Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz osiarpi #1410 üzenetére

    Szia,
    bevallom, a Maxim rendszeres napelemekkel picit bajban vagyok, mert nincs saját tapasztalatom velük, és nem tudtam saját méréseket elvégezni, így a neten található infókra kell támaszkodnom, ami valljuk meg, nem mindig pontos...
    A Maxim lényege, hogy már a napelemen belül át tudja hidalni az árnyékkal érintett napelemeket. Ez azt jelenti, hogy az érintett napelem áramerőssége nem csökken, tehát nem korlátozza a teljes rendszert egy árnyék. Ilyenkor azonban az áthidalt résszel csökken a feszültsége a napelemnek, tehát az egész sztringnek.
    Az általam olvasottak alapján a Maxim csúnyán fogalmazva csak lefelé transzformál, de felfelé nem! Tehát a feszültség esik, az áramerősség nem változik! Ez tök jó az árnyékok ellen, ha minden napelem azonos irányba néz!
    Viszont nem megoldás az eltérő tájolásra! Az eltérő tájolás (Nálad DK és DNY tető) más-más áramerősséget fog eredményezni (lásd összefoglaló 6. pontban a grafikon áram-görbéi)!
    - Ha a napelemeket a telepítő Nálad sorba köti, a feszültségük hiába lesz jó, az egyik tájolás negatívan fogja befolyásolni a másikat, mert a kisebb áramerősség lesz mindig a meghatározó!
    - Ha a napelemeket a telepítő Nálad 2 munkapontra köti, akkor viszont alacsony lesz a sztringfeszültséged, de nagyon!
    Ezek alapján én nem látok jobb megoldást Nálad, mint a SolarEdge rendszert, mert az kiegyenlíti a tájolások közötti eltérést.

    A tetőd dőlésszöge abban a zónában van, ahol az ár döntsön, mert (attól függően, hogy mennyivel drágább) a mono nem biztos, hogy visszahozza a felárat! Ha ugyan annyiért adják, akkor viszont az a jobb!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák