- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz Depression #1946 üzenetére
Hát, ez attól függ... A
z éjszakaivezérelt áramkörön lévő fogyasztást nem lehet elszámolni a napelemes termeléssel szemben.
Az alapdíj - mint azt a neve is sejteti - akkor is marad, ha 0 a fogyasztásod, tehát akkor is marad, ha a teljes fogyasztásod kitermeled napelemmel.
Ökölszabályként azt szoktam mondani, hogy éves 3500kWh fogyasztás alatt nem érdemes elkezdeni gondolkodni napelemen - ha csak az számít, hogy a fogyasztásunk megtérüljön. Ha valaki elkötelezett zöld, vagy az ingatlan értékét, esetleg környezetvédelmi besorolását szeretné növelni, akkor más a helyzet!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Használt családi ház vétel folyamatban van.
Melléképület tetejére menne majd napelemrendszer.
Inverter a melléképület helyiségében, nem fűtött de védett helyen.
Pár méter lenne a távolság a napelemek és az inverter között.Első körben lesz egy villamos hálózat fejlesztés a főépületben.
Alu vezetékeket akarom cserélni rézre.
Ekkor lenne kialakítva a villanyóra után bent az előszobában egy szekrény a kismegszakítóknak, onnan menne tovább a kábelezés a többi helyiségbe.Ha jól gondolom , ekkor lenne érdemes az invertertől a villanyóráig a nyomvonalat is előkészíteni.
Később ugyan is szigeteltetni is akarom a kéglit és nem szeretném a "friss" szigetelést megbontani utólag emiatt.3*16 A áll rendelkezésre.
Jól gondolom, hogy célszerű az inverter-villanyóra szakaszt is előkészíteni ?!
Mire érdemes figyelni ?
Esetleg szakemberrel konzultálni ? ( Napelem rendszer tervezővel, kivitelezővel )A mellék épület és a villanyóra között lehet úgy 20-30 méter....nyomvonaltól függően.
Padláson esetleg épületen kívül érdemes vinni a kábelt ?Köszönöm előre is az ötleteket tanácsokat.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
NP007
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy ha EU-ból (Németország) vásárolok panelokat, az ottani árakon túl amikor bejön kishazánkba a napelem tábla, fog kellenem bármit is plusszba fizetnem? ... értem itt bármi plussz sarcot államoldalról, vagy EU-n belül szabad kereskedelem van, azaz kintre kifizetem, itt a bejárati ajtónál aláírom az átvételi papírt, átveszem a modulokat és az üzlet véget ért.
Köszönöm!
-
Geresics
Topikgazda
Ha Németországban már megvolt a vámkezelés, és nem csak raktározás, akkor nincs több fizetendőd. Kérdés, hogy miért onnan akarsz vásárolni? Olcsóbban tuti nem adják az újakat, vagy legalábbis fuvarral együtt biztos nem. Egyáltalán milyen mennyiségről van szó?
Ha pedig nem 100%-ig új dologról van szó, akkor könnyen lehet, hogy van némi stikli a dologban! Tessék alaposan körüljárni a "tuti bizniszt", mert az ember jóhiszemű vevőként is csúnyán megütheti a bokáját!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Ez esetben had hívjam fel a figyelmed arra, hogy a németek sem hülyék. Nem arra vesznek napelemet, hogy 2-3 (5-10) év múlva eladják, mert addigra még csak meg sem térül a beruházás! Pláne náluk, ahol a munkaerő nem olcsóbb, mint itthon!
Ellenben kint rettenetesen sok erőmű van a semmi közepén, és soknál már az őrzés sem úgy megy, mint kellene! Ilyenkor egy vállalkozó (szellemű egyén) odamegy, és hipp-hopp, elhoz egy adagot. Minimális befektetés, maximális haszon, elenyésző kockázat!
Persze a Deutsche Polizei sem tök hülye szerencsére, és nem csak a Cobra11-ben tudnak villogni. Náluk működik a keréknyom-vizsgálat, és már olyan statisztikáik is vannak, hogy egy 3 üléses, dobozos Ford Transitba 42-44 db napelem fér be. Ha megfogják emberünk, akkor pedig az is meglesz, hogy kinek adta el, ez nem is kétséges!
Hogy az elkövetők hány százalékát fogják meg, és a vevők közül hányan jártak nagyon csúnyán az anyagi kár mellett, azt már csak a németek tudhatják...Persze nem minden alma kukacos, és szóval szép dolog az "occó", de csodák sajnos nincsenek, ezt tessék szem előtt tartani!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
nagysz
tag
válasz Geresics #1959 üzenetére
szia,
biztos vagy abban, hogy nem olcsóbb kint? egyrészt az áfa kisebb (19 vs 27%), és a piac nagyobb. Logikusan olcsóbb lehet. Mostanában nem néztem árakat, de pár éve bizony olcsóbb volt kint, nem is kicsit. Többen össze is álltak egy-egy rendelésre, mert úgy már szállítva is megérte. Illetve ki lehet menni egy bérelt kisteherrel enni egy kis bajor csülköt és akkor az út ára nem számít mert szórakozás -
marcus.fenix
aktív tag
Sziasztok! Tudnátok esetleg megbízható napelemes rendszert kivitelező céget ajánlani? Kis alapterületű családi házra kellene kiépíteni Délegyházán.
Az összes rap-et hallgató kemény csávónak küldöm e dalt: http://www.youtube.com/watch?v=5PsnxDQvQpw - és remélem tudnak angolul, különben azt hinnék kedveskedek...
-
hzx0
aktív tag
Sziasztok. Most kezdtem nézegetni a napelemes rendszereket. Nem tudom hogyan számoljam a paneleket. Kb 20k a havi villanyszámla. 3x20A villanyorám van. Hőszivattyús fütésre szeretnék korszerűsíteni a nyáron. Úgy szamoltam ha a téli fűtés számlámat is ki tudom váltani sokkal rövidebb lesz a megtérülési idő. A tető iránya viszont nem túl ideális K-Ny. Ilyenkor mind a 2 oldalra úgyan annyi panelt kell felrakni?
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
Szia,
a 20eFt/hó 36Ft/kWh árral számolva kb. 6600kWh/év fogyasztást jelent. Ezt akár egy 1 fázisú, 5kVA-es inverterrel is ki lehetne elégíteni, de egyrészt fogyasztást akarsz növelni (hűtéssel, fűtéssel), másrészt 3x20A-ed van, amire nem tehető 1x25A inverter, ezért én a helyedben 3 fázisú inverterben gondolkodnék.A méretezéshez kellene tudni, hogy mekkora lesz majd a villamosenergia-fogyasztásod!
Másik megközelítési mód lehet, hogy meg kell nézni, egyáltalán mekkora a rendelkezésre álló tetőfelület? Nem ritka, hogy valaki szeretne 10-12kWp rendszert, de "csak" 8kWp-nyi napelemnek van helye!
Nálad mekkorák a keleti és nyugati tetőfelületek? Milyen árnyékoló tényezők vannak? (Fa, kémény, villamos-vezeték, kutyaól, tetőablak, stb.)*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
hermanyi
addikt
Sziasztok . Érdeklődésem a Napelemes rendszerek felé irányult .
Kérdésem ,hogy az enHome rendszerei mennyire jók ,ha valaki ismeri .
Jelenleg úgy 12-14 ezer a villanyszámlám ,de mivel jövőre kelleni fog egy Multi Klíma ( 1 kültéri 3 beltéri) így azt már napelemmel szeretném táplálni .
Tetőfelületem az hál istennek van amit reggel negyed 8 tól este 8 ig süt a nap ,igaz nem az optimális 30 fok hanem 45 .Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Borisz76
veterán
válasz hermanyi #1965 üzenetére
Multi klímát gondold át....
Meghal a külső egység , akkor, sehol nem lesz hűtés / fűtés.
Inkább több split klímát szerelnék fel....
Valahol olvastam is erről de most nem találom a cikket , ahol érvekkel / ellenérvekkel vetik össze a 2 típus előnyeit, hátrányait.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
hzx0
aktív tag
válasz Geresics #1964 üzenetére
Tető felület az van bőven. 90-90nm mind két oldalon 1-1 kémény. Más árnyékoló nincs. Mivel még nincs beszerelve a hőszivattyú nem tudom pontosan mennyi lesz a plusz felhasználás. Ezzel előre nehéz kalkulálni. Ezért gondoltam a fejlesztést 2 ütembe megcsinálni. Most nyáron a hőszivattyú ami csak fűtésre lesz (így már lesz egy pontos kwh értékem télen) . Tavasszal a napelemes rendszer. A mostani villanyszámlába benne van a klíma használat és az őszi tavaszi klímás fűtés is. Plusz kwh csak a hideg hónapok jelentenek. Csak próbálok előre kalkulálni a napellem nagyáboli költségével. Ott akadtam el hogy de az egyik oldalt süti a nap du a másikat. Ha dupla mennyiségű panel kell az azért erősen megdobja az árat.
-
Janusz001
őstag
Én balga, nem is tudtam, hogy a Fronius kalkulátor, amikor kilistázza az adott paraméterekkel a lehetséges bekötéseket, akkor még rá lehet kattintani a nekünk tetsző cellára és ott még kihoz mindenféle adatot
-
hermanyi
addikt
válasz Borisz76 #1966 üzenetére
Nem tudom nekem a Multi klíma szimpatikusabb . Nem 3 doboz randitja a ház oldalát nem 3 doboz zörög odakint hanem csak 1 . Bent pedig ugyanúgy külön tudom szabályozni mind a 3 szobát . Abban igazad van ,ha megdöglik a kültéri akkor megáll mind a 3 beltéri . De ugye akkor hívni kell a szerelőt és nincs az ,hogy nem baj majd a másik 2 jobban dolgozik és szarok rá
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Borisz76
veterán
válasz hermanyi #1969 üzenetére
Ha annyira fontos az a szempont , hogy csak egy "doboz" legyen odakint , akkor elfogadom az érvelésedet mert nem vagyunk egyformák.
Szerintem ahol van hely egynek ...oda elfér még másik kettő is
Bár az is igaz....ha a saját klímámból indulok ki, hogy nem sűrűn romlanak el.
Konkrétan az enyém 10+ éve megy hiba nélkül.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
hermanyi
addikt
válasz Borisz76 #1970 üzenetére
Elférne a 3 db kültéri is . De szebb ha csak 1 vagy 1 se látszik ,de a nem látszikot nem tudom sajnos megoldani . És igen ha normális minőség van vásárolva és normálisan be is van szerelve nem annyira romlandó dolgok ezek .
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
NP007
csendes tag
Sziasztok,
Kérdésem ... tegyük fel van 6-8-10 ... tulajdonképpen nem is a darabszám a lényeg kb. 10 éves panelom, melyek mindegyike valamilyen nagyságban elhasználódott (pl. 95, 85, 90, 70, 85, 80, 95 százalékos elemek). Ugyanazon tipus,fajta elemek, csupán különböző állapotúak. Ezeket sorba vagy párhuzamosan vagy a kettő kombinációja kötve az mppt vezérlő mi alapján állapítja meg az optimális fesz-áram értéket ill. ilyen esetekben mit lehwtne tenni hogy az adott elemekből a maximumot kihozzuk ... Leválogatni a panelokat és inkább kihagyni pl. 70%-os panelt ... vagy hagyni inkább a rendszerbe, azzal többet nyerhetek mint nélküle? Hogy van ez ilyen esetekben ... hogy lehet számolni, tervezni az ilyen helyzeteket? -
NP007
csendes tag
Az tuti segít, de az a végén meg nem hoz annyit mint amennyibe a panelok kerülnek, tehát ágyúval verébre.
Mi alapján, hogy működik ilyen esetben a rendszer ... mihez tud az inverter menni (és akkor mekkorák a veszteségek)?
Ugye anyagi oldalról az optimalizálók horror lenne, akkor már az sokkal ésszerűbb ha kihagyom mondjuk a 70%-os panelt (ha az bezavar) ... ez az, nem tudom mi alapján állítgatja magát a vezérlő, s hogy lehetne neki segíteni (ésszerű keretek közt) hogy a legjobb jöjjön ki a rendszerből.
-
Geresics
Topikgazda
Ahhoz, hogy pontos választ lehessen erre adni, pontos számokra volna szükség!
Hány napelem van, melyik milyen típusú pontosan (adattábla miatt)? Milyen inverterre van kötve jelenleg? Ez azért fontos, mert az inverter adattáblája is meghatározó.
Melyik hány százalékos, és mi alapján jöttek ki ezek a számok? Hogy mértétek meg egyesével őket? Egyáltalán meg lettek mérve, vagy csak gondoljátok, hogy ennyi és ennyi?
Melyik napelemnek mi az értéke? Ez meg azért fontos, hogy el lehessen dönteni, hogy megéri-e a sztringben tartani?Működés szempontjából a lényeg, hogy a sorba kötött napelemek feszültsége összeadódik, a párhuzamosan kötöttek áramerőssége adódik össze. Viszont a párhuzamosan kötött sztringeknek azonos feszültségűeknek kell lenniük! A sztringek teljesítményét a leggyengébb napelem határozza meg! A feszültség viszonylag fix munkapont állítás után, leginkább a hőfokkal változik. Az áramerősség az, ami folyamatosan változik a besugárzás erősségének függvényében!
-
Janusz001
őstag
válasz Janusz001 #1968 üzenetére
Egész jól el lehet szórakozni ezzel a Fronius kalkulátorral, most hogy rájöttem a működésére
Szerintem itt Mo. -n nem nagyon jellemző a -10C fokos panel hőmérséklet télen napsütéses időben, 0 fokon pedig már a 23db -ot is enged az adott panelből az 5kw -os inverter egy sztringbe. Ha pedig mégis túllépem, az minimális vágás lesz.
Szerencsére ráérek szólni a kivitelezőnek, amíg nem jönnek szerelni. -
kukif
csendes tag
Erdekes telepitok vannak, mai story, ismerosnel ajanlat szerint fronius symo szerepelt, kuldi a kepet a felszerelt inverterrol ami egy kaco
indok: ez is ugyanolyan jo, a masik nincs raktaron eppen es nemet es meg olcsobb is kicsit.
-
hermanyi
addikt
Na amit gyorsba megtudtam ,hogy az enHome nál ezek vannak Canadian solar, J.a. solar, hyundai napelem. Growatt, fronius inverter .
Ez nem tudom jó e vagy rossz ?
Ha kerülendő légyszíves jelezzétek .
-
NP007
csendes tag
Euroner PIPV 265W-os modulokat meg lehet vásárolni? Van ezekkel valami tapasztalat (jó/nem jó) ... tán pár évre visszamenőleg is akár? Valaki dolgozott, használt ilyet (ha nem is konkrétan ezt a modult, de tőlük lévő modult)? Pro-kontra ... vagy semleges?
Köszönöm!
-
NP007
csendes tag
Bocsánat ... PEPV 265W-os modul a kérdés.
-
Geresics
Topikgazda
Arra gyors google után magam is rájöttem!
Viszont nem ismerem a gyártót, nincs vele tapasztalatom. Adatlap alapján 12 egy tucat, semmi extra. A teljesítmény alapján ezek 3-4 éves modulok. Átlagosan 5Wp/év a teljesítmény-fejlődés, és idén a 280Wp a tök általános...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
doczi89
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni napelemes rendszerrel kapcsolatban. Pontosabban a kiválasztást illetően merültek fel kétségeim, így inkább kikérném egy szakértő véleményét is, mivel marketing bullshitből kaptam eleget.
2 ajánlatom van jelenleg: (Villanyszámla 22000 Ft/hó)1.)
6,12 kW teljesítmény
Inverter: Growatt 6000UE
Gar 5 év. (inverter)
Napelemek: Sunlink 270W 24 db2.)
Teljesítmény: 6,51 kWp
Suntech Mono 310W 21 db
Inverter: Fronius Symo Light 6.0-3-M napelemes inverter 3 fázis vagy SolarEdge SE 7k napelemes
inverter 3 fázis (+0,5 Millió)
Gar 5 év (inverter)
6,51kWp2/b:
Teljesítmény: 6,49 kWp
JA SolarDUO HC 340W 19db
Inverter: Fronius Symo Light 6.0-3-M napelemes inverter 3 fázis SolarEdge SE 7k napelemes
inverter 3 fázis +(0,5 Millió)
Gar 12 év (inverter)
Van valakinek esetleg tapasztalata ezekkel az eszközökkel?
A Solar Edge inverternek van konkrét value add-ja?Előre is köszönöm a segítséget!
-
Geresics
Topikgazda
válasz doczi89 #1988 üzenetére
Szia,
segítség volna a döntésben, hogy melyik rendszernek mennyi a "Ft/kWp" ára. Mivel a rendszerek nem azonos teljesítményűek, így a legkönnyebb az árakat összevetni!
Az első ajánlatnál a napelem nem egy idei gyártmány, az tuti, de ez ne legyen gond. Az, hogy 24x270 nem 6,12kWp, hanem 6,48kWp, már inkább kezd gyanús lenni a kivitelező slendriánságára! Viszont most jön a baj: a 24db napelem üresjárati feszültsége 25°C mellett is 921V körül van, -10°C esetén pedig 1028V! Ez egy 1000V-os inverternél még elmegy, de egy 800V-os Growatt 6000UE esetén már nem! Ha pedig 2 sztringbe bontja, akkor azért rossz, mert a nyári munkaponti feszültség lesz alacsony, kb. 335-340V, ami jócskán elmarad az optimális 580V-tól!
Ezt a rendszert nem az anyagok miatt, hanem az összeállítás (meg picit a kivitelező) miatt kerülném.A második megoldások bármelyike jónak tűnik!
A SolarEdge rendszereknek egyértelműen jobbak, ha tagolt a tető, és több felület nem azonos irányba néz. Ha egy homogén felületed van, akkor már megkérdőjelezhető a felár megtérülése, de a napelemenkénti monitoring hiba esetén nagyon jól jön, továbbá az idő múlásával a napelemek eltérő degradációja sem fogja befolyásolni a rendszer összteljesítményét - feltéve, ha a napelemek teljesítményéhez való optimizálót használnak!
Fél millió forint felár nem kevés pénz, de az extra garancia, a napelemenkénti monitoring, és a hosszú távú termelésoptimizálás miatt én saját magamnak azt venném!
Ha viszont azt az 500eFt-ot ráfordítod extra napelemekre, akkor azok többet fognak termelni, mint az SE, ez kétségtelen!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
doczi89
csendes tag
válasz Geresics #1989 üzenetére
Szia
Nagyon köszönöm a leírást.
Az első egy bizonyos "EU" nevű cégtől jött, fura volt az ajánlat is, sajnos nem volt felűntetve a kWp érték az ajánlatukban. Ez 2,9 M.A második cég "NV" ajánlatai: - 2,7 M mind a két esetben alap inverterrel( Fronius Symo Light 6.0-3-M)
Ha az SE-t kérem hozzá úgy ez + 0,5M.A tető szerencsére egy irányba néz és nem is tagolt, habár az általad említett debugolási lehetőségek, illetve az idő előrehaladtával bekövetkező degradáció miatti optimalizálási képesség elég csábítónak tűnik.
A leírásod alapján továbbá úgy látom, az első ajánlatot inkább nem kellene erőltetnem, így a második céggel folytatom tovább a munkát.Köszönöm
-
rsf
senior tag
Sziasztok.
16db monokristályos napelemet hogyan érdemes kötni egy Growatt 5000 TL3-S Inverterre?
Jól gondolom, hogy célszerű 1db stringbe?
Még új vagyok a témában.
Köszi.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Geresics
Topikgazda
Igen, 1 sztring lesz a nyerő (ha csak nem valami szuper-különleges, az átlagosnál jóval magasabb feszültségű napelemről van szó, ami nagyon ritka)!
Az inverter adatlapját itt találod.
-
rsf
senior tag
válasz Geresics #1992 üzenetére
Köszi szépen.
De én kicsit más adatokat találtam róla:[link]
A másik hogy úgy látom 16 helyett 18 napelem lenne az ideálisabb nekem.
3 sorban fér el a tetőn 3x6 db. De jelenleg 16 db-ról van szó. Később kiegészítem majd.
Az árnyék este 7kor kezd majd beleérni, de gondolom ez azért nem annyira gond.
10fokos a tető(Garázs tető,mono cellák lesznek) és dél-nyugati a tájolás de közelebb nyugathoz .
A ház tető jobb lenne, de oda nem lehet szerelni..
Az árnyékot úgy kell kezelni, hogy amelyik cellába betakar, az 0V-ot termel ezért az inverterre eső fesz. csökken és romlik a hatásfok? És ez addig megy amíg a start fesz alá nem csökken?
Üdv és köszi a segítséget..[ Szerkesztve ]
“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Janusz001
őstag
Lenne még egy kérdésem, találtam a primo adatlapján egy ilyen sort.
MPP feszültségtartomány (Umpp min – Umpp max) 240 - 800 V
A 240v az világos, ott indul az inverter, a max érték lenne a kérdés, 1000V -nál ugye lekapcsol az inverter, tehát a 800-1000 -es tartományban megint nem ideálisak a körülmények és az inverternek lesz valamennyi vesztesége?
-
Iginotus
addikt
10-kWp-rendszer-Canadian-Solar-napelem-Fronius-inv Ez csak nekem tűnik olcsónak? Jó ez így egyáltalán?
Plug and Pray... :)
-
Geresics
Topikgazda
túl sok különbség nincs, és a ginverter.com a gyártói felület, minden más onnan csak átvesz. Ha pl. az átvétel óta volt firmware frissítés, nem biztos, hogy frissítik!
A 18 napelem is simán jó még egy sztringbe!
A garázs tető 10°-os, vagy 10°-os kiemelő-keretet használtok majd? Mert ha utóbbi, akkor javaslom a 15°-osat!
Az árnyékot úgy kell kezelni, hogy ami árnyékos, ott nem lesz áramerősség, és a rendszer többi napeleme akkor is keresztül akarja magát nyomni ott, ezért azok a cellák melegedni fognak! Ha ez nem napközben lesz, ahol nagy az áramerősség, akkor nem gáz. Ha igen, akkor kell más megoldás (pl. SolarEdge, vagy Maxim panelek)!(#1994) Janusz001
A Primonál ha jól emlékszem, akkor az UDCstart 80V, tehát itt indul az inverter.
Te a munkaponti feszültségtartományt írtad, itt tud az inverter munkapontot állítani.(#1995) Iginotus
Szerintem ez csak napelem és inverter. Csak kattintottam, nem néztem át a honlapjukat, de ez alapján se tartószerkezet, se kábel, se kábelcsatorna, se túlfeszvédő, se semmi...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
rsf
senior tag
válasz Geresics #1997 üzenetére
Igazad van. Ezért nem szeretem, ha egy doksin nincs dátum...
De az hogy van, hogy 140V a Start fesz. aztán a munka pont 200V-1000V ??
Ha csak 180V jön össze akkor mi történik?
A tető 10°-os, de a táblázatokban nem látok különbséget a 10° és 15° között.
Sajnos ilyenek az adottságok..
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Geresics
Topikgazda
140V-nál kapcsol be az inverter, addig sötét a képernyő. Bekapcsol, és ha eléri a rendszer a 200V-os feszültséget, akkor kezd munkapontot állítani, azaz terhelést illeszteni. Ha 200V alá esik ilyenkor a feszültség, akkor újra próbálkozik. (A napelemek üresjárati feszültsége magasabb, mint a munkaponti.)
Ha nem jön össze a 180V, akkor az adott rendszerhez nem ez az inverter való. A Te esetedben ez természetesen irreleváns.
10°-nál a napelemeknek nincs olyan öntisztulásuk, mint 15° felett. Egyszerűen a piszok megül az alu keret, és az üveg között, de ha ez van, akkor ez van, és időnként érdemes ránézni.*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés