- MIUI / HyperOS topik
- iOS alkalmazások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeriko2
tag
válasz gusztin #2692 üzenetére
" Lehet nincs 10% esélye hogy én bővíteni fogom a rendszert de ha az alapkiépítésnek nem ártok a nagyobb inverterrel nem hagynám ki és ha jól értem az elképzelésem szerinti bővítésekkel nem kell a szolgáltató felé újabb engedélyezést kérnem ha az inverter nem változik. "
Pont ugyanígy gondolkodtam, illetve volt egy maxos keret (lakástakarékból), amit nem akartam túllépni. Így került fel 6kW-os inverter és 14 panel 3,85kW max teljesítménnyel, majdnem napra pontosan egy éve. Így az inverternek csak egyik stringjét használom jelenleg.
Azóta került a lakásba két fűtős klíma, amit eléggé visszafogottan használunk - úgy néz ki, így is meglesz a nullás villanyszámla (elég jó volt az éves termelés). De van hely a tetőn, úgyhogy egyre inkább azon a véleményen vagyok, hogy a régi kéményes gázkazán helyett majd valamikor nem kondenzációs kazán, hanem hőszivattyú kerül majd fel. De ez még a jövő zenéje -
canniball
nagyúr
válasz jeriko2 #2700 üzenetére
"5kW-tól felfelé már csak 3 fázisú inverterek vannak..."
SMA Sunny Boy 6.0-1AV-41[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Geresics
Topikgazda
válasz canniball #2704 üzenetére
pl. fogsz 3db 6kVA invertert, és mindegyiket másik fázisra rakod.
Vagy van már 1 fázison egy (max. 5kVA) rendszered, és bővítenél, akkor megteheted, hogy a második fázisra teszel egy 6kVA-es invertert, és a harmadikra is valamit - de itt fontos, hogy a 3 fázis bármelyike között nem lehet nagyobb az eltérés, mint 5kVA (pl. 3-6-8 kVA/fázis, vagy 5-6-10 kVA/fázis, stb. (a fázissorrend mindegy)).*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
Még szerencse, hogy gyakorlatilag kizárható a -10 fok vagy hidegebb, olyankor, amikor nem süt a nap, hanem mondjuk köd van, felhő van, hóesés van.
-
canniball
nagyúr
válasz Geresics #2705 üzenetére
No ezt sem tudtam hogy lehet így, azt hittem három fázisra csak arra tervezett inverter mehet. Köszönöm a fejtágítást!
Akkor most hogy már tudom, hogy az inverter cseréje (ami nem igazán biznyic) nélkül is tudok bővíteni elkezdek gyűjteni: jöhet a három fázis, a plusz kettőre pedig két kisebb rendszer; mire elterjednek a villanyos motorok meg is lesz. Aztán tölthetem "napról" az elektromos...járókeretemet.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
törölt tag
válasz Geresics #2708 üzenetére
Nem, nem arra gondoltam. A gyakorlatilag a lehetősége nulla és egyéb vélelmezésekre. A reklamáció lehetőségének kizárását. Azt gondolom, hogy ez nem egy sós kifli, amibe ha 10grammal több só kerül, vélhetőleg nem lesz akkor probléma. Ez is érdekes felfogás: "Tökre menni pedig tuti nem fog semmi, hisz 1000 Voltnál jóval többet bír a bemenet nyilvánvalóan és letiltani sem pont az 1000 Voltnál fog vélhetően." Ez biztos? Mi történik, ha gebasz lesz és jön a szerviz, és azt mondja: bocsesz, ez így gari out. Erre tudnék egy hasonlatot mondani: egyszer azt mondta egy vezető, hogy kapcsoljam ki egy adott füstérzékelőt (ehhez elég komoly papírmunka és engedélyek szükségesek) mondván, úgysem lehet baj belőle. Jah, aztán jöttek felülvizsgálatra és kérdezték, miért volt kikapcsolva, jelentve volt-e, bejegyzés megvan-e róla? Mert ugye rákötötte a notit, és már látta is. Szóval én ezekre gondoltam főleg.
De mivel laikus felhasználó vagyok, akár tévedhetek Tévedtem? -
biker
nagyúr
-
Geresics
Topikgazda
válasz FamulusSolar #2713 üzenetére
Erre csak azt tudom mondani, hogy vagy nem csináltál még ilyen rendszert, vagy csak nem hívtak még miatta. Nem tudom ki hogy van vele, de én általában csak azokat a méréseket hiszem el, amiket magam hamisítottam!
Eddig két olyan rendszert telepítettünk, ahol kifejezett figyelmeztetésem ellenére az ügyfél kérte a bővítést. Az első egy Growatt invertere kérte a tulaj a +1. 200Wp napelemet, és ott a DC fesz már 10°C-nál is túllépi a megengedett feszültséget (ügyfél elektro-tanár, és barkácsolt a rendszerhez egy kapcsolható terhelést, hogy ne legyen sűrűn gond). A másik esetben pedig -5°C-nál már magas az üresjárati fesz, és bizony ez évente többször is előfordul, ami miatt a Huawei inverter addig el sem hajlandó indulni, amíg el nem vesszük a DC betápot, és újra rá nem kapcsoljuk (már alacsonyabb Uoc-vel)!
Miért van ez? Mert az üresjárati feszültséghez rohadtul nem kell nagy napsütés! Ha megnézed egy adott nap feszültség-diagramját (ne egy "buta" Froniusét, ami óránként kommunikál, hanem egy olyat, ami minden adatot közöl veled), akkor láthatod, hogy már hajnalok hajnalán felugrik az üresjárati feszültség (ha tudsz mellé kameraképet is párosítani, akkor láthatod, hogy még "szinte sötét" van)! Na, ha ilyenkor az inverteren beáll a hibaüzenet, akkor azt a napot pl. Growattnál és Huaweinél bukod, lehet utána akármi, ha nem tűnt el a DC fesz annyira, hogy az inverter újrainduljon!
Igen, Fronius képzésen nekünk is elmondták, hogy nyugodtan számoljunk 0°C-al, de mint mondtam, nem kell mindennek bedőlni. Sajnos nem végeztem ilyen irányú teszteket sem Froniussal, sem mással, így biztosan nem tudom, hogy más gyártó terméke (vagy a fentiek frissebb firmware-el) hogy viselkednek! De pl. még az este rákérdeztem a Froniusra, és varisztor, esetleg kondenzátor tönkremenetelt jósolt az oktató, és nem érti, hogy az általam felhozott inverterek miért nem mentek tönkre... (Véleményem szerint ennyit minden inverternek kell bírnia, de nem az én véleményem számít, hanem a Froniusosé egy esetleges garanciális probléma esetén.) Természetesen negyedszer is rákérdeztem náluk, másképp mondva a részleteket, hátha csak félreértettek az elmúlt 3 alkalommal, ha változás áll be az álláspontban, akkor szólok!
Szóval igen, tartom magam ahhoz, hogy mindenkinek azt tanácsolom: ne állítsa át a hőmérsékletet, aztán úgyis mindenki azt csinál, amit akar!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
biker
nagyúr
válasz FamulusSolar #2713 üzenetére
a napelemre napkeltekor 5-6 fokos szögben beeső nap miatt sem felmelegedni nem fog a panel, se túl nagy áramot leadni, de a feszültség az egekben lesz.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
.St.
tag
Sziasztok!
3 rendszer között vacilálok, ha esetleg tudnátok segíteni azt megköszönném:1. 14db Maysun 5BB 280W monopanel, Growatt 4200MTL-S inverter
2. 15db SunTech 275W panel, SAJ Sununo Plus 5K-M inverter
3. 15db Peimar 285W panel, ABB UNO-DM-4.6-PLUS-SB inverterárban is ez a sorrend 1. < 250e < 2. < 60e < 3.
A költségvetésbe mindegyik belefér de jó lenne a legjobb ár-érték arányút venni.
[ Szerkesztve ]
-= St forever =-
-
törölt tag
Pontosan mennyi az ár?
Mysun: ha jól rémlik van nekik 12BB-s paneljük is, nekem az szimpatikus volt, de nem mertem végül belemenni, hátha ismeri valaki jobban.
SAJ inverterek előnye, hogy elég jó áron vannak, és ha jól emlékszem 10 év garival adják. Egyik forgalmazó adott ilyenre és Froniusra is ajánlatot, de azt mondta, hogy kettőt cserélnie kellett gariban.
3. is ismerős, ilyen ajánlatom is volt, de valamiért nekem nem jön be az inverter. Talán lehet azért, mert sok ABB-s freki váltó van nálunk a légkezelőknél és folyton hibára fut, hangos, rezonál, de ezek nem napelemes inverterek.
Milyen tájolású a tetőd? Mennyi a dőlésszöge? -
kobuky
újonc
Hello nagyon új vagyok a napelemmel és eljött a tél, és az egész nap se elég feltölteni az akkukat, mivel lehet feltölteni az akkukat ha nem süt a nap, és nincs hálózat, gondolom áramfejlesztő és még vmi kütyü ?
24V a rendszerem, 4x285Wp panel, 2x220Ah Victron akku (párhuzamosan kötve),invertor CarSpa3000W, Epsolar XTRA MPPT -
törölt tag
Bakker, most látom, hogy nem ment át az üzenetem
Én egy picit magasnak érzem az árakat, amiket kaptál, főleg ha nézem, hogy a SAJ azért olcsóbb, mint pl. egy Fronius.
Tető dőlésszöge jó, tájolás sem rossz. (nyilván van ideálisabb is) Ezekre a polyk is jók lehetnek, de azokból inkább valami újabbat keresnék, félcellásokat mondjuk. Kértél ajánlatot a napelem szövetség honlapjáról? Ha nem, érdemes lenne. -
Vico
tag
Szia! Ez gondolom a st. In... ceg Toluk en is kertem ajanlatot es mikor visszakerdeztem 280 mono az nem e regi vagy milyen mert azok nagyobb teljesitmenyuek szoktak lenni, facebookos telepiteseik is 315 osek, kikerultek a valaszt es azt mondtak azt raknak ami raktaron van most epp poly 280. + kernek a merohely szabvanyossagrol igazolast. Ez meg 20-22k es mas senki nem kert, ez kicsit furcsa volt meg ha jok is az arak. Neked ezeket nem mondtak?
Asztapasztavakarimaszka
-
törölt tag
Szerintem nyugodtan írd ki a cég nevét, nem azok képviselői vagyunk, vagy értékesítői.
Nekem ők csinálták: [link]
Nézz szét ott is, több gyártó termékét adja, nálam bőven 400eFt/kWp alatti ár jött ki.
[De innen is nagyon korrekt ajánlatot kaptam]
Tényleg töltsd ki az űrlapot és kapni fogsz nagyon sokat. -
jbnd-007
tag
Az én elfogadott ajánlatom 1580e lett végül. Fronius Primo 3.6-1, Bisol tartószerkezet, 12 db QCells 325 mono/félcellás napelem (3.9 kWp). Ezen biztos lehetne még faragni kínai inverterrel és napelemmel. Kisebb, újabb cég, nem sok infó szerezhető be róluk, valószínűleg ezért is olsóbbak. De legalább nem kérnek előleget. Ha gondolod, keresd meg őket is. https://www.solarmania.hu
-
.St.
tag
válasz #32577792 #2724 üzenetére
Persze kismillió cég van a piacon aki ezzel foglalkozik. Próbáltam nagyobbakat kiválasztani, mert nagyon nem mindegy, hogy az 5-10 éves garanciát tudom e majd a jövőben érvényesíteni ha kellene.
Az eredeti felvetésem nem is a céggekkel kapcsolatos lett volna, hanem a jelzett panel+inverter páros érdekelt volna-= St forever =-
-
Geresics
Topikgazda
Olyat nem nagyon fogsz találni!
Jómagam öregnek számítok a szakmában, és csak 8. éve foglalkozom napelemmel (előtte pár évig napkollektorral). Van egy telepítő cég, akiket szoktam néha pricátban ajánlani, ők németországban kezdtek 2004-ben, de a legtöbb napelemes cég pár éve kezdett max bele. Az, hogy a cég 10 éves, csak azt jelenti, hogy korábban mással foglalkozott...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Kedves Topiktársak!
Van egy ötletem, ami csak most pattant ki a fejemből, szóval még egy csomót kell csiszolni rajta, meg az is lehet, hogy nem is lesz rá igény, DE mit szólnátok egy plusz ponthoz az összefoglalóban, amiben a Ti rendszereitek, és a valós termelésük szerepel?
Valami olyasmire gondoltam, hogy legyen róla egy fotó (mint pl. motoros topikban a motorokról), napelem típus, inverter típus, sztringkialakítás, telepítés dátuma, és onnantól minden évben az adott év termelése?
Ezzel azért aki később erre jár, illetve Ti magatok is kaphatnátok egy viszonylag reális képet arról, hogy melyik rendszer hogy működik!Pl.: [szépkép]
22db Simax 190Wp napelem 2x11 elrendezésben, Growatt 4200MTL inverter, telepítve 2013.11.15. (dél -5°, tető: 35°)
2015: 5051,7 kWh
2016: 4899,7 kWh
2017: 5185,7 kWh
2018: 4745,5 kWhNa, mit szóltok? Volna rá igény?
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Janusz001
őstag
válasz jbnd-007 #2732 üzenetére
Előleg? Ilyenről sem hallottam mostanában, ha fent van a cucc a tetőn, akkor lehet fizetni, nálam a kivitelező azt mondta, hogy ha megvan az ad-vesz mérő, ráérek kiperkálni a fennmaradó kb. 40% összeget.
És ami a legfontosabb. Holnap óracsere! Végre a végére értem a folyamatnak, kb. 4 hónap volt, októberre jó lett volna ha megvan, mert igazán napsütéses idő volt. -
jbnd-007
tag
válasz Janusz001 #2734 üzenetére
Előadott valami sztorit, hogy a vámszabadterületen vannak a napelemek és ha kifizetem előre az anyagot, gyorsabban ki tudja hozni. Mivel régi cég volt és az építészünk is ismerte, nem néztem utána alaposabban, csak már későn. Pedig ha lekérem a részletes céginfót, láttam volna a rengeteg végrehajtást. De végül 3 év után visszaadta a pénzt, gondolom enyhítő körülménynek számít és én egy kis ügyfél voltam, nekem nem kellett sokat visszaadni.
Sokáig jól működő, ismert cég volt, aztán nem tudni, pontosan mi történt, valószínűleg csak elkapta egy építőipari körbetartozás, amit nagyon rosszul kezelt, megpróbálva előremenekülni és az új ügyfelekből fizetgetni a régi tartozásokat. Végül lett 40 károsult, 30 millió feletti tartozás és most nagy értékre elkövetett csalás bűntette miatt fogják elítélni.
-
.St.
tag
válasz Geresics #2731 üzenetére
Ez egy roppant jó ötlet. De akkor lett volna a legjobb ha már a forum indításakor felveted és persze a tisztelt fórumtársak vezették volna.
Akkor most mindenki aki napelemes rendszert szeretne, jobban képbe lenne, hogy mennyit és mit érdemes venni. Persze ha most indul az is jó, én már valószínű e nélkül fogok dönteni de a "jövő nemzedéke" biztos értékelni fogja.-= St forever =-
-
Geresics
Topikgazda
válasz Janusz001 #2734 üzenetére
Soha nem rendelem meg az anyagot előleg nélkül, ami minimum az áfát fedezi, de inkább 50-50% előre-utólag szokott lenni! Ezt megtanultam az előző munkahelyemen (150MFt törzstőkéjű, évi 6-8 milliárdos forgalmú cég), hiába fér bele akár az ország összes HMKE rendszere a keretbe... Ez elég volt ahhoz, hogy aki eleve nem akart fizetni, az keresett más baleket, ha pedig bármiért késés volt a fizetéssel (mindig szóltak előre), akkor is az áfa már be volt fizetve, és a könyvelés is békén hagyott engem...
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Janusz001
őstag
válasz Geresics #2739 üzenetére
Fura, Mnnksz -en keresztül kértem ajánlatokat, előre fizetés sehol nem szerepelt. Amúgy természetes lenne minden munkánál, nálunk is szerkezet lakatos szakmában, mi is min. 50% előleg 40% szállításkor a fennmaradó pedig letelepítéskor.
Aki nálam telepített az is szerelés után kb. 1 héttel küldte a részszámlát, többi óracsere után. -
törölt tag
válasz Janusz001 #2740 üzenetére
Érdekes ez a fizetési dolog.
Némi előleg azt gondolom belefér. Amikor vállalkozóként ügynököltem (bocs, területi manager voltam) én is kértem 10% körül összeget. De amikor az ablakos 70%-ot akart, elzavartam, de 50-nél is nemet mondtam volna. Viszont az is biztos, hogy 10%-ot visszatartanék az óracseréig. Tudom, hogy ez a vélemény ütközik a vállalkozók érdekével, de akkor is. Egyébként amikor lerendelte az árút és megkapta, akkor kaptam előleg számlát az anyagra, utána a szerelés után 1 héttel a teljeset. Megkérdezte, hogy kihozza-e az anyagot, de nem akartam, hely se, és hát nyilván az plusz költség lett volna -
Janusz001
őstag
Megvolt az óracsere, nkm áramhálózat, távleolvasós óra került be, viszont a szerelő azt mondta, ugyan nem biztosra, hogy az óracserével módosul az elszámolás napja is, szóval az eddigi májusi átkerül novemberre, remélem lehet módosítani, mert nagyon morci leszek.
Androidos Solarweb alkalmazás másnál sem megy? Weboldalon elérem a termelési adatokat. -
Janusz001
őstag
Fronius inverteren van egyáltalán olyan tarifa beállítás, hogy én mennyiért veszem a szolgáltatótól? Mert a beállítás/energiahozamnál csak betáplálási tarifa van, ez gondolom az az összeg, amit a szolgáltató fizetne.
Fronius solarweb -en is csak egy ilyet találok "Hálózatba táplálási díjszabás" -
Babinyo
csendes tag
Sziasztok,
Végigolvasva a témát sok kérdésre választ kaptam.
Jelenleg van több ajánlatom is, hasonló árakkal. Ami a legszimpatikusabb az a következő: Fronius 4.0 inverter+13 db JA Solar315W mono panel+tartószerkezet+teljeskörű kivitelezés+engedélyezés+ügyintézés: br. 1871000 Ft.
MFB-s hitellel szeretném finanszírozni a kivitelezést.
Mi a véleményetek a fenti összeállításról?
Köszönöm a válaszotokat! -
Gabail
csendes tag
válasz Janusz001 #2744 üzenetére
Janusz001, nemrég beszéltük itt hogy változik-e az elszámolás napja, és canniball tanácsára megkérdeztem a szolgáltatót írásban. És azt válaszolták pecsétes levélben, hogy nem, nem változik a korábbi elszámolás napja. Nekem is május vége volt az óracsere előtt, így továbbra is az marad. (A többieknek emlékeztetőül: NKM (Démász) területről van szó a Dél-Alföldön.)
Arról is tájékoztattak, hogy egy becsült éves mértékadó fogyasztás alapján havi résszámlákat állítanak ki, amely fogyasztási értéket van lehetőségem módosítani, vagy akár 0-ra állíttatni, miáltal a következő éves elszámolásig nem fogok kapni több becsült résszámlát.
Mellesleg így egy hónappal az óracsere után megküldték az elszámolásra vonatkozó szerződést, hogy írjuk alá és küldjük vissza. És ebben is világosan szerepelt, hogy az éves elszámolás napja marad a korábbi május 27.
Sajnos arra az elméleti kérdésre nem kaptam választ, ha történetesen mondjuk télen lett volna az elszámolási nap, volna-e lehetőség tavaszra áthelyezni.
Távleolvasós órát kaptam egyébként én is, és mint korábban említettem, az NKM áramapp-ban remekül lehet követni napi részletességgel a vételezett és visszatáplált mennyiséget, ami csodás lehetőség, és tudom túl sokat akarok, de nem tudtok valami módot arra, hogy ezt pl. valami HTTP API-n keresztül feldolgozhassam, és az értékek megjelenjenek a saját kis Home-Assistant rendszeremben?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Sweet.tv - internetes TV
- Borderlands 3
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- MIUI / HyperOS topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- iOS alkalmazások
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Macska topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest