-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Tanisz
senior tag
válasz lev258 #62395 üzenetére
Nem erőltetem egyiket sem
Megnézem mindegyiket melyik a legjobb a kis gépnek.Egy E350-em van. Egy ilyen.
APU 2 maggal, 1,6 Ghz, Radeon HD 6310, 18 W-os fogyasztás
(#62397) BoB Köszike
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Shyciii #62405 üzenetére
Telepítés, első frissítés után is ilyen magas ram használatuk volt?
XFCE-s disztrónak is elég sok az az 500MB. Ezeket egyébként mivel mérted? Htop? Csak hogy pontosan össze tudjuk vetni a dolgokat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
tonyrulez
őstag
Ide is linkelem, hátha valaki tud rá megoldást csak nem látogatja a társtopikot.
[LINK]
Feltelepítettem csomó mindent, webmin, pihole, rutorrent, owncloud, wordpress, apache2-vel működött is szépen az újraindításig, miután elérhetetlenné váltak az oldalak, apache megszűnt működni.4 8 15 16 23 42
-
Shyciii
veterán
válasz CPT.Pirk #62416 üzenetére
CPT.Pirk
Virtualbox alá felraktam az ArcoLinuxD + KDE desktop + hang + bluetooth + printer drivers. Programokat nem. Így lett 387MB. De ugye semmi program nincs, és eléggé puritán így, bár meg kell hagyni még így is sokkal látvnyosabb a KDE mint mondjuk a következő teszt alanya
Aztán jött az XFCE4 ugyanígy, és lett 241MB. Viszont...valami borzalmasan néz ki alapból az XFCE. Ha az ArcolinuxB változatban is így jelent volna meg, akkor sikítva dobtam volna el. Nem véletlen hogy ezen az Arco, és Manjaro is sok mindent rátesz, hogy kinézzen valahogy.
Amúgyis bár rendesen belaktam a módosított XFCE-t, de kezd kicsit kilenni vele a hócipőm, mert pl lockscreen se működik, pedig nálam ez alap lenne. Fórumok tele vannak ezzel a gonddal. Sok mindent leírnak, miket tegyenek fel, de nálam ezek nem működnek, úgyhogy valszeg menni fog, és rájövök végre, hogy pure Arch telepítésnél miért nem megy a wifi. Mi hiányzik a telepítésből, vagy inkább milyen driver, mert Atheros-t hiába ismeri, és beazonosítja ath10-ként, valahogy a live-ról bootoláskor működik, miután kész a telepítés már nem.ubyegon2
Esküszöm csak a kíváncsiság vezérelt. Gondoltam kipróbálom a szinte pure Archot Arco kiadásban. Sejtettem hogy kevés lesz, de 66MB-ra azért nem számítottam. Ez valami borzalmasan kevés
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Remélem a RAM számok mellett mindenki tisztában van azzal is, hogy a proci és a videókártya képességei is fontosak, ha a rendszer reszponzivitása a kérdés. Az erőforrás igényt csupán RAM használatra egyszerűsíteni erősen kétségbe vonható elképzelés.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
félisten
Sziasztok!
Ujra kellett huznom a win 8.1-et a debian mellett.
Ezutan ujra akartam rakni a grub-ot, de a szokasos chroot-os megoldas - amit a logout-os leiras alapjan szoktam csinalni sikerrel - most nem mukodott.# update-grub
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
/usr/sbin/update-grub: line 118: /dev/null: No such file or directoryMi a szosz?
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
Na, végül sikerült feltennem a grub-ot, de még mindig bénázom.
Most grub prompt-ig jut el a gép bootkor, pedig nyomtam update-grub-ot.
Valami olyan sejtésem van, hogy nem jó grub verzióval próbálkozom, de lehet, hogy tévedek.
Sima grub csomagot tettem fel.
A prompt 2.02-t mond.MBR/bios módban van a rendszer, van mellette egy win 8.1, és a windows reinstall elött működött.
Még annyi, hogy a korábbi w8.1 install után a Boot Repair Disk tette vissza a grub-ot. Most is ezzel kezdtem, de most nem járt sikerrel a dolog.
Ezután kezdtem a chroot-os megoldást.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval a boot repair diskes grub újrarakás volt előbb, mint a chroot-os megoldás?
Két dolgot néznék meg kezdésnek. Az egyik az a fájlrendszer épsége gparted / kparted alól, a másik meg az, hogy legyen kikapcsolva a Windózer gyors rendszerindítás funkciója.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62425 üzenetére
A file rendszer egyben van a gparted szerint.
A windows hibernálás teljesen ki van kapcsolvapowercfg /h OFF
paranccsal, ami magával viszi tudtommal a gyors indítást. Régebben is csak ennyit kapcsoltam ki, és működött.
És igen, először a boot repair-rel próbáltam, utána már nem segített a a chroot-os megoldás sem.
Mindkettő sima grub prompt-ot eredményezett.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Hogy lehetne megcsinálni azt nginx-el, hogy ha megnyitok egy url-t akkor lefusson egy shell script?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy ilyet találtam a kiírt hibára amit chroot alatt lehetne kiadni:
mknod /dev/null c 1 3
de nem tudom, hogy mit csinál. Lehet, hogy csak ront a helyzeten szóval csak saját felelősségre. Innen van:
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/31898/dev-null-folder-doesnt-exist-should-i-create-itA grub install /dev/sda... parancs az még hiba nélkül lefut chroot alatt és csak az update-grub szál el hibával?
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62429 üzenetére
chroot-on kívül futtatom a grub install-t, és chroot-on belül az update-et.
Mindkettő hiba nélkül lefut (végül), de a gép mégsem bootol, hanem a grub prompt fogad menü helyett.Én is rátaláltam arra, és nem segített sajna.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt van a probléma!
A grub install-t is a chrooton belül kell megcsinálni, hogy a chroot-olt rendszer grubja kerüljön az a bootsectorba, ne a live rendszeré.
*frissítenem is kell az összefoglalót ebben a témában, mert most pont nincs benne.
colomb2: úgy értettem nem tudom, hogy elcsesz-e valamit.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #62434 üzenetére
Azt olvasom, írjátok serényen, hogy ezt kéne, azt kéne.....
Mi a gond azzal, amit linkeltem? Túl konkrét és egyértelmű?
Vagy én értetek rosszul valamit, nem is grub-rescue megoldás kell?
Ritkán olvasni ennyire ködbe vesző látóasszonyos javaslatokat egy problémára.......🙄
(nekem a Mintes linken írt megoldás konkrétan megoldotta egyszer a grub-rescue gondokat)[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #62435 üzenetére
Arról szól a történet, hogy a grub install parancsot a live rendszer alatt adta ki, míg az update-grub parancsot már chroot alatt. Az install parancsot is a chrootolt környezetben kellene kiadni és akkor más nem is kellene a probléma megoldásához.
Valamit csinált egy ilyen grub rescue dologgal, ami nem működött de mindegy is, mert chroot alól az egész grub rendszertöltőt újratelepítené az install parancs.
Ezért mondtam, hogy felesleges belekeverni régi és / vagy más problémákra jó megoldásokat.
-
nagyúr
válasz CPT.Pirk #62436 üzenetére
Akkor nem grub-rescue probléma, csak sima grub reinstall. Akkor viszont nem értem mi csúsztatott félre.
Már ez is régi módszer?
chroot
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mntGRUB telepítés
grub-install /dev/sda && update-grub[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linus tech tips videó a Steames játékról, a nemrég megjelent proton kapcsán: [Linux Gaming FINALLY Doesn't SUCK!] - meglepően összeszedett videó lett a témában.
-
félisten
válasz CPT.Pirk #62442 üzenetére
Végül meguntam ezt a programot így vasárnap.
Végül a debian telepítőtől kértem segítséget.Holnap reggeltől dolgoznom kell rajta, úgyhogy inkáb biztos reinstall, mint bizonytalan megoldás.
Ha lesz több időm legközelebb végigtolom a javítást, hogy megoszthassam a megoldást.
Azért köszi mindenkinek a javaslatokat.[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
1) Trinity Desktop Environment / Debian - alvás után mindig jelszót kér, kikapcsolnám.. Web nem segít, illetve túl fáradt vagyok értelmezni hol találom, amit ír erre megoldásként (parancssoros megoldás).
2) Winchester tartalmáról szeretnék listát készíteni, (Win alatt WhereIsIt?), script is jó.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- PC játékok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest