Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz alphamooncam #93437 üzenetére

    "Ebből következően, meg az energia zárt térben történő oda-vissza "pattogásból" gondoltam azt, hogy elegendő egy saroknál "kiengedni" az energiát, hogy megszűnjön az állóhullám, tekintettel arra, hogy egyszer csak oda ér az a nyomorult hullámfront ahol kiszökhet..."

    Ahogy írtam, az állóhullám fix terjedési útvonalon alakul ki. Ha abba nem esik bele a kezelt sarok, akkor semmi hatása nem lesz a kezelésnek.

    "Szálas csillapítók, nem elnyelők, nem csapdák. 125Hz alatt gyakorlatilag hatástalanok. (Nem én találtam ki, idézet *)"

    Hülyeséget nem célszerű idézni. Ha voltál valamelyik oktatásomon, akkor láthattad, hogy egy közönséges síkpanellel is sikerült érdemi változásokat elérni 80-90 Hz környékén. 70 Hz alatt már valóban kevésbé hatásosak, de kellő vastagsággal ott is van eredmény. Hogy konyhanyelven csillapítónak, elnyelőnek, csapdának hívunk egy akusztikai eszközt, az lényegtelen, a működése és a hatékonysága a fontos. Akusztikai eszközből pedig kétféle létezik: elnyelő és diffúzor, meg persze ezek végtelen számú kombinációja.

    "Ahogy értem, a Helmholz rezonátor nem ilyen elven, hanem valódi csapdaként működik, és a hatásfokát az határozza meg, hogy mennyi olyan hang jut be abból, amire hangolták. Amilyen frekvenciára hangolták hang az bent marad, a többi távozik."

    No de mi lesz a rezonátorban maradó hangokkal? Duzzad tőlük a rezonátor, mint a lufi? :) Nyilván nem. Az üregrezonátorok működése hasonlatos a bassreflex hangdobozokéval.

    "Amikor a hullám visszaverődik legritkább esetben pattan vissza pontosan 180°-ban, inkább valamilyen más szögben, és ez a lényeg. Tehát az állóhullám, vagy módus egy másik, éppen pontosan szembejövő, vagy pontosan abba az irányba tartó - addigra akár százszor is megtört irányból érkező - azonos hullámhosszú hanghullámmal "veszik össze", nem pedig saját eredeti irányából érkezővel, ami viszont csak akkor jöhet létre, ha a hangra mint hullámfrontra gondolunk"

    Az axiális állóhullámok pontosan 180 fokban verődnek vissza, a tangencionális verziók pedig átlósan. Ha a hanghullámnak csak frontja lenne, nem tudna kialakulni az állóhullám, mert nem lenne, ami fenntartja. Amiről Te beszélsz, az a mezei interferencia, ami egymást útját keresztező hullámok között alakul ki. Az állóhullám egy jóval speciálisabb eset.

Új hozzászólás Aktív témák