- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Narim
tag
válasz #65675776 #3550 üzenetére
Köszönöm.
Nekem asus p5kc alaplapom lesz, szóval lehet, hogy akkor találkozom majd valamelyik vicces megoldással.
Még annyit, hogy ha 1066-on akarom járatni, és nem az osztót kell megadni, akkor nem 533-at kell beállítanom? Mert te 667-et mondtál, és úgy nem 1333-on menne akkor? (Gondolom osztó nélkül valószínűleg a Clock Frequency-t lehet állítani, és akkor annak a duplája lesz a Data Frequency)
Nem akarok kötekedni, csak ezt az egyet nem értettem -
törölt tag
Itt jönnek az érdekességek: van olyan BIOS amiben a data és van olyan amiben a clock freq-et kell megadni. Ráadásul Asus esetén lapja válogatja mikor mit kell megadni. Sokszor még családon belűl is eltérnek a dolgok.
Jelen lap esetén a data freq-et, DDR2-667 a minimum. [link]
A beállítások egyébként valójában az osztókat takarják, a lap pedig minimum 800MHz-es FSB-t szolgáltat. Emiatt DDR2-667 -> maximum 2:3; DDR2-800 -> max 1:1; DDR2-889 -> max 10:9; DDR2-1066 -> max 4:3 Persze csak akkor ha engedi felfelé osztani. 1333MHz FSB mellett: DDR2-667 -> 1:2; DDR2-800 -> 3:5; DDR2-889 -> 2:3; DDR2-1066 -> 4:5
A DDR3 vonulatot ugyanígy végig tudod számolni. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3553 üzenetére
Kösz!
Akkor 400-ra állított FSB, vagyis 1600-as QPB mellett, 1066MHz-en a DDR2-es RAM-hoz 2:3-as osztót kell beállítanom, ha jól számoltam. Vagy esetleg majd egyenesen a Data Frequency-t (1066MHz), vagy a clock Frequency-t (533MHz, ugye az 1066 fele, kell hogy legyen?) kell majd megadnom.
Köszönöm a segítséget. Nagyon jól jött, most már talán átlátom annyira, amennyire szükségem lehet
Azt hiszem, akkor 1066MHz-eset veszek, és majd 2:3-as osztóval járatom az 1333QPB-s proci mellett.
Még egyszer köszönöm. -
törölt tag
Persze lehet bonyolítani a dolgot: [link] 11. oldal 3.4 Valid Front Side Bus and Memory Speeds Láthatóan a chipset hivatalosan csak DDR2-667/800 és DDR3-800/1066 támogatással bír. Szóval az ezektől eltérő beállítások esetén lehetnek problémák.
Igazából azért lényeg, hogy inkább az osztókról beszéljünk, mert azok allandóak, míg a DRAM órajel az EC emelésével szintén emelkedik. -
Gyuri27
félisten
válasz manutdzoli #3547 üzenetére
Adata viesta extreme edition 1000+
Bazár itt a ph-n: BandiT, Hammon náluk ez kb. 29k.
A 800+ 23k ugyanott.
Ha üzletet akarsz: [link], [link]
Üdv a viharsarokba földiAmd - Radeon - Ryzen
-
törölt tag
Tuning miatt megéri. Ha valóban 1600MHz FSB a cél, akkor az ugye 20% túlhajtás. DDR2-800 20%-kal túlhajtva: 960MHz. Ezt egy DDR2-1066-os modulnak kötelessége röhögve vinni. Egy DDR2-800-as nem feltétlenül tudja.
Általában a nem hivatalos megvalósítások is működnek, de nem szabad meglepődni ha nem. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3559 üzenetére
Egy valamit még megmondanál?
Ha alapból elindítom a gépet, alapjáraton 1333MHz a QPB, 333 az EC, ekkor a 800MHz-es RAM-ot a gép automatikusan 800MHz-en járatja, úgy hogy felismeri, és beállítja a 3:5 osztót?
És később, ha növelem a processzor FSB-jét 1600-ra akkor az osztó marad 3:5, és így a RAM is gyorsul? Tehát az osztót nem tudom állítani?
Mi történik ilyen estben, ha beteszem akkor az 1066MHz-es RAM-ot?
A pdf nem szól olyan esetekről, ha pl. 1600-as a QPB. Olyankor tud egyáltalán stabilan menni a rendszer?
Amúgy nem célom a tuning, csak amíg azt hittem támogatja 1333FSB mellett az 1066-os RAM-ot is, akkor gondoltam, hogy ebben az esetben már kihasználom ezt, és gyorsabb memóriát teszek bele. -
-
törölt tag
Ha Auto-n hagyod a RAM beállításokat, akkor bármi történhet. (Az Asus lapok ebben gyengék egyébként.) Ezért inkább állítsd be kézzel.
Alapból egyébként az SPD-t veszi figyelembe, az pedig a DDR2-1066 modulok esetén is alapból DDR2-800-at tartalmaz. Szóval valóban ilyen órajelen indul majd el. Tuning esetén a probléma abból adódik Auto beállításnál, hogy a BIOS nem biztos, hogy jól határozza meg mikor kell a következő, lazább SPD beállításokra váltania, illetve ha nincs ilyen, akkor mit és hogyan kell beállítania. Szóval tuning esetén szigorúan kézimunka.
A techdoc meg nem meglepő, hogy nem tartalmaz tuningra vonatkozó részt. Hogy megy-e így stabilan a cucc? Ezt a tuningosoktól kérdezd, lap és procifüggő.
Az, hogy az MCH nem támogatja hivatalosan, még nem jelent semmit. A lap elméletileg tudja. Kérdezz rá a topicjában. Egyébként C2D mellett felesleges szénnépörgetni a memóriát, még a K8-nál is érzéketlenebb rá.
Vehetsz kisebb időzítésű modulokat is. Fog menni az is. Csak a DDR2 szabvány szerint 5-5-5@DDR2-800 a szabvány, tehát ezt kell támogatni.
A DC pedig nem kapacitásfüggő.
[Szerkesztve] -
Narim
tag
válasz #65675776 #3564 üzenetére
Köszönöm.
Remélem azért nem őrülsz bele a hülye kérdéseimbe
Az jó, hogy a dual nem kapacitásfüggő. Továbbá akkor alacsonabb időzítést is tud majd.
A processzorról már máshol írták, hogy bírja a 400-as FSB-t.
Igazából a RAM-ot nincs szándékom húzni, szóval 400-as FSB mellet én már boldog lennék, ha 2:3-as osztóval pont 1066MHz-en menne a gyárilag is 1066MHz-es RAM, 2*1GB dual-ban.
(Az Auto módot kikapcsolva, akkor hozzáférek ezek szerint az osztó állításához?)
Az egyetlen félelmem az, hogy ugye 1066MHz-en nem biztos hogy menne a RAM, pláne 400-as FSB mellett, amikor már elvileg 1333 mellett sem támogatja...
Szóval már csak azt nem tudom, hogy megéri-e több pénzt kiadni az 1066-osra...
Amúgy le a kalappal előtted, hogy ennyire segítőkész vagy -
Narim
tag
válasz #65675776 #3567 üzenetére
Értem.
Szóval mondjuk egy játéknál nem okoz túl sok fps csökkenést mondjuk, ha 800-as RAM van a gépben 1066-os helyett?
És a szorzó számít valamit? Arra gondolok, hogy a memória vezérlő felelteti meg egymásnak elvileg a 2 különböző sebességet (a RAM-ét és a prociét). Egy 4:5 arányú osztónál nem kell kevesebbet dolgoznia a memória vezérlőnek, mint mondjuk egy 1:2-es osztónál?
Csak azért kérdezem, hogy érdemes lenne-e 400-on járatni az FSB-t (800MHz-es RAM mellett), mert akkor 0.5-ös osztó kell, és 1:2 lenne az arány, vagy a memória vezérlő tehermentesítése miatt jobb lenne esetleg hagyni 333-on az FSB-t és akkor 3:5 lenne az arány, ami barátságosabb (arról nem is beszélve, hogy ezt ajánlja a leírás is)?
Persze 1066-os RAM-mal meg 333 FSB mellett 4:5 arányban mehetne, ami még barátságosabb... Csak ugye nem tudni előre, hogy menne-e úgy a RAM. -
Gyuri27
félisten
Ha leadaod a 4x512-t akkor nem hiszem, hogy olyan nagy összeget kéne ráfizetni
pl: DDR PC3200 400MHz 2048MB CORSAIR KIT 2DB 23 549 Ft 5 ÉV, DDR PC3200 400MHz 2048MB GEIL VALUE KIT 2DB (Chip 5ns, 2.55-2.65V, 6 Layer PCB, Blue Aluminum Heat Spreader, Dual Channel SPD, SPD: 2.5 6-3-3 2T) 25 344 Ft Élettart.
Ezeket meg még huzhatod is kicsit. próba cseresznye.Amd - Radeon - Ryzen
-
FehérHolló
veterán
válasz FehérHolló #3452 üzenetére
daa-raa, Rover623: Valami kifogás/javaslat/javítás?
Skynet is real. It's called Google.
-
zolee0307
őstag
3372 hsz-re vki?
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
törölt tag
válasz FehérHolló #3576 üzenetére
Részemről OK. Viszont a ''speciális lap'' kitételt módosítanám. A lap támogatát alapvetően csak akkor igényli, ha a chipset-ben van a memóriavezérlő, és akkor sem biztosan speciális a lap (a Series3 mondjuk nem támogatja, de az i8xx és az i9xx széria bizonyos tagjai igen, bár főleg csak a felső kategóriásak). A K8 IMC-k indegyike támogatja az ECC-t.
-
-
Rover623
félisten
válasz #65675776 #3578 üzenetére
A K8 IMC-k indegyike támogatja az ECC-t.
Az lehet...az alaplapok egy része viszont ennek ellenére nem...sőt: kifejezetten ''non-ECC'' RAM-ok használatát írják elő...
Arra vonatkozólag nincsen tapasztalatom, hogy az ilyen alaplapok el sem indulnak ECC memcsivel, vagy csak egyszerűen nem működik bennük a hibajelző és javító funkció...primus inter pares
-
beneszilo
tag
hi!
szeretnék valami hűtést a ramjaimra, de csak olcsó megoldás jöhet szóba, én valami ventire gondoltam a memók fölé. Szerintetek hány centis venti kéne, és egyáltalán hova tudom rögzíteni? -
PPSH
őstag
hi emberek.lenne egy DDR2-es kerdesem.800-as ramokrol lenne szo.na szoval,ezeknel a ramoknal mindegy hogy 5-5-5-15-on vagy 4-4-4-12-n mennek?vagy van valami kulonbseg sebessegben valamelyik javara?
Cort Z40(EMG 81+85)+Marshall MA100H+Marshall M412A 300W
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Hali!!
Olyan kérdésem lenne, hogy a RAMoknál mik ezek a CL5 CL4 meg ilyenek.. azt tudom h. idözités, de minek, mire jo stb? Kezdö vagyok, nem tudom, valami segédanyagot ha valaki tud, akkor megoszthatná velem
*(Ugyanez vondatkozik a procihuzásra is... ) -
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3576 üzenetére
Nekem lenne javaslatom!
-
FehérHolló
veterán
válasz Calibos #3589 üzenetére
Írtad volna le...
Nem azért írtam a két nevet, hogy másba belefojtsam a szót, hanem az ő véleményükre mindenképp kíváncsi voltam.
Akkor én is megragadom az alkalmat egy kérdés erejéig:
Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken
Ez igaz még C2D-re is? (Szerintem igen, csak nem vagyok benne 100%-ig biztos.)
Szerk.: A ''fojt'' még mindig ''j''.
[Szerkesztve]Skynet is real. It's called Google.
-
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3591 üzenetére
Nos, nekem már kb 1 ével ezelőtt eszembe jutott hogy ideje lenne kiegészíteni az első „postot”.
Latency és Comand-Rate talán bele kerülhetne -
Rover623
félisten
válasz FehérHolló #3591 üzenetére
C2D esetén 2-5 százalékot mértem E4300/DDR2-667 és E6400/DDR2-800 konfigban...
primus inter pares
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Köszi szépen majd elolvasgatom Tudom, azért irtam ( ) be
-
FehérHolló
veterán
-
Rover623
félisten
válasz FehérHolló #3596 üzenetére
Szintetikus tesztek voltak...vagyis extrém esetben IRL ki sem mutatható...
primus inter pares
-
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3596 üzenetére
C2D ---latency
Itt le van írva, bár nem lenne rossz ha valaki lefordítaná Angol nem az erősségem
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
válasz Calibos #3599 üzenetére
A lényeg:
A C2D van leginkább kiszolgáltatva az Intel chipsetek/rendszerek tervezési gyengeségének: a memcsi az északi hídon csatlakozik a procihoz, vagyis a legszűkebb keresztmetszet a proci és az északi híd közötti csatlakozás.
Ennek az áteresztőképessége az FSB-vel arányos, vagyis 266MHz-es FSB mellett a sávszélesség a DDR2-533-nak felel meg (az újabb 333MHz-es FSB-jű C2D-k esetén DDR2-667).
A gyakorlatban persze ez sem használható ki teljes mértékben...
Általánosságban elmondható:
- irodai gépbe C2D mellé elég a DDR2-533 (ill. DDR2-667)
- aki nem tuningol, nem akar csúcskonfigot, de szeretné a maximumot kihozni az alapon futó rendszeréből, az vegyen egy kategóriával gyorsabb memcsit.
- DDR2-800 és ennél gyorsabb memót csak az vegyen aki tuningolni akarja a cuccost, vagy a nagyon alacsony késleltetésekre gyúr (mert az ő általa használt alkalmazásoknál az a nyerő).primus inter pares
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- Trident Z5 Neo DDR5-6000 CL32 2x32GB EXPO memória eladó
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- Kingston 32GB DDR3L 1066MT/s ECC 3darab
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest