Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    Az a helyzet, hogy nem túl igazságos rövid távon összehasonlítani az ingatlant meg a mápt, mert az ingatlan egy hosszú távra szóló, részvénypiaccal vetekvő kockázatú befektetés, addig a máp egy rövidtávú likvid eszköz. Amikor összehasonlítják a kettőt, általában az ingatlan bérletidíját vetik össze a máp hozamával. Az elmúlt 120 év tapasztalata az, hogy az ingatlanból származó hozam fele-fele arányban jön a bérletidíjból és az értéknövekedésből(a felújítást is belekalkulálva). Ha elfogadjuk hogy ez a trend hosszú távon nem törik meg, akkor szerintem eléggé egyértelmű hogy mi a jó hosszú távon a kettő közül. Az ingatlan egy reáleszköz, az állampapír meg egy kötvén,y nekem ez már önmagában is elég információ lenne a döntéshez...
    A másik pedig, ami pláne most igaz, hogy ingatlan esetében nagyon jól kihasználható az olcsó pénz által nyújtott, viszonylag alacsony kockázatú tőkeáttét. Előfordulhat ugyan, hogy mondjuk 5 éves távon (annál hosszabb idő nem feltétlenül valószínű) az árak stagnálnak, de még ebben az esetben sem bukik vele az ember, mert nagyon olcsó volt a pénz.
    Én annak a híve vagyok, hogy vegyesen érdemes tartani az ingatlant a részvényekkel (mondjuk 50-50 arányban), de ha máp és ingatlan közt választanom kéne, akkor én az ingatlant választanám most is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák