Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nebulo5

    senior tag

    válasz Oibacsi #8375 üzenetére

    Tannoy F1?... Lehet, most a keserűség beszél belőlem, és talán már nem is olyan "pártatlan" a véleményem! De röviden az előzményekről:
    Decemberben rászántam magam, hogy megválok egy hangfalpáromtól. Bang & Olufsen (Beovox) S45-2 típusú zárt, háromutas hangfalpár. A szekrényben állt már jó néhány éve. Egy munkatársamtól vettem meg, aki újonnan kapta egy Német rádiós haverjától, mikor lebontották a berlini falat. Egy Unitra orsós magnóval használta, majd mikor megdöglött a magnó, a hangfalak felkerültek a padlásra, majd hozzám. Tavaly kezdtem újra foglalkozni audio-video dolgokkal, ekkor előkerültek a hangfalak, és előbb frontként, majd háttérként használtam őket, egy házimozi erősítőhöz. Majd ismét a szekrénybe kerültek volna, de ekkor meghirdettem néhány helyen.
    Nálam, egy 25 négyzetméteres szobában lehet filmet nézni, zenét hallgatni. Ráadásul magas építésű, tehát kb. 75 - 80 köbmétert kellett volna behangosítaniuk, és erre kevés volt dinamikailag a Beovox 75 W. zenei teljesítménye.
    Időközben rájöttem, hogy a házimozi erősítő zeneileg egy vérszegény dolog, és beszereztem egy sztereo erősítőt. Ezt a dolgozó szobámban használtam, és itt ismét munkára fogtam a Beovoxokat. Hogy legyen összehasonlítási alapom, szinte hetente hoztak hozzám Különböző típusú polcsugárzókat. Így, többek között volt nálam egy pár Tannoy F1 páros is.
    Hogy miért írtam le mindezt? Mert csak előzménynek szántam a következőkhöz: Rengeteg "szakmailag ide vágó" fórumot/topic-ot átolvasgattam már. És rájöttem, hogy a zenerajongók jelentős hányada vakon szajkózza a manapság "felkapott" márkákat, és valahol elveszik a zenei hangok igazi értelme. "mert a svans, tannoy, kef,wharfedale, ... (és még sorolhatnám...)" !!
    Persze, feltétlen hozzá kell tennem, hogy igenis vannak végtelen kifinomult hangzású hangfalak, a fentebb említett márkák között is, de NEM ezekben az ár kategóriákban, amikről túlnyomórészt beszélgetünk pl. ezen a fórumon is! Mert itt zenéhez és mozihoz is megemlítik pl. a sal-t!!! Ezek a termékek már merényletnek számítanak az emberi fül ellen!
    És az ilyen hozzáállás (amit sokan tapasztalatnak becéznek) eredménye, hogy sok szürke kis gyöngyszem veszik el, kerül "fikázásra" a hangfalak spektrumában, mert egy - egy "szakértő" (a semmitmondó hozzászólásai számának tömkelegére alapozva) szakmai véleményében lefikáz olyan hangfalat is, amit talán még sosem hallgatott meg.
    A Tannoy F1, annak ellenére, hogy reflex nyílásos, dinamikailag nem tud az ár teljesítményét szem előtt tartva megfelelően teljesíteni. Mozizásra, egy kisebb (14 - 16 négyzetméteres) helységben el tudnám képzelni frontként, de mindenképp mélynyomó társaságában. Hozzátenném, nem szeretem a zúzós hangerőt, és az egész irományomban nem a decibeleket tartottam szem előtt.
    Elnézését kérem azoknak, akiket esetleg untatna a hosszúra sikeredett firkálmányom. Csak valahogy azt szerettem volna elmondani, hogy a zene hallgatást is meg kell tanulni, és főleg bölcsen hallgatni, ha egy-egy termékről nincs megalapozott véleményünk.
    Egyébként, a fentiek írására az késztetett, hogy X.Y. fórumtárs (egy másik fórumon) az általam megszabott hangfal árára, szakmai véleményként azt írta, engedjem le 2/3-ra az árat, akkor talán valaki érdeklődne is.(pedig kalkuláláskor arra gondoltam, a hangminősége ajándék ennyi pénzért) Nos amikor egyik hallgatózásom során sikerült meghallgatnom az általa istenített hangfal márka közül egy párost, ami teljesítményre, specifikációra ott volt a Beovox mezőnyében..... Hááát... sajnálom szegényt! Az ára ugyan több mint duplája, de a hangja, az sehol sincs!!
    Köszönöm türelmeteket. Remélem, akad olyan fórumtárs, aki kihámozza a mondanivalómat ebből a bő lére sikeredett irományból. :R

    Üdv: nebulo

Új hozzászólás Aktív témák