Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Qru

    MODERÁTOR

    válasz BigBlackDog #39827 üzenetére

    Akkor semmi gáz, simán csak a pára miatt volt.

    Az a dolog magyarázata, hogy a hideg levegő kevesebb párát tud magában tartani mint a meleg (ezért van köd képződés ősztől tavaszig). Ha a levegő túltelített lesz akkor a pára kicsapódik. Na most amikor beindítod a motorból kiáramló forró kipufogógáz lehűl a sokkal hidegebb kipufogócsőben ezáltal a páramegtartási képessége lecsökken, rgo kicsapódik amit mi kis párapamacsként vizualizálunk. Amint felmelegszik a kipufogó cső megszűnik a jelenség (kivéve ha eszi a vizet a motor, akkor melegen is látható lesz a pára).
    Erre rátett egy lapáttal, hogy párás volt a környezeti levegő tehát már eleve egy kvázi telített közegbe érkezett...

    Ezért van az, hogy aki sokat jár rövidtávon/hidegen annak a víz összegyűlik a hátsó dobjában. Biztos láttál már olyan autót aminek a kipufogójából jött ki a víz. Na az ezért van. A hideg csőben lehűl a gáz, kicsapódik a pára de a gáz áramlása miatt nagyobb gázra szépen kiköpi. Rosszabb esetben fel se melegszik és a víz nem párolog el így elég gyorsan átrohad a dob (mert a dobban meg tud állni a víz).

    Érdekességként leírom, hogy általában ezért kap a leömlő egy hőszigetelő "pajzsot".
    Így nem a környezetének adja le a meleget hanem azt visszaverve saját magának (mint amikor fedőt raksz a fazékra vízforraláskor) így hamarabb eléri az üzemi hőfokot a motor. Nem csak a párásodás lesz kisebb de a katalizátor is hamarabb eléri az optimális üzemi hőfokát, tehát kevesebb (rövidebb ideig) káros anyagot pufogsz ki.
    A másik áldásos hatása, hogy a forróbb gáznak nagyobb a "helyzeti energiája" (ezért nem jó ötlet palackba sűrített gázt melegíteni, mert robban) ezáltal az áramlási sebessége is ami értelemszerűen gyorsabb gázáramlási sebességet jelent esetünkben, ezzel javítja a hatásfokot. Nem csak a gyorsabb töltéscsere miatt, hanem a gázlengés fojtóhatása is csökken ezáltal.

    #napiokos

    [ Szerkesztve ]

    #nincsbennetarcsi

Új hozzászólás Aktív témák