- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz PredatorZoli #64618 üzenetére
Nem pánikolok, aggodalmaim sem újkeletűek, ezt nem tudom miből szűrted le, már korábban elkezdtem némi pénzügyi mentést, de nyílván a jelenlegi helyzetben más irányban kell gondolkodni. A magas államháztartási hiány és erősödő infláció, zuhanásban lévő forint, + háború a szomszédban, ezek hatására nyílván erősödnek az emberben olyan gondolatok, amik eddig fel sem merültek.
Lex Icon
Nem tudom, hogy itt ki a hozzértő, de ha megmondod, azt előre is köszönöm! Nem kell az FB sem Bulvár és haverok ahhoz, hogy az ember észrevegye szarul mennek a dolgok . Erről a kormányról meg sok mindent el tudok képzelni. -
Gigicuci
senior tag
válasz VoltanIgor #64636 üzenetére
Igen lehet. Értékpapír számla kell hozzá és online a George appon keresztül meg tudod venni.
A visszaváltás díja az Államkincstár által alkalmazott 1% helyett 1.7%.
ui.: ezért fogom áttranszferálni a kincstárba, ha előbb olvasom a topikot már egyből ott kezdtem volna.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz teleahocipöm #64655 üzenetére
A gond az, hogy olyasmit írsz le még ha "szerintem"-mel kezded is, aminek semmilyen észszerű alapja nincs. Erősen pánikszagú. Ha valaki idetéved és elkezdi olvasni amit írsz, akkor belinkeli máshova, hogy "már a befektetési topikban is megmondták" és ez olyan gyorsan terjed, mint a fény.
Az Argentin válság meg tényleg egyik napról a másikra történt csak az egyik és a másik nap között jó sok nap telt el. Ezek a félrevezető információk nem túl jók békeidőben se, most meg pláne nem.
Ha visszaolvasol, akkor szerintem észre fogod venni, ki az aki tudásból ír és ki az aki nem, de sok link is van, ahol remélhetőleg hivatalos információt találsz. Tuti infót, főleg a jövőre nézve, nem fogsz kapni a legnagyobb bank, legokosabb elemzőjétől se, legfeljebb tippeket, mert ő se látja a jövőt. Ez egy olyan szakterület, ahol a profik is csak tapogatóznak.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Sempronius89 #64609 üzenetére
Csak a n00bok csomagolnak, a gyakorlott devizaspekik simán kifizetik a felárat a rágcsálóbiztos laminált bankókért az arabnál és gond letudva.
-
Vesa
veterán
Én most adtam el a házam, szerencsétlenségemre. A jövő héten utalják a pénzt, és foglamam nincs, hogyan védjem meg amíg az új ingatlan meg nem veszem. Ötlet esetleg? Vegyek ojrót vagy dollárt? Hazai bankb, vagy külföldön nyitni érdemesebb? Utóbbi esetben hol?
A tudomány a valóság költészete!
-
tlac
nagyúr
visszatérve a topik témájához, átnéztem a webkincstárban a dolgaimat, szerencsére a csak a pénzem kb. 30%-a van máp+-ban, a többi 5 éves prémium
jól értem, hogy a máp+-nál a 0,25%-os eladási díj a kamatok nélküli összegre vonatkozik?
vennék belőlük az új 6 éves prémiumból
tegyük fel, hogy az elismert infláció és így a kamat is maradna a jelenlegi 6,6% a következő évekig is és a papírokat is megtartanám a végéig
ebben az esetben jól látom, hogy teljesen mindegy mikori a máp+ vagy, hogy mikor van kamatfizetés utáni ingyen visszaváltás, mindegyiket megéri átváltani azonnal?[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
Ha 1 hónapon belül veszel lakást, akkor bankszámla (nagy banknál amiben bízol). 1-3 hónap között Államkincstár: MÁP+, 4. hónaptól PMÁP 2028/I. Utóbbiakat bankkártyával vásárolva értékpapírszámlára.
Az, hogy most adtad el, inkább szerencsés, mert jó árat kapsz érte és lehet, hogy akciósan veheted az újat.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz teleahocipöm #64655 üzenetére
Érdemes ezeket azért reálisan megvizsgálni, az érzelmeket félretéve, mielőtt farkast kiált az ember.
Az államadósság itthon nem alacsony, de nem számít magasnak sem. Világviszonylatban egy közepes adósságról van szó, aminek ráadásul jelentős része saját devizában van, kisebb része külföldiben.
Az infláció jelenleg nem alacsony, de az infláció jelenleg mindenhol probléma, hol kisebb, hol valamivel nagyobb mértékben. Itthon valamivel nagyobb mértékben, de nincs szó nagyságrendi különbségről, tehát szó nincs vágtató inflációról, így az ezen irányú pániktól is érdemes óvakodni.
A "zuhanó forint"-ot is azért óvatosan és józanul érdemes tekinteni. Tény és való, hogy eleve a gazdasági stratégia magas nyomású gazdaság koncepciója egy fokozatosan gyengülő forintot hozott az elmúlt évtizedben, aminek sajnos a covid, valamint most az orosz-ukrán válság is valamivel a régiós devizákhoz képest egy kicsivel (noha megint csak nem nagyságrendel) jobban betett. Azonban szó nincs olyan mértékű devizaromlástól, mint mondjuk a török líra vagy az orosz rubel esetén, ami pánikra adna okot.
Távol álljon tőlem hogy a kormányt védjem, nem azért írtam ezeket (az én x-em se oda fog menni), de azért érdemes reálisan nézni a dolgokat, bias-ok nélkül, pláne ha épp befektetési döntéseket próbálunk hozni.
Nincs azzal például gond, ha valaki nem bízik a forintban, ezért elhagyja. Ezt jómagam is megtettem, mert nem éreztem érdemesnek a hosszútávú kilátásokat, de nem akkor tettem meg, amikor éppen rosszabb időszak van és nem pánikból. Most valószínűleg rossz döntés lenne.
Összefoglalva, nem szerencsés a pénz "kimentéséről/kimenekítéséről" beszélni, mert nem esik abba a kategóriába a helyzet jelenleg itthon, hogy érdemes lenne mindent eldobni. -
Vesa
veterán
-
Lex Icon
senior tag
Érdemes az összefoglalót elolvasni, legalább az állampapíros részt, sok fehér folt eltűnhet.
A K&H jó bőrben van. Átváltani nem érdemes (főleg most), ha Ft-ban akarsz lakást venni.
Bármikor ki tudsz szállni, akár teljesen, akár csak egy részével.Bocs, full hülye vagyok ehhez.
Erre már nem merek semmit írni.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz Lex Icon #64665 üzenetére
Köszönöm!
Fontolgatom a külföldi ingatlanvásárlást is, egyfajta backup miatt. Nem árt, ha van hova menni. kb. 120k Euro-t szánok erre. Akkor azt gondolom érdemes átváltani, bár pont most rettenetes az árfolyam. Viszont 3 napja is ezt mondtuk, mégis jobb lett volna akkor venni. Más kérdés, hogy esetemben azért van kapkodás, mert még nincs meg a pénz, ha akartam volna se tudtam volna korábban lépni az ügyben.
Már csak az a kérdés, hogy azt a 120k-t itthoni bankba érdemesebb, vagy valahova külföldre tegyem?
(mások a skilljeim, pénzügyekben nem vagyok otthon, őszintén nem is nagyon érdekelt soha. Most az a gond, hogy egy korábbi szerződés van amiből már nem tudok kiszállni, és közben fordult nagyot a világ, erre előtte semmi jel nem utalt)
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
sajtos365
tag
A dollár árát egy kicsit sokallom, irracionális ez az ár.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az a gond, hogy ezt most egy összegben eurora váltani rizikós. Ha elül a por, a forint 5-8%-ot is visszaerősödhet, ami azt jelenti hogy ennyit buksz egyből, akár pár hónap alatt. Csak hogy érezd, egy 120 ezer eurónál közel 10 ezer euró is lehet. (ha nem váltod át, adott esetben ennyivel több eurót kapnál a forintodért)
Ezzel szemben ott van annak is a kisebb valószínűsége, hogy a forint valamivel tovább gyengül, neadj isten mondjuk 400-ra.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha itthon vennél ingatlant, akkor a pénz forintban tartása valószínűleg biztonságosabb, az ingatlanok ára ugyanis nem annyira múlik a devizaárfolyamon (nem lett ugrásszerűen 10%-al drágább az ingatlanpiac a jelenlegi gyengülés miatt).
Szóval én személy szerint 2x meggondolnám a helyedben, mielőtt berohannék egy bankba és horror banki árfolyamon (ami sokkal rosszabb lesz mint a középárfolyam) átcsapnám az egészet euroba.
A legfontosabb, hogy ne pánikolj. A legrosszabb tanácsadó. Valami miatt elkönyvelted magadban, hogy máris buktál az ügyleten a forintgyengülés miatt. Nem biztos, nyugi... -
veterán
válasz teleahocipöm #64616 üzenetére
Semmi értelme nem lenne a lefoglalósdinak, hiszen ahogy korábban írták, az állam korlátlanul nyomtathat pénzt. Amúgy 14 éve nyomják sokan ezt az államcsőd szöveget, nem unjátok még?
-
Lex Icon
senior tag
Ha maradna a minimum 6,6% és végig tartod, akkor valóban megérné még a 2019-es MÁP+-t is visszaváltani, de hogy mikor mennyi lesz a kamat, ezt nem tudhatod előre csak 1-2 évre és azt se, hogy a PMÁP kifizetett kamatait milyen feltételekkel tudnád újra lekötni. Szóval itt sok az ismeretlen.
Én úgy számolok, hogy 2-3 évig még nagy valószínűséggel jó lesz a kamat, a többi majd kiderül. Emiatt a 2021-es MÁP+-okat visszaváltom, ill. a hamarosan fordulókat megvárom a régebbiek kérdésesek. -
Lex Icon
senior tag
válasz szabi__memo #64671 üzenetére
Ami nem az államcsődről szól, hanem a befektetések megadóztatásáról (extra adó, TBSZ törlése, ami tőlünk nyugatabbra lévő országokban most is van), de ez nem a befektetések lefoglalása.
A kormány tagjai és azok emberei is abban a csónakban ülnek, amiben mi, legfeljebb más osztálykategóriában. Lehet a csónakon belül szabályozni az elosztást, de a csónakot megfúrni nem.
Valamin egy ilyen lépést nem lehet máról-holnapra bevezetni. Így a tőke jelentős részét kimentenék a tulajdonosok.
De pl. az állampapírokkal mi történne? Azt nincs értelme lefoglalni.
A MÁP+-on pont a politikusok lombardoztak pár kört milliárdos tételekkel. Majd pont magukkal szúrnak ki.
Nem. Ha a polgároktól kell a pénz, akkor mindig az alsóbb rétegeket zsigerelik ki, mert az könnyebb, sokkal többen vannak, így összességében több lóvét lehet kipréselni belőlük.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #64668 üzenetére
Értem, köszönöm!
Nem pánikolok, csak volt egy konkrét forgatókönyvem, amit most alapjaiban kell átértékelnem a változások miatt, és sajnos nem erősségem a téma.A tudomány a valóság költészete!
-
Resike
tag
válasz PredatorZoli #64662 üzenetére
Mondjuk az marha nyugtató hogy a szénnészankcionált háborús rubel 40%-ot esett, a köze nincs hozzá forint meg csak 11%-ot. Mindezt csupán pár nap alatt.
-
Celithrandi
addikt
-
bigdady
nagyúr
válasz szabi__memo #64671 üzenetére
Gazdagok démonizàlása a sberbankban tetszett a legjobban
-
Kobe
veterán
válasz Resike #64675 üzenetére
Miert, es az mekkora hogy a haboru kitorese ota az ukran hrivnya az eur / usd hez kepest esett 9-10%ot, a magyar forint meg a duplajat?
Csak nekem gyanus "picit" , hogy a forint meg egy olyan orszagbeli devizaval szemben is 2x szarabbul teljesit, ahol teljesen leallt az elet es a gazdasagi aktivitas es ket hete folyamatosan csak lovik?[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Ice n 395 az uj rekord
Nice
Kormanyzat izzadhat mint kva a twmplomban, ez onmagaban +5-6% infla also hangon -
julius666
addikt
A Rubelnél azért ott van a 20% alapkamat meg a mindenféle (orosz) korlátozás, onnan már nem lehet kivinni szabadon a pénzt. A hrivnya az passz, a lengyel zlotyhoz képest lényegében nem romlott a forint, a román leihez képest kb. 10%-ot.
Szerintem az lesz, hogy vannak nemzeti bankok, akik időben és hathatósan beavatkoztak, meg vannak, akik csak állnak letolt gatyával az apályban és bambán néznek, várják hogy visszajöjjön a víz, lusták lehajolni és felhúzni a fürdőnadrágot.
Az MNB-nek MINDEN lehetősége meglenne, hogy kis túlzással oda vigye a forint árfolyamot, ahová akarja. Vastag devizatartalék, historikusan még mindig nem túl magas alapkamat, ráadásul mivel a lakossági hitelállomány lényegében fix kamatos forinthitel, még csak akkora kockázata se lenne a kamatemeléseknek.
Szerintem a piac szépen beárazta múltbeli példák (pl. COVID) alapján, hogy a jelenlegi MNB vezetés baromira nem szeret beavatkozni - bármit is nyilatkozzanak - a krízishelyzetek első fázisában a forint az ilyen nyomi deviza, szabad rablás. Sajnos láthatóan jó a megérzésük, miközben az EURHUF 2 hét alatt 353-ról 390-ig ment el, szép lassan eluralkodik a devizapánik a lakosság körében, a jegybank olyanokkal volt elfoglalva, hogy az inflációkövető lakossági kötvény kondícióival babráljon, tovább rontva a forint alapú befektetési lehetőségeket.
Nem tudom, nem szólt senki kuszaszemnek, hogy 1 hónap múlva választások?
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
válasz julius666 #64681 üzenetére
Érdemes feltenni ilyenkor egy kérdést: vajon tudunk-e mindenről, tényleg ennyire egyszerű-e, és akár az utca embere is hozhatna-e olyan döntéseket a jegybank helyett, amelyek következtében most sokkal jobb lenne minden. Gyanítom, hogy nem tudatlan közmunkások hoznak döntéseket a kormányban vagy a jegybankban. Következmények és a teljes kép ismerete nélkül könnyű okosnak lenni.
-
axioma
veterán
válasz Brandynew #64683 üzenetére
Azert nem bizom abban, amit "ott fent" dontenek, mert lehet hogy jobban tudnak optimalizalni, de sajat celfuggvenyuk van arra, hogy mit optimalizaljanak, es elegge biztos vagyok benne, hogy abban az nincs ertelmezheto %-nyi sullyal benne, hogy a munkaberert dolgozok jol jarjanak. Azt elhinnem, ha leirnak egy tanulmanyban, hogy jelen helyzetben mi tenne a legjobbat az allampolgarokkal kozep-hosszutavon, de eleve koltsegvetesi erdek egy resze nehezen fordithato le a munkaero elonyere, masreszt meg politikai erdek is van vastagon a kepletben...
-
Simulacrum
senior tag
A 400-as euró már nem lesz meglepetés ebben a fórumban, de lassan a 400-as dollárra is fel kell készülni...
-
veterán
a bet az nem 9-kor nyit? Mert nekem mai nyitó áram még nincs OTPre...
-
AcCEsS
senior tag
Most teljesült egy automata OTP vásárlásom 10.005,- árfolyamon. Az is esik.
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
julius666
addikt
válasz Brandynew #64683 üzenetére
Nyilván nem tudunk sok mindenről, geopolitikai játszmákról a háttérben (bár szerintem ennek akkor lenne relevanciája, ha az MNB hathatós beavatkozása ellenére esne ennyit a forint és vélhetően akkor a Fidesz ki is használná ezt témaként a kampányban, tele lenne vele a közmédia), se kormány közeli mutyikról, ahová valamiért éppen jól jön - átmenetileg? - a gyenge forint.
Amiket leírtam viszont ettől még sajnos tények, ha a forint megtakarítások védelme, az infláció elleni küzdelem lenne az elsődleges cél, bőven lenne eszköze beavatkozni az MNB-nek. Ezeket láthatóan lusták bevetni.
-
szabi__memo
nagyúr
Egy biztos. A forint jó, nem kell ide euro
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
befutott céges számlára egy nagyobb munka (kb fél éves projekt 2 emberrel - mérnöki munka, építőipar) díja - forintban, ezzel a jelenlegi helyzetben mit lehet/javasolt kezdeni?
elkönyvelni, hogy most ez a helyzet? a havi kiadásokon kívül (munkabér, rezsi, stb) nincs tervben beruházás.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Kobe
veterán
válasz julius666 #64694 üzenetére
Azt lattam, de nem ertwm hogy robogo arfolyamromlas mellett miert hiszik azt hogy 0.3-0.5 vagy 0.75% emeles az idealis
Ha ezt 8x eljatszak egymas utani heteken, akkor meg mindig nagyon erosen minuszos realkamat lenne idehaza, vagyis ez pitsafustMar reg a devizatartalekbol kellett volna likviditast onteni a piacra, nem nyilatkozgatni
Új hozzászólás Aktív témák
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest