Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • curbowka

    csendes tag

    Így hogy lecsökkent a külső hőmérséklet, írnék pár szót a saját tapasztalataimról. Az egyik lakás, amit idén újítottunk és ~40 nm2, a szobába bekerült a másik lakásból zajosság miatt leszerelt Mitsu AP25, a konyhában pedig egy Midea Mission 2 van, a fürdőben pedig egy 700W-os infrapanel.

    Az első tapasztalat, hogy az infrapanel az egyik legrosszabb döntés volt, drága és ahhoz, hogy elérje a kívánt hőfokot rengeteget fogyaszt. Októberben kb annyit fogyasztott mint a két klíma együtt. Eddig én is úgy voltam vele, hogy a villanyfűtés COP-ja 1 és onnantól mindegy milyet szerel fel az ember, de a gyakorlatban más a helyzet. Egy kis hősugárzó, vagy villanyradiátor sokkal jobb egy fürdőbe.

    10-14 fokos napi középhőmérséklet mellett a 40 nm2 fűtése kb 5-700 forint naponta egy teljesen szigeteletlen háznak. Eddigi tapasztalatok alapján méretezésre a 2 db 2,5 kW-os klíma jó választás volt, bár mind a Mitsu mind a Midea jó hatásfokkal bír, de azért január, februárban is kíváncsi leszek a teljesítményükre.

    Ami feltűnt mindkét házban, hogy ugyanolyan áramfelvétel mellett, nagyobb fújási sebesség mellett érezhetően több hőenergiát ad le a klíma. Kicsit elkezdtem utána olvasni és valóban, kis ventilátor fokozaton nem tudják a klímák azt a COP értéket, amit pl az eurovent is mér. Én ennek tudatában nagyon arra hajlok, hogy ha egyszer a mi lakásunkban is átállunk a klímás fűtésre, akkor hiába drágább, a légcsatornás jobb megoldás. Talán még ebben is különbözhetnek a fűtésre optimalizált klímák, hogy a beltériben kisebb fújás mellett tudják azt a hatásfokot, ami az átlag klíma nagyobb fújáson.

Új hozzászólás Aktív témák