- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
handrash
őstag
Mester utca, Ferenc krt. környékén ajánlotok kávézót?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
soldier2
őstag
válasz handrash #55251 üzenetére
A Mester bike + coffee project a pontos nevük a Mester utcában. Vagy letöltöd a Budapest legjobb újhullámos kávézói appot.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz kozsy18 #55254 üzenetére
Nem hiszem, bár gyalog voltam, egy bringa bolt+szerviznek tűnt, valami böszme géppel, és Kalmár féle kávéval vagyon finoman elkészítve. Jó régen jártam arra, akkor nagyon jó volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
debsa
csendes tag
válasz fragola.6035 #55230 üzenetére
Fragola:
hibáztam. jó néhány dologban...a gép e61 hx termoszifonos egy bojleres lascala butterfly
1. hiba: a hőelem kábele normál réz kábellel meg lett toldva. nem gondoltam hogy az nem jó, mostmár tudom, mert utána olvastam....
2. elővettem a gyári vezetékes k-tipusú hőelemeket, és azokkal fogok mérni egyet
3. a táblázatok amiket linkeltem, 2 v 3 éve találtam a coffeesnobs.com.au fórum - Boiler pressure as water temperature témájában
idézve a cikkből:
"Now how to read this information.
The pressure, in Bar, is absolute, that is, it is measured from zero pressure, so the one bar line is just below one atmosphere in pressure, one atmosphere (normal pressure) is 1.01325 bar (14.7 PSI), which is added to the gauge pressure to get absolute pressure, clear as mud?One bar is 100 KPa, or 14.5 PSI, if you look at the one bar line, the temperature of the water will be just under what is considered boiling point at one standard atmosphere, 99.6 degrees C.
So another way of looking at this it to see it as the temperature it will boil at for the pressure, hence the "Denver affect" of not getting a good coffee in Denver as it is too high, and the pressure is .835 bar or 12.1 PSI, and the boiling point of water at this pressure is roughly 94 degrees C.For most Heat exchanger machines, like my Giotto, the boiler pressure is displayed.
This has a relationship to the temperature of the water in the thermo siphon itself.
In the case of my Giotto, when new, was a displayed pressure of 1.1 bar, which is a temperature of 122 degrees C, roughly (how much do you trust the gauge?).
Over time (years) this crept up to 1.3 bar (125 degrees C), until I extracted my digit and adjusted the pressure stat that turns the element on and off, down to 1.1 bar again."Ha kell le is fordíthatom az egészet, de a lényeg:
a táblázatban szereplő értékek zéró nyomástól mért értékek, azaz a kijelzőn olvasott értékhez még hozzá kell adni egy atmoszféra (légköri) nyomást, ami 1.01325 bar....remélem mindent megvilágosítottam....
tehát ha a kijelzőn 1.1 bar nyomás szerepel akkor a bojlerben lévő vízgőz nyomása 2,1bar = 122C lesz....a zuhany / felsőszűrő általános és elfogadott elnevezés. Mindkettő a funkcióját mutatja, ráadásul az angol terminológia csak showerscreen-ként hivakozik rá....
nyomás alatt zuhanyként, nyomás esés esetén meg szűrőként funkcionál....Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
parci válaszát szeretném kicsit kiegészíteni.
a koffein a vízzel való érintkezés hatására oldódik. minél hosszabb ideig, azaz minél több vízzel találkozik a kávé annál több koffein tud kioldódni. Agitáció, azaz keverés hatására az oldódás is növekszik, ami filter esetében növeli a kioldódást és ezzel együtt a koffein kiválás mértékét.
Espresso esetében a nyomás az agitáció hatásával fog megegyezni, azaz minél nagyobb erővel préselődik át a víz, annál több részt tud kimosni, növelve az ital oldott anyag tartalmát...de. espresso-t filterrel összehasonlítani koffein tartalom szempontjából csak azonos kávé esetében szabad, lehet, érdemes.... (mindenki helyettesítse be a neki szimpatikus szót.)
a koffein a kávé cserje védekező mechanizmusa az őt megtámadó kártevők (bogarak és gombák...) ellen.
Minél alacsonyabb és nedvesebb területen nő a kávé, annál inkább van kitéve ennek a támadásnak ezért magasabb a koffein tartalma is.
Minél magasabban nő, annál kevesebb kártevő tud a magas területeken megélni, ezért a cserje kevesebb koffeint termel.
A terroir-on kívül még a fajok védekező képessége, koffein tartalma is különbözik.... pl a Coffea Iberica, vagy MascarocoffeaA lényeg, hogy ugyanazt a kávét kell szemlélni koffein hatása szempontjából.
vegyünk egy kávét a következő értékekkel:
espresso 30ml 40mg koffein
filter 220ml 90mg koffeinHa az elfogyasztott ital mennyiségét veszi az ember figyelembe akkor a filter több koffeint tartalmaz.
Másik szemszögből viszont ha koncentrációt néz az ember, akkor a dupla azaz 2x30ml espresso 2x40mg koffeint tartalmaz a 220ml filterkávé 120mg-jával szemben....
80/0,6 = 133mg/100ml
90/2,2= 41mg/100mla véleményem megfogalmazásához felhasználtam az alábbi cikket, amiből ismeretemet szereztem
[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
kozsy18
tag
A következőnél próbáld meg, hogy az őrleményen durvítasz; mást ne változtass az eljáráson, egyszerre csak egy változót.
Ha még mindig benne van, utána a víz hőmérsékletét nézném, 95-96 °C körül legyen (semmiképp se közvetlenül forrás után tölts). Mérőeszköznek az 1500 pengős vezetékes húshőmérő az Ikeából kiváló.Milyen kávéval próbáltad?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Csápájev
őstag
Szegeden a Hét Kávézót merem ajánlani. Precíz , hozzáértő kv készítés, kedves kiszolgálás. Folyamatosan változó klasszik és újhullámos kávék. (Mármint mindkettő van náluk) Szóval jó hely.
-
fragola.6035
aktív tag
Tényleg nem vitázni akarok, de a gyakorlatban 1 bar bojlernyomáshoz társítunk 120 ^C vízhőmérsékletet. Ennyi a lényeg. De ez is csak akkor van így, ha a bojlert 100 fokon zárjuk le légmentesen, ezt csinálja a légtelenítő szelep.
Az a táblázat egy elméleti dolog, egy felesleges tudományoskodás, a gyakorlatban nulla az információtartalma. Igazából mindegy is, hogy 120 vagy 123 fokos víz van a bojlerben, ez úgy sem kapcsolható össze egy fix fejhőmérséklettel egy termoszifonos gépnél.A 'zuhany' pedig Magyarországon felsőszűrő, nem más. Ha bemegy valaki egy kávégép alkatrész boltba és kér egy Gaggia felsőszűrőt, akkor kap. Ha kér egy Gaggia zuhanyt, akkor visszakérdeznek, hogy nem-e felsőszűrőt akar.
Hiába mondja az angol, hogy group head screen vagy shower, ez a magyar nyelvben felsőszűrő. Bár nekem igazán mindegy, hogy ki minek hívja.https://caffe35.webnode.hu/
-
debsa
csendes tag
válasz fragola.6035 #55264 üzenetére
Laci, nincs semmi baj a vitával, amig nem sértegetjük egymást.
Vitatkozni, vitázni jó, mert megvédjük a saját álláspontunk tényekkel alátámasztva, és lehetőség van a tanulásra is.Te irtad, hogy nem tudtad értelmezni az 1bar 99,6C-ot,
Ezért irtam hogyan kell értelmezni. Én se tudtam, amig nem olvastam el.
Amit tanultam töled, h a szakma az 1bar nyomást a 120C-al azonositja, és azt is hogy ez akkor igaz, ha 100C-on zár a légtelenítőMostmár mindannyian tudjuk hogy miért.
Azzal nem tudok viszont azonosulni, hogy felesleges, vagy hogy tudományoskodás lenne, mert ez alapján lehet megérteni, már aki akarja, hogy a kazán, bojler vagy ki hogy akarja hívni, nyomásának állítása mennyire füti majd fel a fejet, illetve mennyi gőzt biztosít.
Össze nem kapcsolható semmilyen gépnél, mert nincs fix érték, mivel minden rendszer, és a köenyezeti körülmények mindenhol mások, de attól még él az összefüggés.
Az hogy valakit még nem érdekel, nem jelenti azt hogy más se...
Akit nem érdekel, egyszerűen tovább olvas. Ennyi.A zuhany ue. Van aki így hívja, van aki úgy, de tudjuk hogy miről beszél a másik. Nem gondolom, hogy azért mert én egy másik kifejezést használok rá mint más, ezért kevesbé értenék a kávéhoz. Én inkább csak dialektusnak gondolom. Ha valaki más kifejezést használ mint amit én ismerek, akkor én is megkérdezem hogy mire gondol, és tanulok egy újat...
Én ezt anno így tanultam nálam sokkal sokkal okosabbtól, és ha szóbakerül egy szakmai beszélgetésben nem kell megmagyarázni a másiknak hogy mire gondoltunk
De, innentöl kezdve nálatok majd a felsőszűrőt használom, hogy ne irritáljon ez titeket.
Ok, így?
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz fragola.6035 #55267 üzenetére
Ok
Kösz LaciÖrülök.
A zuhanyt meg innentöl kezdve a fürdöben használom, kevés tersonet-elDebreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz Csápájev #55262 üzenetére
A facebook barista csoportjának terhelést csökkentve létrehoztam néhány hónapja egy
kávézóajánló csoportot.Kigyűjtve az elmúlt 2 év ajánlásait, amik személyes tapasztalatokon nyugszanak.
ha keresni akartok, elég a
#kávézóajánlóvárosneve hashtagre keresni
pl: #kávézóajánlószegeda csopi leírás tartalmazza a városok listáját, mostmár világszerte....
Debreceni Sanyi
-
-
itaprak
csendes tag
Lehet olcsón szerezni pontos átfolyásmérőt, ha jól rémlik valamelyik automata gépét lehet használni PI-re kötve, ez tervben is van.
Digitális nyomásmérőt már nehezebb ügy találni. Újonnan aranyárban van, a használt meg nagyon ritkán tűnik fel.
Tőle szoktam lesni ötleteket, ő megcsinálta mindkettőt:
http://int03.co.uk/blog/project-coffee-espiresso-machine/ -
HÁZIGAZDA
na, mára citrommá változott a casmo kolumbia, legalábbis az utóbbi shotok mind ilyenek lettek, bármit variáltam.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
válasz kozsy18 #55241 üzenetére
Idő közben szétbontottam a bojlert is meglesni, hogy férne el a K-elem.
A falvastagság 3-4 mm között mozog, a vastagabb részen 9,5 mm. Ide is csak úgy tudnám tenni, hogy 2 menet fogja a hőérzékelőt, ezért ez a hely szerintem kilőve.
Így marad az osztósík 5 mm mély, 5-ös zsákfurattal.A számítástechnikában használatos hővezető paszta itt is megfelelő lehet, avagy valamilyen jó hővezetési tényezővel rendelkező ragasztóanyagot használjak a rögzítésre?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
beleriand72
tag
Egy ilyen kavics milyen hatással van a Catler 8030 őrlőművére?
BestByte - Caffe Corsini Costa Rica Tarrazu[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
-
Frogz
csendes tag
válasz beleriand72 #55277 üzenetére
Én is már kétszer árnyékra vetődtem a BB-os Corsini kávékkal.
Bár azok csak szakadt, meg lyukas csomagolásúak voltak... -
soldier2
őstag
Mondhatni klasszikus történet, csak az lep meg, hogy téged meglep . Mivel többször (mindig) ez volt a nagyon világos pörkölésű kávékkal, elkezdtem nézelődni alternatív tárolási ötlet után, és mivel a Lyn weber féle bean cellar eszelősen túlárazott, ezért tovább keresve találtam rá a mézes üvegekre, amik azóta többek kedvencévé váltak. Majd jött a fagyasztás, ami rátesz erre egy lapáttal, főleg, ha adagonként történik (simán mézes üvegbe tárolva is elvan pár hetet, nem kell fagyasztani, persze lefagyasztva tovább bírja).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #55281 üzenetére
paljocot és újabban saját pörit iszom, évek óta. casmo nagyon-nagyon régen volt nálam, kb. az indulásuk után párszor. mondjuk reménykedtem benne, hogy egy hetet azért kibír trükkök nélkül is (nem segít, hogy a casmós zacsiból kb. csak tölteni lehet, kivenni nemigen).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz beleriand72 #55277 üzenetére
Kis szerencsével túl nagy, hogy ott okozzon élvesztést ahol igazán számít. Az acél kés meg nem törik, mint a kerámia, de majd mondanak valamit a tapasztaltabbak. Próbáld meg szétszedni amennyire lehet, és megnézni/lefotózni a késeket.
Parci: anno a Paljoc barackos Yirgája volt a kedvencem (kár, hogy már nem kapható), ott is csökkent a wow faktor egy hét után. CsaMo, Has bean és társaik esetében már sokszor másnapra érezni a különbséget, 3 nap után meg csak nézel, mint a moziban, hogy hova lett a kávé amit vettél, és mi ez ami a zacsiban van
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
beleriand72
tag
válasz soldier2 #55283 üzenetére
Szerencsére az őrlő közelébe sem került, a mérlegen észrevettem
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #55285 üzenetére
A Traubis előtti. Emlékeim szerint barackosnak mondta mindenki, kb másfél éve ittam azt utoljára. Holnap bontom a Kilimanjarot, fantasztikus illata van annak is.
Időközben próbálgattam a Johan&Niström filterre pörkölt etióp kávéját espressonak. Nem lesz a kedvencem, de kellően hosszúra hagyva, viszonylag alacsony nyomáson egész finom lett. Itt sajnos már nagyon kijött a Cremina hátránya a 35g körüli shotokkal, 45 g csak Fellinizve jött össze, annál több meg azzal sem, pumpás géppel még az is lehet próbálnék más kávékat is így.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mdav88
aktív tag
Gyorben a Romer-hazat ajanlom kiprobalasra, lucky cap kave dc-compak geppark. Eppen columbia las margaritas van csapon.(sajna a kapucziner bezart mire odaertem....)
-
soldier2
őstag
Tud valaki forrást Quic Mill Aquaviva szűrőhöz? Eddig sem volt tökéletes, de mióta kitisztítottam a kávézacctól a lyukakat, rengeteg zaccot enged át.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kaligula
tag
Hali!
Van esetleg valakinek eladó egycsészés szűrője tamperrel egyetemben, esetleg magasítóval? A cél az lenne, hogy 7,5g-ból tudjak lehetőleg konzisztensen csapolni. Használt lenne a legjobb.
Más: még mindig akad nálam egy eladó Gaggia Baby D.rovidkv.reblog.hu
-
ronin s8
senior tag
Ismerősöm keres Pavonit. Nemrég valaki betett egy hirdetést, tudnátok segíteni?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
prandris
tag
A Cunill Tauro még mindig eladó kezdő szetthez. Végső ár: 25000 már nagyon szeretnék az árából egy v60 filter szettet...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest