- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iOS alkalmazások
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Én meg rendeltem egy ilyen készletet, nagyon jó áron van. A múltkori sörözéskor kiderült, hogy van egy klímaszerelő ismerősöm, ő fogja felszerelni a csapatával jövő hét utáni héten, ha minden igaz.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
badskull69
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Klímát tervezek vásárolni.
Az alábbi modellek közül kellene választanom:Orion Ospl 9000in
[link]Orion OSPL 9000 GU
[link]Samsung AQ09TSBNCEE Boracay
[link]A hűtendő szoba mérete kb 25 négyzetméter tehát elvileg a teljesítményük elég.
Az első Orion klíma inverteres míg a többi sima On/Off klíma.A fő kérdésem, hogy szabad-e egyáltalán Orion klímát venni?
Jó? Megbízható? Nem fogja 2 év után összehányni magát?Az Orion klíma mellett szól az ára, az On/off verzió 80e
Ellene, hogy csak 1 év garanciát adnak rá.A samsung klíma 110e viszont adnak rá két év garit +3 évet a kompresszorra.
Vagy esetleg, ha megbízható az Orion márka akkor érdemes 115-ért az inverterest választani belőle?
Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!
-
csemberlen
őstag
válasz badskull69 #1652 üzenetére
Orion a gagyi kinaiak közé sorolodik.
Akkor már inkább samu, próbáld meg a telepitőtől megvenni jobban járhatsz.
25nm-re határeset a 2,6kW.[ Szerkesztve ]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
badskull69
csendes tag
válasz csemberlen #1653 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsot.
Akkor hanyagolom az Orion-t. -
CPeti79
újonc
Sziasztok!
A VORTEX klimáról mi a véleményetek, tapsztalat? Bauhausban 2,6 KW 75.000 Ft 5 év garanciával!
Obi - ba ugyanez 65.000 Ft. Ki gyártja, megbízható-e?Van valakinek? Meghibásodás esetén alkatrészt lehet hozzá kapni!
-
Coolby84
tag
Sziasztok!
Olvastam, hogy nem ajánljátok az Orion klímákat, de konkrétan mi velük a baj, amúgy.
Ezzel pl: Orion OSPL12000IN 3,5 KW
Ez a Midea tényleg sokkal jobb nála pl? Midea MS9V-12HRDN1?
Nem tudtok esetleg helyet, ahol 0% THM-re lehet, lehet majd Midea klímát venni?
-
szabog74
aktív tag
Sanyo klímákról van tapasztalat? Nem tűnnek drágának.
-
priti
addikt
válasz CPeti79 #1656 üzenetére
Kínai. Én is néztem. Az inverteresben a kompi az hitachi, szóval szerintem túl sok minden nem lesz benne, ami saját gyártás. Valahol összerakatják az EU-ban a kis kommancsok azokból a cuccokból, amit otthon összehalásznak fillérekből, hogy kikerüljék a harmadik országos vámkezelést az EU-ban. kb. itt fröccsöntik hozzá a műanyagot, aztán szevasz. Tavaly is volt az eladó szerint és többszázat adtak el. Itt mindenki le fogja fikázni, mert a Made in Japan a menő és a kínai az xar.
A 2013-as modell dobozán jót röhögtem amúgy. Rajta van, hogy hová exportálják. Az ő piackutatásuk szerint a következő 4 ország képez homogén vásárlóerőt illetve célpiacot:
Moldova, Szerbia, Románia, Pannon Puma
Na ennyit magyarországi politikai elit hozzáértéséről. Benne vagyunk az élbolyban.Hardverlesen
-
priti
addikt
válasz Coolby84 #1658 üzenetére
Nagyjából az van itthon, hogy
1, rádumálnak a drágára és ott vágnak meg
2, trehány módon építik be az olcsót és utána jönnek javítani. Így vágnak meg.Igazából egyetlen dolog van szerintem ami lényeges és az a beltérinek a zaja. Amíg az van, hogy egy ilyen kínai Vortex vagy Orion vagy hasonló kijön 100k alatt beszereléssel együtt a többi meg tuti 200k fölött van mire a falon van és hűt addig nincs nagyon miről beszélni otthonra.
Ha valakinek nyitogatják az ajtaját az üzletében, megy a kemencéje a szomszéd szobában stb. annak érdemes körülnézni alaposabban. Az inverteres felára se jön vissza az életbe' soha ha otthon hűtesz egy szobát egy "A" energiaosztályú on/off klímával mégis minden klímás azzal kezdi, hogy csak inverterest szabad venni. 5 éve megy nálam egy mezei on/off Daewoo, de még csak gázt sem kelett bele tölteni, viszont a sógorom egy ügyfelének a cége szerelte be, akit éppen akkoriban védett (ügyvéd) és rendesen be volt szarva, szóval szerintem azon múlik, hogy hogyan szerelik be, mert az a Daewoo nála is ment, de ő később vett mégegyet a másik szobába, azt mással rakatta be. Az rá egy évre be is xart és ment a fikázás, amikor javíttatta hogy ez a klíma milyen gagyi és nem szabadott volna ilyet venni. Újra betojt neki, de csak az a másik nem. Persze nálam azóta is megy tökéletesen ugyanaz. Na ennyit erről.Hardverlesen
-
krx21
nagyúr
Beszerelést tekintve már írtam feljebb melyek a kulcsfontosságú lépések, melyek kihathatnak az élettartamra... Vákumozás: Ha nedvesség marad a csövekben, akkor bizony a kültéri teljesen tönkre mehet...(több éves folyamat is lehet.)
Peremezés: A rossz kötések mentén elszivároghat a gáz...
A többi már a használattól, karbantartástól és persze a gyártótól függ, ami az élettartamot befolyásolja...
Nekem is 6 évet ment egy on-off-os Nimbusz klíma probléma nélkül... Aztán lecseréltem egy inverteres mitsubishi-re... A nimbusz már nagyon hangos volt ennyi üzemidő után... Nekem a kültéri hangja is fontos, mert az erkélyen van és a szomszédoknak nem adok támadási felületet... (társasház...)
A mitsubishi-nek a kültérije szinte hangtalan a régihez képest... -
CPeti79
újonc
Sziasztok!
Midea klima telepítéséhez a telepítést végző szakembernek kell-e garancialevelet pecsételnie vagy nem, ahozz, hogy megmaradjon a készülékre adott garncia? Létezik egyáltalán olyan szerelő, aki a Midea céggel szerződésben áll és tud garit pecsételni Pestmegyébe?
-
priti
addikt
Nem vonom kétségbe, hogy remek minőségű egy japán klíma. Nyilván halkabb, jobban hűt, stb. aztán jön, hogy háromszoros ára van.
Ha a bau 5 év garit ad egy kínai Vortex-re, akkor az sem lehet olyan nagyon szar, mert akkor nem érné meg eladni. Hangosabb, gyengébb, de a mádzsárnak egy átlagos húszonnégyzetméteres szobába elmehet.(#1662) sfefe
Nézd ma már 65k az igazából két pár cipő ára. Kihajítod 5 év múlva, ha lejár a garancia és ennyi. Ha zavar egy pici szélzaj, kerregés, csettegés és egyebek, akkor jó mélyen zsebbe nyúlsz és veszel minőségi japánt, de attól mert minőségi és 5 fokot fúj be ha éppen hűti a szobát a beltérijén ugyanúgy látszani fog hogy száz éves, amikor már régen kiment a divatból. Ízlés szerint cserélnéd, de nincs szíved, mert jól működik meg drága volt. Dícséred, hogy milyen halk, de aztán csak bámulsz valami besárgult szart a szobában, vagy ugyanúgy kicseréled. Igazából nem tudsz okos lenni. Ha rászánod a pénzt, akkor jobb minőségűt kapsz, de egy ilyen Vortex se olyan katasztrófálisan szar, hogy számításba se lehessen venni.
[ Szerkesztve ]
Hardverlesen
-
zenke
aktív tag
válasz csemberlen #1653 üzenetére
Határeset?
Nekünk 3éve 45nm-re szereltek fel a legolcsóbb 2.6-s Orion-t.
40perc alatt lehűti a teret.
(#1661) priti
Nagy +1!Másik lakásunkban 8 vagy 9 éve szerelték fel valami Sky nevű klímát. Azóta megy. Semmi nyűgje. Kopp-kopp... Bár idén egy gáz töltés lehet, hogy befigyel meg egy takarítás mert még nem volt.
[ Szerkesztve ]
Galaxy Ace Xperion V5, Galaxy SIII 4.1.2+Siyah, Galaxy Note2 Stock 4.1.2
-
priti
addikt
Ezek ilyen üzlethelyiségi tapasztalatok azért utálom én is, 25nm akkor már határeset. Persze, mert jönnek a vevők és állandóan nyitogatják az ajtót stb. Otthon ha bezársz mindent és jók a nyílászárók, akkor az a légtér, amiben a klíma van az csak idő kérdése és lehül még akkor is ha nagyobb, mint az ajánlott.
Szintkülönbség már nem. Ha van egy klímád egy padlásszobában és kinyitod a szobaajtót, akkor lehül a közlekedő folyosó is, de pl. a lépcsőn lefelé már nem megy le a hideg a földszintre hiába mondják, hogy a meleg levegő felfelé száll. Szóval azt azért nem kell hinni, hogy megveszed a legkisebbet és akkor az majd lehűt mindent 200nm-en, ha kivárod, de egy átlagos egyszintes kisebb lakásba marhaság ipari teljesítményű klímát tetetni csak azért, mert mondjuk 45nm összesen az a rész a lakáson belül ahol üdvösebb lenne ha hűvösebb lenne pár fokkal. Nem kell, hogy 5 perc alatt hűtse le, mi a szarnak? Ha meleged van, akkor amíg küzd a légtérrel odaülsz a közelébe, aztán ott pihegsz egy kicsit. Eltelik fél óra és már érezhetően javul a helyzet.Hardverlesen
-
CPeti79
újonc
Szasztok!
PRITI, ZENKE [és a többiek köszönöm a hozzászólásotokat a Vortex klimához kb. így gondoltam én is csak nem találni róla semmit a neten!
tegnap bementem a praktikerbe és jobb akció volt a Midea Klimára, mint amennyibe a Vortex került volna, így nem tudttam otthagyni! Most fogja és vigye akció+ praktiker kártya 62.990 Ft volt a 2,6 Kw oldalfali on-off tip. Midea klima. Szintén 5 év garanciával! Így ezt választottam erről a márkáról általában jó a vélemény!
A kérdésem az lenne, hogy csak akkor van a gépre garancia, ha olyan szerelő teszi fel, aki a Mideával szerződésbe áll vagy bármelyik szerelő felteheti akkor is megmarad a garncia! Van egyáltalán a Mideanak ilyen elvárása? Van olyan szerelő, aki a Mideával szerződésben áll?
Köszi a válaszokat!
-
Laca19 (a)
aktív tag
Néha szoktam ide benézni, mivel nekem is tavaly lett klímám. Látom itt is szóba került ez a "japán klímán kívül minden szar" téma. Amúgy egyet értek veled, ahogy olvastam a hozzászólásod, mintha én saját magam írtam volna.
Benéz az ember egy klíma topikba (az Ind_x-en eléggé pörög) és csak azt olvassa, hogy ilyen japán, olyan japán klíma a jó, és ezeken kívül mindegyik sz@r. Valahogy nem akarom elhinni. Nekünk tavaly óta van Samsungunk és teljesen jól működik. Egy pár ismerősöm is Samsungot vett, és senkinek sem volt semmi baja vele. Az említett fórumon meg csak azt olvassa az ember, hogy a Samsungok ilyen sz@rok, olyan sz@rok, szinte az jön le, hogy mindegyik sz@r.
A másik dolog, hogy ugye a Samsungoknak eléggé nyomottak az árai, tehát gondolom sokaknak nem is áll érdekükben eladni, kevesebb pénzt lehet rajtuk keresni. Én még kíváncsi lennék egy statisztikára is, hogy a mai anyagi helyzetben tavaly milyen arányban vettek az emberek milyen márkájú klímát. Lehet, hogy amíg eladtak 100 Samsungot, addig sikerült 10 japánt. És lehet sokat mondtam a japánra. Tehát lehet, hogy amíg beírta 3-4 ember, hogy rossz a Samsung klímája, addig valószínű, hogy másik 1000 ember meg teljesen elégedett vele. Amikor vettem a klímát szállítottak máshova is, benéztem a kisbuszba és Samsung klímával volt tele, más márkájú nem is volt. Tehát meghibásodás szempontjából is nyilván amiből többet adnak el, abból fognak többet szidni, tehát a Samsungból.Picit ez olyan, mint amikor a háztartási gép fórumba is beírja 1-2 ember, hogy a Miele a mosógép, az összes többi gagyi. Még ha tartana is 20 évig a gép, én akkor sem akarok egy régi, megsárgult penészes géppel mosni, és mondani, hogy igaz, hogy 600.000Ft volt ez a gép, de működik. Nem higiénikusabb, ha akár 5-8 évente lecserélem egy vadi újra? Ami többet is tud új funkciókkal, szebb, modernebb. Most például lehet csak egy LG DD gépem van(6kg, 1000ford, keskeny, LCD kijelzős stb...), nekem hiába jönne bárki egy 10-15 éves Miele-vel, kiröhögném.
[ Szerkesztve ]
http://www.diesel.com
-
csemberlen
őstag
válasz Laca19 (a) #1669 üzenetére
Ennyi erővel az is irható, hogy egy merci, vagy egy 2 ütemű wartburg között sincs sok különbség.
Azért a samsung az nem a kinai gagyi osztály.
Kocsiban amikor az elsőben volt egy sima klima nagyon örültem neki, aztán amikor a következőben lett egy digitális klima akkor tudtam különbséget tenni a kettő között.
Ha egy panelban a szomszéd feljelent mert hangos a kültéri, és zavarja, netán levetetik, megbüntetnek akkor az többe kerül mint egy rendes gép.
Más pörgösebb fórumokon azért elöjönnek a nagyáruházak klimás szorijai, amikor a legnagyobb melegben bedöglik, és hiába van rá gari ha nincs alkatrész, vagy épp szerelő aki foglalkozzon vele.Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
priti
addikt
válasz CPeti79 #1668 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a hivatalos importőr (ez a dobozon szerintem rajta lesz biztosan) állít ki zöldkártyát a vonatkozó szerelőnek, szóval nem mindegy ki szereli, mert ha nem tudod igazolni a rendeltetésszerű használatot, aminek része a bizonyíthatóan szakszerű kiépítés, beüzemelés és karbantartás, akkor kibújhatnak a garancia alól. Akkor is ha a fazon egyébként klímaszerelő, de nem vett részt mondjuk egy oktatáson és emiatt nem kapott zöldkártyát. A garanciális feltételekről az értékesítő köteles tájékoztatni egyébként abban az esetben ha a termék csomagolása nem tartalmazza, mivel tartalmaznia kéne a törvény szerint magyar nyelven, de tudjuk ezzel szemben mi a helyzet itthon.
(#1670) csemberlen
Egyetértek veled abban, hogy egy 24 milliós merci az egy szuper autó, de nem fogom kifizetni, mert csóró vagyok és a házat hasznosabbnak érzem. Hülye és irígy szomszéd mindig van. Tessék venni rezgéselnyelő vastag gumi alátéteket párszáz forintért és a szerelőnek adni egy kis jattot és megkérni hogy használja fel őket és máris nem fog annyira zörögni az a kültéri.
Sajnos ami nem 65k, hanem 150k az sok esetben még mindig nem olyan szuper a 65k-shoz képest, csak inverteres. Most egy márka legolcsóbb, legszarabb típusa ne legyen már úgy előadva, mint egy merci értesz.[ Szerkesztve ]
Hardverlesen
-
csemberlen
őstag
viccelsz ugye, hogy egy gumialátét miatt nem lesz hangos a kültéri. Nemcsak rezgés van, hanem lapát zaj, meg különböző frekis hangok.
nekem van midea is, meg daikin is mindkettő alap készülék. a különbség, hogy a daikin kivülről 2 méterre a kültéritől nem hallható.Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
krx21
nagyúr
válasz Laca19 (a) #1669 üzenetére
Teljesen felesleges mindenkinek a saját választását megideologizálni... Klímás szakemberek között egyértelműen elfogadott tény, hogy bizony a nemesebb japán márkák jobbak, mint társaik... Ezt a konzekvenciát nem otthoni felhasználás során lehet leginkább észrevenni, hanem mondjuk 24-órás szerver szobai alkalmazásoknál, ahol a 6 éve üzemelő Daikin klíma hiba nélkül teszi a dolgát, míg a kínai-koreai változatok bizony ennyi üzemóra után szinte leesnek a falról, besárgul a beltéri burkolata, 2 év útán 2x olyan hangos lesz, stb... a A japán klímák szinte minden szempontból jobbak, az anyaghasználat és egyéb alkatrészeket tekintve is... Persze nem mindenkinek a drágább japán készülék az ideális választás... Itt nem csak a kezdeti költségeket kell figyelembe venni, hanem hogy hány évre tervezzük... Mindent összevetve én azt a tanácsot adnám a minőségi klíma keresése esetén, úgy hogy ne keljen horror árat fizetni, hogy lehet keresni tavalyi, akciós modelleket is... Pl: Egy csomó Panasonic és Toshiba modelleket láttam egész elfogatható áron... Inkább ezeket választanám mint a csilivili divatos új samsungot...
Az nem tapasztalati információ, hogy nekem volt egy kínai klímám és 4-5 évig és remekül üzemelt évente 3 hetet... A japán gyártóknak mind kivétel nélkül hatalmas fejlesztő részlege van, nagyipari üzemek klimatizálását is beleértve a palettán... Gyakorlatilag ezen gyártok levedlett megoldásait másolva, jóval gyengébb anyaghasználat és összeszerelés eredménye az áruházi márkák olcsó ára és minősége... -
priti
addikt
válasz csemberlen #1672 üzenetére
Értem én, de egy daikin szereléssel együtt negyed millától indul egy kínai meg 100 sincs szereléssel együtt. Zárt ablaknál egy kínai sem hallatszik be az tuti. Nappal meg ki szellőztet, amikor kint 35 fok van? Ezek a társasházi problémák irígységből indulnak, hatalmas sértettségként előadott viharok a biliben. A daikin se lesz jó egy hülye szomszédnak. Ugyanúgy megpróbál belekötni meg feljelent és stb. és ha olyan a tarsasház lakóinak a megállapodása, akkor leszedeti veled azt is, hogy dögölj meg. Neki attól nem lesz jobb, de azért te is dögölj meg. Ismeri mindenki a kedves magyar embert, akivel egy élmény egy országban élni.
Ha aláteszed a gumit meg teszel a rács csavarjaira is, hogy ne érjen össze semmi fém a fémmel és nem zörögnek a lemezek a rezgéstől, akkor ami zaj marad az nincs olyan hangos, hogy egy normális szomszéd szóljon miatta még egy kínainál se. Ha nem normális, mert hülye szegény, akkor meg tökmindegy milyet veszel, mert úgy is azt lesi, hogy mibe tudna belekötni csak hogy veled kicsesszen.
Ha valaki bekap egy alkoholista szomszédot, aki minden pénzét elissza aztán meg hülye, amikor nem tud inni, mert már arra sincs akkor annak nem a klíma az egyetlen baja, de nyilván az a szomszéd nem vesz magának klímát, mert egy vasa sincs soha, mert elissza, szóval az szellőztet és bazira fogja zavarni a kültéri hangja akkor is ha daikin, mert most éppen nem tud inni és mindenki dögöljön meg, de főleg te, akinek még klímája is van. Értjük, de nem tízezerrel drágább a daikin. Pár gumialátét az elvárható kategória, de azt elvárni, hogy daikint vegyél, mert ő hülye... Azér' na... ne a szúnyog adjon már vért...
Ha valaki lexarja és csörög-zörög a kültérije azzal le kell szedetni. Meg is érdemli. Én se csípem, amikor valaki nincs tekintettel a környezetére, de azért ki ne találjuk már, hogy csak a daikin elfogadható, de tényleg ne vicceljünk már.Hardverlesen
-
zenke
aktív tag
Ezek a társasházi problémák irígységből indulnak, hatalmas sértettségként előadott viharok a biliben.
Ebben teljesen igazad van. Amikor 9. éve felkerült a klímánk kültéri egysége, kitalálták, hogy rontja a ház összképét. Minden szomszéd pampogott. Egyszerűen képtelenek voltak elviselni a tényt, hogy nekünk klímánk van és nem fő a fejünk a 45c-s lakásban nyáron. (120éves társasáz omladozó külsővel... nagyon ronthatta...)
-
krx21
nagyúr
Hivatalosan építési engedély kell a klíma telepítéséhez, tehát szinte bárkit meg lehetne fogni, mert senkinek nincs... (Erről írtam régebben...)
A rezgéselnyelő az esetleges rezonanciából fakadó plusz hangot hivatott megelőzni... Az üzemszerű kültéri egység hangával nem tud mit kezdeni...
Bizony van, hogy a kültéri egység zavarja a szomszédodét, jogosan! Még akkor is, ha az nem meghibásodás miatt hangos... Ha megnézed a lakótelepeket, ahogy az alsó lakó ablakától 50cm-re van felszerelve a felső lakó klímája, akkor gondolhatod, este mindent hall a szomszéd, pláne, ha ő abban a szobában alszik...
Ilyen esetben különösen nagy jelentősége van a kültéri hangjának... Azt nem állítja senki, hogy csak a Daikin a halk... A leghangosabb biztos egy áruházi on-off-os kategória és a leghalkabbak az japán inverteres klímák...
Ez a skála két vége... Persze az árak is így alakulnak... A szomszéd egy japán inverteresbe biztos nem tud belekötni, ugyanis nem hallja ha bekapcsolod... Nem túlzok elhiheted, hogy nagyságrendű különbségek lehetnek e tekintetben is... Volt, hogy egy utcán sétálva, hallatom egy panel lakásba felszerelt, zörgő csörömpölő klímát... A tulajdonos vajon hogy gondolkodhat: " Még hűt, és én nem hallom, tehát a szomszéd csak ne irigykedjen!" Én biztos rárúgnám az ajtót, ha a közvetlen szomszédja lennék...
Tehát mint mindennek, ennek is két oldala van...zenke:
A régi épületeknél sokkal inkább beleszólhat a külső megjelenésbe, mint a modernnél...És itt nem az állapot a lényeg... Ez olyan dolog, hogy egy társasháznál, még az erkélyt sem festheted, hivatalosan olyan színűre, mint ahogy Te azt szeretnéd... Egyébként én evvel a törekvésel részben egyet értek, mert ízlésficamban sokan szenvednek... A parlament sem lenne olyan szép, a oldalára szerelt kültéri egységektől...[ Szerkesztve ]
-
zenke
aktív tag
Na csak próbálja meg a szomszéd berúgni az ajtómat. Keze lába ott törne el.
Beleszólhat?
Amikor becsapom az ablakom, leesik egy tégla a gyalogos fejére
Lassan összedől a ház de egy klíma azért útban van?[ Szerkesztve ]
-
priti
addikt
A klímatulajdonosok között is van bunkóci. Ahogy te is írod zörög és csörömpöl számos kültéri, mert xarnak rá, de ezen azért lehetne segíteni, csak venni kéne a fáradtságot.
Világos, hogy hangosabban zúg egy olcsó, de ha csak zúg az messze nem olyan, mint amikor csörömpöl rajta a doboz. Az a zúgás az annyira nem vészes.
Nyilván van olyan helyzet, ahol még az is zavaró, mert fél méterre van az ablaktól, de oda élből szabálytalan telepíteni, tehát leszedethetik veled akkor is ha nem zúg. Nem véletlenül kell engedélyeztetni a homlokzatra és nem véletlenül nem adnak rá engedélyt.
El kell fogadni, hogy van olyan ingatlan, ami nem klimatizálható split klímával, mert nincs rá lehetőség és költözni kell nem a szomszédot lekardozni. Ne mossuk össze szerintem a két dolgot.
Arról nem a klíma tehet, ha egy bunkóci nem tud elolvasni és értelmezni egy szabályozást.A Daikin-t is leszedetik még akkor is, ha egyébként jóban vagy a szomszéddal és őt nem zavarja ha szabálytalanul jártál el és egy kedves ember 5 emelettel odébbról feljelent.
Ha fél méterre van az ablakától a kültéri, akkor szinte biztos, hogy szabálytalan engedély nélkül odatenni, engedélyt meg nem fognak rá adni.
Erkélyre egyébként jellemzően telepíthetsz engedély nélkül, az a tied, azt teszel oda a földre, amit akarsz. Bekaphatják, de egy erkély azért jellemzően van is elég messze a szomszéd ablakától ahhoz, hogy ha karbantartod és nem hagyod csörömpölni, akkor a leghangosabban zúgó típus sem zavar senkit.[ Szerkesztve ]
Hardverlesen
-
krx21
nagyúr
Nekem az erkélyen van, pont az említett okokból... Bár ki nem kapcsoltatták a szomszédok, de mondták, hogy este hallani rendesen a régi nimbuszt... Ezért is cseréltem le... Ezt a japánt max. onnan tudom, hogy be van kapcsolva, hogy látom pörög benne a ventilátor...
Ha körbenézel a lakótelepeken, gyakorlatilag mind az ablak alá van téve, pontosabban az alsó szomszéd ablakai fölé... Engedély nélkül persze... Ilyen esetből, szerintem nagyon sok ezer van... Egy on-off-ost ilyenkor biztos hall a szomszéd... -
priti
addikt
Az tuti. Persze ha belegondolsz akkor biztos, hogy járatja bent a szobaventit ha nincs klímája, különben megdöglik a 30 fokos melegtől egy panelban. Ilyen melegben nem lehet elaludni és jellemzően az a szobaventi se csúcsminőségű, szóval ha szól a klíma miatt, csak mert hall valamit abból, hogy kint zúg ott a kültéri egység. Ha nem csörömpöl pofátlanul, akkor azért lesz ott irígység is, pláne hogy egy rakás panel körül olyan forgalom van, hogy a TV-t se lehet hallani, ha kinyitod az ablakot, nem hogy aludni...
Egyébként a fiatalok gondolom lexarják. Felmegy a vaterára, vesz 20-30-ért egy használtat és felteszi ahogy tudja ismerőssel az első nyárimunkás havibéréből még diákként és onnantól ő se nyit ablakot este. A leggagyibb is tud időzítést. Beállítja, hogy hűtsön fél órát és mire leáll addigra elalszik. Pont nem érdekli, hogy leszedetik e vele, hiszen azért 20, mert olyan is. Most mit tudsz csinálni? Bírságolsz? Kezdheted saját magaddal, ha önkörmányzat vagy és jobban körülnézel. Ezek semmi olyat nem csinálnak, amiből nem lehet lopni. Le van pusztulva minden. A fele panelt már régen lakhatatlanná kellene minősíteni.
Egyszer mutatta nekem haverom, amikor voltam nála a kilencediken. Elhúzta a padlószőnyeget és a fal mellett le lehetett látni a nyolcadikra az alatt lévő lakásba a két panel elem között. Nem akartam elhinni. Most itt kezdjünk szabályokról beszélni? Érted, most kezdik el horror pénzért körberagasztgatni szerencsétleneknek porocellel amikor már le kéne bontani a csába igazából? Lehet hogy van olyan, ami még jobb állapotban van, de amibe én itt Dunakeszin jártam ismerősöknél a Barátság úton az valami katasztrófa. Nem hiszem el, hogy ez nem baj, hogy le lehet látni egy emeletet, ilyen nincsen. Lehet hogy statikusan még nem dől össze, de akkkkkoris, hát hogy az égbe? Hogy van ebben lift akkor? Ha egy picit is eltér a függőlegestől az akna már betojik a lift tőle rendszeresen. ááááh, ezeket el kell bontani, csak ahhoz az önkormányzatnak nem kerékpárutat kéne építeni EU-s 40 milliós pályázati pénzből, ami abból állt, hogy a meglévő úthálózat szélét összefirkálták sárga festékkel és rávezették a kerékpárforgalmat a kettes főút szélére, ahol korábban egyenesen tilos volt kerékpárral közlekedni nem véletlenül, a pénzt meg ellopták, hanem el kéne kezdeni dolgozni. Pályázni kéne aztán végig kéne csinálni ami temérdek munka lopni meg nem lehet belőle. Az nem jó.Hardverlesen
-
BITBOYS
addikt
válasz szabog74 #1659 üzenetére
Szerintem megbízható márka.
...és nem mondanám olcsónak: Mono Sanyo Inverter Negatí ion gen.+ByPass fűtés 7,1 kW -
sfefe
addikt
Total igazad van...
Klimas dologban es az emlitett kerekpar ut dologban is. ( ebben az esetben csodalkozom is, hogy az EU nem vette vissza a penzt vagy csak nem neztek utana, mert hat az tenyleg nem kerekpar ut, hogy egy sarga csikot nyomnak aztan kabbe ha tekerni akarsz a hulye vezetes kozben sms-ezo kis majom meg elut...)A regi tarsas hazra klimat tesznek utana meg megy a rinya, hogy az nem illik a kornyezetbe haaat elkuldenem oket mashova....
Azert az orszaghazat ne hasonlitsuk mar egy x keruleti romhalmazhoz...Eleve ezeket a regi sz@r hazakat bontanam le a rakba a panelekkel egyutt...
A melohelyem mellett a belvarosban felujitottak egy regi romot jol nezett ki meg minden csak hat 2 het mulva egy 20 kilos stukko csapodott be a jardara, na most ha epp ott megy valaki akkor annak annyi... Ennyit a regi hazakrol... Azert fejlodni is kellene muemleknek mast kellene megtartani nem az ilyen hazakat.off vege.
En is most nezegetem a klimakat nagyon olcsot nem vennek de dragara sincs penzem. Szinten erkelyre lenne teve ott talan nem zavar majd senkit.... Ezert is vennek halkabbat.
Nalam is ha vki mondjuk egy csorgo/zorgo sz@rt tenne az ablakom fole hat azert En is szolnek es ez nem irigyseg mivel Nekem is lenne klimam.Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
krx21
nagyúr
A régi oroszok által épített paneleket nem kell félteni... Bontani sem lehet, legfeljebb robbantani...
Már most 25 évesek, amit jósoltak a hozzá nem értők... Statikusan semmi probléma velük, szerintem még a mai spórolt új-építésűeket is túlélik... A szigetelés persze cserére szorul...
Ja ha már panel, ezeket családok kapták régen, elérhető áron, a mai új-építésűt melyik fiatal pár tudja megfizetni 25év hitel nélkül? -
priti
addikt
Itt Dunakeszin a Barátság úton meg az Iskola úton pár 10-est olyan 1980-1985 között építtettek túlnyomórészt váci fegyencekkel. Nemtom az oroszoknak mennyi közük volt a dologhoz, de mára rendesen elmásztak az elemek. Van is eladó lakás szép számmal ezekben az épületekben. Ha abból indulok ki, hogy ezek még nem is számítanak öregnek...hát biztos van pár kritikus állapotú az országban... Mondjuk az is biztos, hogy amit az oroszok megcsináltak az abban a kategóriában rendben is volt. Én nem mondom hogy nem, csak a kategóriával van egy kis probléma 2013-ban. Persze legalább az anyagot nem lopták ki belőle. (Annyira.) Lassan már ez is nagy szó, de hogy a klimatizálhatóság nem volt szempont az tutkó.
Hardverlesen
-
sfefe
addikt
Amiben mi lakunk palotan 40eves, 72-ben epult.....
Ez meg turheto allapotban van lattam ennel rosszabbat is, de par eve mikor elkezdottek a szigetelesek ( paneleken ) akkor mondtak, hogy ezek kb 10-15 ev mulva szerkezeti felujitasra szorulnak vagy bontani kell. Na most akkor eloszor nem a szerkezetit kellett volna megcsinalni? Ezek is azert szepen csusznak szet....Ja es ezeket sem puszira kaptak a csaladok hanem 30 eves hitelre es leginkabb akkor ha lebontottak a regi lakasukat....( pl. paromek szulei anno ) Mi kb 5 eve fizettuk ki a maradekot.
[ Szerkesztve ]
Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
priti
addikt
30 éves hitel? Ne viccelj már. Az árharmonizáció már megvolt. Az állam pontosan annyit költ egy négyzetméterre itthon amikor épít, mint amennyit egy német állam költ otthon, amikor épít. A jelenlegi nettó béred szorozd fel 480-al, az negyven évnyi béred, szóval kb. az életkereseted. Annak vedd annyi százalékát, ahány százalékát a nettó havibérednek törlesztésre tudod fordítani havonta. Na ezt oszd el kettővel, mert a másik fele az kamat lesz és ami marad, na azt fel tudod venni hitelként, így azt már oszthatod is 600.000-rel és annyi négyzetmétert tudsz venni hitelre úgy, hogy bele ne dögölj, mert az állam ennyiért építi neked Ócsán a házad. Szép nagy ház lesz. Egy vak komondor eltéved benne az tuti. Ja és ha így számoltál, akkor feltételezted, hogy nem betegszel meg, mindig lesz állásod, kapsz béremelést rögtön ahogy drágulnak a cuccok, amiket muszáj megvenned és stb. Nekem egy olyan hatalmas palota jött ki, hogy azóta nem tudok aludni az izgalomtól és összevesztem a pulikutyámmal azon, hogy hogyan rendezzük majd be. Egy hete egyeztetünk, de a dög már saját házat akar. Hitelre.
Hardverlesen
-
sfefe
addikt
Megmondom oszinten fingom sincs most mirol beszelsz de ha valamivel nem vagy tisztaban akkor inkabb kerdezz ra es ne szamolgass ossze-vissza....
30 eves hitelre tudtad regen megvenni a kecot.
Bontottak a regi lakasod az allam ekkor ajanlotta a panelt ekkor meg onkormanyzatikent. Ezt tudtad megvenni a 90-es evek elejen 30 eves hitelre.
Na ez a valosag es nem az amit te komondorokrol meg rak tudja mikrol zagyvalsz ossze!!!
Ennyi!Az élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
Mika1227
őstag
Egy 51 négyzetméteres panel programos lakásba milye klímát ajánlanátok? Inverteresre gondoltam de abból milyen teljesítményűt es milyen márkát? Milyen plusszköltsegekkel jár egy klíma évente a villanyszámlát leszámítva? Mennyivel emeli havonta a villanyszámlát!
A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé!!! Még az is sok!!!
-
Qadron
tag
Sziasztok!
Klímavásárlás előtt állok, a segítségeteket szeretném kérni.
A lakásban egy durván 19 nm-es nagy szobában lenne elhelyezve a klíma ami jó lenne, ha a kis szobába (6 nm) is eljuttatná a hideget, ahol alszunk. a lakás nagyjából így néz ki és durván 35 nm mindenestől:
A keret kb 170-180 ezer beszerelés nélkül. Az lenne a kérdésem, hogy milyen teljesítményűt és milyen márkát ajánlatok inverteres típusban?
Ha nem muszáj nem vennék 3,5 KW, vagy afölötti teljesítményűt, hanem csak 2,6-2,8 körülit. (És a lakást sem akarom kánikulában 22 fokosra hűteni )
Néztem Midea gyártmányút, aminek az EER mutatója 6 és 7 közötti ilyen lehetséges, vagy ez elírás, illetve ajánlott-e ez a márka?
Előre is Köszi!
-
krx21
nagyúr
Inverteresből nyugodtan vegyél 3.5KW-osat, nem fogod megbánni... Annyiból, amit írtál még japán készülék is kifogható akcióban ha keresel... Bár a 2.5KW-os is elég lehet, de az többet fog csúcsra járni az biztos...
Ami esetleg a 2.5KW mellett szól az a hatékonyság... A legtöbb típusnál a 2.5KW-osnak van a legjobb hatásfoka... De ezt mindig meg kell nézni, nem utolsó szempont...
Ha a kisszobába is szeretnéd érezni a hatását, érdemes a nagyszoba ajtajával szemben elhelyezni, hogy nyitott állapotban kijusson rendesen a hideg...
Nem rosszak a Midea-k, de ha tudsz próbálj meg pl: egy akciós japánt beszerezni...(Toshiba, Mitsubisi, Panasonic stb...)[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Akciós japán klímák...
-
krx21
nagyúr
válasz Mika1227 #1695 üzenetére
Ez mindenkinél más... Mennyit van bekapcsolva, milyen típus, hány fokra van téve...
Egy átlagos klíma 400watt-tól 1300watt-ig fogyaszthat, attól függően hogy 2.5 vagy 3.5kw és hogy inverteres vagy sem... Soha nem számoltam ki... Nagyon nagy szórás lehet felhasználótól függően...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs