- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz pisti666 #3548 üzenetére
Ez nemegészen az a topic, ahova írni szerettél volna, aszthiszem van ilyen hogy ''léghűtés'' topic, szerintem ott kellene folytatni. Ha már kivágod a tetejét, elég csak egy ventiméretüre, fölraksz egy befelé fújó ventit, és minden király lesz, hidd el, tapasztalat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
pisti666
aktív tag
ok-é kössz
Debreceni páros (daa-raa és én) By:PindurAnna "Hajtsd végre a küldetésedet minden erőddel. Ne ess kétségbe az utolsó leheletedig. Érd el, hogy a halálod számítson!"
-
golyani
őstag
de... énrégebben boncoltam kondit és a pvc kondi és fémházas csak vna rajta egy pvc vmi amire rá van írva fesz + kaapcitás vagy itt másról van szó
na de kérdeznék is:
van egy elterjedt kapcsolás PC-hez készíthető infra vevőről: TSOP1738-al, megcsináltam csináltam és ugye elviekben van bene egy feszszab tranyó. na ezzel sehogyse akart működni és mint kiderült kevés volt a fesz, mert IC adatlapja szerint 6V a max amit kaphat és a kimenet 3,3V feltt kell lenni a fesznek. ez elvileg megvolt akkor is a tranyóval de a gép ne mfogta a dolgot. na gondoltma egyet tranyó ki. így kap 9,5-10V-ot és kimeneten van 5V így működik már egy ideje de kérdésem h lehet-e baja? -
ReJim
őstag
válasz #96302336 #3554 üzenetére
a választ talán magad mondtad:
''Az nem szárad ki soha.''
ha pl egy alaplapban, videjó kártyán nem száradna ki a kondi, akkor nem kellene szervízbe küldeni, kicserélni, kidobni... és akkor miből nőne a gyártók profitja...
---
hamár kondi téma:
voltunk gyárlátogatáson a szombathelyi epcos gyáracskában. két részelge van: az egyik elkókat gyárt, a másik meg smd tekercseket. (vagy mi a fenét.)
az elkóknál a fickó aki körbe vezetett, az mindig mondott érdekes dolgokat.
''ez a gép teszteli a kondikat, rákapcsolja feszt, és ha kibírja akkor rendben van a kondi..
a kondi tetején ez a kereszt bevágás, kikönnyítés azért van, hogy itt durranjon el a kondi... ez a hivatalos verzió... a gyakorlat azt mutatja, hogy az csak lassú halálnál megy ott szét, ha hirtelen durranik el, akkor az oldalán, vagy az alsó benyomott peremnél durranik el...''
meghogy a kondiknak 20% a tűrése, de ők alapból 18%-al kevesebbre csinálják, hogy a fegyverzetből kevessebbet kelljen használni... mivel a kondik árának 70-80%-a a fegyverzet ára..
tehát azóta nme szeretem az epcos kondikat...</end.?>
-
Csaba_20_
őstag
-
törölt tag
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Kérdeztem már itt, de akkor nem kaptam választ, remélem most tud valaki segíteni:
Unipoláris léptetőmotorhoz csinálok vezérlést. Úgy tudom, előtétellenállást kell használnom a motorokhoz. Most egy sima trafó+graetz+elkó tápról megy, és rendesen melegszik a motor. Áramgenerátoros tápot kell építenem? Honnan tudhatom meg, hogy mekkora áramot adjak a motornak?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
lazydog
addikt
válasz Csaba_20_ #3565 üzenetére
Moreover, since no liquid is used, tantalum capacitors are resistant to high temperatures and since downsizing is simple, such capacitors are perfect for surface mounting.
Ne higgyetek az idézett forrásnak! Inkább ennek: [link]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
Forest_roby
őstag
Hi!
Leszögezem:Nem értek az elektronikához, csak a fizika részéhez.
No, egy kérdés. Megoldható -e, hogy ledeket helyezek el egy lapon és azt vmilyen elektronikával összekötöm. A cél az, hogy ezt rá lehessen kötni a pc-re ( usb, soros port, nyomtató port, játék port mindegy ) és pc-ről vmilyen álltalamírt programmal vezérelni a ledek felgyulladását.
Megoldható -e? Mi kell hozzá?-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
lazydog
addikt
válasz Forest_roby #3567 üzenetére
Természetesen megoldható.
A legegyszerűbb a párhuzamos nyomtató port-ról vezérlés. A LED-eken kívül néhány ellenállás és tranzisztor, vagy integrált áramkör. Kell még egy általad is említetett program, amivel állítod a port kimeneteinek állapotát.
Például: [link]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
lazydog
addikt
válasz Forest_roby #3570 üzenetére
Egy nyák-lemez darab, ahol precízebb megoldás esetén, erre kerülnének a meghajtó tranzisztorok, esetleg IC-k is.
De rajta lehetne a kötelező soros ellenállás is, ami most rá van forrasztva a vezeték végére.
[Szerkesztve]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
Forest_roby
őstag
válasz lazydog #3571 üzenetére
de itt a ''2. szám''ban nincs különösebb jelentősége annak a nyák darabkának, ugye?
--------
Nagyon megtetszett a dolog, holnap neki is állok beszerezni a szükséges eszközöket! : )
Leszedtem az eddig megjelent összes cikket ezzel kapcsolatban és a 3. részben érdekes dolog van.
Nyolc ledből csinált egy ledsort az elöző példájára. Led + ellenálás + vezeték, de a képen a végét nem mutatják, ott mi van?
írják, hogy kell vmi a végére:
A LED-sort szerelés után azonban mindenképpen valamiféle szigeteléssel érdemes ellátni, mivel frissen birtokba vett portunk áramkörét nem lenne kellemes dolog javítani.
Mi van ott a végén?-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
lazydog
addikt
válasz Forest_roby #3572 üzenetére
Nyilván az a bizonyos 25 pólusú D apa csatlakozó, amit emleget a cikkben. Ez a nyomtató-kábel egyik (gép felőli) végére szerelt csatlakozó.
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sziasztok, ismét van egy erősítős kérdésem.
Vettem egy Nordmende 2 IC-s erősítőt, meghajt 4 hangszórót, és a hátlapján az áll, hogy 450W felvétel, 220V. Ez rendben lenne, mert így egy biccós erősítő. Aztán szétszedtem megnézni (főleg hogy nemvolt benne túlsok csavar...), egy igen nagy méretü árnyékolt toroid trafó van benne, a jelölés szerint középmegcsapolásu, 2*28,5V -ot ad le, és a visszamenő ágra rávan írva hogy 2.8A, viszont ha ezek így stimmelnek, akkor nem jöhet össze a az a 450W felvétel. Hamarossan teszek fel képeket a cuccról.
Forrest_Guy vigyázz a nyomtatókábel forrasztásakor, roppant törékeny az a sok vékony kábel, javaslom szalagkábel használatát...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
vzoole
csendes tag
Hello!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy...
Van nekem egy fűtőbetétem, aminek az üzemi hőmérséklete kb. 300-400 fok között van.
Csak ez nem áll meg itt, hanem addig melegedne még szét nem pukkanna.
De van beleépítve valami hőmérő szerkezet, amit valamire kötve kikapcsolná az áramellátást.
Ismertetőjegyei:
-nem látni, mert be van öntve a egész
-egy piros, és egy kék szál jön ki belőle
-20 fokon kb. 1mV, 300 fokon kb. 8mV-ot ad ki
-(ellenállása 20 fokon 1ohm, 300 fokon 8 ohm, de ha megcserélem a polaritást az érték is megcserélődik)
ezekből azt gondolom valami termoelem lehet
Javítsatok ki ha tévedek!
És hogyan lehetne erről a legegyszerűbben egy 12V-os relét kapcsolni.
Köszi! -
Batman2
őstag
válasz Forest_roby #3572 üzenetére
Hi
Ez nyolc LED vezérlése lenne párhuzamos egy párhuzamos port adatvonalaival?
A végén lehet a párhizamos port nyolc adatvonala is, de lehet egy párhuzamos-soros, vagy párhuzamos-USB átalakító IC is és azzal csatlakozik a géphez.
Én párhuzamos portra készítettem magamnak ilyen LEDsort és írtam hozzá egy rövidke BASIC programot, amivle vagy 6 féle mintázatot lehetett létrehozni a LEDken.
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Forest_roby
őstag
válasz Batman2 #3579 üzenetére
Ja, hát a cél az-az ,hogy villogjanak
Nekem lényegében mindegy, hogy melyik portra dogom rá csak működjön és tudjam vezérelni. Azon már gondolkoztam, hogy a 8*2 db vezetéket pontosan hova is kellene forrasztani, de majd szépen elvolvasom a cikket és reménykedem, hogy részletezve van a dolog.
Ha van tuti bevált módszered azt is szívesen fogadom, már ha meg akarod osztani velem.
üdv:
Forest-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Batman2
őstag
válasz Forest_roby #3580 üzenetére
Hi
Már miért ne osztanám meg veled?
Itt egy kis kapcs. rajz, ahogy én is elkészítettem [link]
A rajzon rajta vannak a lábszámok is, amikhez kell csatlakoznod a nyomtatóportban.
A programozását már Rád bízom, gyak. bármiben lehet programozni, amit ismersz.
Sok sikert hozzá!
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
dvdbackuper
őstag
Kaptam egy régi Scott DVD lejátszót, de nem olvas semmit. Van a lézerfejen 2 kis ''poti'', azokat kellene csavargatni, ugye? Mire valóak azok?
-
Batman2
őstag
válasz dvdbackuper #3582 üzenetére
Hi
Gondolom, fókusz és lézefény energia.
Állítólag a kakó feljebb csavarásával még az addig halottnak tünt fejek is tudnak működni egy darabig.
Üdv.:Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
God MonXter
tag
hello!azt szeretném kérdezni,hogy szereztem piros ledeket és beszeretném építeni a gépbe!
leírnátok pontosan hogy is kell?(ellenállás,csatlakozás)
kösz előre is! -
Forest_roby
őstag
válasz Batman2 #3581 üzenetére
jól értem!? /nem értem/
ha jól veszem ki a képet, akkor a 8 led pozitív végeit bekötjük 1-1 helyre vhova a csatlakozóba és a 8 negatív véget egy helyre összekötjők és azzal mit csinálunk?
áááá, nem vagyok műszerész! /informatikus - fizika szakon vagyok, nem műszerész szakon/-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz dvdbackuper #3582 üzenetére
Ilyet már csináltam, bár ott csak egy poti volt eddig, bármilyen kpészüléken állítottam...
Meg kell keresni azt a pontot a ptoin, ahol már elkezd a fej működni, és azt a pontot, ahol még éppen világít, és ez a két pont közé kell beállítani a potit.
Az a kis poti igen hasznos tud lenni régebbi CD-k helyrehozásában, amiktől az ember sajnál megválni...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lazydog
addikt
válasz Forest_roby #3585 üzenetére
A közösített negatív pontot a testre (házra) is kötheted, vagy a printer-port csatlakozó zöld színnel jelölt pontjainak valamelyikére. Ezek össze vannak egymással és a házzal kötve.
A D0-D7 lábakra fogod kötni a 8 darab LED-hez tartozó ellenállást. [link]Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
Forest_roby
őstag
válasz lazydog #3588 üzenetére
okay. asszem világos, csak nem gondoltam volna, hogy az összes negatív részt egy helyre kell bekötni.
Ma megvettem mindent.
led: 40Ft/db
270ohm ellenálás: 5Ft/db
LPT portra apa csatlakozó: 125 Ft/db
Teszt nyák lap (nem túl nagy): 250 Ft/db
-össz: 745 ft volt a végszmála
floppy kábel meg jó lesz szallagkábel gyanánt!
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
Forest_roby
őstag
válasz God MonXter #3590 üzenetére
külön -külön kell mindegyikhez egy-egy 270-390Ohm -os ellenálás.
Nem lesz drága!
[Szerkesztve]-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
God MonXter
tag
válasz Forest_roby #3591 üzenetére
köszi a segítséget! azt szeretném még kérdezni,hogy az ATX csatlakozóról lehúzhatom-e neki a kakaót(3.3V)?vagy honnan adjam neki a naftát?
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
válasz God MonXter #3592 üzenetére
A legegyszerűbb egy szabad molex (vinyó-táp) csatlakozóról levenni. Piros vezeték a +5 V, valamelyik fekete pedig a test pont. [link]
Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
Forest_roby
őstag
válasz lazydog #3593 üzenetére
hi!
mégse értem?!
Azt hittem, hogy az LPT portból kapja az áramot. Most kell hozzá még vhova bekötni egy áramforrást is?
Azt már tudom, hogy melyik vezetéket melyok lábra kell kötni, de akkor hova tegyem az áramforrást?
Köszi mindent!
csá-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
And
veterán
válasz Forest_roby #3594 üzenetére
Várj, szerintem Te kevered egy kicsit a dolgokat. Te a printerportról szeretnéd vezérelni a ledeket, God MonXter meg egyszerűen ledeket akar bepakolni a gépébe.
#3590: ha sorosan kötöd a ledsort, elég egy darab ellenállás is hozzá. Csakhogy 8 db. ledet nem tudsz sorbakötni, mert ahhoz a gépben előforduló tápfeszek kicsik. Célszerű 4-4 darabot sorbakötni, mindkét sor elé egy-egy kb. 270Ω-os ellenállást (mod: vörös színű ledek esetén) tenni, és a +12V -os ágra tenni azokat.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
nekem nem sorba kell kötni, az hót ziher! És mindegyik elé kell az ellenálás csak el/ki felejtettem az áramforrást. most egy elekronikában jártasabb ismerősömet megkérdeztem és azt mondta, hogy a led pozitív végén az ellenálás és a LPT port lába közé kell sz 5V.
Ha mégse írjatok!
csá-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
dvdbackuper
őstag
válasz Forest_roby #3596 üzenetére
nem az LPT port adja az 5 voltot??
-
Forest_roby
őstag
válasz dvdbackuper #3597 üzenetére
Na, pont ezt nem tudom eldönteni. NEMTOM
Valaki ezt mondja meg nekem, légyszi!-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
-
dvdbackuper
őstag
válasz God MonXter #3599 üzenetére
nem teljesen így....
Új hozzászólás Aktív témák
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- DIGI kábel TV
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Háztartási gépek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Synology NAS
- Építő/felújító topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- További aktív témák...
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest