- iOS alkalmazások
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Domonkos
Ármester
>Lieneáris kapcsoló nem jó munkára, mert túl könnyű lenne és zavaró gépelésnél?
Embere valogatja. En linearisbol csak a nagyon-nagyon puha kapcsolokat tudom megturni. Tavaly majdnem egesz evben kailh choc pink-en gepeltem (bar a k4-gyel ez inkompatibilis), az azelotti 4 evben pedig foleg gateron brown-on es outemu sky v2-n felvaltva. Bar ezeknel talan mar vannak jobb kapcsolok is manapsag.
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
Lieneáris kapcsoló nem jó munkára, mert túl könnyű lenne és zavaró gépelésnél?
Teljesen szubjektív, hogy kinek milyen kapcsoló jó és nem jó. Abból, hogy egy kapcsoló lineáris, egyáltalán nem következik az, hogy könnyű is lesz, mert az csak a rugótól függ (ami ráadásul cserélhető). Cherrynél például két lineáris kapcsoló van a kínálatban, a piros tényleg a könnyűek közé tartozik, míg a fekete jóval nehezebb a kék Gateronodnál.Például az itt levő Kailh box silent halkított kapcsoló szett pink vagy a brown melyik lehet hozzám közelebb álló a felhasználásomhoz?
Sikerült talán a legrosszabb halkított kapcsolóra rábökni véletlenül, amelyek se nem halkak, se nem jók. A topikban rendszeresen felmerülő téma a halkított kapcsoló, keress vissza a Haimu szóra, és több részletes összefoglalást is fogsz találni a lehetséges (főleg lineáris) jelöltekről.Ha halkított taktilis kell, akkor szerintem ez lesz a legközelebb a kék Gateronhoz rugóerőre és érzetre a közepes taktilitásával, bár egy kicsit hamarabb van a taktilis hupli.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
"Cherrynél például két lineáris kapcsoló van a kínálatban"
Öt.
MX Speed Silver, MX Red, MX Black, MX Silent Red, MX Silent Black.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Haimu x Geon Silent Red / Yellow
Outemu Peach V2
Esetleg Akko Fairy.A rugós/személyi preferencia dolgot meg már mások is írták.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Akkor sem kettő. A Silver is alapszín.
A Nixie meg egy Black variáns, de a kapcsolóházak külön anyag szerinti szétválogatásába sem mentünk bele.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #90756 üzenetére
A fekete-piros-barna-kék a négy alapszín a klasszikus Cherry felhozatal miatt. A Silver már a gamer kor terméke, amikor minden kapcsológyártó a saját feje után adott ki mindenféle színnel mindenfélét.
A Nixie meg egy Black variáns.
Cherry szerint nem, mert külön SKU, bár szerintem is csak egy túlárazott Black. Ezzel persze sokan nem értenek egyet, mert ilyen logika mentén a Red is csak egy Black variáns, mert ott meg a rugó az eltérés, nem a ház felső része.Igaz, ilyet a Blackkel nem tudsz csinálni, csak a Nixie-vel, pár tubus festékkel és jó sok türelemmel (a kapcsolók színe a rájuk kerülő DCS Windbreakerrel lett összehangolva).
[ Szerkesztve ]
-
Ereshkigal
őstag
válasz kristof123 #90716 üzenetére
Esetleg: https://nuphy.com/collections/keyboards/products/halo75-v2-qmk-via-wireless-custom-mechanical-keyboard
Mondjuk ennek csak a teteje fém, de kb. minden mást tud, amit szeretnél, és kijön 140 dollárból. Azt viszont egyelőre senki sem tudja, hogy milyen, vélhetően a Gem80-hoz hasonló.[ Szerkesztve ]
-
"A Silver már a gamer kor terméke"
Attól még alapszín, főleg, hogy szinoníma lett a rövidített úton járó/hamarabb aktuáló long pole linearral. Illetve ott van a zöld is, ami tulajdonképp egy nehezebb kék. Meg most már van lila is, amit meg talán könnyített barnaként lehetne értelmezni. Vintage vonalon meg van egy pár még, kezdve a clicky fehérrel, de Ázsiában pl. az MX Clearre is szoktak így hivatkozni.Az új MX2A Blackeket szívesen kipróbálnám a Geon rugókkal.
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #90759 üzenetére
Attól még alapszín, főleg, hogy szinoníma lett a rövidített úton járó/hamarabb aktuáló long pole linearral.
Az alapszínek 25+ éve léteznek változatlan formában, ettől alapszínek. A sárga kapcsolókat sem igazán nevezném alapszínnek, hiába létezik szinte minden gyártónál a Cherryt kivéve.Egy rövidebb úton járó kapcsoló nem feltétlenül long pole, ahogyan egy long pole kapcsoló nem feltétlenül jár rövidebb úton, a Cherry MX Speed Silver nem long pole, csak rövidebb úton jár, míg ez long pole 4 mm-es úttal.
Illetve ott van a zöld is, ami tulajdonképp egy nehezebb kék.
Igen, és kékből is volt többféle, sőt volt MX Lock is, de ettől az alap négyes az még alap négyes.Meg most már van lila is, amit meg talán könnyített barnaként lehetne értelmezni.
A lila egy Glarses miatt átszínezett Ergo Clear, egyáltalán nem új kapcsoló. Az Ergo Clear sem teljesen új kapcsoló, ezen a néven már vagy 10 éve futott az első frankenswitch, amikor az MX Clear kapcsolóba a barna rugóját tették, amit tavaly a Cherry egyben is piacra dobott. Sokan úgy szokták emlegetni az Ergo Cleart, hogy a barnának ilyennek kellett volna eleve lennie. Könnyített barnaként nehéz lenne értelmezni, mert a rugóerő megegyezik, cserébe a taktilitása erősebb, szóval inkább csak nehezítettként.A Cherry követte a többi gyártót, és 2022-23 óta nyitottak egyedi megrendelésekre a többieknél sokkal magasabb MOQ mellett, az MX Purple ennek az eredménye.
Az új MX2A Blackeket szívesen kipróbálnám a Geon rugókkal.
Körülbelül a régi blacket kapod meg így, az új rugó és a gyári kenés a két újítás.[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Nagyon sokat kergetve ezt a low profile témát eszembe jutott egy lehetséges kompromisszum. De nem tudom ez mennyire értelmes. Láttam, hogy van néhány olyan normál switch aminek a mozgása sokkal szűkebb tartományban mozog, mind a teljes út mind a kapcsolást illetően. Tehát nem 4mm hanem 3.0 - 3.6 között.
Ez az egyik kérdés amit gyakorlati oldalról nem láttam még, hogy ilyen kapcsolók esetén érezhetem "alacsonyabbnak"?Látom az MX Style stem-ek esetén ez egy kereszt alakú formát jelent, viszont van néhány olyan ahol ezt egy körív fogja körbe. Ezek jelenthetnek bizonyos esetekben inkompatibilitást bizonyos kupakokkal? Mármint kell erre külön figyelni?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
dqdb
nagyúr
válasz MrSealRD #90763 üzenetére
Ez az egyik kérdés amit gyakorlati oldalról nem láttam még, hogy ilyen kapcsolók esetén érezhetem "alacsonyabbnak"?
A rövid út miatt nem fogod alacsonyabbnak érezni, mert maga a billentyűzet még így is magas lesz, így a kezed is magasabban lesz.Alacsonyabb kupakprofillal is lehet kísérletezni, de még egy XDA sem hozza el a low profile érzetet.
Több mm-t kellene leküzdeni, ami nem fog menni egy töredék mm-rel az úton, amikor egy LP kapcsoló teljes magassága akkora, mint egy MX kapcsoló plate feletti része:
És ez az LP kapcsoló is sokkal magasabb, mint egy ollós, az ULP kapcsolók hozzák azt a szintet, de abból még nincsen választék, és ami van, az is annyiért, hogy inkább ne lenne:
Ezek jelenthetnek bizonyos esetekben inkompatibilitást bizonyos kupakokkal? Mármint kell erre külön figyelni?
Neked nem kell erre figyelni, a kapcsológyártók szerencsére erre szoktak figyelni, ezek a mindenféle dust proof/wobble-csökkentő keretek az O-gyűrűknek szoktak csak keresztbe tenni.Olyasmire ellenben kell, hogy északra néző LED-es billentyűzetre ne akarja Cherry profilos kapcsolókat tenni, mert már a bottom out előtt a kapcsolóházon fog koppanni a kupak, vagy a feletted említett MX Clear/Ergo Clear/Purple kapcsolók vásárlásakor egyúttal egy Geon Stem Trimmert is dobj be a kosárba, mert a túlméretes stem nagy eséllyel meg fogja repeszteni a kupakot (csak 10+ éve ismert probléma a Cherrynél, amit a mai napig nem javítottak).
-
dqdb
nagyúr
Ebben a billentyűzetben átnevezett Kailh PG1280 kapcsolók voltak, amelyeket a Kailh mid-height néven árusít. Magasságra a normál és az LP között vannak ezek a kapcsolók, és nem igazán terjedtek el, ezen a Tesorón kívül más billentyűzetben nem is láttam. Lényegében hozzák az LP kapcsolók összes hátrányát az LP kapcsolók magasságelőnye nélkül.
Van a családban egy ilyen billentyűzet, a kupakok szeretnek törni, ami annak fényében nem túl jó dolog, hogy nem kapni rá semmit sem.
-
MrSealRD
veterán
Ettől féltem... Az a bajom, hogy a standard kapcsolók mérete és a megtett út nem komfortos... Ezért kergetem a low profile vonalat... Persze kis mértékben az esztétika miatt is. De azt látom, hogy nagyon szűkek a lehetőségek ha kicsit keresztbe mennék...
Már ott indul, hogy ha vennék egy barebone cuccot, akkor mi az amibe belemegy egy LP Gatheron Red 2.0...?! Szinte mindenhol azt látom, hogy kivéve LP Switch.
De maga a barebone rész az meg nagyon jó és nagyon tetszik...de csak standard kapcsolóval megy. És ezt tompítandó gondoltam hogy egy rövid úton járót választanék, meg egy alacsony sapkát... mint itt: [link]Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
vlevi
nagyúr
Ennek ellenére nekem bejött.
Igaz, sokáig nem használtam, de, ha lett volna akkor barnában, szerintem máig azt használnám. Annyi idő alatt, amíg nálam volt, nem érzékeltem hátrányát.
A normál magasságú billentyűzetek se ideálisak nekem, és a nagyon lapos, laptop laposságúak sem. -
dqdb
nagyúr
válasz MrSealRD #90767 üzenetére
Már ott indul, hogy ha vennék egy barebone cuccot, akkor mi az amibe belemegy egy LP Gatheron Red 2.0...?! Szinte mindenhol azt látom, hogy kivéve LP Switch.
Ezzel az a probléma, hogy LP vonalon nincsen olyan kváziszabvány, mint MX vonalon. A nyák felőli oldalon eltér egy Kailh Choc V1, egy Kailh Choc V2, egy Cherry MX LP és egy Gateron LP, szóval az, hogy hotswap, csak annyit jelent, hogy adott gyártó adott típusára leszel korlátozva, nem áll majd rendelkezésedre egy szélesebb választék (az optikai vonal pedig még tovább növeli a párhuzamos univerzumok számát).Az MX vonal egyszerű, a Kailh/Gateron hotswap socketbe belemegy minden, ami MX. Ott az Outemu Redragonokban alkalmazott megoldásánál kellett kompatibilitást nézni, de az szerencsére visszaszorulóban van és nem terjedt el annyira.
Kombinált MX-Choc V1 LP kizárólag forrasztható (és sokszor plateless) billentyűzetekbe fordul elő (tipikusan splergo vonalon), mert a nyákon elférnek egymás mellett a kétféle footprinthez tartozó lyukak forrasztáshoz, de hotswapról szó sem lehet.
És ha a kapcsolón túljutottál, akkor ott van a kupak kérdéskör, amit egy nagyságrenddel nehezebb beszerezni, mint kapcsolót, és itt is akadnak olyan finomságok, mint például a low profile Keychron K és K Pro vonal bár ugyanúgy Gateron LP-re épít, de eltérő stabilizátorfelfüggesztést alkalmaznak, így a K1 és a K1 Pro stabilizált kupakjai nem csereszabatosak.
LP vonalra szerintem csak akkor szabad elmenni, ha
1. jó gyári állapotában és sosem akarsz hozzányúlni
2. splergo csupa 1u billentyűvel[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
LP kapcsolóknak fizikalag más a lábkiosztása, így nem tudod őket beletenni hagyományos kapcsolókra tervezett hotswap billentyűzetekbe.
LP kapcsolós barebonet meg nem nagyon találni, ráadásul ott is csak azonos kapcsoló széria kapcsolóit lehet egymással cserélgetni, más márkáké nem biztos, hogy passzolni fog.
Pl. Kailh Choc csak ránézésre hasonlít a Cherry ML-re, de áttervezték a háttérvilágítás miatt, picit máshol vannak a lábai, meg a kupak felfüggesztés is odébb került.
Choc V2 ráadásul ML helyett MX felfüggesztést kapott, így megint más PCBt igényel.[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Molydeus
őstag
Esetleg az MX footprint-nek megfelelő Tecsee mid prof. kapcsolókkal tudsz kísérletezni.
[link]
MX keresztes és a Plate feletti rész egy kicsit alacsonyabb a normál MX-nél. Hogy a gyakorlatban milyen kupakokkal tud működni azt passzolom. Cherry-t, XDA-t, MDA-t és DSA-t ír, de nem kizárt, hogy ebből a Cherry a bottomout előtt elérné a Plate-et. Én egy DSA-t néznék első körben. A Nuphy kupakos GMMK Pro-nál magasabb lenne, de ugyanúgy uniform.szerk.: az árhoz kalkuláld bele, hogy a saját stab-ja is kell hozzá.
M.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #90772 üzenetére
Ez egészen érdekes konstrukció, mert úgy nézem, hogy az 5 mm-es MX plate-PCB távolságot megtartja. A DSA ajánlásoddal egyetértek, az a legalacsonyabb profil (a G20 és F10 rettenetek után persze, de azok POS-re való profilok, gépelésre az ellenségének sem kíván olyat az ember), és egészen jó gépelésre.
Hátránya a megoldásnak az, hogy a házakat normál MX magassághoz tervezték, így a kupakok eléggé mélyen fognak ülni (az szélső sorokban valószínűleg zavaróan mélyen), ha nem floating design házról van szó, szóval ehhez én olyat néznék.
[ Szerkesztve ]
-
kristof123
őstag
Elkezdtem kicsit jobban utánanézni a dolgoknak a hétvégén, így egyre jobban körvonalazódik bennem mit is szeretnék igazából, mi lenne a fontos.
Aztán ma reggel megőrült a billentyűzetem és használhatatlan volt és emiatt rákényszerültem másik használatára.... Mikor volt egy kis szabadidőm a régit szétszedtem, megtisztítottam és most megint jó (remélem kibírja még nem lesz másik).Szóval rájöttem, hogy mivel majdnem napi szinten 8+ órát használom és szükségem van rá, így nincs mese kell egy új asap. Ha huzamosabb ideig használok gumidómosat fájnak az ujjaim.
Amire jutottam:
RGB - Még mindig szeretném ha lenne
Wireless - Ha van rá lehetőség ok, de nem szükséges
Fém ház - A fentebb linkelt megoldás simán jöhet (a teteje fém, az alja nem fém)
Kihajtható talp - Elengedtem
Programozhatóság - Kell a QMK/VIA
Knob - Utánanéztem ennek a témának, tényleg nincs rá szükségem
Hot-swap - Nem kérdés, kell. Itt van még egy kérdés ami felmerült bennem: Vannak ezek a flex cut PCB-k, ez miért jó? Annyit találtam, hogy a bottom out puhább lesz tőle, de írták azt is, hogy ahhoz nagyon erősen kéne benyomni a gombokat.... Igazából nem tudom erre szükségem van-e vagy érdemes-e foglalkoznom vele
Switches és keycaps - Mivel cserélhető kapcsolósat szeretnék így ez nem releváns, a kupakszettnél pedig annyit szeretnék, hogy cherry profile rámenjen
1000 Hz polling rate - vezetékesen (bár ez lehet már alap)
Hang - A jelenleginél halkabb és vagy mélyebb hangzásút szeretnék. (Plate és vagy gasket mount plusz foam -> ezekhez abszolút nem értek, de az jött le nekem, hogy kellenek és ezekkel is lehet befolyásolni a hangzását)
Ár - Nem tudom, nem szeretnék rá sokat költeni, mert tudom hogy számomra nincs értelme. De a minőségből sem szeretnék nagyon leadni. Egyelőre az érdekelne mik a lehetőségek, amiket 1-2 hónapon belül be is lehet szerezni.(#90758) Ereshkigal:
Köszi szépen az ajánlást!Néztem az előző verzióról videókat és nem tűnt rossznak, amit ott hiányoltam azt ebben a verzióban pótolták. Mivel semmit nem tudni róla, így nem hiszem, hogy be merem vállalni.
[ Szerkesztve ]
-
"Körülbelül a régi blacket kapod meg így, az új rugó és a gyári kenés a két újítás."
Tudom (elvileg valamit a leaffel is variáltak, nem?), de a gyárilag kent Cherry érdekes, mert talán megúszható vele a kulimászkodás. Fém plate-ekkel kellemes hangot tudnak belőle kihozni. Amúgy a régi Blacket sem próbáltam még.A liláról tudom, hogy Glarses, azt nem, hogy Ergo Clear, viszont nem értem, hogy miért nem egyforma spec sheet szerint listázzák a speceket a hivatalos oldalon. Lilánál 30 gF az initial, 35 meg az actuation force, az EC-nél meg nem írják ezeket, de 55 és 60 is szerepel operating force-ként...
Mindenesetre az Ergo Clearnél ránézésre megörültem, hogy talán polikarbonát az alja a nem full nylonnak, de úgy nézem, nem az. Ezt is meg kéne tuszkolni.
"a feletted említett MX Clear/Ergo Clear/Purple kapcsolók vásárlásakor egyúttal egy Geon Stem Trimmert is dobj be a kosárba, mert a túlméretes stem nagy eséllyel meg fogja repeszteni a kupakot"
Wat? Az Ergo Clear meg****hatja az akármilyen profilos kupakokat? Nemá.
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #90775 üzenetére
Wat? Az Ergo Clear meg****hatja az akármilyen profilos kupakokat? Nemá.
Nem a profil a lényeg, a stemet repeszti meg, és az egészben az az ironikus, hogy a GMK kupakok vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek ugyebár a Cherry doubleshot öntőformáit használják.Az is eléggé csúnya volt, hogy Glarses többször is megerősítette az érdeklődőknek, hogy a kapcsolójában ez már ki lett javítva, aztán a gyakorlatban kiderült, hogy nagyon nem.
-
MrSealRD
veterán
#90768 Mr.Csizmás : Nem kizáró ok... ha kell akkor kell. Még kiderült, hogy melyik irány lesz...
#90770dqdb : Köszi, ez jó konklúzió. Megerősítetted azt amit a látottak alapján gondoltam. Ha LP vonalat akarok, akkor kb veszek egy Keychron K# valamit...
Csak, hogy lássam tényleg mi a másik oldal, megpróbálok mellé nézni valami standard kapcsolós verziót...#90771nyunyu: Hát igen, azt látom, hogy ez az LP vonal erősen kompromisszumos. És pont ezt néztem félre először, hogy kicsi különbség volt első ránézésre a lábak között...most viszont más a kép.
#90772Molydeus : Köszi. Ez érdekes. Na ezen az úton még érdemes végig mennem. Megnézem.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Mr.Csizmás
titán
válasz MrSealRD #90777 üzenetére
LP-re indok egyes usereknél az szokott lenni az indok, hogy a normal profilra túl "horgászkampó" a kéztartásuk (mondjuk nekem is az), így egy magasabb wrist segíthet akár LP, akár normális bill esetében
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
válasz kristof123 #90774 üzenetére
A knob nélküli Keychron Q2 barebone szerintem nem lenne rossz kiindulási alap, és mostanában durván jó ára van itthon.
"RGB - Még mindig szeretném ha lenne"
Na de minek? Mármint dísznek vagy a sötétben látni a karaktereket? Kapcsoló+kupak szempontjából kérdem. Mármint, ha napi szinten 8+ órát használod a billencset, akkor csak nem nézed, hogy mit nyomsz.
"1000 Hz polling rate - vezetékesen (bár ez lehet már alap)"
Az.
-
"Nem a profil a lényeg, a stemet repeszti meg"
Azért írtam az akármilyen profilt. Értsd profiltól függetlenül. Viszont ez azért elég gáz... Bár ha jól értem, akkor stem cserével (is) áthidalható.
Az nem lehet, hogy amit neki küldtek, tényleg javítva volt? Annyira nem lepődnék meg, ha relatíve nagy YouTuber nem határ fost kapna.SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
dqdb
nagyúr
ProtoTypistnál ma este (valószínűleg 7-kor) kerülnek fel a Cycle 7 extrái (gyártói oldalról szép nagyot csúsztak vele, amit a Vörös-tengeri helyzet a szállításnál tovább rontott). A saját példányom még nem jött meg (csütörtökre ígéri a UPS), így személyes tapasztalatot nem tudok írni, de mindenhonnan azt a visszajelzést hallani, amit a group buy előtt is hallani lehetett, azaz hogy a 300-400 dolláros kategóriában is bőven megállná a helyét a billentyűzet a gyártási minőség és design alapján, cserébe nettóban 140 dollárt kértek érte a group buy-ban.
Az Eloquent Clicks volt az EU vendor, az ő szállítmányukról nem tudok semmit sem, de ha jól számoltam (körülbelül 158 GBP lesz magyar áfás bruttóban a barebone házhoz szállítva), akkor az ingyenes EU-s szállítási akció és az EC túlárazása miatt olcsóbbra jön ki egy extra a PT-től, mint amennyibe az EC-től group buy-ban került.
Azt érdemes megjegyezni, hogy eleinte sok panasz volt a a daughterboard ESD védelmére, remélem, hogy ebbe a szállítmányba már egy javított batch került (ha nem, akkor ott van a garancia, de inkább ne legyen rá szükség). ISO HS nyák nincsen, elvileg tervezés alatt áll.
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #90781 üzenetére
Viszont ez azért elég gáz... Bár ha jól értem, akkor stem cserével (is) áthidalható.
A stem cserével az Ergo Clear lényegét dobod ki.Az nem lehet, hogy amit neki küldtek, tényleg javítva volt?
Valami gyenge magyarázkodás volt a részéről, hogy félreértette a Cherryt, és azért mondta azt, amit.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Na de várjá, akkor az nem egy más rugós Brown? Brown stemre gondoltam elsősorban.
Jujj. Az cink.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mephike
őstag
válasz MrSealRD #90777 üzenetére
Kérj az asszonytól pár konyharuhát. Szépen csíkokba pakold le a billentyűzet elé. Ahogy hajtogatod/rétegezed őket, próbáld ki melyik magasság jön be. Ha megvan a magasság, tegyél a helyére kemény anyagból hasonló magasságban dolgot.
Ezek után nagyjából el fogod tudni dönteni, hogy kell-e csuklótámasz, és ha igen akkor zselés vagy valami kemény anyag (fa/műanyag), az ami neked kell. Ez nem kerül egy kanyi vasadba sem.
Nálam pl. full alap, hogy van csuklótámasz, mert nélküle nem tudom normálisan/szépen tartani a kezem.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #90786 üzenetére
Nálam pl. full alap, hogy van csuklótámasz, mert nélküle nem tudom normálisan/szépen tartani a kezem.
Ez idővel változhat is akár. Nekem is kellett a csuklótámasz, aztán egy eléggé alacsony/kompakt design esetében a csuklótámaszom zavaróan magas volt, így nem használtam ahhoz, és amikor visszatértem egy magasabb billentyűzetre, akkor azt vettem észre, hogy immáron ahhoz sem kell.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
nyunyu
félisten
Nem a profil a lényeg, a stemet repeszti meg, és az egészben az az ironikus, hogy a GMK kupakok vannak a legnagyobb veszélyben, amelyek ugyebár a Cherry doubleshot öntőformáit használják.
Aha, akkor azért szorulnak annyira a 9009 gyári kupakjai, bár azokat még a Cherry gyártotta, nem a GMK.
Törni viszont nem törtek, vagy a 25+ éves MX Cleareknél még nem volt ilyen probléma?Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
válasz Mephike #90786 üzenetére
Vagy ott van majd a DeltaHub Carpio 2.0/G2.0. Egy ideje már szemezek vele, igaz, egyáltalán nem olcsó (de egy kicsit sem...), viszont eddig ahogy láttam, a többség eléggé ódákat zeng róla.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #90788 üzenetére
Ez 25+ éves probléma, csak azokról a billentyűzetekről tipikusan sosem szedte le az ember rendszeresen a kupakot, így a legtöbben nem érzékelték ezt. Már az Ergo Clear 2022 végi bevezetésekor is az volt az első kérdése az embereknek, hogy ezt kijavították-e.
Konkrét törés az pár fel-le ciklus után alakul csak ki, de világosabb elszíneződés a műanyagon már egy fel-le után is látszódik ott, ahol a kapcsoló megdolgozta a kupakot, és idővel töréshez vezet.
-
Néztem ezt a Geon stem trimmert, de persze már sold out egy ideje.
Elvileg ezt szedi le, nem?
Mondjuk alapvetően tartok egy kicsit a Cherry kapcsolóktól, mert pl. a full nylonházas MX Speed Silverek némelyikét úgy kellett kitépkedni a hot swap foglalatból a vastagabb pinek miatt... Érdekesmód a polikarbonát felsőházas verzióval nem volt ilyen gond a Q9-ben vagy a One 3-akban.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Találtam egy ilyen ábrát a Cherry kereszt méretezéséről:
Előástam a 30 éves battleshipet, aztán próbáltam méricskélni a nem túl fotogén MX Cleart:
Aha, keskenyebbik oldalán a keresztnek van egy dudor, ahol nem 1.10 mm vastag, hanem 1.19mm.
Viszont a rajta lévő kupakon sokadik fel-le periódus után sincs nyoma a hüvely nyúlásának.[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #90794 üzenetére
Viszont a rajta lévő kupakon sokadik fel-le periódus után sincs nyoma a hüvely nyúlásának.
Akkor szerencséd van, láttam jó pár képet repedéssel.A bal felső kék keresztnél a vízszintes és függőleges rész eltérő mérete miatt volt 2017-ben a Kailh Box kupaktöréses probléma (gyorsan javították), és emiatt érdemes kerülni a hibrid, egyszerre ANSI és ISO kiosztást is támogató hotswap megoldásokat is (és a dedikált ISO hotswap megoldást keresni), mert ezek kivétel nélkül úgy tudják megoldani az Enter környékét, hogy mind az ISO, mind az ANSI Enter 90 fokkal el van forgatva. Ami aztán abban az esetben, ha a kapcsoló vagy kupak oldaláról nem stimmel a méretezés, akkor töréshez vezethet. Sok tervező ezért nem is hajlandó ilyen hibrid nyákot készíteni emiatt.
Synthwave: Elvileg ezt szedi le, nem?
Azt is és máshonnan is a felesleget. A feljebb említett előző kupaktöréses drámát a Kailh hozta amiatt, hogy az MX keresztet mindkét szárát egyformára méretezte és persze nem a kisebbre, akkor is jó pár GMK készlet amortizálódott le. Ez a tool azt is leszedi, valamint van negatív oldala is, hogy a kupakon dolgozd meg a stem belsejét a kapcsoló helyett, ha azt szeretnéd.Néha láttam raktárkészleten, persze olyankor sosem, amikor rendeltem valamit és hozzácsaphattam volna.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz kristof123 #90774 üzenetére
RGB - Még mindig szeretném ha lenne
Hang - A jelenleginél halkabb és vagy mélyebb hangzásút szeretnék.
Valamelyikből engedni kell pedig.Az RGB-hez vagy áttetsző házas kapcsoló kell, ami polikarbonátot jelent, ami a magasabb hangot eredményez, vagy kapcsolón átfűzött LED, ami hotswap nyák esetében nem opció, forrasztottnál pedig általában nem, vagy light guide-os kapcsoló, mint például ez, azonban a light guide sok kupakkal nem kompatibilis.
Emellett az értelmesebb billentyűzetek hotswap esetében sem csak egy fix kiosztás támogatnak à la Ducky vagy Keychron, hanem a custom vonalon megszokott módon a kiosztást részben az igényeidhez tudod hangolni, azaz egy tipikus ANSI hotswap nyák esetében dönthetsz, hogy teljes vagy lépcsős Caps Lock kell, 6.25u vagy 7u alsó sor, osztott vagy teljes Backspace, osztott vagy teljes jobb Shift. Forrasztottnál ezt könnyű kivitelezni, mert csak pár extra lyukat és rövid trace-t jelent, azonban hotswap esetében a hotswap socket nem kicsi, így csak úgy lehet megoldani az alternatív kiosztások támogatását, ha a socketek egy része 180 fokkal el van forgatva. Ez pedig azt eredményezi azoknál a kapcsolóknál, amelyeket 180 fokkal elforgatva tettél be a kedvenc kiosztásod matt, hogy a kapcsoló maga kitakarja a fény nagy részét még polikarbonát ház mellett is, mert éppen a LED fölé kerül a leaf.
A legtöbb világítós kupaknál a felirat a kupak felső felében van, így a nyákon a LED-eknek északra kell nézniük, hogy megvilágítsák a feliratot. Az általad megcélzott kategóriában a Cherry profil a legnépszerűbb kupakprofil. Erről a profilról tudni kell, hogy a Cherry a kapcsoló fizikai kialakításához maximálisan igazodva tervezte meg a profilt, hogy minél alacsonyabbak legyenek a billentyűk, így a profil lenyomott állapotban rá tud simulni a kapcsolóra. Azonban a kapcsoló háza nem szimmetrikus, így ha 180 fokkal elforgatod a kupakot a Cherry ajánlásához képest, akkor a Caps Lock sorában még a bottom out előtt csattan neki a kupak a kapcsoló házának, ami nem jó (nem minden kapcsolótípus érintett, csak meglehetősen sok, akad persze olyan is, amelyiket úgy terveztek meg, hogy elkerüljék ezt a problémát). A Cherry ajánlása pedig délre néző LED-eket jelent, amihez sok gyártó igazodott a közelmúltban (például a Keychron K8-ban északra néztek a LED-ek, a K8 Próban már délre). Ez a délre néző LED azonban azzal jár, hogy a LED a kupak alsó felét világítja meg, vagyis a tipikus átvilágítós kupak felső felén lévő feliratra alig jut valami, mert a stem kitakarja a fényt. Erre a Keychron a K Pro sorozatban azzal a megoldással jött, hogy áttette a feliratot az alsó részre, de ilyen kupakot nem egyszerű találni.
A legutolsó probléma pedig maga a kupak. A mély hanghoz vastag és lehetőleg PBT kupak kell, a világításhoz minél vékonyabb. A festett-lézerezett kupakok alkalmatlanok erre a milliméter alatti falszélességükkel és a festék alatti ABS műanyaggal, a doubleshot "PBT" néven futó kupakok 1 mm-es falvastagsága is messze áll a kívánatostól.
Szóval vagy mély hang, vagy világítás, a kettő együtt nem megy. A világítással a választékot is szépen le lehet szűkíteni.
A flex cutról, a túltolásáról, a hangra gyakorolt hatásáról majd később, az is egy komplex téma, most lépnem kell.
[ Szerkesztve ]
-
Mephike
őstag
Annyival egészíteném ki a dolgokat, hogy lehet RGB a billentyűzeteden, és tehetsz rá normális nem átvilágítós PBT keycap szettet. Ezzel még a látvány nagyjából hozni fogja az RGB érzést, de a fényáteresztést végiggondolnám a helyedben, ha tényleg jó hangzásra vágysz.
(Teszem azt, minden LED a setupodban kéken világít, akkor egy Keychron vagy bármi más márka kékre állítva bele fog passzolni az általad felépített környezetbe, csak a kupakot körbe és nem át fogja világtani a fény.) -
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #90797 üzenetére
Még az underglow lehet megoldás, ha a nyák alsó részén vannak LED-ek, a ház alsó része pedig vagy vastag CNC-zett polikarbonát (érdekes módon a PC 5-8 mm vastagságban mélyíti a hangot), vagy fém polikarbonát betétekkel a fény átengedésére. De ezekhez olyan ház kell, amit eleve így terveztek.
Ez utóbbira példa a Zoom65 V3, az előbbire hirtelenjében csak a drágább kategóriából ugrik be ez, ahol a felső rész is CNC-zett PC (a gyönyörű link mögött egy mp4 videó akar letöltődni).
-
nagyúr
válasz Héraklész #90799 üzenetére
Azzal nincs semmi gond, csak akkor problémás, ha EMELLETT szeretne minőségi, vastag kupakokat kellemes hangzással.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Látványos előzetesen a Secret Level sorozat
- Filmvilág
- Sorozatok
- BestBuy ruhás topik
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Ajazz sea salt linear switch 75db
- Magyar Microsoft Type cover Surface Pro 3,4,5,6,7 háttérvilágítású billentyűzet és Van Go -hoz is!
- Új!Glorious GMMK 3 Hall Effect 75%-os Mechanikus Billentyűzet
- Magyar Microsoft Type cover Alcantara szürke Surface Pro 3,4,5,6,7 háttérvilágítású billentyűzet
- ZSA Moonlander MK1 programozható ergonomikus billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest