Indiai is kötelezővé teszi a Type-C-t

Az Európai Unió szabályozásához hasonló lépésre készül az egyik legnagyobb volumenű mobilpiac.

Az Európai Parlament 2020-ban döntött a tagállamokra kötelező érvényű szabályozás kialakításáról a töltőkészülékekkel kapcsolatban, aminek eredményeképpen már csak Type-C szabvánnyal szerelt készülékeket lehet forgalmazni a térségben. A szabályozás célja alapvetően az e-hulladék mennyiségének csökkentése, bár ez mindaddig nehezen fog megvalósulni, amíg a gyártók egyedi megoldásokat implementálnak a töltésteljesítmény fokozására.

Persze, ha valaki elengedi a megnövelt sebességet és hajlandó hosszabb időt szánni a készülék töltésére, nem feltétlenül muszáj megvásárolni az adott készülékkel kompatibilis, legfrissebb és leggyorsabb szabványú adaptert, amit ugye jellemzően már nem csomagolnak a készülék mellé, mindazonáltal valóban kényelmesebb, hogy nem kell minden modellhez magunkkal cipelni a saját töltőjét és garantáltan akad otthon olyan darab, amit használhatunk az új készülékkel.

Hivatalos állásfoglalás az indiai szakminisztériumtól egyelőre nem érkezett, de a Livemint értesülései szerint hamarosan bejelentik a szabályozást, ami a mobilkészülékek esetében 2024-es, a laptopok és Apple gépek esetében pedig 2026-tól kötelezővé teszi az egységes, Type-C formátumú csatlakozót. A szabályozás, ahogy az EU-ban sem, nem terjed majd ki az aktivitáskövetőkre, hordható okoseszközökre és hagyományos mobiltelefonokra.

Előzmények

Hirdetés