- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_DiEGO_
őstag
válasz Garsza #56844 üzenetére
Gondolom BIOS-ban az iGPU Radeon HD 6550D részére le van foglalva 4GB a VideoRamnak... Lehet csak 512MB-ot is adni, vagy épp tiltani, ha már van ott egy HD 7950 is, de ahhoz bekell menni BIOS-ba és átállítani az Auto -ről, vagy a fixen megadott 4GB-ról alább venni, vagy tiltani...
-
zolip85
friss újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
4x8GB 4000MHz RAM-om van. BIOS-ban manuális időzítés és sebesség megadásával valahogy nem tudom beállítani, hogy működjön megfelelően. 2x8 GB esetén gond nélkül átveszi a 4000MHz-et. De 4x8GB (4000MHz) RAM esetén nem akarja.
Felismeri a 32GB-ot, viszont 2400MHz-re lemegy.
Van valami ötletetek?Nagyon köszi & üdv,
ZoliKonfig:
Alaplap: MSI B450 Tomahawk Max
Proci: AMD Ryzen 7 3700X, 4325 MHz
RAM: 4x 8GB DDR4-4000 DDR4 Team Group-UD4-4000 "Night Hawk"
Videókártya: GeForce RTX 2080 super (8GB) -
Elkezdtem kicsit finomítani a ramjaimon.
Találtam neten is a lapomnak megfelelően egy ruszki fórumon leírást mit állítsak be, megtettem és eddig játékok alatt stabil és az ECC hibákat sem irogatja. Freki 1866mhz, fesz 1.5v fixen.
Azt állítottam be ami a piros érték. CAS9-el is próbáltam ami a gyári értéke de azon nem bootol, CAS10-el még nem próbáltam talán menne. Feszt nem akarok növelni mert így is 50-60 fokosak.
A ramjaim pedig pontosan:
HMT41GV7BMR4A-H9 (very low profile, low voltage 1333-as 8gb-osok)
Kérdésem az lenne hogy mi a bánat az a rohadt nagy érték refresh rate? -
nzsolt77
tag
sziasztok4lenne egy kérdésem .van egy Asus prime h310M-k alaplapom és 8 gb rammal vettem. de kevésnek bizonyult egy két játékhoz,és vettem még egy 8 gb ramot hozzá ugyan olyat.kérdésem az lenne igy dualba megy a memoria?vagy a biosba kell álitani valamit még?
-
koko52
nagyúr
-
_DiEGO_
őstag
válasz nzsolt77 #56857 üzenetére
Miután eleve csak 2db DIMM foglalat van az alaplapon , így 100% hogy Dual Channel üzemmódban van. Tehát nem lehet elrontani , mint egy 4 Dimm foglalatú alaplapban.
Most már csak a BIOS legyen a legfrissebb, elég sok kiadás volt, csiszolták rendesen
https://www.asus.com/hu/Motherboards/PRIME-H310M-K/HelpDesk_BIOS/ [link][ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
-
Sabala
friss újonc
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Jelenleg 2 db 8GB-os RAM duruzsol a PC-ben (G.SKILL 16GB (2x8GB) Aegis DDR4 2400MHz CL16 KIT F4-2400C17D-16GIS), és munkám miatt tanakodom azon, hogy bővíteném még 2x8GB RAM-mal.
A kiszemeltem a 'G.SKILL 16GB Aegis DDR4 2400MHz CL15 KIT F4-2400C15D-16GIS' néven futó RAM pár lenne.
A kettő között különbség csakis az időzítésekben látszik (jelenlegi CL17-ös, míg a kiszemelt CL15-ös).
Utána néztem, az alaplapom (Gigabyte B360M Aorus Gaming 3) 4 RAM slottal rendelkezik, természetesen dual channel támogatással, így én akadályát nem látom annak, hogy ha a megfelelő slot-ba dugom be őket, akkor ne tudnának összedolgozni egymással a különböző a egységek. Sebesség, méret, elrendezés azonos.
Kérdésem az lenne, hogy nektek mi a tapasztalatotok, véleményetek erről? -
Foley101
tag
Sziasztok!
Ha 128 GB RAM-ot szeretnék vásárolni, és quad channelben üzemeltetni (egy erre alkalmas cpu-val és alaplappal), akkor érdemes gyárilag 8x16 GB ramot venni, vagy úgy is lehet, hogy 2x16-os kiszerelésből veszek 4 db-ot?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
-
Foley101
tag
válasz koko52 #56869 üzenetére
Akkor ez az én memóriám: [link]
Az arukereso-n valaki írt a véleményekhez egy ilyet:Hátrányok
2666MHz eléggé megtévesztő, habár legtöbb 3-4-X GHz-es ramok esetében is csak szélsőségesen teljesíthető a feltüntetett sebesség. SPD-je JEDEC DDR4-2400T-re van programozva. ( CL17-17-17, tRC ~46ns). Viszont ezt senki nem fogja érezni játékok során egészen addig, amíg nem teljesítménycentrikus feladatokkal látja el a gépét (fejlesztés, render, grafika, vagy video szerkesztés)Az első hozzászólásban lévő táblázat szerint ennek a RAM-nak 205 a pontja, erről akkor ne is álmodjak valójában?
i9-9820X hajtaná meg, ami 2666-ot támogat.
[ Szerkesztve ]
-
_DiEGO_
őstag
válasz nzsolt77 #56867 üzenetére
Szia !
Látom nincs beállítva a RAM megfelelő órajele, így "csak" 2133MHz-en megyen.
Holott mint a CPU és az alaplap is támogatja a 2400MHz-es ramod !
Csak be kell állítanod, vagy manuálisan 2400MHz-re, vagy bekapcsolni az XMP profilt és az kapásból beállítja neked ! És máris jobb eredményt produkál a konfigod.https://www.asus.com/hu/Motherboards/PRIME-H310M-K/specifications/ [link]
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/190886/intel-core-i3-9100f-processor-6m-cache-up-to-4-20-ghz.html [link]ELLENBEN BIOS nagyon régi ! 1001 -es ! Frissíteni kellene 2602 verzióra ! 2019/10/31
[ Szerkesztve ]
-
Buckey
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy [Asrock b250m-hdv] és benne 2x4GB [Kingston HyperX FURY HX424C15FB/4] RAM.
A múltkor kíváncsiságból nézegettem a BIOS-t, és feltűnt, hogy az alaplapot "Sport" módba állítottam valamikor, ami az időzítéseket lecsökkentette, de ezzel együtt a 2400MHz-et is lejjebb vette. Én ezt visszaállítottam kézzel, 2400MHz-re, de az időzítéseket nem, és a gép stabilan futott. Majd a "Sport+" módra raktam, ahol az időzítések 12-12-12-28 -ra csökkentek (a megadott 15-15-15-35), és kézzel ismét visszaállítottam 2400MHz-re a frekvenciát.
A kérdésem, hogy ha így is stabil a gép (talán egy kicsit pörgősebbnek is tűnik), akkor maradjon így (nem lesz neki baja), vagy jó neki a gyári is. Csak alap feladatokra (internet, zenehallgatás, YouTube) van használva.
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Buckey
őstag
válasz _DiEGO_ #56876 üzenetére
Addig a kb. 10 percig, amíg ment (volt stabilitás teszt is közben), addig nem volt semmi gond, de tovább nem hagytam. Lehet, leveszem a gép oldalát, hogy mennyire melegszenek (ha melegszenek egyáltalán) a RAM-ok, ha az időzítéseket csökkentem.
Gondolom, azért automatikusan megemeli a feszültséget a RAM-nak, hogy ilyen kicsi késleltetésekkel menjen.
Egyel lejjebb (11-11-11-26) már nem tudtam menni, nem is indult el a gép (bátor voltam ) -
_DiEGO_
őstag
válasz Buckey #56877 üzenetére
Ram freki emeléskor (húzás) kell feszt növelni, ekkor lehet számolni melegedéssel. Késleltetések a gyorsabb reakció-idővallura vannak, azaz minél kisebb a szám annál jobb/gyorsabb az elérési ideje. Ez nem jár + melegedéssel, max restart kékhalál, mert nem bírja , restart után meg visszaállítja magát Defaultra, azt lehet újra tesztelni.
Ott ahol tök stabilan elmegy egy órát játék alatt, az már tuti Stabil is fog maradni. -
-
Buckey
őstag
válasz Buckey #56879 üzenetére
Eddig megy.
Meg van nyitva a böngészőben 79 oldal, megy a másolás (69GB) és a tömörítés, szól a zene és megy a memory stress test az Aida-ban. 95% -on áll a RAM terheltsége.
Akkor ezek szerint, ha ezt kibírja kb. 30-40 percen keresztül, akkor stabil lesz a rendszer (proci 100% és 51-53°C).
[kép] [kép] -
Buckey
őstag
válasz Buckey #56880 üzenetére
Kész, leállítottam. Semmi gond nem volt, szépen ment minden 45 percig.
Levettem a gép oldalát, a RAM-ok melegek voltak, de nem annyira, hogy ne tudjam megfogni őket. Most, normál terhelésen alig langyosak.
Lehet, csinálok egy gyári időzítéses tesztet is, hogy akkor mennyire melegszenek fel. -
Kobe
veterán
hi
G.Skill Trident Z CL16 RGB 3200MHz memória hogy bírja a 3600-as OC-t vagy inkább maradjon 3200on ?
ha bírja, mehet xmp-ben vagy manuálisan kéne neki feszt állítnai ?[ Szerkesztve ]
-
_DiEGO_
őstag
válasz nzsolt77 #56882 üzenetére
Pedig bátran megteheted, évek óta olyanok az alaplapokon a frissítési opciók, hogy NEM lehet elrontani ! De ez tényleg komolyan mondom !
Rossz, azaz a nem a lapodhoz való BIOS-t egyszerűen nem tudsz feltenni, mert előtte beazonosítja és ha stimmel a típus/verzió , akkor ad választ, hogy akkor kezdjük el
Még egyszer: nemlehet elrontani , meg kell várni türelmesen míg befejezi, nem kell idegeskedni sem, amíg ellenőrzi és újra teszteli és csak eztán kezdi el a munkát. Végén saját magát újraindítja, vagy leállítja a gépet- ez a ritka eset. Restart után jelzi, ha kell újra be kell állítani a BIOS-t, mert Defaultra állt a frissítés után, de ez sem mindegyik alaplapra jellemző. Attól is függ, hogy miket is frissített !
Csak bátran! És utána azt fogod mondani, hogy: huhh ez tényleg tök király volt, kár volt pánikolnom.
Legtöbb alaplap még rá is keres hol van a bios fájl és már mutatja is neked csak rákell nyomni, azaz kiválasztani, hogy ezt szeretném
Egy üres penne Fat32-re leformázni és rámásolni, gép start bemész a Flash opcióba és már adja is magát. Ha itt laknál kis városomba megoldanám, azaz csak felügyelném az első BIOS frissítésed -
_DiEGO_
őstag
-
Kobe
veterán
válasz _DiEGO_ #56885 üzenetére
szerintem ez nem b-die-os, hanem hynix a-die
F4-3200C16D-16GTZRaz a baj hogy sehol nem találok hozzá használható 3600 mhzes beálíltást így kútfőből kísérletezni nem sok kedvem van vele
-
Kobe
veterán
-
becenevem
aktív tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. Gyereknek beállítottam egy régi gépet tanulásra.
Gondoltam bővítenék RAM-ot. Itt vagyok gondban. Keresem a DDR3-akat, viszont elég nagy a választék. Gondolom a MHz sem mindegy.Milyen kell az enyémbe?
[CPU-Z-ből kép]Köszönöm, András
Ne gyere be meg ne gyere erre, he...
-
Ciccuka
veterán
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
n3lOk
csendes tag
Sziasztok adott egy ROG STRIX Z390-F GAMING alaplap és 2x HyperX 8GB Fury DDR4 3200MHz CL16 HX432C16FB3/8 ram. Probléma a következő , benéztem a vásárlást mivel ez a lap nem támogatja ezt a rammot , 2400 Mhz felé nem megy fel a teljesítmény, se XMP I-be se II-be .(Gép többi része : táp egy FSP Hyper M 650 , és egy I7 9700K , Gigabyte 1080 VGA ) . Kérdésem akkor ez a ram most kuka számomra vagy valahogyan meg tudom oldani hogy tudjam használni őket 3200-n.
[ Szerkesztve ]
-
zoltannagy
aktív tag
Sziasztok!
Raknék egy ismerősöm laptopjába (kb. 5 éves gép) plusz RAM-ot.
Most csak 1 db 2 GB-os RAM van benne, az lenne a kérdésem, hogy 2X4 GB-osat érdemesebb bele venni, vagy nyugodtan rakhatok bele 1 db 8 GB-os RAM-ot is?
A Win10-nek gondolom mindegy.
Köszönöm a segítséget! -
bankjob
tag
Üdv. Mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Gigabyte b450m DS3H + ryzen 5 1600 cpu-m van és ebben egy G.SKILL Aegis 8GB DDR4 3000MHz-es ram.
A probléma az, hogy a windows memória (ram) méretét 7,95GB-ot látja 8GB helyett.
Ki próbáltam egy másik rammal is, ami egy 8GB-os Kingston HyperX volt és ugyan úgy 7,95GB-nak látja, ha mindkét ram benne van, akkor 16GB-ot lát.
Hogyan lehet ezt orvosolni?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
gratzner
tag
Sziasztok!
Van egy problémám, először a rövidített kérdést tenném fel
3600-as rizsánál milyen jellegű "hibát" produkálhat, ha én 4 x 4 GB 2400-as ramot (Fury) használok pl. 2 x 8 GB 3200-as helyett?
Tudom ez minimum 2 kérdésnek számított.
Válaszhoz iránymutatásként: Mikrolagg szerű jelenség, vagy töredezett játékmenet utalhat erre, vagy más irányban keressem inkább a hibát?Köszi előre is!
-
gratzner
tag
válasz fudi2002 #56899 üzenetére
Köszi
Tehát pl. játékon belül stabil magas fps szám mellett mikrolag szerű kis droppok nem ettől vannak, hogy alacsony a ram órajel és nem is attól, hogy 4 modulos a kiépítés?
A másik irány, hogy a 4k-s monitor 2k-n való (tehát nem nativ) használata miatt a monitor megjelenítése miatt van. Talán... de ez már a következő topik lesz.
Köszi még egyszer!
Új hozzászólás Aktív témák
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xbox tulajok OFF topicja
- Óra topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs