- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kadet93
tag
Én a megtakarításaim 60%-át fektettem BTC-ben és ETH-ban májusban Az a kérdés, a jelenlegi helyzetben mi lenne az okos lépés (most 80% feletti részt tesz ki kripto). Ezt anélkül kérdezem, hogy a technológia, illetve a fundamentumok ismeretébe belemennénk. Van ökölszabály befektetőknek, ha valami ilyen túlsúlyos kockázati tényezővé válik a portfólióban a viszonylag gyors árfolyammozgások miatt vagy egyedül arra kell hagyatkozni, hogy ismereteink szerint buy/hold/sell kategóriába esik-e?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz kadet93 #49753 üzenetére
Ugy szoktak hogy kitalalod, hogy mibol kb hany % sullyal akarsz tartani. Mikor az egyik eszkoz nagyon jol teljesit es megno a sulya, vagy egy masik nagyon rosszul es leesik a sulya, akkor abbol amibol sok lett eladsz es veszel a masikbol, hogy elerd ujra a celzott aranyokat.
Ez inkabb a klasszikus reszveny-kotveny felallasnal csinaltak, most kriptoval nem biztos, hogy ez a helyes. Szerintem ne add el, egyszeruen vegyel a penzedbol melle tobb ETF-et.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz kadet93 #49753 üzenetére
Találd ki előre a szabályrendszered. Néhány évente átgondolhatod, de ha menet közben kóvályogsz, az nem az igazi.
Rebalanszolást vagy fix időnként szokás csinálni vagy valamekkora eltéréstől.
Én nagyon kockázatosnak tartom a kriptót, így nem is mernék tartani ekkora arányt, 80%-ot már durvának érzem, így tuti rebelalanszolnák.
Az értelme meg az, amit Oppenheimer írt, hogy a legtöbb befektetési eszköz ciklikus, így nem tudni, hogy melyiknek milyen időszak jön, ezért kisimítja a befektető útját a rebalance.
Kriptóval, arannyal és minden egyébbel is helyesnek gondolom.
Klasszikus portfólióban ilyenkor realizálod a kockázatos részből a hozamot és teszed el a biztos értékmegőrző kötvénybe, esetleg kp-ba.
A 60% is még nagyon magas kitettség, annyival se maradsz ki, ha lesz még durva emelkedés. És kicsit kevesebbet eshetsz. -
vendingo
veterán
Megmondtad? Ez ugrott be egyből
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Szeretnék randomra befizetni. Ezt hogyan tudom megtenni?
Találtam egy olyat, hogy utalási megbízás indítása, de ott a maximális összeg : 0FtCsak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
aujjobba
addikt
válasz vendingo #49762 üzenetére
Tudsz a fő számlára is utalni majd onnan átvezetni a TBSZ-re, vagy utalhatsz közvetlenül a TBSZ-re is.
Ahogy a képen látod két számlaszám is van nekem, az egyik a főszámla a másik az idei TBSZ.
Átvezetni TBSZ-re kizárólag pénzt tudsz, egyebet nem!
Ha megforgatod a főszámlán a pénzed előbb el kell adnod ami rajta van (adóköteles!), majd a pénzt vezetheted át. -
vendingo
veterán
válasz aujjobba #49763 üzenetére
Tiszta sor, hogy forgatás után adóköteles, de nem minden esetben, lehet elbukom az egészet. Az a terv, hogy janurárba nyitok TBSZ-t és fele-fele arányban fizetek a számlákra. Tbsz-en ETF-et veszek, a másik számlán év közepétől meg eladogatom amit érdemes, decemberig kifuttatok amit tudok, és átrakom tbsz-re a pénzt, amit ETF-re költök.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Louro
őstag
válasz vendingo #49764 üzenetére
Ha jól értelek ki akarod próbálni. Még idén igényelj TBSZ-t, tolj be rá, amennyit gondolsz és az lehet a tanulópénz. Szerintem felesleges várni egy évet. A TBSZ/NYESZ-en kívül nem látom értelmét másik számlára tenni pénzt. (Persze lehet meg leszek cáfolva.) Nem ez a fő számlánk, ez pénzgyarapításra van.
Ha jól olvastam, ha deviza, akkor Revoluton keresztül. Ha forint, akkor mehet közvetlenül. Bár van egy olyan érzésem, hogy több lesz ott a dollár és az euró.
Mess with the best / Die like the rest
-
aujjobba
addikt
Befizettem 10€-t a coinbase-re bitcoint vettem belőle, most 11.12€-t ér.
Érdemes most kiszállni a csúcson? -
vendingo
veterán
Igen, de ha idén igényelek TBSZ-t, akkor csak annyi lesz rajta, amennyit dec 31-ig bepakolok, az pedig nem sok jelenleg. Rendszeres megtakarítást tervezek, havonta fizetnék be, ehhez pedig kell egy teljes gyűjtőév.
Tbsz-en eladni is lehet a gyűjtőévben?Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
aujjobba
addikt
válasz Oppenheimer #49771 üzenetére
Befizettem 10€-t, helyből lekapott 1€ díjat, a maradék 9-ből vettem bitcoint.
Most eladtam 11.03€ értéken, lekapott 1.49€ díjat, maradt 9.54€.
Óriási -
aujjobba
addikt
válasz Oppenheimer #49774 üzenetére
Na most kiutaltam a €9.54-t, ezért is levont €0.15 díjat, ergo ami nettó maradt a biznisz után az €9.39.
Így kell ezt!Egyébként elképzelhető később beleteszek 1-2% bitcoinba, majd amikor jönnek a hírek hogy mindenki eladja és beszakad.
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
-
-
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #49782 üzenetére
Nana, a portfolio.hu cikke szerint adót azért ebben az esetben is kell majd fizetni, mert az árfolyam alapján ez nyereséges ügylet volt, és nem számít, hogy a költségek miatt valójában bukó volt.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Na, talaltam egy jo megfogalmazast a lustaporton, amit en is szoktam hangoztatni.
https://lustaport.wordpress.com/2020/09/10/kibol-lesz-jo-tozsdes/#more-7105
"Az aktív kereskedés nulla (index) összegű játék. Teljességgel értelmetlen belevágni innováció (edge) nélkül. "
"A mai napig elképedek milyen aránytalanság van a tőzsdével kapcsolatos információk terén. Milliók rajzolgatnak háromszögeket és vonalakat chartokra. MACD, RSI és és egyéb indikátorok. Elliott hullámok. Ha fundamentumok, akkor osztalék vagy value stratégia. De hányan merészkednek a minden alapkönyvben felsorolt mintákon, kiválasztási módszereken túl? És hányan tesztelik azokat? A Portfolio123 Youtube csatornáján 34 feliratkozó van, és a videók többsége 100 alatti nézettséggel rendelkezik. Angol nyelvterületen. A Portfolio123 az a szoftver, ami kisbefektetők számára is elérhetővé teszi részvénykiválasztási stratégiák tesztelését. Ezzel szemben mondjuk a nagynevű Thechartguy csatornájára látogatva megnézhetjük a Bevezetés a technikai analízisbe vagy a Hogyan kereskedjünk opciókkal című remekműveket. Csak ezeket már megnézték 900 ezren előttünk. Miért gondolja józan életű ember, hogy amit már 900 ezren megismertek előtte, azzal bármilyen előnyre tehet szert a tőzsdén?"
while (!sleep) sheep++;
-
Zoty4
őstag
nem először látom hogy ezen lovagolsz, hogy előny másokkal szemben. Ha elég sok hülye megvesz valamit akármilyen oknál fogva, az felhajtja az árát annak a részvénynek. (Direkt nem emeltem ki az EV-s cégeket ) Szóval nem kell neked mesterien daytradelni ha jól tudsz sodródni a nyájjal. Lásd idén a robinhoodosokat
-
mgoogyi
Topikgazda
Pedig igaza van.
Nem tudod, hogy a sok hülye meddig hajtja fel vagy le az árat.
Vagy időben ülsz fel, szállsz le a hullámról vagy nem. 50% alatti az esélyed.
Hogy egyedi részvénnyel hozamod legyen, az meg még kevésbé sanszos.
Lehet jó időszakod, csak ne csapd be magad, mert valójában csak szerencséd volt.
Erre lehet visszavezetni, hogy miért nem tudja az átlag szakember sem megverni a piacot, pedig ő próbál valódi "edge"-hez jutni. -
félisten
> nem először látom hogy ezen lovagolsz, hogy előny másokkal szemben. Ha elég sok hülye megvesz valamit akármilyen oknál fogva, az felhajtja az árát annak a részvénynek.
Pedig sajat magad tamasztod ala, amit en is mondok. Te is arrol beszelsz, hogy elony kell masokkal szemben (a 'sok hulyevel').
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
htomi85
tag
Az emberek 80 százaléka teljesen meg van róla győződve, hogy az átlagnál okosabb. Ez ugye statisztikailag lehetetlen.
A piac intézménye az önkéntes cserén alapul.
Ha mindenki csak olyan cserében venne részt ami neki garantáltan nyerő, akkor alig lennének cserék.
Jó példa erre a munkaerőpiac. Mivel ez egy hatékony piac, ezért ha téged felvesznek, az azt jelenti hogy az alkalmas jelöltek között te vagy a legolcsóbb. A racionális magatartás az lenne, ha a próbaidő lejárta után mindenki interjúkra járna. Mégsem ez van. -
félisten
válasz htomi85 #49789 üzenetére
Hát azért ezzel nem értek egyet. Van a klasszikus példa, hogy az uralkodó előtt egyenként elvonul 100 hajadon, és ő megpróbálja a legszebbet kiválasztani, de ha az egyikre nemet mond, akkor azt már nem választhatja később. A racionális stratégia, ha az első 100/e-t (36) megnézi, és utána kiválasztja az elsőt, ami a szebb, mint az előző 36.
A munkáltatók és a munkavállalók is ezt a játékot játsszák, különféle extra költségekkel.
while (!sleep) sheep++;
-
htomi85
tag
Azt hiszem a lényeg nem ment át, megpróbálom máshogy.
A piac intézményét nem lehet reáltudományos eszköztárral eredményesen megérteni. Mint ahogy te most próbáltad. A többség mindig veszíteni fog. De mindezt úgy kell eladni nekik, hogy ne vegyék észre. Ettől egyszerre zseniális és embertelen. -
félisten
válasz htomi85 #49792 üzenetére
Ez a homalyos bullshit nem valasz arra, amit irtam. Azt irtam, hogy az allitasod faktualisan hamis, mert nem racionalis viselkedes az, hogy probaido utan egybol allast kezd keresni a delikvens (a 'nem racionalis' azt jelenti jelen esetben, hogy az illeto hasznat nem maximalizalja).
while (!sleep) sheep++;
-
veterán
Hozam témához:
Én idén szálltam be 6 millióval, 320-as dollár árfolyamon. Vegyes a portfólióm, vannak benne befalapok és részvények is. Jelenleg 7,2 millión áll az egyenlegem 290-es dollár árfolyammal számolva. Múlt héten állt már 7,6-on is. Ez 20%-os nettó hozam, amivel nem vagyok elégedetlen. Az abszolút mélypontot nem tudtam meglovagolni, már az emelkedésbe szálltam be. Most év végén még be akarok tolni egy nagyobb összeget, és mehet is TBSZ-be. 5 év múlva esedékes a házvásárlás valahol a hegyen, remélem, hogy addig fial még valamit.
-
Zoty4
őstag
ma megcsapja a 700$-t a tesla
Tapsi arra készülj, hogy simán lehet még 5 éven belül , lehet pont akkor egy komoly mélyrepülés. Készen állsz arra is hogy lehet abból az 5 év múlva esedékes házvásárlásból 10-15 év lesz emiatt?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz mgoogyi #49795 üzenetére
5 év az már hosszútáv, az alatt bőven kisimul a volatilitás. Majd egy számomra szimpatikus csúcson eladom, és kész.
Zotya: ez neked is szólt. Nem koppra 5 év múlva akarom zárni a pozíciót. Akár jövőre is lehet róla szó, ha éppen elszáll az árfolyam. Utána meg berakom MÁP-ba, vagy valami ilyesmibe. Az 5 év csak a TBSZ lejárata és a házvásárlás tervezett időpontja. Ez egyébként is kb. 10%-a lesz a ház végösszegének.
[ Szerkesztve ]
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Kaptam év végi jutalmat. Apukám - korábbi - tanácsára nem költöm el azonnal. Azon gondolkodom, hogy félre teszem váratlan - és fontos - kiadásokra. Nem baj, ha nem tudom előre, hogy miért teszem félre?
Gondolom attól váratlan a váratlan kiadás, hogy előre nem tudható.
Mák számla nyitásra gondoltam.
Van valami, amit érdemes erről az ügyről tudnom? (Mind megtakarítás, mind mák számla tekintetében) Van ajánlott olvasnivaló, felvilágosítás ezügyben valahol, ami megbízható?
Új hozzászólás Aktív témák
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest