Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hyena

    senior tag

    válasz Hyena #16921 üzenetére

    Velemenyem szerint manapsag 3 megoldas van arra ha valaki nast szeretne.
    Ketseg kivul a legolcsobb ha az ember maga veszi meg az alkatreszeket amit aztan szepen osszerak, kivalasztja a neki tetszo szoftvert/szoftvereket feltelepiti es hasznalja. Aki esetleg ebbe belekezd latni fogja (foleg ha nem csak maganak epit) , hogy nem egyszeru a megfelelo haz megtalalasa kivalasztasa. (annak ellenere, hogy az ember nemigen cserelgeti a lemezeket a nasban megis sokan szeretnenek rackes hazat es nem egyszeru szepet is jot is olcson...)
    Ennel koltsegesebb megoldas egy kesz microservert vasarolni es arra szoftvert telepiteni.
    Kivalo valasztas erre a celra pl a HP Proliant Gen 8 szeria a vagy Dell T20 poweredge tobb baratom is hasznal ilyeneket.
    Miert is erdemes tobbet fizetni esetleg egy ilyen szerverert?
    Eloszor is mert kesz van, osszeraktak es teszteltek helyettunk. A HP eseteben mondjuk meg azert is mert mikozben az ar nem sokkal tobb mintha magunknak epitenenk kapunk egy igenyes szep rack-es hazat es ne felejtkezzunk meg az ILO portrol melynek segitsegevel a gephez csatlakoztatott billentyuzet nelkul frissithetunk szoftvert, rendszerinformaciok kulon lan porton stb... (aki esetleg epitett nasra telepitett xpenology-t hasznal tudja mirol beszelek pl kepernyo nelkul a gephez csatlakoztatott billentyuzetet adott idoben megnyomni frissiteskor :) )
    A poweredge t20-ak kozott kifejezetten jo ar/teljesitmenyuekre lehet akadni akar xeon proceszorral is, ok nem rackes hazban vannak a kinezet izles dolga, de mindket tipusra vonatkozik, az , hogy biztosak lehetunk a stabil mukodesben, nem lesznek kompatibilitasi problemak, hiszen egy elore osszeepitett cuccrol van szo, ami abban a formaban biztos , hogy jo, na es persze garancialis igy egyben.
    Mondom ezt mindazert mert nas epites kozben sajnos elofordult, hogy kiderult a telepiteni kivant rendszer nincs joban a valasztott alaplappal, vagy annak aktualis biosaval (bios csere utan a problema megoldodott) vagy a valasztott ram modult koszoni szepen de nem keri....
    A 3. es egyben legdragabb lehetoseg egy komplett gyari nas vasarlasa mely esetben a szoftvert es hardvert egyben kapjuk, annak minden velejarojaval nincs kompatibilitasi hiba, termektamogatas a szoftverre is...

    Sajat nas epitese vagy microserver vasarlasa eseten hasznalhatjuk pl a freenas , openmediawault szoftvereket linuxon, telepithetunk xpenology rendszert, vagy akar windows storage server 2012-t (nnna ez eleg komplikalt) , bocs ha vmi nem jutott eszembe :)

    Ha komplett gyari nast veszunk akkor az adott termek gyartojanak rendszeret is megkapjuk lehet az asustor, qnap, synology, zyxel.... es ugye ha valaki ragaszkodik eme rendszerekhez (kiveve synology) akkor nincs mas valasztasa muszaj komplett nast vasarolnia mivel a szoftveruk kulon nem elerheto.
    Amennyiben az adott nas rendelkezik virtualizacioval vagy a biosaban megvaltoztathato a boot drive ugy ezekre is telepithetunk mas rendszert mint egy epitett nasra vagy microserverre szerintem ez plusz pont.

    Nnna ennyi jutott meg eszembe a temarol remelem hasznara lesz annak aki meg nem dontott a lehetseges alternativak kozul. Mindenki valassza azt amelyik tetszik es amihez tehetsege van , es nagyon fontos amelyik rendszerre megvannak az altala elvart programok :) !

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

Új hozzászólás Aktív témák