- Vodafone mobilszolgáltatások
- iOS alkalmazások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz PonPon #10299 üzenetére
"Akkor a WRT54GL a "normális" verzió?"
Ilyet írtam volna? A hatótávolság megítélésénél szerintem elterjedt tévhit, hogy egyes routereket ebben a tekintetben lényegesen jobbnak tartanak, mint másokat. Az adáskor kisugárzott (antennanyereséggel korrigált, EIRP-) teljesítmény hatóságilag limitált, ezt pedig minden gyártó és típus igyekszik kihasználni, amennyire csak lehet. A vételi érzékenység meg ugyan típusonként, chipset-enként eltérhet, de ebben sincsenek nagyságrendi különbségek. A hatótávot ezért sokkal inkább megszabja a közelebbi és távolabbi környezet meg az elhelyezés, mint maga a router. A WRT54G(..)-routerek (mondjuk a Broadcom-chipsetet tartalmazó típusok) között valószínűleg még ekkora különbség sincs hatótáv tekintetében. De abban bizony akad eltérés, hogy az adott típus / verzió támogat-e külső firmware-t, mekkora a beépített memória és flash mérete, milyen gyors a processzora, leszedhető-e az antennája, stb. Úgyhogy inkább ezek alapján kellene választani. extrém hatótávhoz pedig külső antenna kell (minden oldalon), nincs mese, és mivel kettőn áll a vásár, a kliens-eszköz minőségétől is nagyban függ az eredmény.
Mod. #10300: A második számomra szimpatikusabb, ráadásul olcsóbb is. Hiába van 32MB-ra bővítve a RAM az elsőnél, a flash-tára csak 2MB, ezért kizárólag a DD-WRT micro futhat rajta (persze az is jóval többet tud, mint a gyári firmware), és ennek nem sok köze van a RAM mennyiségéhez. Sok RAM inkább a többszálú letöltéseknél (tipikusan torrent, meg egyéb p2p fájlcserélők) előnyös, a WRT54G v3.1-es 4MB flash és 16MB RAM memóriája azért sokmindenre elég, nem nagyon lesz korlátozó tényező (a GL-ekben is ennyi van).[ Szerkesztve ]
-
Balage85
tag
Sziasztok!
2 gyors kérdésem lenne, mert régóta nem foglalkoztam a témával.
Mi ez az új ND driver tomato-nál? Mire való? Többet tud? WRT54GL 1.1-es routerről van szó.
A másik, hogy van olyan mod tomato-hoz, ami egyszerre tudja az SD és a VPN-t is? A roadkill azt hiszem ilyen volt, de az megállt 1.21-nél.
Most ez van fent SD-hez: [link]
-
TeeJay
félisten
nekem olyan kérdésem lenne hogy szereztem megfelelő dugót a bika antennám kábeléhez és rátekertem a routerre. ha előről nézzük akkor a jobb oldali antennára dugtam
ilyenkor a Tomato FW-ben be kell állítani a wifi résznél hogy melyik a receive/transmit antenna?alapbeállításon auto módon van de mivel most már fel van rakta a bitang antenna átnyomnám fixen arra. A vagy B antennára kell olyankor tenni?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Balage85
tag
válasz TeeJay #10303 üzenetére
Nem kell állítanod semmit. Mindkettő antenna adó/vevő egyszerre.
Szerintem ne nyomd át fixen, mert elvileg ez úgy működik, hogy azon keresztül kommunikál amelyiken az adott pillanatban jobban látja a gépet. Bár valószínű, hogy a nagyobb antennán fogja, de semmit se vesztesz vele, ha bekapcsolva marad.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz TeeJay #10303 üzenetére
"ilyenkor a Tomato FW-ben be kell állítani a wifi résznél hogy melyik a receive/transmit antenna?"
Nem kell! Hagyd úgy, ahogy van. Ha nem választod ki fixen, akkor is állandóan az marad kiválasztva, mivel a másikról nem jön jel (mármint ha a másik aljzatot szabadon hagyod, ugyebár). Ha kiválasztod stabilra, előbb-utóbb megszívatod magad, mert elfelejted, stb. Olyan ez, mint a MAC-szűrés: értelme nincs (megfelelő kulcsolás mellett), de magunkat büntetni remekül megfelel.. -
TeeJay
félisten
válasz Balage85 #10304 üzenetére
köszönöm
AUTO-n hagytam és a notiban lévő Broadcom wifi-hez kapott program szerint durván 10-15dB-el lett erősebb a jel csak a zaj is picit növekedett...
sajnos ahogy látom ez irányított antenna így csak akkor van bitang jel ha pont eltalálom a másik szobában falon keresztül hogy hol van a laptop az asztalon.
azt hiszem előbb utóbb vennem kell majd egy TP-Link 8dB-es talpas beltéri körsugárzót mert mást nem tudok. csak hát annak SMA csatlakozója van és hol a fenébe találok olyat ami a WRT54GL hátán lévőt alakítja olyanraMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz TeeJay #10306 üzenetére
erre az TP-Link antennára gondoltam már csak valami átalakítót kellene keresnem amivel rá is lehet kötni a routerre.
2500-at megér hogy végre stabil legyen a wifi és ne ingadozzon 54 meg 36megabit között állandóan a csatlakozásMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Balage85
tag
válasz TeeJay #10307 üzenetére
Nem látom, hogy melyik, de szerintem nekem is ugyanolyan van, mágnestalpas. Na nekem az a másik szobában levő gépre lett rákötve és a routeren meg maradt a régi kis antenna.
Nem tudom, hogy jól értettem, de akkor most a routerről levetted a másik kis antennát és csak az irányított van rajta? Ha így van, én visszatenném a kicsit.
-
And
veterán
válasz TeeJay #10306 üzenetére
Simán lehet átalakítókat kapni, gyakorlatilag bármilyenről bármelyik másikra, amit wifi-nél megszokhattunk. Pl.: [link], wifihez külön dobozkát tartanak . De ennél is olcsóbb, ha az antenna kábeléről lenyisszantod az (RP)-SMA-t, és RP-TNC-t szerelsz rá (ami szintén simán beszerezhető, bármely kábeltípusra).
#10306: "sajnos ahogy látom ez irányított antenna így csak akkor van bitang jel ha pont eltalálom a másik szobában falon keresztül hogy hol van a laptop az asztalon."
Minden irányított antenna ilyen. Pontosabban: minél nagyobb nyereségű, annál jobb az irányhatása (azaz annál kisebb a nyílásszöge).[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz Balage85 #10308 üzenetére
egyik csatlakozóra tekertem a 3méter kábeles irányított antennát a másikon meg rajta hagytam a gyári kis antennát.
szomszédban rokonéknál szintén van két asztali gép PCI-os wifi kártyával, vélhetően arra is venni fogok ilyen antennát hogy normálisan menjen ott is a vezeték nélküli hálózatMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
oké egyelőre vettem két ilyen TP-Link antennát rokonéknak, majd kiderül javul-e tőle a wifi lakáson belül aztán ha jó lesz veszek még 1-et és valahogy kerítek rá RP-TNC csatlakozót.
jó ez az irányított antenna csak egy falon keresztül nehéz eltalálni a szomszéd szobából hogy merre irányítsam.Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Balage85
tag
válasz Balage85 #10311 üzenetére
Na miután egész éjjel sz*ptam vele, egyszer el is szállt a router, sikeresen megtaláltam és feltettem a számomra megfelelő mod-ot. Remélem ez jó lesz nekem. Van benne vpn, ip/mac limiter, sd kártyát is látja. Most teszem fel rá az optware-t. Na ez nekem magas... Még mindig kérném annak a segítségét, aki ért a http vagy az ftp szerver intallációjához a routerre. Vagy valami leírást tud. Meg a használata is le van írva.
Amúgy ezt raktam fel: Tomato 1.25.8515 .7 v6 Thor mod
-
Kdd
csendes tag
Sziasztok!! Nekem van wrt54gl routerem és 1 fiber 60as netem, az a problémám hogy kábelen nem a max letöltés csak 30mbps, pedig elvileg a 100mbps-et kéne tudnia,vagy nem? Vagy a routerbe nincs valami jól beállítva? Valaki segítsen pls. Előre is köszönöm.
-
And
veterán
"pedig elvileg a 100mbps-et kéne tudnia,vagy nem?"
Nem bizony: 100Mbps a csatoló fizikai sebessége, nem a hasznos WAN-átvitel. Nagyságrendileg annyi a vége, amennyit tapasztaltál. 3rd-party fw-ekkel egy hangyányit jobb, PPPoE kapcsolat esetén meg kevesebb lehet. Sajnos gyorsabb nethez ez a vas már kevés. -
maláj
addikt
üdv
van nékem 1 Linksys WRT54G router
setup-ban ha állítani akarnék valamit nem engedi
DHCP-n van, rátenném PPPOE-re és visszaugrik DHCP-re
wifi beállításoknál is változtatnék de ott is betegeskedik
kuka a router vagy javítható
esetleg dobjak fel rá 1 tomato fw-t (1.28)
nem garis már, úgyhogy bármilyen megoldásra vevő lennék -
Fleed
aktív tag
Valaki #10289es hsz emben tud segíteni? Azóta csináltam egy firmware frissítést (fw1.06.1) de még mindig nem jó. Valamit a router beállításoknál kéne csinálnom? Fontos lenne nagyon! Köszönöm előre is.
-
dr.bubo
őstag
Indítsad újra a modemet. (a router és a modem legyen már összekötve ekkor) A router dynamicus(automatikus ip kérésre legyen állítva.)
[ Szerkesztve ]
Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm
-
DjDanee87
addikt
LINKSYS WRT54GL router jó UPC Fiber 120 nethez, vagy lekorlátozza a letöltési sebességet 54 Mbpsre?
Sorry, nem értek hozzá
-
outsiheder
tag
válasz DjDanee87 #10323 üzenetére
Ötvenet nem tud, kb 30 és 40 között van a tényleges érték, switcként elméletileg 100-as.
Vegyél inkább (ha van rá mód) egy új N-es routert!
A wifi pedig: Lásd az összesítő tábla[ Szerkesztve ]
-
Atapi
senior tag
válasz outsiheder #10325 üzenetére
120as nethez már full gigabites routert illenék ajánlani, az hogy n-es, magában kevéske.
egyébként a max 50mbps-t nem a levegőbe mondtam, sima tcp/ip natnál azt naggyából ki is tudja hajtani alapszolgáltatásokkal. -
outsiheder
tag
Én típust nem ajánlottam, de nem kéne összekeverni a wireless szabvány rövid jelét (B/G/N), és a router műveleti funkciókat ellátó chip sebességét, és a switch/ethernet portokat kezelő rész/modul sebességét.
Az újabb (N-es) routerek procijai természetesen magasabb órajellel mennek, és értelemszerűen a switch rész is már gigabites ethernet sebességgel megy
Egy szóval korszerűbbek!
Ha vki keresni akar ilyet. csak annyit kell csinálnia, hogy egy szinttel feljebb lép a fórumban
(Hálózat, szolgáltatók) és azonnal talál egy Tp-Link és Asus típust is (lehet, hogy több is van, de én kapásból csak ezt a kettőt ismerem, ezekre van alternatív firmware támogatás is), aztán a típus alapján rákeres a gyártók specifikációra, bele-bele olvas az adott típus fórumába, és megkeresi az árakat is, és végül dönt. -
outsiheder
tag
van Linksys is...
-
Atapi
senior tag
válasz outsiheder #10327 üzenetére
"Az újabb (N-es) routerek procijai természetesen magasabb órajellel mennek, és értelemszerűen a switch rész is már gigabites ethernet sebességgel megy
Egy szóval korszerűbbek!"ez nem igaz, ezért irtam. ha gondolod citálok tipusokat, de te is találsz n-es 100as eszközöket bármelyik gyártó kinálatában, ha veszed a fáradtságot és utánanézel.
-
Atapi
senior tag
válasz outsiheder #10330 üzenetére
mög nö fázzon a tökföjöd ebben a hidegben
-
jozsi966
csendes tag
Sziasztok !
tudom láma kérdés de felteszem mert érdekel.WRT54gs v1.1 Fw DD-WRT V24 Sp2 van egy barátomnak és a Wifi teljesítményét hiába változtatjuk a jelszint az egy szintel alatta levő szobában lévő laptopon nem változik közel -90 db. Mi lehet a gond? Az antennák gyáriak.Az élet nem fenékig habostorta Virág elvtárs
-
And
veterán
válasz jozsi966 #10332 üzenetére
Nem annyira láma kérdés ez. Ebből is látszik, hogy mennyit jelent a teljesítmény növelése: esetenként nem sokat, mivel csak egy dolog a szoftverben beállítható (dd-wrt v24-nél amúgy sem alacsony a default) teljesítmény, és egy másik, hogy a hardver valójában mire képes. A -90dBm vételi szint wifinél már a zajhatárhoz közeli érték, úgyhogy azon tényleg nem sokat segít a router tuningolása, mivel 'visszafelé' hatástalan, a kliens jele a routeren attól még gyenge marad. Az antennákhoz csak annyit, hogy az eszközök beépített antennáit függőlegesen üzemeltetve azok éppen felfelé és lefelé keltik a legkisebb (és az antennára merőlegesen a legnagyobb) térerőt, tehát alsóbb szintre telepített kliensnél érdemes lehet megpróbálkozni a router antennáinak a vízszinteshez közeli elforgatásával. Ez talán valamennyit segít, bár nem valószínű, hogy ugrásszerű javulást okozna, és a kliensgép sem fix telepítésű. A gond forrása sajnos a házfalak és a födém erős csillapításából ered, ezen sok esetben csak egy újabb AP telepítésével lehetne segíteni.
-
jozsi966
csendes tag
Próbáltam az antennát vízszintesre elforgatni de a helyzet mint ahogy írtad nem hozott ugrásszerű változást. Esetleg tudsz olyan fw ajánlani amin tutira megy ez a funkció (amit próbáltál) ?A neten láttam különböző moddingokat melyeken ventilátorral is hűtik a routert a túl melegedéstől, az enyém még csak nem is langyos. Vagy valamit nem jól állítok be és azért kicsi a teljesítmény (Én csak tx powert állítottam).Hardveres oldalról a wifi-je ugyan az min a WRT54G-é.
Az élet nem fenékig habostorta Virág elvtárs
-
maláj
addikt
tudna valaki segíteni 1 Linksys WRT54G router "profi" bekonfigolásában
mivel ősláma vagyok ezért képekben lenne a legjobb az útmutatás
persze ami adat nem tartozik rám (mac cím,stb.) azt ki kellene feketíteni, stb. -
polberto
tag
Sziasztok!
Ma vásároltam egy 54GL-es routert,(V1.1-es) és megnéztem a firmware számát: V4.30.7 2006 jun 20. Ez egy régről beregadt készülék, vagy használt, mert a doboza is elég megviselt? A gyártás időpontját nem lehet valahogy kiolvasni? -
And
veterán
válasz polberto #10338 üzenetére
"A gyártás időpontját nem lehet valahogy kiolvasni?"
Tudomásom szerint nem. A gyári számból esetleg lehet következtetni erre, de mit nyernél vele? Ha kaptál számlát, garanciát, és zárt dobozban volt a router, akkor mindegy. Ha jól látom, az utolsó gyári firmware a v4.30.14-es, 2009.08.28-i dátummal. -
PonPon
senior tag
Sziasztok!
Egy WRT54GL és az antennáit szeretném a vasbeton falon kívülre rakni. Van szellőző amin átférne két kábel, kérdésem az volna hogy milyen kábelt kellene vennem amivel egy 20cm-el odébb tudom rakni az antennákat.
köszi előre is
-
G.F.
aktív tag
Azt lehet tudni, hogy a WRT45GL antennája milyen nyereségű? Csak azért érdekelne, hogy milyenre érdemes cserélni.
Találtam egy ilyet elfogadható áron az eBayen:1 x 20dbi Omni Directional Triangle Antenna
Specifications :Shape : Triangle
Gain : 16-20 dbi
Ambient temperature : -40~80℃
Frequency : 2.4G
VSWR : < 1.5 : 1
Impedance : 50Ω
Power : 50W
Connector : RP-SMA (male) (No pin inside)
Antenna Length : 44CM(17inch)Ezzel kb. mennyit nyerhetek a gyárihoz képest?
-gf-
-
And
veterán
válasz PonPon #10342 üzenetére
Legjobb erre a célra 5mm-es méretben a H155, de ilyen néhányszor tízcentis távra akár az előbbihez képest dupla fajlagos csillapítású RG58 is megfelel. Egyébként elegendő az egyik antennát kivezetni, főleg, ha kültérre szánod.
#10343: A WRT54-esek saját antennái (a többi routerhez hasonlóan) valószínűleg sima félhullámú dipólusok, így a nyereségük 2 dBi körüli. Ilyen "triangle" omnidirekcionális (vagyis körsugárzó) antennát meg nem találok sem az amerikai, sem a brit ebay-oldalakon, de véleményem szerint egy 44 centi hosszú körsugárzó 2,4 GHz-en közel sem lehet 20 dBi nyereségű, szóval ez az érték igen erős fenntartásokkal kezelendő (kevésbé finoman: erős hazugság), mint a filléres 20..40 cm-es körsugárzók papíron tizenegynéhány dBi-s nyeresége általban. Meg lehet nézni a tisztességes gyártók 10 dBi feletti nyereséggel rendelkező körsugárzó típusait, hogy azok milyen méretekkel rendelkeznek..
[ Szerkesztve ]
-
G.F.
aktív tag
Amazonon találtam egy 375 mm-est, arra 9 dbi-t írtak.
Amugy az eBay teli van ilyenekkel. [kitt-katt]Amúgy 1 dbi plusz mennyit jelent a gyakorlatban?
-gf-
-
And
veterán
Ok, csak azt az idézett típust nem találtam, így nem tudom, az a triangle mire is vonatkozik pontosan (lehet, hogy csak márkanév?). A 9 dBi már valószínűleg közelebb áll a valósághoz, vagyis kevésbé túlzó adat .
A dBi-értékek közötti különbség egyszerűen decibel, vagyis egy 8 dBi-s antenna vételkor 6 dB-lel nagyobb vételi szintet (teljesítményt) juttat a vevőbemenetre, mint egy 2 dBi-s, ha a vételi körülmények egyébként mindkettő esetén ugyanolyanok. Az adáskor általa keltett térerő (EIRP-érték) szintén 6 dB-lel lesz magasabb. Mivel a decibel - teljesítmény jellegű változók esetén - két teljesítmény hányadosának tízes alapú logaritmusa (10-zel felszorozva), ezért 1 dB különbség teljesítményben közelítőleg 1,26-szoros arányt jelent. Kétszeres teljesítményviszony kb. 3 dB, tízszeres pontosan 10 dB, százszoros 20 dB (stb.) értékkel írható le: [link]. -
ovecs
senior tag
Sziasztok!
Eddig 3/1 mb adsl netem volt, a linksys WRT54G 7.2 router remekül tette a dolgát.
Egy ideje 30/3 as upc netem van, azóta a router egyszerűen megfeküdt.
Ezt úgy értem, hogy szakadozik a net, újraindítás csak ideiglenesen segít.
Egy másik topikban mondták, hogy szoftveresen meg lehet csinálni, de eddig csak angol nyelvű leírásokat találtam.
Nem tud valaki egy magyar nyelvű leírást, hogy mit kellene csinálnom, hogy rendbe hozzam ?
Előre is kösziAquincumi Football Kedvelők - FC Panelprolik
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest