Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Grizzlu

    tag

    válasz horvathkrisz #88662 üzenetére

    Én is gitáros vagyok. Van itthon tranzisztoros meg csöves cucc is, jó néhány. Utóbbiból gyári, meg saját készítésű is. Vannak zseniális tranzisztoros gitárerősítők: Roland Jazz Chorus... Vagy jó néhány 80-as évekbeli Gallien-Krueger. De Dimebag a Panterából is csak tranzisztorost használt, mikor milyen márkát. Van valami gond a dalaik hangzásával akár a stúdióalbumaikon, akár élő felvételeken? Nincs. Az Iron Maiden is sok albumát tranyós Gallienekkel vette fel. Fentebb említett Jazz Chorus stúdiólegenda, akinek van egy, nagyon nem adja el.

    Szvsz, nem azért van jelen mindenhol gitáros berkekben a csöves technológia, mert annyira utolérhetetlen lenne, hanem mert stabil kultusza van - köszönhetően a gyártóknak, akiknek érdekükben áll ezt fenntartani. Jobb nekik ezt a vonalat erőltetni. Alapjában véve egyszerű technológia, amit irgalmatlan, szégyentelen haszonkulccsal tudnak eladni. Eleve milyen már, hogy a piacon árult csöves fejek 90%-a száz Wattos, négy végcsöves rettenet? Kihasználni lehetetlen, még két csőre szűkítve is. Stúdióban, élőben mikrofonozás miatt használhatatlanok, mert úgyis csak kihajtva szólnak jól, olyan környezetben meg minek kihajtani, ugye. Szobai használat pláne. Egyedül kisebb klubbulikban van értelme full stackekkel használva. De ha ezt minden ilyen teljesítményű csöves cuccot birtokló gitáros megtenné, dugig lenne az ország minden klubja 24/7 vadhajas zenészekkel :)) A digitális technológia egyébként egyre jobban hódít a gitárosoknál, nyilvánvaló előnyeik miatt. Stúdiók is már inkább ezt erőltetik. Metallica is csak digitális rendszereket használ nagyon régóta :)

    De egy Mesa\Marshall\Engl\Etc. szörnyért elkérnek közel egy milliót, cserébe csak mono cuccok, és még eredendően zajosak is. Én egyre inkább kezdek megtérni a félvezetős technológia irányába. Azért az árért, amit az ember kifizet egy csöves gitárcuccért, simán felső kategóriás, high-end tranzisztoros rendszereket lehet otthon felállítani, ahogy elnézem. Hifiből, és gitrárcuccból simán, igaz, utóbbi digitális szerkezet, mint pl. a zseniális Axe FX.

    MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

Új hozzászólás Aktív témák