagilag ha az egyik panel árán inkább nagyobb invertert veszel.
Az invertereknek van minimum panelmennyisége is, ez változó, és nem darabra, hanem feszültségre szokták megadni (minimum vagy indulásai feszültség).
5kW-tól felfelé már csak 3 fázisú inverterek vannak, mivel egy fázison ez már 25A-nél nagyobb áramot igényelne.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés