- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Jelenleg egy 4+2gb-os felállás van a gépben, értelemszerűen nem megy a Dual Dhannel.
Átlagfelhasználásra van gép (netezés, facebook, online film, flash játékok...) és az i5 2500-as proci igpu-ja van használatban.Érdemes lecserélni 2 gb-os modult hogy menjen a DC, vagy nem profitálna belőle észrevehetően a rendszer?
Üdv:Viktor
-
koko52
nagyúr
válasz Viktoár #58051 üzenetére
Semmit nem profitál az általad használt dolgoknál. Én nem költenék rá.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
V60
aktív tag
Sziasztok!
Véleményeteket kérném az alábbi kérdésben.Adott ez a konfig:
Alaplap: MSI Z97A Gaming 7
Processzor: Intel Core i7-4790
Memória: Kingston 2x8 DDR3 /16GB/ 2400 KIT HyperX Savage RedÉrdemes lenne-e a ramokat kicserélni
4x4GB SK Hynix memória DDR3 PC3 - 12800U
ramokra?
Válaszokat előre is köszönöm
Üdv ZolaA bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!
-
koko52
nagyúr
Fordítva érdemes lenne , illetve akivel cserélsz az jól jár
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
NGabi001
lelkes újonc
Hali!
RAM vásárlás előtt állok. Több helyen látom hogy vannak 4000+ Mhz-es ramok is nagyon jó időzítéssel, de 1,5 V-on tesztelték. Gondolom akkor, hogy ezen a feszültségen képes arra a gyönyörű teljesítményre.
Az lenne az egyik kérdésem, hogy mennyi az az ajánlott feszültség, amivel nem csökkentem a memória élettartamát? Mert szerintem az 1,5 V irreálisan sok (de javítsatok ki, ha tévedek).
A másik az, hogy hol lehet meg nézni, honnan lehet tudni, hogy a RAM egy vagy két oldalas (pl. ennél a RAM-nál: [link] )?
Végezetül pedig ti ajánlanátok a fent belinkelt RAM-ot egy Ryzen 3600 és egy MSI B550 Tomahowk párosítás mellé? (OC-zni is szeretném őket) -
tom_77
tag
Sziasztok.
Egy "Toshiba Satellite Pro 490XCDT" retro laptop-ba szeretnék RAM-ot venni. Egy szabad slot van benne. Ennyit találtam a neten róla, hogy ilyen RAM való bele:
MEMORY: 64Mbit EDO DRAM, 3.3V (All Models)
Standard 32 MB
Maximum 160 MB
Speed 60ns
Hyper Page mode memory access Yes
Data/Address Bus width 64-bit/32-bit
Local Bus Clock Speed 66 MHz
32 Mb fix RAM van benne, igy egy 128 Megásat keresnék bele, de fogalmam sincs hogy milyen kellene. Nem vagyok nagy guru ebben. Egy pont ilyen szerintetek jo lenne?
[link]Vagy ha az nem, akkor ez?
[link]Koszi szépen a segitséget.
-
koko52
nagyúr
válasz NGabi001 #58058 üzenetére
A gyár engedi az 1.5v-ot, nem lesz baja. A kérdés, hogy az alaplap is tud-e annyit?
Mire károsodik az elektron migráció miatt, már el is felejtsd a ddr4-et.
Amúgy az 1.8vos ddr2 ment nálam 2,3v-on. De ment másnál 2,6-on is."Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Fred23
nagyúr
Gyors kérdés: Clarkdale cpu, ami 1333 MHz-ces DDR3-at támogat maximum, ha JEDEC 1600-as (és XMP sokkal több) modulokat kap, lesz annyi esze, hogy elindul 1333-on, vagy át kell előbb írnom az SPD-t egy másik lapban, másik procival?
-
Fred23
nagyúr
válasz tasiadam #58062 üzenetére
Így lenne logikus, csak nem vagyok benne biztos, hogy így is működik.
Ha esetleg olyan hülye, hogy nem akar a megadott spec alá menni, szopóka van. 1600-as RAM-ok általában tartalmaznak 1333-as JEDEC támogatást is, de 1833-as vagy gyorsabb modulok másodlagos értéknek az 1600-at kapják. 1333 meg nincs, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy rápróbál a modul a régebbi szabványokra magától.Ha nem, akkor az van, hogy kell egy újabb lap egy újabb procival, és nekem kell átírni az SPD-t.
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz Fred23 #58061 üzenetére
1333-on fog menni. Minden alapon indul, a gyári oc BIOS turkálással jár.
-
gorgocska
tag
Srácok ha a gépbe most egy 8gb 2400Mhz cl 17 ram van ha be teszek nem ugyan azt a márkát ami cl 16 is működne együtt a kettő?
Tcl 55c835, xbox 360,xbox SS 512gb,,Ps5
-
koko52
nagyúr
-
fauv
őstag
Üdv !
Olvasva az összefoglalót, láttam, hogy ha pl. cl13-as ramot teszek a gépbe cl16-os helyett, akkor azzal gyorsabb ram sebességet lehet elérni.
a 10400-as procit sokan nem ajánlják sima lapba, mert csak 2666MHz-en fut, vagy "Z"-s lapot ajánlanak mellé lényegesen drágábban.
Nem olcsóbb megoldás 2500 Ft-al drágább cl13-as ramot berakni a sima lapba és ugyanazt a sebességet elérni vele mintha egy vagyont költenénk rá:
Vagy ez a megoldás pl. játékoknál nem jelentkezne?Köszi előre is
-
MeroM
senior tag
Sziasztok! [link] erre tudtok választ adni?
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Erre Ryzen 5 3600X mellé mit mondtok? 3200-as CL16 ram kit. Nem vagyok extrém tuningos, és nem tudom mit hozna a konyhára a 3600-as ram.
Mezei user vagyok 5-8 évre tervezve
-
gorgocska
tag
Sziasztok.
egy kérdésem lenne a gépembe most egy ddr4 8gb 2400Mhz ram van ha be teszek mellé egy 2133 Mhz az gáz lenne mibe lehetne észre venni a különbséget?köszi a segítséget.Tcl 55c835, xbox 360,xbox SS 512gb,,Ps5
-
Cimbi11
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy új G.Skill Trident Z 2x8GB 3200mhz-es ramot és mikor bekapcsolom az XMP profilt nem bootol be a gép (teker de nem tölt be a BIOS.
XMP előtt eljutottam a BIOS-ig és ott állítottam át, hogy engedélyezze az OC-t. Kipróbáltam külön-külön a két ramot és mindkettővel beengedett Windows-ig 2133mhz-en. Majd XMP BE és csak az egyik rammal engedett be és ugyanabban a slotban próbáltam ki őket szóval az se lehet rossz. BIOS a legújabb, Z270 ASRock Fatality k4-es alaplapom van.
MemTest86 lefutott azon a ramon amivel XMP-vel nem indul de nem talált 2 kör alatt semmit.
Valakinek bármi ötlet, hogy mi lehet a hiba?Előre is köszi
-
koko52
nagyúr
válasz Cimbi11 #58076 üzenetére
Manuálisan próbáld meg és adj nekik 1.4 v-ot!
-
-
coolpet
senior tag
Miért van az hogy 16GB 3600@cl16 kitben majdnem ugyanannyi mint a 32GB 3600@cl16?
Elég lenne 2K gaminghez jó pár évet előre tekintve a 16GB?
-
-
veterán
-
yossarian14
tag
Hali!
Most ruháztam be erre a kombóra:
G.SKILL 16GB / 3000MHZ AEGIS KIT
ASROCK B460M PRO4BIOS-ban és Windows-ban azt mutatja, hogy csak 2133MHz-en pörög a RAM. Azt hittem 2933 MHz lesz, ami az alaplap limitje. Félreértettem valamit?
-
törölt tag
válasz yossarian14 #58091 üzenetére
A memóriavezérlő a processzorban van, tehát a processzorodtól függ, hogy milyen órajelen fog menni a memória.
Amennyiben i7-es processzorod van, valóban 2933 MHz-en kellene mennie a memóriáknak.
Ha i3 vagy i5-ös processzorod van, akkor viszont csak 2666 MHz-en fognak menni a memóriáid. -
konci79
őstag
válasz yossarian14 #58091 üzenetére
Biosban az xmp- t bekapcsoltad?
Addig csak alapon megy , utána ha nem bírja a 3000- et, akkor tudod finomítani 2933-ra.Eladó DDR4 GSkill 2x8 GB 4000 MHz CL16
-
yossarian14
tag
Scorp2011: értem, köszi, i5-10400-as procim van, bios-ban látom is hogy a frekvenciát 2666-ig tudom max felhúzni. Ezt megtehetem egyéb beállítás módosítás nélkül?
konci79: furcsa mód valamiért nem látom ezt az opciót a RAM beállításoknál a BIOS-ban
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz yossarian14 #58094 üzenetére
Annál a processzornál max 2666 MHz-en fog menni a RAM. Ezt a processzorod gyártójának az oldalán is meg tudod nézni, illetve az alaplapod gyártójának az oldalán is:
Intel Core i5-10400 (Memory Specifications résznél írja)
Asrock B460M Pro4 (Specification - Memory, alul írja: Core™ (i9/i7) support DDR4 up to 2933; Core™ (i5/i3), Pentium® and Celeron® support DDR4 up to 2666)A BIOS-ban az XMP-t kapcsold be, majd állítsd manuálisan 2666 MHz-re az órajelet (van, ahol ez utóbbi lépést nem is kell megcsinálni, mert újraindítást követően magától is beáll az elérhető maximumra, de van, ahol alapra áll vissza az órajel, illetve találkoztam már olyan gagyi BIOS-szal is, ami tartotta magát a beállított fizikailag lehetetlen értékhez, és el se indult többet, csak Clear CMOS után).
Asrock alaplapok BIOS-ában hogy hol állítod be az XMP-t, azt fejből meg nem mondom, de valószínűleg itt:
OC Tweaker - DRAM Configuration -
lovasshu
újonc
Üdv.
Lenne egy olyan jellegű kérdésem, hogy a Ryzen 2000/3000 szériás processzor kompatibilisek ezzel a rammal?
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingston/hyperx-fury-16gb-2x8gb-ddr4-3000mhz-hx430c15fb3k2-16-p496046295/
vagy ezzel
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/corsair/vengeance-lpx-16gb-2x8gb-ddr4-3000mhz-cmk16gx4m2c3000c16-p382400429/
A választ előre is köszi. -
MeroM
senior tag
Sziasztok adott egy ilyen lap: GA-Z170N-WIFI
ÉS adott ez a memória: [kép]
Ahogy néztem ez ECC memória, amit támogat az alaplap, ECC nélkül.
Kérdésem: milyen 8GB os memóriát vehetek mellé? Non-ECC is működhet? vagy mindenképp ECC s kell?
Válaszokat előre is köszönöm. -
PROTRON
addikt
Majd jön valaki aki biztosat tud mondani.
Szerintem mehet sima, tehát Non-ECC modul a másik slotba, vagy is inkább azt írom amit szerezni tudsz. Amennyire tudom az intelek kevésbé érzékenyek, tehát 99% az esély hogy akármilyen modullal dual channelben fog menni.
A helyedben valaki havertól kölcsön kérnék modult egy teszt erejéig.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
- 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz RAM - posta az árban!
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- Apacer 4Gb DDR4 2666Mhz
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest