- MIUI / HyperOS topik
- iOS alkalmazások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FamulusSolar
kezdő
válasz agyarka #2799 üzenetére
Konkrétan a HMKE kategóriás és családi ház kertjébe-udvarába telepített napelemes cucc esetéről.
Amikor is a családi házon NINCS villám(hárító)védelem sőt a telken belül semmin nincs.
a "villámhárító"-levezető rendszer is kell
kontra
elég csak a túlfeszültségvédelem+EPH(földelés) 6mm2 rézzel.Famulus Solar
-
Geresics
Topikgazda
válasz agyarka #2799 üzenetére
A kockázatelemzés kötelező, és annak eredménye kötelezően alkalmazandó.
OTSZ
139. § (1) Ezen alcím rendelkezései - a járművek kivételével - vonatkoznak az ideiglenes és állandó jellegű építmények villámvédelmi követelményeire.
(Erre is vonatkozik, mert a napelemtartó is építmény.)
141. § A villámcsapások hatásával szembeni védelem megfelelő, a) ha a villámvédelmi kockázatelemzéssel meghatározott, egy évre vetített kockázat az emberi élet elvesztésére vonatkozóan kisebb, mint 10-5, a közszolgáltatás kiesésére és a kulturális örökség elvesztésére vonatkozóan kisebb, mint 10-4, b) ha a 12. mellékletben foglalt táblázatban foglalt építmények villámvédelme megfelel az ott leírtaknak, és c) ha az ideiglenes építmény villámvédelmi intézkedései a 143. §-ban foglaltaknak megfelelnek.
144. § Nem kötelező villámvédelmet létesíteni a 10 méternél nem nagyobb gerincmagasságú, a) egy lakóegységet vagy csak egymás mellett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó lakóépületben, b) legfeljebb 400 m2 alapterületű, egymás felett elhelyezett lakóegységeket tartalmazó lakóépületben, ha a tető anyaga A1-A2 tűzvédelmi osztályba tartozik vagy c) a legfeljebb 200 m2 alapterületű - a 12. melléklet táblázatában nem szereplő - közösségi épületen.TVMI
F.1.6. 1Napelemes rendszerek, napelemek villámvédelme
F.1.6.6. Földre telepített napelemes erőművek villámvédelmének kialakításánál az F.1.6.6.1. –
1.6.6.6. szakaszok érvényesek
F.1.6.6.1. A földelőrendszer alakja és kialakítása a meghatározó szempont az ilyen napelemes rendszerek villámvédelmének kialakításánál, mert közvetlen villámcsapások esetén
Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 7.3:2018.07.02.
1módosult 2016.07.01.
2módosult 2018.07.02.
68 ezek befolyásolják a villámáram földben történő szétterjedését és a veszélyes potenciálemelkedést.
F.1.6.6.2. Talajcsavaros, illetve leütött tartószerkezet egyedi földelőként történő alkalmazása esetén, a vonatkozó műszaki követelmények geometriai előírásait kell alkalmazni. Ha az egyes elemek egymással tartósan és villámáram-vezetőképes kapcsolatokkal vannak összekötve, a tartólábak talaj alatti hatásos hosszának meghatározásánál a vonatkozó műszaki követelmény egyedi földelőkre vonatkozó szabályától el lehet térni. Ez esetben az egyes modultartó asztalok eredő földelési ellenállása legyen 10 ohm alatt.
F.1.6.6.3. A különállóan létesített építmények (napelemes mezők, üzemépület) földelőrendszereit egymással, legalább két helyen össze kell kötni. Az összekötések egymástól lehetőleg 20 m távolságra legyenek.
F.1.6.6.4. Napelem rendszerek esetén olyan földelőháló létesítése ajánlott, amelynek a kiosztása legfeljebb 40 x 40 m. A hálószerű kialakítás helyett elegendő egymástól max. 40m-es távolságban futó párhuzamos földelővezetők alkalmazása is, ha a rájuk merőleges fém modultartó szerkezet föld feletti részei folytonosak és villámáramvezetőképes kivitelben készülnek. A párhuzamos földelővezetők száma kettőnél nem lehet kevesebb, és a modulsorok végét minden esetben össze kell kötni egymással.
F.1.6.6.5. A földre telepített napelemes rendszereknél a napelem táblák közvetlen villámcsapás elleni védelmére LPS III szerint kialakított felfogórendszer kialakítása ajánlott.
F.1.6.6.6. A napelem táblák fém tartószerkezetéhez rögzített felfogórendszernél a tartószerkezetnek a vonatkozó szabvány természetes levezetőkre vonatkozó keresztmetszeti követelményeit kell betartani és az egyes elemeket egymással tartósan és villámáramvezetőképes kapcsolatokkal kell összekötni.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
válasz FamulusSolar #2803 üzenetére
Az OTSZ miatt kell kockázatelemzést csinálni. Ha kihozza, hogy nem kell villámvédelem, akkor meg lehet úszni. Pl ha földre telepítesz egy nagyon pici rendszert, akkor kisebb a gyűjtőterület, szóval elvi síkon kijöhet pici rendszernél, hogy nem kell villámvédelem, de nagy területnél biztosan kell. Amúgy, ha ki is jön, hogy nem kell, azért az az LPS III kicsi területre állítólag nem olyan drága.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
jeriko2
tag
válasz Geresics #2789 üzenetére
"Fogyasztás: 0 kWh; éves túltáplálás: 9000 kWh/év, ára: 17 Ft/kWh, azaz 153eFt/év bevétel; napelem: 2,5MFt; megtérülés: 16,4 év!
Ennek elsőre nincs semmi értelme, azonban ha valaki jól tud arány-számításokat csinálni, akkor jól látszik, hogy ha túlméretezi a rendszerét, akkor az mennyivel fogja megnövelni a beruházás megtérülését."
Itt van egy kis logikai bukkanó: túltermeléshez nem önálló invertert teszek fel, hanem nagyobbat veszek a szükségesnél, ami jóval olcsóbb mint amivel számoltál. Sőt, sok inverter eleve túlterhelhető valamilyen mértékben, tehát a túltermeléshez sokszor csak napelemet kell többet felrakni. -
jeriko2
tag
válasz zetorV6 #2793 üzenetére
A 7000kWh nappali fogyasztást szerintem önmagában megéri kiváltani egy rendszerrel, a spec. tarifák pedig maradjanak. Esetleg inverterből vegyél egy nagyobb kapacitásút, így minimális plusz költéségért megmarad a további bővítés lehetősége.
Napelemből szerintem nem érdemes márkás, "extrát" venni, ezek elég egyszerű szerkezetek, és elmúlt 10 évben az áruk a negyedére esett kb., és jó eséllyel lesznek jobbak a következő 10 évben. Inkább szavaznék bizalmat egy jó ár/érték (kWp/Ft) arányúnak, ami sok cégnél elérhető. -
jeriko2
tag
válasz zetorV6 #2793 üzenetére
Nálam a Pentele solar szerelt, a honlapjukon most is van 5,92kWp-s rendszer 3 fázisú Fronius inverterrel 2,24M Ft-ért. Ez lényegesen olcsóbb mint a te ajánlatod, és nagyobb a teljesítménye. Azt nem tudom, a banki hitel ügyintézését vállalják-e, de talán megér egy hívást.
-
Babinyo
csendes tag
válasz FamulusSolar #2749 üzenetére
Helló!
Köszönöm a válaszod!
Nincs semmi extra, D-DK cseréptető 26 fokos lejtéssel.
Van több ajánlatom is (MNNSZ honlapján keresztül) ez egy közepestől kicsivel drágább ár.
Nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlatra hajtok.
Műszakilag megfelelő lehet ez a rendszer? Jelenleg 4100-4200 kWh/év a fogyasztás, de a garázs most fog épülni, arra még 300-400 kWh-t rászámolok.. -
Babinyo
csendes tag
válasz Babinyo #2809 üzenetére
Összedobtam egy táblázatot a kapott ajánlataimról. Érdekelne a véleményetek, hogy ki melyiket választaná ár, műszaki tartalom, stb tekintetében. Érdekes, hogy szinte minden cég más gyártótól származó napelemet ajánl. Én Fronius invertert kértem első körben, de nem zárkózok el mástól sem.
[link]
Köszönöm a javaslatokat! -
Janusz001
őstag
válasz Babinyo #2810 üzenetére
Ha nincs árnyék, egy síkban van a tető, akkor szvsz maradj a Froniusnál, a dőlésszög talán indokolná a mono panelt, de a listában elég húzósak árban. Én az "L" -re tenném a voksom, amennyiben minden rendben van az ajánlattal, viszont én nagyobb invertert rakatnék fel a későbbi bővíthetőség miatt.
-
törölt tag
válasz Janusz001 #2811 üzenetére
Ami ott számomra nem egyértelmű, az az inverter pontos típusa. wifis vagy nem? Érdekes látni hogy azonos panelok is mennyire más árt adnak. Aztán visszaköszön egy-egy ajánlat TIER-1 panel... mennyi kevélbe került, mire konkrét gyártót megadtak.
L esetében kérdezz rá Babinyo hogy wlan-os vagy sem az inverter?
Én módosítást kérnék tőlük 4kW-os inverterre és félcellás panelre.
Ja és a fizetési feltételekre is, valamint fontos lehet tudni, hogy a terveket, engedélyzetetést ők maguk nyújtják be, vagy továbbadják egy harmadik félnek.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
[link]
Ez mondjuk nagyobb rendszer, de érdemes lehet megnézni, cserélni panelt olyanra, ami tetszik, invertert is és átszámolni. -
zetorV6
csendes újonc
válasz jeriko2 #2806 üzenetére
Szia! Az a 7000 forintban értendő.
Megnéztem a számlámat, 2500kwh az éves normál, és 3900 kwh az éves vezérelt fogyasztásom.
Nincs gázunk, ezért sok a villanybojler és az elektromos fürdő padlófűtés miatt az éjszakaink..
A fűtés fatüzelésű cserépkályhás.
Mivel a vezéreltet nem nagyon érdemes kiváltani, ha nem szeretnék 15 éves megtérülést, el kell gondolkoznom érdemes-e belevágni.
15 év után már nagy eséllyel kell mondjuk egy új inverter, aztán máris 20 éves megtérülésnél járnék :-(
Érdemes lehet csak az éves 2500 kwh-os nappali fogyasztást kiváltani egy 3000 kwh hozamú rendszerrel? Erről még elketyegne agy plusz klíma is.
Bár ahogy nézem pl a pentelesolar oldalán, egy ilyen rendszer is 1,3m ft lenne, ami mondjuk élből 13 év megtérülésre jönne ki... -
FamulusSolar
kezdő
válasz zetorV6 #2818 üzenetére
Minél nagyobb a rendszer, annál kevezőbb az ára Ft/kWp alapon.
teljesár/napelemmennyiség
Avagy Ft/kWh alapon a napáram "látszólagos önköltség"-e is.
Ami javítja a megtérülést...
Mivel egy 6000 kWh/év rendszer ára nem a duplája lesz a 3000 kWh/év rendszerének.
(ha mindkettőnél azonos az inverter és a napelem márkája)
Hanem csak a 1,5X-ese körül nagyjából.Famulus Solar
-
jeriko2
tag
"Érdemes lehet csak az éves 2500 kwh-os nappali fogyasztást kiváltani egy 3000 kwh hozamú rendszerrel? Erről még elketyegne agy plusz klíma is."
Ezt érdemes végig számolni. Szerintem más megoldással jobban járnál, a 3900 vezéreltet kellene valahogy csökkenteni, mert nekem elég soknak tűnik. Például csak közvetlen használat előtt felfűteni a fürdőt, esetleg egy kisméretű klímát tenni be, vagy egy időkapcsolót, hogy bizonyos napszakokban (amikor senki nincs otthon) ne menjen a fűtés.
Vagy áttérni klímás fűtésre a fa helyett, és ahhoz már illeszkedik a napelem. -
zetorV6
csendes újonc
válasz jeriko2 #2820 üzenetére
Sajnos azt nem nagyon lehet csökkenteni.
A fele maga a villanybojler, melegvíz pedig kell.
A másik fele egy elektromos padlófűtés a 10 m2-es fürdőben, amit termosztát vezérel. Tekergetni nem lehet, mert akkor kihűlne a beton padló, mivel lomha. A fürdő úgy komfortos, ha meleg a padló, ezt egy klíma nem tudja. A fa fűtést nem szeretném kiváltani, mert egyrészt nagyon hangulatos a cserépkályha, másrészt egy 160m2-es házat nem gondolom, hogy évi 60-70ee ft.-ból ki lehet fűteni árammal. A tetőtérben van egy új hűtő-fűtő klímánk, nyáron lehűti az egész házat. Próbáltam fűtésre is alkalmanként, de azért éjjel zavaró a hangja...
Nagyon rákattantam a napelemre, de elsőre nem gondoltam a vezérelt áram magas fogyasztási arányára sajnos. az meg egyelőre túl olcsó :-) -
FamulusSolar
kezdő
válasz zetorV6 #2822 üzenetére
Saccolhasz úgy, hogy 1 kg tűzifát cirka
~ 3 kWh villannyal lehet kiváltani "cekasz" jellegű fűtéssel
(villanykazán, villanyradiátor, nobo panel fűtőfilm/szőnyeg/kábel, hősugárzó, infrapanel, stb.)~ 1 kWh villannyal lehet kiváltani "hőszivattyú" jellegű fűtéssel
(klíma, levegő-víz hőszivattyú)---
Bojlerből is van hőszívattyús is.
Más kérdés, hogy megéri-e beruházni...[ Szerkesztve ]
Famulus Solar
-
odipapa
senior tag
válasz zetorV6 #2822 üzenetére
Én pl. nem értelek, hogy miért zavar ennyire a megtérülési idő növekedése a teljes fogyasztásod kiváltása esetén. Szerintem nem leszel boldog a rövidebb megtérülés után mert ott lesz még egy rakás számla amit fizethetsz és bánni fogod hogy nem fedted le még az elején a teljes fogyasztásodat.
Én ha belevágnék, és lenne hely a napelemeknek meg sem fordulna a fejemben, hogy csak „félmunkát” végezzek. -
zetorV6
csendes újonc
válasz odipapa #2824 üzenetére
Igazad van, úgy lenne érdemes.
Csak 15 év már kicsit sok, mert addigra tuti kell legalább egy új inverter.
Valahogy nem hiszek a 20 év hibamentes működésben.
nálam pl. villanyórát is már kétszer kellett cserélni 6 év alatt, mert meghaltak...
Látom itt mások is olyan 8-10 év megtérülésben gondolkoznak.
Érdekes, hogy a napelem szövetség oldalán kitöltött ajánlatkérésemre, ahol beírtam az éves 6000 kwh fogyasztásomat, 2 db 2,5 milliós ajánlattól eltekintve kaptam 20-30 ajánlatot 3,9 - 4,5 kw-os rendszerekre. Beírtam a 3x16 A-os villanyórámat is, erre szinte az összes ajánlat 1 fázisú inverteres.Ha most építkeznék, szóba sem jönne más elektromos és fűtésrendszer, mint a napelem-hőszivattyú-inverteres klíma kombó.
-
törölt tag
válasz zetorV6 #2826 üzenetére
"ahol beírtam az éves 6000 kwh fogyasztásomat, 2 db 2,5 milliós ajánlattól eltekintve kaptam 20-30 ajánlatot 3,9 - 4,5 kw-os rendszerekre."
Ez így volt nálam is. Így akarnak olcsónak látszani. Kiszámolja, hogy az ő rendszere megtermelheti azt, amire neked szükséged van. Persze nem vállal arra garanciát, hogy egy 2,5kWp-os rendszer ténylegesen hozza is a 4000kWh-ot évente. Nem beszélve a teljesítménycsökkenésről. Erre legjobb példa W. S. cég volt.
1 fázis olcsóbb. -
zetorV6
csendes újonc
válasz #32577792 #2827 üzenetére
Most végignéztem újra, a 2 db 2.5 millióson kívül az összesnél maximum 4700 kwh az éves várható termelés. jellemzően 4300-4500 kwh.
A legolcsóbb ajánlat bruttó 1.8m a 30 ajánlatból.
Nem értem mit gondolnak, kinek nem fog feltűnni, hogy egy 6000kwh-s ajánlatkérésre 4500-as ajánlatot küldenek. -
Geresics
Topikgazda
A fogyasztásod alapján az éves villanyszámlád kb:
A1 I: 35,31 Ft/kWh (1320kWh/év): 46 609 Ft/év
A1 II: 37,75 Ft/kWh (1180kWh/év): 44 545 Ft/év
B: 23,54 Ft/kWh (3900kWh/év): 91 806 Ft/év
Összesen: (6400kWh/év): 182 960 Ft/évEhhez kell egy minimum 5,3 kWp teljesítményű rendszer, hogy ezt kiváltsa. Egy fázisra max. 5kVA invertert tehetsz, de az ennyit simán elbír. Most nem kerestem vissza minden kommented, de ha van legalább ekkora ajánlatod, akkor már csak el kell osztani az ajánlatban szereplő bruttó árat ezzel az éves fogyasztásnak megfelelő 183eFt-al, és megkapod a nyers megtérülési időt (nyers, mert sem az ingatlan értéknővelését, sem az energetikai besorolást nem vettem most figyelembe). pl.:
2,5 MFt / 183 eFt/év = 13,7 év
2,0 MFt / 183 eFt/év = 10,9 év
1,5 MFt / 183 eFt/év = 8,2 év, stb.Ha a vezérelt (B) áramkör fogyasztóit nem rakod át, akkor olyan kicsi a fogyasztásod, hogy nem érdemes belevágni a napelembe szerintem, de ez magánvélemény.
-
zetorV6
csendes újonc
válasz Geresics #2830 üzenetére
Köszönöm, pontosan így számoltam én is, 190.000 az éves számlám.
2.5m az az ajánlat, ami megfelelne, nekem is 14 év jött ki.
MFB-nél van még plusz 200e költség is, az még egy év.
MFB nélkül meg szerintem nem érné meg, mert most 2,5millió sokkal nagyobb érték, mint mondjuk 20 évre leosztva 0 THM-el.
Ha csak azt nézem például, hogy 7 éve 2,4 millióért vettem a telkemet, most 9m a mellettem lévő ugyanilyen telek...
Ezek szerint nem érdemes belevágnom :-(
Ahogy látom, azoknak érdemes ma belevágni, akik árammal fűtenek, mert azon kívül 7-8e ft fedezi egy négytagú család energiaszükségletét a mai modern háztartási gépekkel és ledes világítással. (kivéve ha van bojler, de az meg olcsó vezérelt).
Beköltözéskor mi is hoztuk a régi hűtőt, fagyasztót, mosógépet és halogén égők voltak.
Amikor kicseréltük a hűtőket, mosógépet, égőket ledre, rögtön 7000-re csökkent a nappali tarifás számlánk 15.000-ről. -
Geresics
Topikgazda
válasz zetorV6 #2831 üzenetére
én inkább azt mondanám, hogy ennyiért nem érdemes.
Ha találsz egy 2MFt alatti ajánlatot, akkor már más a helyzet! Egyrészt, akkor a nyers megtérülés megvan 10 év alatt, ami már befektetésnek sem rossz, sőt! Másrészt, ha az ugyan olyan telekre, mint a Tied, építenek egy ugyan olyan házat, csak Neked van napelemed, akkor a Te ingatlanod egyszer ~2MFt-al többet ér az extra felszereltség miatt, másszor pedig minimum egy kategóriával jobb energetikai besorolása lesz a házadnak, ami miatt megint csak többet ér!
Tudom, hogy ennek akkor volna értelme, ha el akarnád adni, de nekem már volt konkrét ilyen esetem pár éve! Emberünk bejött, hogy hirdeti-hirdeti a házát, ráadásul nem is drágán, de csak nem megy el. Elment egy energetikushoz, számoltak egyet, és hát kellene neki egy 2kWp(!) méretű rendszer! Tudja, hogy valós termelése meg sem fog látszani, de ezt szeretné. Megkapta, 2(!) kategóriát javult az energetikai besorolása, és a napelem árának másfélszeresével emelte meg az eladási árat. 1 hónapba sem került, már el is vitték a házat!Rajtad ez most nem segít, de nagyon tanulságos történet szerintem
-
FamulusSolar
kezdő
válasz zetorV6 #2831 üzenetére
Nézzük másként...
MFB esetén belekerül neked (ez a rosszabbik eset)
- a 10% önerőbe >> 250 eFt
és
- a pénzszerzési költségbe (50+4+76) >> 130 eFtAzaz 250+130=380 eFt tőkét kötsz le CSAK! valójában a 2,5 millió helyett.
Felteszem, hogy a korod engedi a 20 éves törlesztést.
(azaz 60 év alatti vagy most...)
Akkor alighanem 234 törlesztőd lesz a 2,25 milliós kölcsön miatt.
(240 hó mínusz 6 hó rendelkezésre tartás)Azaz lesz 2250/234=9615 Ft/hó és tutiFIX törlesztőd.
A lassan, de biztosan elinflálódó Forintból...Amiért cserébe kapsz egy napelemes rendszert ami
1.
Termel neked havi 14 eFt bevételt (elmaradó villanyszámla)
Sőt többet, mert van benne kWh/év tartalék is (a klímára).
Vagyis inkább 15,5 eFt/hó számla marad majd el konkrétan.
Rögtön KEZDÉSNEK!!!
A jövőre nézve pedighátugye az áram DRÁGULÁSA az elfogadott jóslat, jelenleg.2.
A kölcsön kér 9,6 eFt/hó törlesztést az első 19,5 évben.
Azaz meghagy a zsebedben ~15,5-9,6= ~6 eFt-ot havonta.
Már a kezdéskor is...
Ami évi ~70-72 eFt és akkor a lekötött 380 eFt tőkédre nézve
Ez bizony 70/380=~18% nettó-tiszta (látszólagos) kamatot jelent.
Nem rossz az :-)+1
A 19,5 év után pedig majd a törlesztő is eltűnik.
Ami jócskán javítja a pénzügyi hozamot onnantól kezdve.-----
Mivel várhatóan
- a törlesztő sokat veszít a mai értékéből
- a számla meg nő a maihoz képest
a törlesztés időszak végére így szerintem ésszerű a buli.Ami éppen a jövőbeni havi fizetni valót teszi FIX-él!!! 19,5 évre előre
és nem mellesleg egyre csökkenő teherré az elinflálódás okán.
Illetve NULLÁVÁ a 19,5 év utánra...Ugyanez az villanyszámláddal nem esik majd meg várhatóan.
Az a mai tudás alapján nem egy folyton csökkenő teher lesz a villanyszámla, hanem alighanem egyre növekvő....és még pluszban ZÖLD is leszel a napárammal >> teszel a Földért és az emberekért!
------------
Ugyanakkor persze senki nem tudhat biztosat a következő 20-25 évről!
Azaz mindenképpen kockázatos a döntés
- ha belevágsz akkor azért
- ha nem akkor azértAz igazi kérdések tehát ezek
- akarok-e ZÖLD lenni és trendi
- lekötök-e/elköltök-e most 380 eFt-t az évi 18% hozamért >> ~70 eFt/év
Ami ugye csak 380/70=~5,5 év megtérülési idő !!!- vállalom-e a havi néhány eFt-os kockázatot, ha a feltételek netán rosszabbra a jövőben
(ami az idő múlásával egyre csak csökken, hónapról-hónapra)Meglátásom szerint érdemes ennyit kockáztatni a nem jelentéktelen várható haszonért cserébe.
Plusz
- az előre ismert FIX havi költségért
- a ZÖLD életért ...Azaz nem is csak pénzügyi a döntés....
-----
Jómagam pl. MFB-ból felraktam egy 6,08 kW-os cuccot.
A várható előnyök elérésében bízva és a kockázat igazából "jelentéktelen"-ségét mérlegelve.Ahogy sokan mások is...
Az általam telepített rendszerek úgy 2/3-a MFB-s pénzből készül
és
jellemzően a 15 eFt/hó körüli számlák kiváltása már pénzügyileg érdemben ésszerű.
Fölötte pedig egyre inkább :-)
Alatta 10-12 eFt/hó körül van a határ amíg van érdemi pénzügyi haszna is.
Az MFB-s esetek zöme 5-6 éves megtérülésű a valóban elköltött 300-500 eFt-ra!!!! nézve.
A kölcsön meg nem játszik, mert az MÁS pénez, neki nem térül meg soha.
(épp ezért valóban támogatás az EU részéről az MFB kölcsön)
-----Más kérdés a rövid futamidő esete, úgy 14-15 év alatt vagy pláne a csak 10 év körüli.
Azaz a 65-70 éves korosztály esete...Ahol a fő szempont a havi FIX-ált költség reménye az idős korra a számla helyett.
Főleg a NULLÁS időszakra a >> vén korra...De, meglepő módon igen erős a ZÖLD tudat is!
[ Szerkesztve ]
Famulus Solar
-
theo11
csendes tag
Azért még magamnak ezeket a kérdéseket is feltettem:
-ott fogok-e lakni még 30 év múlva is?
-meddig fogja ingyen tárolni áramszolgáltató a felesleges áramomat?
-lesz-e adó rá?
-mennyi lesz az áram ára?
-értékberuházás szempontjában én nem hiszek, egy 30-40-50 milliós házon egy 2-2,5 milliós napelem szerintem nem kapja vissza az ember, viszont az leeht hamarabb eladhatja az ingatlant.És jöhetnek a konkrétabb dolgok, amikkel lehet számolni is, ha egyben kifizetem a rendszert:
-a beruházás árrával lemondok az elérhető hozamokról
-mennyi plusz invertert kell venni?
-mennyi a rendszer amortizációja?
-rásegít-e fűtésre?
-van lakáskasszám amit befordíthatok rá?Szerintem sok mindent kell számolni és azért van bőven kockázati rész is amit vállalni kell, h letudjuk csak annyival, h ennyibe kerül és azt elosztjuk a mostani villanyszámlámmal.
-
törölt tag
-ott fogok-e lakni még 30 év múlva is? Fogok élni 30 év múlva?
-meddig fogja ingyen tárolni áramszolgáltató a felesleges áramomat? Nem tárolja, majd ha lesznek akku bankok, ami most pár darab van szumma
-lesz-e adó rá? Most is van 4kW inverter felett
-mennyi lesz az áram ára? Mennyi lesz az infláció, ki lesz kormányon?
Ha hitelt veszel fel rá, és nem lesz szaldós elszámolás mi lesz? Fizetsz hitelt és áramszámlát is.
Kell venni plusz invertert? Gari hosszabbítás és 10 évre letudva.
Ha jól méreteztél, addig már nullán vagy.
Napelem aligha segít rá a fűtésre. Áramot termel
Lakáskassza: hol lesz az addigra?De egy másik kérdés: mi lesz a bolygóval 10 év múlva ha csak számolgatunk, hogy mi éri meg?
-
FamulusSolar
kezdő
válasz #32577792 #2835 üzenetére
A jövőd bármikor másodpercek-percek alatt véget érhet...
---
Ami biztos: kockázat vállalás nélkül nem lesz esélyed sem a napelemmel nyerésre.
Aki fél az kimarad a jóból ... amire pedig jókóra esély látszik a jelen feltételek okán.
Miközben a veszteség alighanem tutira vehető a napelemhez képest a kimaradással.
A tét sem jelentős >> tőkében 1-2 havi bér csak.
A törlesztő is "aprópénz'" mértékű és tipikusan kevesebb a mostani villanyszámlánál is.
Föleg a jövöbeni pénzben és jövedelemben nézve lesz bakkfity a fix törlesztő.
Űgy 10 év múlva már egy fagyit sem adnak majd érte kb.
Ez a kamatmentes kölcsön FIX törlesztőjének
és
a ~85%-ban más pénze használatának az előnye.Famulus Solar
-
Babinyo
csendes tag
válasz Janusz001 #2815 üzenetére
Az elektromos szerelvényt nem részletezi, a tartószerkezet "K2 Alugrid tartószerkezet" néven fut. Kérek nagyobb inverterre árat és esetleg 1-2 panellel többet a rendszerbe.
Én a G-vel szemeztem, alapjában véve jók az áraik, a rögzítőelemek amik drágábbak mint a többi, de beépítés díja sem kiugró. Náluk a teljeskörű kivitelezésre van egy összeg, míg több más ajánlatnál ez szét van bontva Elektromos szerelvények/napelem szerelés/villamos szerelés/kiszállás/beüzemelés tételek alá. Ha ezeket is összeadom akkor a beépítés kb hasonló szinte mindenhol. Közben rájöttem, hogy a G-nél a nettó számokat írtam be...
Milyen kategóriát képviselnek a JA Solar napelemek? Műszakilag megfelelő egy ilyen összeállítás? -
törölt tag
válasz Babinyo #2839 üzenetére
A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) létrehozott egy minősítési rendszert a napelemgyártók besorolásához. Azok a vállalatok, melyeknél a banki mérleg pozitív, első osztályú minősítést kapnak.
Tehát nem arról van szó, hogy első osztályú maga a termék, hanem a gyártó pénzügyi helyzetét mutatja. Ez akár lehet mérvadó is akár, de azért azt gondolom, hogy egy olyan iparágban, ahol kínai vállalatok dominálnak, ott pedig nyilván az állam "nem nyomja ezeket pénzzel". Fontos dolog, de én nem esnék ettől hasra. Hazai viszonylatban láthatjuk, mennyit ér egy tiereggyes cég, ha nem tudja hol a helye.... -
törölt tag
válasz #32577792 #2840 üzenetére
Én azért legalább ilyen fontosnak érezném, hogy a hazai szereplők is legyenek átvilágítva, pénzügyileg, gazdaságilag. Igenis ki kellene szűrni az olyanokat, akik játszanak az adózási jogszabályokkal, akik elkerülik az adófizetési kötelezettségüket bármilyen módon. Miért? Mert az ilyenek adják-veszik a cégeket (alapít-töröl) és ha gebasz van, zokszó nélkül eltűnik és ott állsz a szar rendszerrel, garancia nélkül, vagy intézhetsz mindent magadnak, ha tudod. Sajnos tapasztalatból beszélek, nem fikciós dolgokról.
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Kaptam egy email-t.....
Annó talán kértem tőlük egy ajánlatot....ezért kaphattam a levelet.ProfiSzolar , info@profiszolar.hu a(z) s9.mailmasterplus.net domainen keresztül.
Tisztelt XXXXX ! Egy általánosan elterjedt tévedésre szeretném felhívni a figyelmet, ezért úgy döntöttünk, az alábbi információkat mindenkinek elküldjük, annak is aki már napelem tulajdonos, hiszen sokan második vagy akár harmadik rendszert is építenek. Az elmúlt évek népszerű támogatási rendszere az MFB 0%-os energetikai hitele továbbra is elérhető Pest megyén kívül. Elterjedt ugyanis a hír, hogy teljesen bezárják a programot. TÉNYEK: Pest megyében valóban nem elérhető már a hitel.Az összes többi megyében meghosszabbították a hitel programot 2022 December 31-ig. Ki igényelheti? Stabil, hivatalos azaz bejelentett jövedelemmel rendelkező háztartások,akik a törvényi előírások alapján tudják vállalni a hitel törlesztését. Mekkora összeg igényelhető? FONTOS: Minden esetben 10% Önerő azaz saját pénz szükséges! 500 - 5 000 000 Ft -ig jelzálog nélkül juthatunk a pénzhez. Gyakorlatilag személyi kölcsön 0% kamattal. 5 000 000 Ft -10 000 000 Ft Jelzálog hitelként tudjuk igényelni,abban az esetben ha megfelelő ingatlan fedezetet tudunk ajánlani,amit a bank elfogad. Akkor is igényelhető ha már van jelzálog,
de csak akkora mértékben, hogy a két hitel összege nem érheti el
az ingatlan értékének 70%-át. Az értéket értékbecslő határozza meg. Mennyi idő alatt kell visszafizetni a hitelt? Maximum 20 év lehet a futamidő de ennél rövidebb is. Ezt az Ön dönti el. Ebben tudunk Önnek segíteni a pályázati hitellel: Napelem rendszer az elektromos költség megszüntetésére! Elektromos fűtés, amelyet el tudunk látni a napelemmel termelt árammal,így akár a fűtési költség is megszűnhet! Akkor itt most ingyen pénzt oszt az állam? Nem, ennyire nem egyszerű. A hitel igénylés sok munkával jár és meg kell felelni a feltételeknek. ~ 100 oldalnyi dokumentumot kell elkészíteni, ebből ~ 50 oldalt Önnek kell kitöltenie személyes adatokkal,mi csak ellenőrizni tudjuk formailag, tehát Önnek is kell energiát fektetnie a projektbe! Ha ezt a feladatot legyőzzük, egy nagyon kedvező lehetőséghez jutunk. Hogyan lehet igényelni a hitelt? Mik a lépések? A projekt meghatározása, műszaki tartalom, költségvetés, stb. -- Ezt közösen határozzuk meg
Előminősítés-- Cégünk végzi el, az Ön által szolgáltatott adatok alapján.
Szerződés kötés, előleg fizetés (10%) -
Energetikai tanúsítványok elkészítése - Szakértő mérnököket kell fogadnunk, és készítenek egy komplett
számítást az épület energetikai állapotáról és a tervezett beruházás eredményéről. Ez több napot vesz igénybe.
Hitel igénylés kitöltése együtt, 100 oldalas dokumentáció! Rengeteg személyes adatra lesz szükségünk
és a mi szakértőink is hozzájárulnak a munkához.
Ha 5 000 00 Ft feletti a hitelösszeg, szükséges bevonnunk a Bank által, kijelölt értékbecslőt is!
Pozitív hitelbírálat esetén kivitelezés. Mit javasol a Profiszolár? A javaslatunk az, hogy nem érdemes jelzálog alapú hitelt igényelnimert sokkal több munka és felelősség. Az általunk legjobbnak ítélt konstrukció a következő: 2 000 000 Ft Hitel összeg + 220 000 Ft Önerő ez a projekt összköltségének 10%-a. Így a törlesztő 8333 havonta 20 évig. Ekkora összegből garantálunk egy olyan napelemrendszert ami havonta 17 333 Ft értékű áramot termel meg. Ez az jelenti hogy havonta minimum 9000 Ft-ot takarít meg a következő 20 évben! Ez összesen 2 160 000 Ft megtakarítás, ha esetleg emelkedik az áram ára amit lássuk be 20 éven belül sokat fog, akkor a megtakarítás a többszöröse lesz. Természetesen. a nagyobb hitelösszeg esetén is együtt tudunk működni a fenti eset csak példa.
Hogyan lépheti meg ezt a lehetőséget? Csak annyit kell tennie, hogy erre a levélre küld egy választ!
Kicsit érdekesnek találom ezért másoltam be.....Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
törölt tag
Azt a hétfánfütyülőrézangyalátnekijjjeee!
Még ekkora önfényező DM levelet
Ennek fényében, továbbra is meg kell hogy veregessem magam és azon sorstársak vállát, akik ilyen heroikus és sziszifuszi munkát maguk végezték el, mint a teljes dokumentáció kitöltése, összeállítása és leadása a bankba! Igaz nem napelemre vettem igénybe, hanem hőszigetelés és fűtés csere volt a cél. De mivel a vállakozóim ég hírből sem hallottak erről a hitelről, még a vállalkozói szerződést is én adtam a kezükbe, én vittem be ellenőrzésre a bankba, hogy nekik is megfeleljen. Megkerestem az energetikust is, letárgyaltam vele mindent, elkészítette amit kell. Azért bevallom, láttam ennél már sokkal bonyolultabb dolgot is az életben. Viszont ezzel eszembe jutott, hogy megkeresem ismét az energetikust, hogy készítsen új tanúsítványt, hiszen abban a napelem nem volt még benne, ezzel javítani lehet az épület besorolásán, ez pedig tuti értéknövelő lenne, ha eladnám.
Gondolkodóba is estem ennek hatására, hogy egy második és harmadik rendszert építsek ki, van egy terasztetőm, erre 2 db panel elférne, ezen gondolkodom, hogy milyen invertert lenne érdemes rakni. -
Janusz001
őstag
Megkaptam az NKM -től a mérő óra cseréről a doksikat, az eddigi májusi éves leolvasást áttették decemberre. Még jó, hogy nem kezdtem el klímával fűteni, amilyen felhős/esős az idő mióta feltették november elején az órát, éppen egálban vagyunk jelenleg.
Annyira már nem is érdekel, nagyjából lesz 3500-4000kwh feleslegem fűtésre, leolvasás után pedig átmeneti időszakban meg mehet a klímával fűtés kb. nulla fokig, tavasztól-őszig meg majd visszatermelem. -
Babinyo
csendes tag
Szerintetek egy 4 kWos Fronius inverterre mennyi összteljesítményű napelemet érdemes rakni? Pl elbír kb. 4,5 kWnyi napelemet hosszú távon vagy inkább egy 5 kWos inverterre kellene a 4,5 kW-ot rárakni?
Köszi! -
törölt tag
Nekem a 4,34kWp egy 4,5kW-os symo van. Rossz a tető dőlése, ennek fényében írom, hogy talán elég lett volna a 3,7-es is. Nem fog 100%-on termelni.
Tető tájolás, dőlésszög, későbbi bővíthetőségi lehetőség határozza meg, hogy elég-e a 4-es. -
Babinyo
csendes tag
válasz #32577792 #2847 üzenetére
Déli tájolás, max. 5-10 fokkal kelet felé, tető szöge 26 fok, kalkulálok a későbbi fogyasztásnövekedéssel is.Találtam Fronius kalkulátort, ahol a 4.0-s inverter esetén a 4,4 kWp mennyiségű napelemre 108%-os inverter ratio-t ír. Nem tudom, hogy ez az IR érték hogyan befolyásolja az inverter tartósságát, működését.
-
törölt tag
Ha tervezel többet is feltenni, akkor a nagyobb invertert válaszd.
-
biker
nagyúr
éééééés kijött az elmű számla kizárólag a fogyasztásról.
lehet reklamálniElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Sweet.tv - internetes TV
- Borderlands 3
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- MIUI / HyperOS topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- iOS alkalmazások
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Macska topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest