Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Bodz #42813 üzenetére

    Én kicsit (nem is olyan kicsit) vitatnám az ismerősöd jellemzését is és Blattida egyetértését is. Én úgy látom (hallom), hogy ezeknek az új tölcséres Studio és az ES szériáknak is felettébb más hangjuk van, mint amit korábban a JBL-től megszokhattunk. Ahogy a Harman Kardon elektronikák, úgy a JBL dobozok hangja is gyökeresen átalakult az utóbbi tízegynéhány évben. Mostanában én inkább nevezném száraz, pontos, precíz, szikár, néha kissé fémesen kemény irányultságúnak ezeket, mintsem a régen tipikus jbl-es harsány-arcbamászós-feldúsulós-szórakoztatónak. Persze kutyából nem lett szalonna, tehát ezek ma is JBL-ek, de nagyon mások, mint a tizenöt-húsz évvel ezelőttiek voltak tipikusan. Ez már nem a régi west-coast hang. Sőt. Az energia továbbra is bennük van (az 530-ban is a méretéhez képest), de már közel sem annyira, és nem úgy, mint régen. Ezek előbb kezdenek el csörögni, mint dübörögni. Félre ne értsetek, véletlenül se akarnám afféle visszahúzódós mimózaként ábrázolni, mert közel sem az, de nem amolyan buffóként áll ki a színpadra, mint a régiek, inkább baritonként, esetleg basszbaritonként. Sőt, tenor is tud lenni, de nem Pavarotti édes-kövér lágyságával, hanem Carreras szikár szárazságával. Nem csak marketing rajtuk a Studio név.
    Tehát szerintem a szikárabb, szárazabb hangot kell hozzá elsősorban kedvelned. Bár az is igaz, hogy elsősorban Harman Kardon elektronikákkal szoktam ezeket hallani, amelyek mostanában ráerősítenek erre a hangvételre.
    Itthon 120ezerért kapható újonnan, kérdéses, hogy megéri-e a hajcihőt egy használt példány 95ezerért, bár én szeretem a hangját.
    Nyíregyházán van MM, menj be, hallgasd meg ezeket a Studio-kat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák