Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • student

    őstag

    [forbes]

    A friss alternatíva az, hogy ma 4 évre be tudunk fektetni fix évi 6,83 százalékon (2026/F), vagy 6 évre 6,85-ön. Utóbbit a 2028/B jelű kötvény adja, amelyet idén januárban bocsátottak ki fix évi 4,5 százalékos kamatozással, de akkorát hasalt a kötvénypiac, hogy ma már 88,8 százalékos nettó árfolyamon árulják, ebből jön ki a most vásárlóknak a 6,83 százalékos hozam. A még hosszabb futamidőkre valamivel alacsonyabbak a kínált hozamok, de 10 évre is fix éves 6,4 százalékot kaphatunk.

    A hozamokon érdemes elmerengeni, de a választásnál két fontos szempontot még nagyon fontos figyelembe venni. Az adósságkezelő szabadon változtathatja a lakosságnak adott vételi és eladási árfolyamot, de a változó kamatozású papíroknál jellemzően sokkal kisebb marzzsal dolgozik. A lakossági inflációkövető papírokat jellemzően 99 százalékon visszaveszik, de ez is bármikor változhat. A hosszabb futamidejű fix kamatozású kötvényeknél viszont több százalékos különbség van a vételi és az eladási ajánlat között, tehát ezeket csak akkor szabad venni, ha bizonyosan több évre helyezzük el a pénzünket. A legjobb persze, ha úgy számolunk, hogy a lejáratig megtartjuk őket.

    Nem minden adómentes
    Szintén fontos, hogy az állampapírokon elért hozam adómentessége csak a 2019 júniusa után kibocsátott papírokra érvényes. A lakossági állampapírok között az összes ilyen, de a bárki által vásárolható kötvények között akadnak szép számmal korábbi kibocsátásúak is. A cikkben kimondottan olyan papírok szerepelnek példaként, amelyek hozama adómentes (a 2032/A is ilyen). Aki mezei értékpapírszámlán tartja az államkötvényeit, annak erre érdemes figyelnie, aki viszont tartós befektetési számlára, vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára helyezi őket, mindegy mit vesz, ezeken az adómenetesség a régebbi kibocsátásúakkal is adott.

Új hozzászólás Aktív témák